Вміст кальцію і оксалату в продуктах


Вміст кальцію і оксалату в продуктах


Вміст кальцію і оксалату в продуктах

продукт

порція

г

ккал

Ca

(мг)

Ca абсорб.

Ca абсорб.

(мг)

оксалат

всього

(мг)

оксалат

розчинний 

(мг)

Мигдаль - цільні ядра, сухі смажені

1/4 ч

35

206

9211

21%9, E

19E

1514

 

Квасоля - неві - варена

1/2 ч

91

127

6311

 

 

7613

 

Квасоля - смажена пінто вегетаріанська консервована

1/2 ч

121

100

4211

17%9, E

7E

1613

 

Буряк - варений, сушений

1/2 ч

85

37

1411

 

 

411

291

Бок чой - тертий, варений, осушений

1/2 ч

85

10

7911

40%8

32

208

208

Бок чой - тертий, сирий

1 ч

70

9

7411

 

 

213

 

Хліб - спельтовий

 

100

 

 

 

 

196

46

Хліб - білий

кусок

27

79

3211

 

 

36

26

Хліб - білий, з цільного зерна

кусок

42

128

1511

 

 

613

1113

Брокколі - варена, висушена

1/2 ч

78

27

3111

 

 

31

21

Брокколі - нарізана, сира

1 ч

91

31

4311

 

 

131

41

Брюссельська капуста - варена, осушена

1 ч

78

28

2811

 

 

51

21

Морква - сира

сред.

61

25

2011

 

 

271

191

Морква - скибочки, варені, сушені

1/2 ч

78

27

2311

 

 

141

111

Кешью - смажений

1/4 ч

34

197

1511

 

 

5913

 

Цвітна капуста - нарізана, сира

1 ч

107

27

2411

 

 

113

 

Селера - сира

1/2 ч

51

8

2011

 

 

413

 

Какао-порошок - сухий

1 ст.л.

5

12

711

 

 

344

 

Зелень буряка - сира

1 ч

38

8

4411

 

 

2315

 

Зелень листової капусти - нарізана, варена, осушена

1/2 ч

95

31

13411

 

 

513

 

Зелень листової капусти - рубана, сира

1 ч

36

12

8411

 

 

1013

 

Зелень гірчиці - нарізана, варена, висушена

1/2 ч

70

18

8311

40%8

33

413

 

Зелень ріпи - подрібнена, варена, осушена

1/2 ч

72

14

9911

 

 

 

 

Зелень ріпи - подрібнена, сира

1 ч

55

18

10411

 

 

155

 

Фундук - рубаний

1/4 ч

29

181

3311

 

 

484

 

Фундук - рубаний

1/4 ч

29

181

3311

 

 

644

 

Хумус - коммерційний рецепт

2 ст.л.

30

50

1111

 

 

813

 

Капуста кале - сира

1 ч

67

33

10011

 

 

213

 

Капуста кале - нарізана, варена, висушена

1/2 ч

65

18

4711

40%2

19

113

 

Капуста калі - заморожена, варена, осушена

1/2 ч

65

20

9011

40%2

36

 

 

Макадамія - сирий

1/4 ч

34

241

2811

 

 

144

 

Молоко - коров'яче

 

200

84

25011

22%10

55

 

 

Молоко - коров'яче

 

160

67

20011

28%3

56

 

 

Молоко - коров'яче

 

32

13

4011

65%7

26

 

 

Молоко - коров'яче

1 ч

244

102

30511

 

 

 

 

Молоко соєве - збагачене кальцієм

1 ч

 

70

30012

 

 

 

 

Молоко соєве - збагачене кальцієм

 

 

58

250

21%10

53

 

 

Молоко соєве - збагачене кальцієм

 

 

9

40

65%7

26

 

 

Чорна патока

1 ст.л.

21

61

4311

 

 

013

 

Окра - сира

1 ч

100

33

8211

 

 

505

 

Апельсин  - великий, 3 дюйма в діаметрі, сирий

1

184

86

7411

 

 

 

 

Петрушка - подрібнена, сира

1 ст.л.

4

1

511

 

 

635

 

Арахіс - всі види, сирий

1/4 ч

37

207

3411

 

 

3513

 

Пекан - нарізаний

1/4 ч

27

127

1911

 

 

1013

 

Фісташки - сирі

1/4 ч

31

173

3211

 

 

1513

 

Картопля - варена

1 ч

156

134

1211

 

 

391

271

Картопля - варена

1 ч

122

113

1811

 

 

381

331

Картопля солодка - сира

1 ч

133

114

4011

 

 

2813

 

Редис - скибочки, сирі

1/2 ч

58

9

1411

 

 

013

 

Ревінь - стебла варені, сушені

1/2 ч

120

139

17411

9%8

16

3711

1061

Роли - житні

1

36

103

1111

 

 

66

36

Роли - біле борошно

1

38

105

3511

 

 

86

36

Соєвий протеїновий концентрат

28 г

28

92

5011

 

 

2713

 

Соєві боби - варені, осушені

1/2 ч

88

149

8811

 

 

413

 

Шпинат - варений, сушений

1/2 ч

90

21

12211

 

 

4141

961

Шпинат - варений, сушений

1/2 ч

90

21

12211

5%3

6

2913

 

Шпинат - сирий

1 ч

30

7

3011

 

 

3441

2411

Швейцарський мангольд - зелений - нарізаний, варений, осушений

1/2 ч

88

18

5111

 

 

2931

861

Швейцарський мангольд - червоний - нарізаний, варений, осушений

1/2 ч

88

18

5111

 

 

3751

1061

Тахіні

1 ст.л.

15

89

6411

21%9, E

13E

1613

 

Тофу - приготований без сульфату кальцію, твердий

1/2 ч

126

88

25311

 

 

1713

 

Волоські горіхи - подрібнені

1/4 ч

29

191

2911

 

 

813

 

Кресс-салат - подрібнений, сирий

1 ч

34

4

4111

 

 

365

 

E Поглинання кальцію оцінювали, а не тестували безпосередньо.



 Посилання

---

Calcium & Oxalate Content of Foods


[source]


Calcium & Oxalate Content of Selected Foods

food

serving

grams

kcal

ca

(mg)

ca absorption

ca absorbed

(mg)

oxalate

total (mg)

oxalate

soluble (mg)

Almonds – whole kernals, dry roasted

1/4 cup

35

206

9211

21%9, E

19E

1514

 

Beans - navy – boiled

1/2 cup

91

127

6311

 

 

7613

 

Beans - refried pinto – vegetarian, canned

1/2 cup

121

100

4211

17%9, E

7E

1613

 

Beets – boiled, drained

1/2 cup

85

37

1411

 

 

411

291

Bok choy – shredded, boiled, drained

1/2 cup

85

10

7911

40%8

32

208

208

Bok choy – shredded, raw

1 cup

70

9

7411

 

 

213

 

Bread – spelt

 

100

 

 

 

 

196

46

Bread – white

slice

27

79

3211

 

 

36

26

Bread – whole-wheat

slice

42

128

1511

 

 

613

1113

Broccoli – boiled, drained

1/2 cup

78

27

3111

 

 

31

21

Broccoli – chopped, raw

1 cup

91

31

4311

 

 

131

41

Brussels sprouts – boiled, drained

1 cup

78

28

2811

 

 

51

21

Carrots – raw

medium

61

25

2011

 

 

271

191

Carrots – slices, boiled, drained

1/2 cup

78

27

2311

 

 

141

111

Cashews – roasted

1/4 cup

34

197

1511

 

 

5913

 

Cauliflower – chopped, raw

1 cup

107

27

2411

 

 

113

 

Celery – raw

1/2 cup

51

8

2011

 

 

413

 

Cocoa powder – dry

1 tbl

5

12

711

 

 

344

 

Greens - beet – raw

1 cup

38

8

4411

 

 

2315

 

Greens - collard – chopped, boiled, drained

1/2 cup

95

31

13411

 

 

513

 

Greens - collard – chopped, raw

1 cup

36

12

8411

 

 

1013

 

Greens - mustard – chopped, boiled, drained

1/2 cup

70

18

8311

40%8

33

413

 

Greens - turnip – chopped, boiled, drained

1/2 cup

72

14

9911

 

 

 

 

Greens - turnip – chopped, raw

1 cup

55

18

10411

 

 

155

 

Hazelnuts – chopped

1/4 cup

29

181

3311

 

 

484

 

Hazelnuts – chopped

1/4 cup

29

181

3311

 

 

644

 

Hummus – commercial

2 tbl

30

50

1111

 

 

813

 

Kale – raw

1 cup

67

33

10011

 

 

213

 

Kale – chopped, boiled, drained

1/2 cup

65

18

4711

40%2

19

113

 

Kale – frozen, boiled, drained

1/2 cup

65

20

9011

40%2

36

 

 

Macadamia – raw

1/4 cup

34

241

2811

 

 

144

 

Milk - cow

 

200

84

25011

22%10

55

 

 

Milk - cow

 

160

67

20011

28%3

56

 

 

Milk - cow

 

32

13

4011

65%7

26

 

 

Milk - cow

1 cup

244

102

30511

 

 

 

 

Milk - soy – calcium fortified

1 cup

 

70

30012

 

 

 

 

Milk - soy – calcium fortified

 

 

58

250

21%10

53

 

 

Milk - soy – calcium fortified

 

 

9

40

65%7

26

 

 

Molasses

1 tbl

21

61

4311

 

 

013

 

Okra – raw

1 cup

100

33

8211

 

 

505

 

Orange – large, 3 in" diameter, raw

1

184

86

7411

 

 

 

 

Parsley – chopped, raw

1 tbl

4

1

511

 

 

635

 

Peanuts – all types, raw

1/4 cup

37

207

3411

 

 

3513

 

Pecans – chopped

1/4 cup

27

127

1911

 

 

1013

 

Pistachios – raw

1/4 cup

31

173

3211

 

 

1513

 

Potato – boiled

1 cup

156

134

1211

 

 

391

271

Potato – baked

1 cup

122

113

1811

 

 

381

331

Potato - sweet – raw

1 cup

133

114

4011

 

 

2813

 

Radish – slices, raw

1/2 cup

58

9

1411

 

 

013

 

Rhubarb – stalks, boiled, drained

1/2 cup

120

139

17411

9%8

16

3711

1061

Rolls – rye

roll

36

103

1111

 

 

66

36

Rolls – white

roll

38

105

3511

 

 

86

36

Soy protein concentrate

1 oz

28

92

5011

 

 

2713

 

Soybeans – boiled, drained

1/2 cup

88

149

8811

 

 

413

 

Spinach – boiled, drained

1/2 cup

90

21

12211

 

 

4141

961

Spinach – boiled, drained

1/2 cup

90

21

12211

5%3

6

2913

 

Spinach – raw

1 cup

30

7

3011

 

 

3441

2411

Swiss chard - green – chopped, boiled, drained

1/2 cup

88

18

5111

 

 

2931

861

Swiss chard - red – chopped, boiled, drained

1/2 cup

88

18

5111

 

 

3751

1061

Tahini

1 tbl

15

89

6411

21%9, E

13E

1613

 

Tofu – prepared w/ ca sulfate, firm

1/2 cup

126

88

25311

 

 

1713

 

Walnuts – chopped

1/4 cup

29

191

2911

 

 

813

 

Watercress – chopped, raw

1 cup

34

4

4111

 

 

365

 

ECalcium absorption was estimated, not directly tested.


  

References

---


***

1. Chai W, Liebman M. Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content. J Agric Food Chem. 2005 Apr 20;53(8):3027-30. | link

2. Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin Nutr. 1990 Apr;51(4):656-7. | link

3. Heaney RP, Weaver CM, Recker RR. Calcium absorbability from spinach. Am J Clin Nutr. 1988 Apr;47(4):707-9. | link

The calcium content of spinach was measured in this study to be 200 mg per 477.5 mg of oxalate. 1/2 cup of boiled spinach contains 122 mg of calcium per the USDA database and would, therefore contain about 291 mg of oxalate.

4. Massey LK. Food oxalate: factors affecting measurement, biological variation, and bioavailability. J Am Diet Assoc. 2007 Jul;107(7):1191-4; quiz 1195-6. | link

5. Oxalic Acid Content of Selected Vegetables | link. Gives amounts of oxalate in 100 g of the raw, unprepared food (according to correspondence with the USDA Nutrient Data Library 05/13/2013).

6. Siener R, Hönow R, Voss S, Seidler A, Hesse A. Oxalate content of cereals and cereal products. J Agric Food Chem. 2006 Apr 19;54(8):3008-11. | link

7. Tang AL, Walker KZ, Wilcox G, Strauss BJ, Ashton JF, Stojanovska L. Calcium absorption in Australian osteopenic post-menopausal women: an acute comparative study of fortified soymilk to cows' milk. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(2):243-9. | link

8. Weaver CM, Heaney RP, Nickel KP, Packard PI. Calcium Bioavailability from High Oxalate Vegetables: Chinese Vegetables, Sweet Potatoes and Rhubarb. Journal of Food Science. 1997 May;62(3):524-5. | link

9. Weaver CM, Plawecki KL. Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1238S-1241S. | link

10. Zhao Y, Martin BR, Weaver CM. Calcium bioavailability of calcium carbonate fortified soymilk is equivalent to cow's milk in young women. J Nutr. 2005 Oct;135(10):2379-82. | link

11. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26. | link

12. Wildwood Organic Soymilk Unsweetened. Carton. November 2013.

13. Oxalate Content of Foods.xls – downloadable Excel sheet from Harvard University published in 2007.


Дописати коментар

0 Коментарі