- UA
- EN
Статистика щодо маркерів захворювань у вегетаріанців та веганів
Холестерин та ліпідний профіль
Артеріальний тиск
Вага
Останнє оновлення: грудень, 2013
Зміст
Було проведено багато досліджень за участю веганів з вимірюванням показників холестерину, артеріального тиску, маси тіла та інших маркерів різних захворювань. Більшість цих досліджень також вивчали оволактовегетаріанців, пескетаріанців і невегетаріанців. Ця стаття включає дослідження, починаючи з 1980 року, бо до цього часу було проведено мало досліджень за участю веганів.
Ліпідний профіль
Ліпіди – це жиророзчинні речовини, зокрема холестерин та жирні кислоти. Вимірювання ліпідного профілю в крові в основному включає загальний холестерин, холестерин-ЛПНЩ (холестерин ліпопротеїнів низької щільності), холестерин-ЛПВЩ (холестерин ліпопротеїнів високої щільності) і тригліцериди.
Загальний холестерин є показником для всіх видів холестерину в крові. Холестерин ділиться на види залежно від ліпопротеїнів, які несуть його в крові. Холестерин, що переноситься ліпопротеїнами низької щільності (ЛПНЩ), вважається "поганим", тому що, як правило, осідає на стінках артерій, викликаючи хвороби серця.
Холестерин, що переноситься ліпопротеїнами високої щільності (ЛПВЩ), вважається "хорошим", тому що переноситься з тканин на переробку в печінку, де потім руйнується або виводиться через шлунково-кишковий тракт у вигляді жовчі. Клітковина (в основному розчинна) може зв'язуватися з холестерином і виводити його через кал.
Існують інші ліпопротеїни, наприклад дуже низької щільності (ЛПДНЩ). Вони не розглядатимуться тут, адже не були достатньо вивчені в контексті веганства.
Холестерин в дослідженні EPIC-Оксфорд (2013)
Останнє дослідження EPIC-Оксфорд щодо холестерину порівнює вегетаріанців і невегетаріанців, які дотримуються здорового способу життя (41). Результати, представлені в Таблиці 1, показують, що вегани мали показники на 34 мг/дл (чоловіки) і на 23 мг/дл (жінки) нижче, ніж вегетаріанці. Найбільші відмінності були в рівні не-ЛПВЩ холестерину. Коригування результатів за індексом маси тіла скоротило різницю до 13% для чоловіків і 17% для жінок.
Вегани також мали значно нижчий рівень аполіпопротеїну. Він, як вважають, викликає накопичення жирових відкладень в артеріях.
Автори дослідження припускають, що рівень холестерину у веганів був нижчим у зв'язку з нижчим індексом маси тіла, вищим споживанням поліненасичених жирів замість насичених і вищим споживанням клітковини.
Холестерин у веганів із західних країн (1980 – 2002)
Із 1980 по 2002 рр. було проведено 17 досліджень рівня холестерину у веганів із західних країн. Середній рівень холестерину був 160 мг/дл в порівнянні з 202 мг/дл у вегетаріанців. У таблиці 2 вказані результати дослідження.
Холестерин у веганів зі США
Із 17 досліджень, відображених в таблиці 2, п’ять проводились за участю веганів зі США. Із цих досліджень найнижчий середній показник холестерину був 135 мг/дл. Дані зазначених 5 досліджень уточнені в таблиці 3. Середній рівень загального холестерину в 135 веганів склав 146 мг/дл.
Тригліцериди
Підвищений рівень тригліцеридів, як правило, збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Та досі це спірне твердження: помірно високий рівень тригліцеридів, який не є причиною серцево-судинних захворювань сам по собі, може бути пов'язаний з іншими причинами. Нормальний рівень тригліцеридів становить для чоловіків 40-160 мг/дл і для жінок – 35-135 мг/дл [20]. Рівень тригліцеридів вище 250 мг/дл повинен викликати занепокоєння [20].
Деякі люди припускають, що, хоч вегетаріанська дієта і знижує рівень холестерину в крові, при ній може збільшитися рівень тригліцеридів. Але, як видно в таблиці 4, в 11 дослідженнях, що вимірюють рівень тригліцеридів у веганів, були отримані дані про те, що вегани мають нижчий рівень тригліцеридів, ніж оволактовегетаріанці і невегетаріанці.
Підсумки
Загальний холестерин у веганів із західних країн в середньому становить 160 мг/дл. Це на 40 пунктів нижче, ніж у вегетаріанців, які брали участь в дослідженнях, і значно нижче рекомендованого Національним інститутом серця, легенів і крові (США) рівня 200 мг/дл.
Звичайно, можна дотримуватись веганської дієти із вживанням великої кількості жиру, гідрогенізованих масел і малої кількості клітковини. В такому разі перераховані вище переваги веганського харчування не будуть справедливі. Крім цього, у деяких людей спостерігається генетична схильність до високого рівня холестерину. Колегія американських патологів рекомендує дорослим старше 20 років перевіряти свій рівень холестерину кожні 5 років [18].
Артеріальний тиск
У 2009 році повідомлялося про попередню дату крос-секційного дослідження адвентистського дослідження здоров'я-2 (ASH). Відносні показники наявності високого кров'яного тиску показані в таблиці 4а. Вегани мали значно нижчу норму високого кров'яного тиску. Результати були скориговані для курців.
У 2012 році більш ретельний перехресний аналіз був опублікований в межах досліджень адвентистів в галузі охорони здоров'я-2. У ньому досліджувались тільки людей європеоїдної раси (з білою шкірою), і результати не були скориговані за будь-якими показниками. Результат вказаний в таблиці 5. Вегани мали значно нижчі показники артеріального тиску.
У 2002 році було опубліковано дослідження EPIC-Оксфорд, в якому взяло участь 11 004 людей, і було поставлено питання, чи мають вони високий артеріальний тиск [22]. Результати наведені в таблиці 6.
Результат з низькою часткою веганів, що мають високий артеріальний тиск, був статистично значущим. Це єдине дослідження, яке порівняло відсоток веганів з високим кров'яним тиском з групами з іншим харчуванням.
Артеріальний тиск був виміряний у 8 663 учасників, які не мали його високих показників. Результати наведені в таблиці 7. Результати чотирьох інших досліджень вимірювання кров'яного тиску у веганів з 1980 року також вказані в таблиці 7. Нарешті, сумарний результат всіх п’яти досліджень наведено також в таблиці 7.
Результати показують, що у веганів були нижчі показники тиску, ніж в інших дієтичних груп. Якби в дослідження EPIC-Оксфорд були включені всі учасники, а не тільки ті, хто мав невисокий артеріальний тиск, різниця між веганами і невегетаріанцями в таблиці 7 була б значно більшою. Різниця також була б більшою, якби учасники одного дослідження [7] відбиралися випадковим чином, це були б не вегани і вегетаріанці з аналогічним індексом маси тіла (ІМТ).
Метааналіз про вегетаріанців і їхній артеріальний тиск
У 2014 році дослідники з Японії опублікували метааналіз клінічних випробувань і перехресних досліджень на основі спостережень за вегетаріанською дієтою і артеріальним тиском [42]. Багато з досліджуваних були насправді напів-вегетаріанцями.
За результатами семи клінічних досліджень, вегетаріанська дієта зменшує частоту систолічного і діастолічного артеріального тиску в середньому на 4,8 і 2,2 мм рт. ст. відповідно. Серед 32 перехресних досліджень вегетаріанців було виявлено, що вони мали нижчий систолічний та діастолічний артеріальний тиск на 6,9 і 4,7 мм рт. ст. відповідно.
Ці висновки були статистично значущими. Автори повідомили: "Згідно з Уелтоном та ін., зниження систолічного артеріального тиску на 5 мм рт.ст. може призвести до зниження на 7%, 9% і 14% смертності внаслідок всіх причин, ішемічної хвороби серця та інсульту відповідно".
Чому у веганів нижчий артеріальний тиск?
В EPIC-Оксфорд [22] та дослідженні адвентистів в галузі охорони здоров'я-2 [40] було виявлено, що нижчий індекс маси тіла може здебільшого бути поясненням відмінностей в артеріальному тиску між групами.
Серед інших можливих факторів: більше споживання калію, знижене споживання натрію, модуляція чутливості барорецепторів, пряма судинорозширювальна дія, зміни в катехоламінах та ренін-ангіотензин-альдостероновому метаболізмі, поліпшення толерантності до глюкози з низьким рівнем інсуліну і знижена в'язкість крові у вегетаріанців [40].
Індекс маси тіла
Індекс маси тіла (ІМТ) – показник, що вимірюється шляхом поділу ваги в кілограмах на зріст в метрах, зведений у квадрат (тобто, кг/м2). Це спосіб вимірювання показника ваги, який бере до уваги відмінності в зрості. "Здоровим" ІМТ вважається результат між 20 і 25. Індекс маси тіла 30 або вище вважається ожирінням [32].
Нещодавні дослідження показали, що ІМТ на рівні з 22,5 до 25,0 пов'язаний з низьким показником смертності. Протягом деякого часу вважалося, що низький ІМТ був пов'язаний з підвищеним ризиком смертності, але це пояснювалося, головним чином взаємозв'язком з викликаними курінням захворюваннями. Метааналіз за 2009 рік, який досліджував 900 000 людей, виявив, що навіть у некурців з ІМТ нижче 22,5 є невелике збільшення рівня смертності [37].
Таке збільшення смертності у людей з ІМТ нижче 22,5 не було пояснене. Теорія, яка пояснює таку ситуацію, передбачає, що збільшення смертності може бути пов'язане з нижчою жировою масою тіла, яка, найімовірніше, нижче м'язової маси тіла (хоча також можливо технічно включити вагу кісток або навіть якихось органів) [37] [38]. Наявні сьогодні дослідження взаємозв'язку ІМТ і смертності окремо вимірюють достатню і недостатню жирову масу тіла.
Доповідь адвентистів в галузі охорони здоров'я-2 2009 року
У 2009 році перехресні дані про ІМТ були представлені дослідженням адвентистів в галузі охорони здоров'я-2 [36]. Вегани мали нижчий індекс маси тіла, ніж інші групи, цей висновок був статистично значущим.
Звіт EPIC-Оксфорд 2003 року
Звіт від EPIC-Оксфорд про рівні ІМТ був опублікований у 2003 році. Результати вказані в таблиці 9.
Відмінності між веганами і м’ясоїдами пояснювалися головним чином різним отриманням білків, поліненасичених жирів і клітковини. Автори відзначають, що вплив вживання білків на вагу рідко згадується в літературі, але є певні зауваги про зміни гормонів, що призводять до збільшення черевного жиру.
Вони також відзначають, що низьке споживання клітковини попередньо пов'язане з вищою масою тіла; як вважають автори, при вживанні клітковини люди відчувають ситість при меншій кількості калорій, також вона сприяє контролю інсуліну і знижує всмоктування жирів.
ІМТ у веганів із західних країн в дослідженнях до 2003 року
У таблиці 10 показані результати 17 досліджень, проведених до 2003 року, не включаючи звіт EPIC-Оксфорд, описаний вище. Результати невегетаріанців у двох із зазначених досліджень (в цілому 40 невегетаріанців) не були включені до таблиці, бо дослідники навмисне відібрали невегетаріанців, які мали таку ж вагу тіла, як і вегани [7] [25]. Крім того, дослідження [13] за участю 25 веганів не було включене, тому що учасники перебували в межах 120% від їхньої ідеальної ваги, що можливо, вплинуло б на середні результати ІМТ.
ІМТ багатьох учасників був розрахований на підставі даних, отриманих від самих учасників за допомогою опитувальника, а не виміряний дослідниками, результати, наведені в таблиці 10, розділені на дві групи.
За результатами, які відображені в таблиці 10, видно, що вегани мають найнижчий індекс маси тіла у всіх випадках. ІМТ для веганів майже однакові, незалежно від того, отримані дані з опитувальника або виміряні дослідниками. ІМТ учасників, отримані шляхом опитування, такі ж, як і у всіх 17 дослідженнях.
Найбільше дослідження 2 488 веганів і 32 594 невегетаріанців виявило статистично значущу різницю між їхніми ІМТ [30] [33].
Усі вищевказані дослідження були перехресними, тож можливо, що відмінності пов’язані з тим, що це не веганське харчування робило людей худішими, а худіші люди були більш схильні до веганської дієти.
Зміна ІМТ у веганів в залежності від тривалості дієти
У 1996 році в листі до редактора Британського медичного журналу від EPIC-Оксфорд [31] говорилося про результат дослідження ІМТ в залежності від часу перебування на такому харчуванні (менше або більше 5 років). Кількість учасників у кожній групі була такою:
1 652 веганів;
8 827 оволактовегетаріанців;
3 776 пескетаріанців;
6 850 невегетаріанців.
Фактичні результати ІМТ не були зазначені, але дані були представлені в графіку. Графік показав, що вегани, які слідують своїй дієті більше 5 років, мали найнижчий індекс маси тіла; за ними за показником ІМТ слідували вегани, які дотримуються дієти менше 5 років (і чоловіки, і жінки). Цей результат вражає, адже більшість людей не може підтримувати зниження ваги більше одного року. Звичайно, втрата ваги може бути важким завданням навіть для веганів, і є випадки, коли люди набирали вагу навіть після того, як переходили на веганське харчування. Але в цілому результат показує, що перехід на веганство сприяє стабільному зниженню ваги.
У 2006 році доповідь EPIC-Оксфорд [35] показала, що протягом 5 років дослідження у веганів був найнижчий показник ваги в порівнянні з невегетаріанцями, пескетаріанцями та оволактовегетаріанцями. Група досліджуваних, які перейшли на дієту з меншим вживанням продуктів тваринного походження, мали найнижчий приріст маси тіла. Група досліджуваних, які повернулися до дієти з високим вживанням продуктів тваринного походження, мала найбільший коефіцієнт збільшення маси тіла, але цей результат не був статистично значущим. Всі групи трохи збільшили свою вагу за п’ятирічний період.
Жирова маса тіла
А якщо вегани важать менше просто тому, що мають менше м'язової маси? Вище, в таблиці 10, було видно, що вегани мають середній ІМТ від 22,2 до 22,5, що якраз посередині здорового діапазону від 20 до 25. Тобто вегани не надто худі. Але якщо їхній показник ваги говорить про низьку частку м'язової маси (що означатиме, що частка жиру буде високою)?
У таблиці 11 перераховані дослідження, які вимірювали відсоток жиру в організмі або товщину шкірної складки (показник жиру) у веганів. Визначення відсотка жиру в організмі може значно відрізнятися в залежності від методу дослідження, тому усереднення результатів було б некоректним. Замість цього, варто оцінити загальну тенденцію. У п’ятьох дослідженнях вегани мали найнижчу частку жиру. Результати трьох досліджень були статистично значущими.
Таким чином, ми тепер знаємо, що вегани мають нижчий ІМТ і тенденцію до нижчої частки жирової маси (хоча вимірювань було проведено мало).
Гомоцистеїн
Останнім часом великий інтерес представляє такий показник рівня здоров'я веганів, як рівень гомоцистеїну в крові. Підвищений рівень гомоцистеїну пов'язаний з хворобами серця, інсультом і ранньою смертністю.
Численні дослідження показали, що вегани, які не вживають вітамінні добавки В12, мають високі рівні гомоцистеїну. Для отримання більш докладної інформації прочитайте, будь ласка, статтю Слабкий дефіцит B12 – Підвищений рівень гомоцистеїну та Вітамін B12. Чи отримуєте ви його?
Висновок
Отже, дані показують:
Вегани мають нижчий рівень загального холестерину, холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів, а також приблизно однаковий рівень холестерину ЛПВЩ з оволактовегетаріанцями і невегетаріанцями;
Вегани мають нижчий рівень артеріального тиску, ніж оволактовегетаріанці і невегетаріанці;
Вегани мають нижчий індекс маси тіла і відсоток жирової маси, ніж оволактовегетаріанці і невегетаріанці. Люди, які дотримувалися веганської дієти більше 5 років, мають найнижчий індекс маси тіла серед усіх розглянутих груп.
Використана література
Disease Markers of Vegetarians
Cholesterol & Blood Lipids
Blood Pressure
Body Weight
Last updated: December 2013
Contents
Numerous studies have measured cholesterol levels, blood pressure, obesity, and other markers of disease in vegans. Most of these studies included information on lacto-ovo vegetarians (Lacto-Ovo), fish-eaters (Pesco), and non-vegetarians (Non-Veg). This article surveys those published since 1980. Not much was published on vegans before that time.
Blood Lipids
Lipids are fat-soluble substances, including cholesterol and fatty acids. Blood lipid measurements generally include total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, and triglycerides.
Total cholesterol is a measure of all the various types of cholesterol in the blood. Cholesterol can be separated according to the lipoprotein that carries it in the blood. Cholesterol carried by low-density lipoproteins (LDL) is considered "bad" because it tends to be deposited on the artery walls, causing heart disease.
Cholesterol carried by high-density lipoproteins (HDL) is considered "good" because it tends to be taken to the liver where it is then broken down or excreted into the digestive tract in the form of bile. Dietary fiber (especially soluble) can then bind to some and it will be excreted in the stool.
There are also other lipoproteins, such as very low density lipoproteins (VLDL). They will not be examined here as they have not been measured in many vegans.
Cholesterol in EPIC-Oxford (2013)
The most recent report of cholesterol in vegans is from the EPIC-Oxford study in which vegetarians were compared to meat-eaters with healthy lifestyles [41]. The results are in Table 1 and show vegans to have a 34 mg/dl and 23 mg/dl lower cholesterol level than meat-eaters for men and women respectively. Most of this difference was in the non-HDL cholesterol. Adjusting the results for body mass index reduced the difference by 13% for men and 17% for women.
Vegans also had a significantly lower amount of apolipoprotein B which is thought to promote fat deposits in the arteries.
The authors of the study suggest that vegans have lower cholesterol levels due to a lower body mass index, replacement of saturated fats with polyunsaturated fats, and higher fiber intakes.
Cholesterol in Western Vegans (1980 - 2002)
Between 1980 and 2002, cholesterol levels of vegans living in Western countries was measured in 17 studies. The average cholesterol level of vegans was 160 compared to 202 mg/dl for non-vegetarians (Non-Veg). Table 2 shows the results.
Cholesterol in USA Vegans
Of the 17 studies in Table 2, five were of vegans living in the USA. Of those studies, the lowest average finding for total cholesterol for vegans was 135 mg/dl. The data from all 5 studies is compiled in Table 3. The total cholesterol of the 135 vegans averaged out to 146 mg/dl.
Triglycerides
Elevated triglycerides are generally thought to increase the risk for heart disease. However, there is a debate as to whether moderately high triglycerides are merely associated with other risk factors for heart disease, while not being a cause in themselves. Normal triglycerides for adults is 40-160 mg/dl for men and 35-135 mg/dl for women [20]. Triglyceride levels above 250 mg/dl are more of a concern [20].
Some people are concerned that, although a vegan diet can lower cholesterol levels, it may increase triglyceride levels. As can be seen from Table 4, in the 11 studies that measured triglycerides, vegans were shown to have lower levels than Lacto-Ovo and Non-Veg.
Summary
The total cholesterol of Western vegans averages out to 160 mg/dl. This is 40 points lower than the non-vegetarians in these studies and well below the "desirable" level of less than 200 mg/dl according to the National Heart Lung and Blood Institute.
It is possible to eat a vegan diet that is high in fat and hydrogentaed oils and is highly processed with little fiber. This sort of diet might not provide the benefits seen in the studies compiled above. Additionally, some people have a strong genetic predisposition to high cholesterol. The College of American Pathologists recommends that people over the age of 20 have their cholesterol levels checked every 5 years [18].
Blood Pressure
In 2009, preliminary cross-sectional data from Adventist Health Study-2 was reported. Relative rates for having high blood pressure are show in Table 11. Vegans had a considerably lower rate of high blood pressure. Results were not adjusted for smoking.
In 2012, a more thorough, cross-sectional report was published from Adventist Health Study-2. It included only white people, and results didn't appear to be adjusted for anything. Rates for having high blood pressure are shown in Table 12; vegans had considerably lower rates of blood pressure.
In 2002, a study was published in which 11,004 participants of the EPIC-Oxford study were asked if they had high blood pressure [22]. Results are shown in Table 5.
The lower percentage of vegans with high blood pressure was statistically significant. This is the only study that has compared the percentage of vegans with high blood pressure to other diet groups.
Blood pressure was then measured in 8,663 participants who did not have high blood pressure. Those results are in Table 6. Results from the 4 other studies measuring blood pressure in vegans since 1980 are also in Table 6. Finally, the combined results of all 5 studies are listed in Table 6.
The results show that vegans have slightly lower blood pressures than those in other diet groups. If the data from Epic-Oxford had included all the participants, rather than only those without high blood pressure, the differences between the vegans and Non-Veg in Table 6 would have been larger. The difference also might have been larger if the participants in one study [7] had randomly chosen non-vegetarians to participate, rather than choosing non-vegetarians with a similar BMI to the vegans in the study.
Vegetarians & Blood Pressure Meta-Analysis
In 2014, researchers from Japan published a meta-analysis of clinical trials and cross-sectional observational studies of a vegetarian diet and blood pressure [42]. Many of these vegetarians were actually semi-vegetarians.
Among seven clinical trials, a vegetarian diet was found to reduce systolic and diastolic blood pressure by an average of 4.8 and 2.2 mm Hg, respectively. Among the 32 cross-sectional studies, vegetarians were found to have a lower systolic and diastolic blood pressure of 6.9 and 4.7 mm Hg respectively.
These findings were statistically significant. The authors said, "According to Whelton et al, a reduction in systolic BP of 5 mm Hg would be expected to result in a 7%, 9%, and 14% overall reduction in mortality due to all causes, coronary heart disease, and stroke, respectively."
Why Do Vegans Have Lower Blood Pressure?
EPIC-Oxford [22] and Adventist Health Study-2 [40] found lower body mass index explained most of the differences in blood pressure among the diet groups.
Other contributory factors could be higher consumption of potassium, lower consumption of sodium, modulation of baroreceptor sensitivity, direct vasodilatory effects, changes in catecholamine and renin–angiotensin–aldosterone metabolism, improvement of glucose tolerance with lower insulin levels, and lower blood viscosity in vegetarians [40].
Body Mass Index
Body mass index (BMI) is measured by taking one's weight in kilograms and dividing it by their height in meters squared (i.e., kg/m2). It is a way of measuring weight while taking into consideration differences in height. A healthy BMI is considered to be between 20 and 25. Generally, a BMI of 30 or higher is considered obese [32].
Recent research has shown that a BMI of 22.5 to 25.0 is associated with the lowest mortality rate. It has been known for some time that a lower BMI has been associated with an increased risk of death, but that was thought to be due mostly to smoking-related diseases. A 2009 meta-analysis of 900,000 people found that even in those who never smoked, there is a slight increase in mortality below a BMI of 22.5 [37].
The excess mortality below 22.5 has not been explained. One theory is that the excess mortality might be due to lower fat-free mass, which would most likely be lower muscle mass (though could also technically be bones, or even some organs) [37] [38]. Studies on BMI and mortality to date have not differentiated between fat and fat-free body mass.
2009 Report From Adventist Health Study-2
In 2009, cross-sectional data on BMI were released from the Adventist health Study-2 [36]. Vegans had a lower BMI than all other diet groups, and the finding was statistically significant.
2003 Report From EPIC-Oxford
A report on BMI from EPIC-Oxford was published in 2003. Results are in Table 8.
The differences between the vegans and meat-eaters was accounted for mostly by differences in protein, polyunsaturated fat, and fiber intake. The authors note that protein intake's influence on weight has not been reported often in the literature, but there is some mention of it altering hormones in a way that increases abdominal fat.
They also note that low fiber intakes have been previously associated with higher body weight and this is thought to be via making people feel full on less calories, insulin control, and reducing fat absorption.
BMI of Western Vegans in Studies up to 2003
Table 9 shows the combined results of 17 studies measuring the BMI of Western vegans up until 2003, not including the EPIC-Oxford report described above. The results for Non-Veg in two of these studies (a total of 40 Non-Veg) were not included because the researchers specifically chose Non-Veg who weighed the same as the vegans [7] [25]. Additionally, a study [13] with 25 vegans was not included because the participants had to be within 120% of their ideal body weight, possibly biasing the BMI results.
Because the BMIs of many of the people measured were calculated using weights and heights reported by participants by way of questionnaires, rather than being directly measured by the researchers, the results in Table 9 are divided into two groups accordingly.
The results in Table 9 show vegans to have the lowest BMI in all scenarios. BMI for vegans were practically the same regardless of whether reported by questionnaire or measured by researchers. The BMIs for participants using a questionnaire are the same as the totals of all 17 studies.
The largest study of 2,488 vegans and 32,594 Non-Veg found a statistically significant difference between the vegans and Non-Veg [30] [33].
Because all of the studies above on BMI were cross-sectional, it is possible that the differences could be explained by leaner individuals being more likely to adopt a vegan diet, rather than a vegan diet causing people to be more lean.
Body Mass Index Over Time as a Vegan
A 1996 letter to the editor of the British Medical Journal from the authors of the EPIC-Oxford study [31] reported BMI according to the time on current diet (less than or greater than 5 years). The number in each group were:
1,652 Vegan
8,827 Lacto-Ovo
3,776 Pesco
6,850 Non-Veg
The actual BMIs were not given, but a graph was provided (which can be viewed at bmj.com/cgi/content/full/313 /7060/816/F1). The graph shows that those on a vegan diet for more than 5 years had the lowest BMI, followed by those on a vegan diet for less than 5 years, for both men and women. This is impressive, as most weight loss is not sustained for more than one year. Of course, weight loss can sometimes be difficult even for vegans, and some people actually gain weight after becoming vegan. But, on average, the evidence supports the notion that becoming vegan is conducive to permanent weight loss.
In 2006, a report from EPIC-Oxford [35] showed that over a 5 year period, vegans had the lowest weight-gain compared to meat-eaters, fish-eaters, and lacto-ovo vegetarians. The group who had switched to a diet of eating less animal products had the lowest weight gain of all. The group of people who reverted to a diet of more animal products had the most weight-gain, but this was not statistically significant. All groups had some weight gain over the 5 year period.
Body Fat
What does it matter if vegans weigh less if they simply have less muscle mass? Above (Table 9) we saw that vegans have an average BMI of about 22.2 to 22.5, which is right in the middle of the healthy range of 20 to 25. So, vegans are not too thin. But what if a lower percentage of their body weight is muscle (which would mean that a higher percentage of their body weight is fat)?
Table 10 lists the studies that measured percentage of body fat or skinfold thickness (an indicator of body fat) in vegans. Determining the percentage of body fat can vary greatly from method to method, so averaging the results would not be appropriate. Instead, we should look at the general trend. In the 5 comparisons made, the vegans had lower body fat in all five. In three of those comparisons, the differences were statistically significant.
So, we now know that vegans have lower BMIs and they also tend to have lower body fat percentage (though the numbers measured are small).
Homocysteine
There is one marker of disease that has recently garnered much interest: blood homocysteine levels. Elevated homocysteine levels are associated with heart disease, stroke, and early death.
Numerous studies have looked at homocysteine in vegans and indicated that if vegans are not taking vitamin B12, they probably have high homocysteine levels. For more information, please read the chapter B12 and Chronic Disease: Homocysteine in Vitamin B12: Are You Getting It?
Conclusion
In summary, the evidence shows:
Vegans have lower total cholesterol, LDL cholesterol, and triglycerides, while having about the same HDL cholesterol as Lacto-Ovo and Non-Veg.
Vegans have lower rates of high blood pressure than Lacto-Ovo and Non-Veg.
Vegans have a lower BMI and body fat percentage than Lacto-Ovo and Non-Veg. People who have been vegan for more than 5 years have the lowest BMI of all diet groups studied here.
References
1. Sanders TA, Ellis FR, Dickerson JW. Am J Clin Nutr 1978 May;31(5):805-13.
2. Lock DR, et al. 1982 Sep;31(9):917-21.
3. Roshanai F, Sanders TA. Hum Nutr Appl Nutr. 1984 Oct;38(5):345-54.
4. Kritchevsky D, Tepper SA, Goodman G. Am J Clin Nutr. 1984 Oct;40(4 Suppl):921-6.
5. Fisher M, et al. Arch Intern Med. 1986 Jun;146(6):1193-7.
6. Thorogood M, et al. Britain.Br Med J (Clin Res Ed). 1987 Aug 8;295(6594):351-3.
7. Sanders TA, Key TJ. Hum Nutr Appl Nutr. 1987 Jun;41(3):204-11.
8. Thorogood M, et al. BMJ. 1990 May 19;300(6735):1297-301.
9. Sanders TA, Roshanai F. Eur J Clin Nutr. 1992 Nov;46(11):823-31.
10. Thomas EL, Frost G, Barnard ML, et al. Lipids. 1996 Feb;31(2):145-51.
11. Toohey ML, et al. J Am Coll Nutr. 1998 Oct;17(5):425-34.
12. Li D, et al. Eur J Clin Nutr. 1999 Aug;53(8):612-9.
13. Haddad EH, et al. Am J Clin Nutr. 1999;70(suppl):586S-93S.
14. Krajcovicova-Kudlackova M, et al. Scand J Clin Lab Invest. 2000 Dec;60(8):657-64.
15. Fokkema MR, et al. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2000 Nov;63(5):287-92.
16. Allen NE, et al. Br J Cancer 2000 Jul;83(1):95-7.
17. Bissoli L, et al. Ann Nutr Metab. 2002;46(2):73-9.
18. CAP. College of American Pathologists. Cholesterol Testing Information. http://www.cap.org/health_and_wellness/Cholesterol_CAP.html. Accessed February 7, 2003.
19. Appleby PN, et al. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):525S-531S.
20. LAB. Fischbach F. A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests, 6th Ed. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins; 2000.
21. Sacks FM, Wood PG, Kass EH. Hypertension. 1984 Mar-Apr;6(2 Pt 1):199-201.
22. Appleby PN, Davey GK, Key TJ. Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC-Oxford. Public Health Nutr. 2002 Oct;5(5):645-54.
23. Abdulla M, et al. Am J Clin Nutr 1981 Nov;34(11):2464-77.
24. Carlson E, et al. J Plant Foods. 1985;6:89-100.
25. Rana SK, Sanders TA. Br J Nutr. 1986 Jul;56(1):17-27.
26. Ross JK, Pusateri DJ, Shultz TD. Am J Clin Nutr. 1990 Mar;51(3):365-70.23.
27. Key TJ, et al. Br J Nutr. 1990 Jul;64(1):111-9.
28. Janelle KC, Barr SI. J Am Diet Assoc. 1995 Feb;95(2):180-6.
29. Herrmann W, et al. Clin Chem. 2001 Jun;47(6):1094-101.
30. Davey GK, et al. Public Health Nutrition. 2003. (In Press)
31. Key T, Davey G. BMJ. 1996 Sep 28;313(7060):816-7.
32. MA. Mahan LK, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition, & Diet Therapy, 10th Ed. Philadelphia, PA: W.B. Saunders, Co. 2000.
33. Personal communication with Paul Appleby. February 17, 2003.
34. Spencer EA, Appleby PN, Davey GK, Key TJ. Diet and body mass index in 38000 EPIC-Oxford meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Jun;27(6):728-34.
35. Rosell M, Appleby P, Spencer E, Key T. Weight gain over 5 years in 21,966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. Int J Obes (Lond). 2006 Sep;30(9):1389-96. Epub 2006 Mar 14.
36. Tonstad S, Butler T, Yan R, Fraser GE. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2009 May;32(5):791-6. Epub 2009 Apr 7.
37. Prospective Studies Collaboration, Whitlock G, Lewington S, Sherliker P, Clarke R, Emberson J, Halsey J, Qizilbash N, Collins R, Peto R. Body-mass index and cause-specific mortality in 900 000 adults: collaborative analyses of 57 prospective studies. Lancet. 2009 Mar 28;373(9669):1083-96.
38. Wandell PE, Carlsson AC, Theobald H. The association between BMI value and long-term mortality. Int J Obes (Lond). 2009 May;33(5):577-82.
39. Fraser GE. Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1607S-1612S. Epub 2009 Mar 25. Review. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2009 Jul;90(1):248. Link
40. Pettersen BJ, Anousheh R, Fan J, Jaceldo-Siegl K, Fraser GE. Vegetarian diets and blood pressure among white subjects: results from the Adventist Health Study-2 (AHS-2). Public Health Nutr. 2012 Jan 10:1-8. [Epub ahead of print] Link
41. Bradbury KE, Crowe FL, Appleby PN, Schmidt JA, Travis RC, Key TJ. Serum concentrations of cholesterol, apolipoprotein A-I and apolipoprotein B in a total of 1694 meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. Eur J Clin Nutr. 2013 Dec 18. [Epub ahead of print] | link
42. Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, Takegami M, Watanabe M, Sekikawa A, Okamura T, Miyamoto Y. Vegetarian Diets and Blood Pressure: A Meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014 Feb 24. | link