- UA
- EN
Зміст
Окремі види раку
Рак мозку
Серед людей, які споживали м’ясо більше одного разу на день, не спостерігалось випадків раку менінгіоми, і цей результат був статистично значущим (див. таблицю 18 нижче).
Рак ротової порожнини
Вегетаріанці, як показано в таблиці 20 нижче, мали значно більш низькі показники раку ротової порожнини в цьому дослідженні індійських вегетаріанців.
Рак верхнього травного тракту
Рак шийки матки
Меланома
Рак тіла матки
Рак нирок
Рак сечового міхура
Лімфатичний рак та рак гематопоетичної тканини
Дієта і компоненти способу життя та рак
У 2004 році в журналі Public Health Nutrition була опублікована стаття “Дієта, харчування та профілактика раку”. Двоє з авторів, Тімоті Кі (Timothy Key) та Наомі Аллен (Naomi Allen), брали участь в багатьох вищезазначених дослідженнях. Уолтер Уіллетт (Walter Willett) з Гарвардської школи суспільної охорони здоров’я також є співавтором цього документу, в якому розглядається все те, що на даний момент відомо про раціон харчування та рак. Вони роблять свої висновки на основі рівнів доказів:
Переконливі докази
Фізична активність знижує ризик раку товстого кишківника.
Надмірна вага збільшує ризик розвитку раку стравоходу, колоректального раку, раку слизової оболонки матки та раку нирок. Також збільшується ризик раку молочної залози у жінок в постменопаузі.
Алкоголь підвищує ризик розвитку раку ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, печінки та раку молочної залози.
Афлатоксини — це продукт метаболізму пліснявих грибів, які забруднюють деякі продукти, особливо у слаборозвинених країнах; вони підвищують ризик раку печінки в районах з широко поширеним вірусом гепатиту.
Споживання солоної риби (традиційний китайський рецепт) підвищує ризик розвитку раку носоглотки.
Ймовірні докази
Тематичні дослідження показали, що споживання фруктів та овочів знижує ризик розвитку ротової порожнини, стравоходу, шлунку та колоректального раку. Проспективні дослідження не показали сильного ефекту щодо колоректального раку, що вказує на те, що захисний ефект фруктів та овочів, ймовірно, є скромним. Інші види раку ще доведеться оцінити за допомогою проспективних досліджень.
Фізична активність знижує ризик раку молочної залози.
Консервовані за допомогою солі продукти та сіль сама по собі збільшують ризик розвитку раку шлунку. Це може бути істинно тільки для людей з інфекцією Helicobacter pylori (причина язв), проте це відношення не було вивчене ретельно.
Консервоване м’ясо та червоне м’ясо збільшують ризик колоректального раку.
Дуже гарячі напої та продукти харчування підвищують ризик розвитку раку ротової порожнини, глотки та раку стравоходу.
Недостатні докази
Недостатньо доказів з приводу того, що харчові волокна, соя, риба, омега-3 жирні кислоти, каротиноїди, вітаміни В2, В6, фолати, вітаміни В12, С, D, Е, кальцій, цинк, селен, непоживні компоненти рослин (такі фітохімічні речовини як сполуки алілу в часнику, флавоноїди, ізофлавони та лігнани) знижують ризик розвитку раку.
Недостатньо доказів того, що тваринні жири, гетероциклічні аміни, поліциклічні ароматичні вуглеводороди та нітрозаміни підвищують ризик розвитку раку.
Автори підсумовують:
“Починаючи з обзору Doll and Peto 1981 року про дієту та смертність від раку [12] приблизно одна третина випадків раку, як правило, пов’язувалась з дієтичними факторами. Більш пізні дані свідчать про те, що ця кількість може бути надто високою, але переглянута кількісна оцінка виходить за межі цього обзору. Серед факторів, пов’язаних з харчуванням, надмірна вага/ожиріння переконливо підвищує ризик виникнення декількох поширених видів раку. Після тютюну надмірна вага/ожиріння, очевидно, є найбільш важливою причиною раку, яку можна коригувати, у популяцій з типово західним характером розвитку раку. Серед тих, хто не палить у цих популяціях, попередження надлишкової ваги є найбільш важливою стратегією профілактики раку”.
Посилання
Contents
Specific Cancers
Brain Cancer
Among people who ate meat more than once daily, there were no cases of meningioma cancer and this finding was statistically significant (see Table 18 below.)
Oral Cancer
Vegetarians, as shown in Table 20 below, had significantly lower rates of oral cancer in this study of Indian vegetarians.
Cancer of the Upper Digestive Tract
Cervical Cancer
Melanoma
Endometrial Cancer
Kidney Cancer
Bladder Cancer
Lymphatic & Hematopoietic Tissue Cancer
Diet and Lifestyle Components and Cancer
In 2004, Diet, Nutrition and the Prevention of Cancer was published in the journal Public Health Nutrition. Two of the authors, Timothy Key and Naomi Allen, have been involved in many of the above studies. Walter Willett of the Harvard School of Public Health also co-authored this paper which reviews what is currently known about diet and cancer. They summarize their findings based on levels of evidence:
Convincing Evidence
Physical activity lowers the risk of colon cancer.
Being overweight increases the risk of esophagus, colorectal, endometrium, and kidney cancer. It also increases the risk of breast cancer in postmenopausal women.
Alcohol increases the risk of oral cavity, pharynx, larynx, esophagus, liver, and breast cancer.
Aflatoxin is a mold that contaminates some foods, especially in underdeveloped countries; it increases liver cancer in areas rampant with the hepatitis virus.
Chinese-style salted fish increases risk of nasopharynx cancer.
Probable Evidence
Case studies have shown that fruits and vegetables lower the risk of oral cavity, esophagus, stomach, and colorectal cancer. Prospective studies have not shown a strong effect for colorectal cancer, indicating that the protective effect is probably modest. The other cancers have yet to be evaluated through prospective studies.
Physical activity lowers risk of breast cancer.
Salt preserved foods and salt increase the risk for stomach cancer. This may be only for people with H. pylori infection (a cause of ulcers), but this relation hasn't been thoroughly examined.
Preserved meat and red meat increase the risk of colorectal cancer.
Very hot (temperature) drinks and foods increase risk of oral cavity, pharynx, and esophagus cancer.
Insufficient Evidence
There is insufficient evidence to conclude that fiber, soy, fish, omega-3 fatty acids, carotenoids, vitamins B2, B6, folate, B12, C, D, E, calcium, zinc, selenium, non-nutrient plant constituents (phytochemicals such as allium compounds in garlic, flavonoids, isoflavones, and lignans) lower the risk of cancer.
There is insufficient evidence that animal fats, heterocyclic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons, and nitrosamines increase the risk of cancer.
The authors conclude:
"Since the 1981 Doll and Peto review on diet and cancer mortality [12], about one third of cancers have generally been thought to be related to dietary factors. More recent evidence suggests that this number may be too high, but a revised quantitative estimate is beyond the scope of this review. Among the diet-related factors, overweight/obesity convincingly increases the risks of several common cancers. After tobacco, overweight/obesity appears to be the most important avoidable cause of cancer in populations with Western patterns of cancer incidence. Among non-smoking individuals in these populations, avoidance of overweight is the most important strategy for cancer prevention."
References
Footnotes
1. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R. Dietary and lifestyle determinants of mortality among German vegetarians. Int J Epidemiol. 1993 Apr;22(2):228-36.
2. Appleby PN, Key TJ, Thorogood M, Burr ML, Mann J. Mortality in British vegetarians. Public Health Nutr. 2002 Feb;5(1):29-36.
3. Key TJ, Appleby PN, Davey GK, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):533S-538S.
4. Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):532S-538S.
5. Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang- Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S.
6. Sanjoaquin MA, Appleby PN, Thorogood M, Mann JI, Key TJ. Nutrition, lifestyle and colorectal cancer incidence: a prospective investigation of 10998 vegetarians and nonvegetarians in the United Kingdom. Br J Cancer. 2004 Jan 12;90(1):118-21.
7. Rao DN, Ganesh B, Desai PB. Role of reproductive factors in breast cancer in a low -risk area: a case-control study. Br J Cancer. 1994 Jul;70(1):129-32.
8. Dos Santos Silva I, Mangtani P, McCormack V, Bhakta D, Sevak L, McMichael AJ. Lifelong vegetarianism and risk of breast cancer: a population-based case-control study among South Asian migrant women living in England. Int J Cancer. 2002 May 10;99(2):238-44.
9. Rao DN, Ganesh B, Rao RS, Desai PB. Risk assessment of tobacco, alcohol and diet in oral cancer--a case-control study. Int J Cancer. 1994 Aug 15;58(4):469-73.
10. Mills PK, Beeson WL, Abbey DE, Fraser GE, Phillips RL. Dietary habits and past medical history as related to fatal pancreas cancer risk among Adventists. Cancer. 1988 Jun 15;61(12):2578-85.
11. Mills PK, Preston-Martin S, Annegers JF, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Risk factors for tumors of the brain and cranial meninges in Seventh-Day Adventists. Neuroepidemiology. 1989;8(5):266-75.
12. Doll R, Peto R. The causes of cancer: quantitative estimates of avoidable risks of cancer in the United States today. Journal of the National Cancer Institute 1981;66:1191-308.
13. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-7S
14. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Allen NE, Thorogood M, Mann JI. Cancer incidence in British vegetarians. Br J Cancer. 2009 Jul 7;101(1):192-7. Epub 2009 Jun 16.
15. Tantamango-Bartley Y, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Fraser G. Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2012 Nov 20. | link
16. Key TJ, Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Schmidt JA, Travis RC. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. Am J Clin Nutr. 2014 Jun 4. | link
17. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Fan J, Sveen L, Bennett H, Knutsen SF, Beeson WL, Jaceldo-Siegl K, Butler TL, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers. JAMA Intern Med. 2015 Mar 9. [Epub ahead of print] | link
18. Gilsing AM, Schouten LJ, Goldbohm RA, Dagnelie PC, van den Brandt PA, Weijenberg MP. Vegetarianism, low meat consumption and the risk of colorectal cancer in a population based cohort study. Sci Rep. 2015 Aug 28;5:13484. | link
19. Tantamango-Bartley Y, Knutsen SF, Knutsen R, Jacobsen BK, Fan J, Beeson WL, Sabate J, Hadley D, Jaceldo-Siegl K, Penniecook J, Herring P, Butler T, Bennett H, Fraser G. Are strict vegetarians protected against prostate cancer? Am J Clin Nutr. 2015 Nov 11. | link
20. Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Travis RC, Key TJ. Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom. Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):218-30. | link
21. Penniecook-Sawyers JA, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Beeson L, Knutsen S, Herring P, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and the risk of breast cancer in a low-risk population. Br J Nutr. 2016 Mar 18:1-8. | link
Other Papers Reviewed in Preparing this Report
American Dietetic Association; Dietitians of Canada. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2003 Jun;103(6):748-65.
Chang CC, Yu MW, Lu CF, Yang CS, Chen CJ. A nested case-control study on association between hepatitis C virus antibodies and primary liver cancer in a cohort of 9,775 men in Taiwan. J Med Virol. 1994 Jul;43(3):276-80.
Frentzel-Beyme R, Claude J, Eilber U. Mortality among German vegetarians: first results after five years of follow-up. Nutr Cancer. 1988;11(2):117-26.
Key TJ, Schatzkin A, Willett WC, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Diet, nutrition and the prevention of cancer. Public Health Nutr. 2004 Feb;7(1A):187-200.
Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang- Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and non-vegetarians: a collaborative analysis of 8300 deaths among 76,000 men and women in five prospective studies. Public Health Nutr. 1998 Mar;1(1):33-41.
Key TJ, Thorogood M, Appleby PN, Burr ML. Dietary habits and mortality in 11,000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. BMJ. 1996 Sep 28;313(7060):775-9.
Kinlen LJ, Hermon C, Smith PG. A proportionate study of cancer mortality among members of a vegetarian society. Br J Cancer. 1983 Sep;48(3):355-61.
Kinlen LJ. Meat and fat consumption and cancer mortality: A study of strict religious orders in Britain. Lancet. 1982 Apr 24;1(8278):946-9.
Mills PK, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Cohort study of diet, lifestyle, and prostate cancer in Adventist men. Cancer. 1989 Aug 1;64(3):598-604.
Mills PK, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Dietary habits and breast cancer incidence among Seventh-day Adventists. Cancer. 1989 Aug 1;64(3):582-90.
Phillips RL. Role of life-style and dietary habits in risk of cancer among seventh-day adventists. Cancer Res. 1975 Nov;35(11 Pt. 2):3513-22.
Singh PN, Fraser GE. Dietary risk factors for colon cancer in a low -risk population. Am J Epidemiol. 1998 Oct 15;148(8):761-74.
Snowdon DA. Animal product consumption and mortality because of all causes combined, coronary heart disease, stroke, diabetes, and cancer in Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):739-48.
Taylor EF, Burley VJ, Greenwood DC, Cade JE. Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study. Br J Cancer. 2007 Apr 10;96(7):1139-46. Erratum in: Br J Cancer. 2007 Jun 4;96(11):1780.
"Vegetarian" / "no meat" categories did not exclude fish.
Travis RC, Allen NE, Appleby PN, Spencer EA, Roddam AW, Key TJ. A prospective study of vegetarianism and isoflavone intake in relation to breast cancer risk in British women. Int J Cancer. 2008 Feb 1;122(3):705-10.
Basically same results as reference 13 Key at al. Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-7S.