Це архівна стаття. Інформація не актуальна. Нова версія статті тут.
- UA
- EN
Вітамін А
Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження. Однак існує близько 50 каротиноїдів (провітаміни А), які наш організм здатний перетворювати на вітамін А. Найпоширенішим каротиноїдом є бета-каротин. Вміст вітаміну А в харчових продуктах вимірюється в одиницях, званих еквівалентами ретинолу (ЕР).
Рекомендована добова норма для споживання вітаміну А: для чоловіків – 900 ЕР, для жінок – 700 ЕР.
Симптом дефіциту вітаміну А – куряча сліпота. Якщо хвороба прогресує, це може призвести до серйозніших проблем: очних виразок рогівки, рубців і сліпоти [1]. Дефіцит вітаміну А також в цілому знижує імунітет, що дуже погано для зростання і розвитку немовлят і дітей, а також для формування червоних кров'яних клітин [1].
Вживання овочів з високим вмістом каротиноїдів спільно з невеликою кількістю жиру збільшує всмоктування і кількість синтезованого вітаміну А [2].
Крім зазначених у таблиці продуктів, зелень також служить гарним джерелом провітамінів А.
Використана література
Vitamin A
Pre-formed vitamin A exists only in animal products. However, there are about 50 carotenoids that the body can convert into vitamin A; the most common is beta-carotene. The vitamin A content of foods is now stated as retinol activity equivalents (RAE).
The DRI is 900 RAE for men and 700 RAE for women.
Vitamin A deficiency symptoms begin with night blindness and if it progresses can lead to the more severe eye problems of corneal ulcers, scarring, and blindness [1]. Vitamin A deficiency also reduces immunity, and it is important for growth and development in infants and children and in red blood cell formation [1].
Eating vegetables high in carotenoids with some fat has been shown both to increase absorption and the amount synthesized into vitamin A [2].
Some foods toward the bottom of Table 1 are listed simply for informational purposes and not because they should be considered a high vitamin A food.
References
1. Vitamin A. Linus Pauling Institute. Accessed 1/25/2013. | link
2. Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, Young GS, Harrison EH, Francis DM, Clinton SK, Schwartz SJ. Avocado Consumption Enhances Human Postprandial Provitamin A Absorption and Conversion from a Novel High-β-Carotene Tomato Sauce and from Carrots. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1158-66. | link