Це архівна стаття. Інформація не актуальна. Нова версія статті тут.
- UA
- EN
Люди старші за 50 років
Рада з питань продовольства та харчування США (Food and Nutrition Board) повідомляє, що «Оскільки 10-30% людей старшого віку можуть мати погане всмоктування вітаміну В12 з їжі, після 50 років рекомендовано доповнювати свій раціон продуктами, збагаченими на вітамін В12 чи приймати його у формі добавок.”
Це може відбуватись через скорочення виробництва травних ферментів та/або зменшення концентрації шлункової кислоти [1]. Слабке виділення шлункового соку зменшує дію ферментів на зв’язаний з білками вітамін В12 та/або призводить до надлишку бактерій у шлунку чи тонкому кишківнику. Деякі види бактерій можуть використовувати вітамін В12 для власних потреб [2].
Приблизно у 2% людей похилого віку спостерігається нестача внутрішнього фактора, так що не він вже не може запобігти розвитку перніціозної анемії [1]. Для того, щоб виявити, чи страждає людина від такого порушення, після 50 років необхідно перевіряти рівень вітаміну В12 кожні 5 років.
Оскільки організм старшої людини (незалежно від того, веган вона, чи ні) може виробляти внутрішній фактор чи шлункову кислоту у недостатній кількості, жувальні таблетки та сублінгвальні додатки є найкращим способом отримання вітаміну В12. Люди старше 50 років повинні час від часу вживати вітамін В12 сублінгвально у кількості 500-1,000 мкг/добу.
Існують докази того, що після 65 років денна норма В12 повинна становити щонайменше 500 мкг на добу задля підтримки оптимального рівня вітаміну. (див. How Recommendations Were Formulated: Adults Over 65 Years)
References
People Over Age 50
The Food and Nutrition Board says, "Since 10 - 30% of older people may malabsorb food-bound B12, it is advisable for those older than 50 to meet their RDA mainly by consuming foods fortified with B12 or a B12-containing supplement."
This could be due to decreased digestive enzyme production and/or decreased stomach acid [1]. Decreased stomach acid reduces enzyme action on protein-bound B12 and/or allows bacterial overgrowth in the stomach and small intestine. Some types of bacteria use B12 for themselves [2].
Approximately 2% of older adults do not produce enough intrinsic factor to prevent pernicious anemia [1]. In order to know whether someone suffers from such a problem, people should have their B12 status tested every 5 years starting after age 50.
Because older adults (vegan or not) may not produce much intrinsic factor or gastric acid, chewable tablets and sublingual supplements may be the best way for them to obtain B12. People over 50 years should consider occasionally taking a sublingual B12 supplement of 500-1,000 µg.
There is evidence that adults 65 years and older should take at least 500 µg per day of vitamin B12 in order to optimize their B12 status (see How Recommendations Were Formulated: Adults Over 65 Years).
References
1. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press; 2000.
2. Selhub J, Bagley LC, Miller J, Rosenberg IH. B vitamins, homocysteine, and neurocognitive function in the elderly. Am J Clin Nutr. 2000 Feb;71(2):614S-620S.