Немовлята та діти до 5 років на веганському харчуванні > Приклади страв для дітей-веганів (10-12 місяців)

Немовлята, діти та веганське харчування, грудне вигодовування та веганство, прикорм для дітей веганів, приклади меню та вітаміни для дітей веганів

Приклади страв для дітей-веганів 10-12 місяців


Приклади страв у цьому розділі ознайомлять вас із типами продуктів і розмірами порцій, які задовольняють харчові потреби дітей-веганів віком 10-12 місяців.


Усі рецепти, включені в розділ, підходять як вегетаріанцям, так і тим, хто дотримується дієти без молока і/або без яєць. Ми також позначили рецепти без глютену.


Веганські сніданки для дітей 10-12 місяців


  • Омлет із нутового борошна з тушкованими бобами. Пальчикова їжа: смажені гриби

  • Вівсяна каша на соєвому молоці з яблучним і інжирним десертом compôte. Пальчикова їжа: консервований персик

  • Готовий сухий сніданок із пшениці із соєвим молоком і родзинками. Пальчикова їжа: нарізаний банан

  • Соєвий йогурт з грушею і чорносливом. Пальчикова їжа:  тост із рослинним спредом (варіант: кокосове масло)


Веганські основні страви для дітей 10-12 місяців


  • Рагу з мускатного гарбуза і кокосового молока. Пальчикова їжа: шматочки відвареної картоплі

  • Макарони з пряним соєвим фаршем. Пальчикова їжа: відварена стручкова квасоля

  • Бутерброди з арахісовою пастою і бананом. Пальчикова їжа: морквяні палички

  • Пюре з картоплі, горошку и цвітної капусти. Пальчикова їжа: смажені кубики тофу

  • Рататуй з картопляним пюре. Пальчикова їжа: горошок

  • Рагу з червоного перцю й солодкої картоплі. Пальчикова їжа: рисові хлібці

  • Скрембл із тофу і шпинату з картопляним пюре. Пальчикова їжа: нарізане авокадо

  • Тофу, червоний перець і рич. Пальчикова їжа: бебі-кукурудза


Веганські десерти для дітей віком 10-12 місяців


  • Яблучний крамбл. Пальчикова їжа: груша

  • Заварний крем із соєвого молока і груші. Пальчикова їжа: нарізаний виноград

  • Поширована груша із соєвим йогуртом. Пальчикова їжа: малина

  • Манна каша на соєвому молоці з пюре із чорнослива. Пальчикова їжа: банан




Омлет із нутового борошна із тушкованими бобами


Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 4 столові ложки нутового борошна

  • 150 мл води

  • 1 чайна ложка рослинної олії

  • 1 невелика банка (220 г) тушкованих бобів з низьким вмістом солі й цукру


Приготування


  1. Змішайте нутове борошно з водою, щоб отримати рідке тісто

  2. Розігрійте рослинну олію на пательні

  3. Влийте тісто й готуйте, як млинці, до готовності. Наріжте на полоски

  4. Подавайте з тушкованими бобами. Остудіть перед подачею


Пальчикова їжа: смажені гриби




Вівсяна каша на соєвому молоці з яблучним та інжирним десертом compôte


Рецепт на 4 порції по 150 грамів (120 г каші та 30 г десерту)



Яблучно-інжирний compôte


Інгредієнти


  • ½ дрібно порізаного маленького яблука, очищеного від шкірки й серцевини

  • 4 інжири (сушені, готові до вживання), дрібно порізані

  • ⅓ чайної ложки кориці

  • 100 мл води


Приготування


  1. Помістіть усі інгредієнти в каструлю і доведіть до кипіння, потім варіть на повільному вогні, поки фрукти не стануть м’якими. Охолодіть перед подачею на стіл.


Пальчикова їжа: консервований персик


Використовуйте персики, консервовані в соку, зливши рідину.



Вівсяна каша


Інгредієнти


  • 500 мл несолодкого соєвого молока, збагаченого кальцієм

  • 75 г вівсяних пластівців


Приготування


  1. Помістіть пластівці й молоко в антипригарну каструлю;

  2. Обережно доведіть до кипіння, потім збавте вогонь і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, покі вівсяна каша не стане м’якою й не вбере молоко;

  3. Подавайте кашу зі столовою ложкою десерту compôte.




Готовий сухий сніданок із пшеничних пластівців із соєвим молоком і родзинками


Рецепт на 4 порції по 140 грамів


Інгредієнти


  • 4 великі подушечки пшеничних пластівців

  • 450 мл несолодкого соєвого молока

  • 40 г родзинок


Приготування


  1. Розкришіть пшеничні подушечки й додайте соєве молоко;

  2. Посипте родзинками й розмішайте.


Пальчикова їжа: нарізаний банан



Соєвий йогурт із грушею й чорносливом


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • ½ дрібно порізаної стиглої груші, очищеної від шкірки й серцевини

  • 10 плодів чорносливу, вимочених у воді й дрібно порізаних

  • 400 г несолодкого соєвого йогурту


Приготування


  1. Змішайте нарізану грушу й чорнослив, щоб отримати compôte;

  2. Викладіть столову ложку десерту на соєвий йогурт.


Пальчикова їжа: тост із рослинним спредом (варіант: кокосове масло)


Наріжте тост на брусочки.




Рагу з мускатного гарбуза й кокосового молока


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 1/3 нарізаного кубиками мускатного гарбуза, очищеного від шкірки й зернят

  • одна невелика морква, очищена і дрібно порізана

  • 1 чайна ложка рослинної олії

  • одна маленька цибулина, очищена і порізана дрібними кубиками

  • 1 столова ложка консервованої або замороженої цукрової кукурудзи

  • 200 мл кокосового молока (половина банки на 400 мл)


Приготування


  1. Відваріть гарбуз і моркву в киплячій воді до м’якості;

  2. Розігрійте олію на пательні, додайте цибулю й готуйте до м’якості;

  3. Додайте до цибулі гарбуз, моркву, цукрову кукурудзу й кокосове молоко та тушкуйте під кришкою на повільному вогні близько 10 хвилин;

  4. Охолодіть і потім розімніть або подрібніть до потрібної консистенції.


Пальчикова їжа: шматочки відвареної картоплі



Макарони з пряним соєвим фаршем


Рецепт на 4 порції по 120 грамів


Інгредієнти


  • 100 г макаронів

  • 1 чайна ложка рослинної олії

  • 1/2 дрібної цибулі, очищеної й нарізаної маленькими кубиками

  • 120 г соєвого фаршу

  • 1 столова ложка томатного пюре

  • 2 столові ложки води


Приготування


  1. Варіть макарони в киплячій воді до готовності, слідуючи інструкціям на упаковці;

  2. Розігрійте олію на пательні й обсмажте цибулю до м’якості;

  3. Додайте соєвий фарш, томатне пюре й воду та тушкуйте на повільному вогні, поки всі інгредієнти не прогріються;

  4. Наріжте готові макарони й змішайте їх із соусом із фаршу. Остудіть перед подачею на стіл.


Пальчикова їжа: відварена зелена квасоля



Бутерброди з арахісовою пастою й бананом


Рецепт на 4 порції по 70 грамів


Інгредієнти


  • 4 скибки хліба із непросіяного борошна

  • 80 г (2 повні столові ложки) арахісової пасти

  • один великий банан, очищений і поразаний


Приготування


  1. Намажте дві скибки хліба арахісовою пастою і викладіть зверху нарізаний банан;

  2. Наріжте бутерброди брусочками.


Пальчикова їжа: морквяні палички



Пюре з картоплі, горошку й цвітної капусти


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • дві великі картоплини, очищені й нарізані кубиками

  • 1/4 цвітної капусти, нарізаної суцвіттями

  • 4 столові ложки розмороженого горошку

  • 1 столова ложка рослинного спреду (варіант: кокосове масло)

  • 1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока


Приготування


  1. Поставте картоплю варитись, помістивши над нею друшляк для приготування цвітної капусти на пару. Доведіть до готовності;

  2. Злийте воду і зразу ж поверніть картоплю в каструлю разом із цвітною капустою й горошком. Перемішуйте, поки горох не прогріється;

  3. Додайте спред і молоко, розімніть до консистенції з грудками.


Пальчикова їжа: смажені кубики тофу


Якщо дитині складно тримати тофу, необхідно зробити кубики щільнішими. Для цього видаліть залишки рідини, помістивши брусок тофу під важку тарілку, й почекайте 5-10 хвилин. Наріжте тофу кубиками й акуратно обсмажте з усіх боків на рослинній олії до золотистої кірки. Остудіть перед подачею.




Рататуй з картопляним пюре


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 1/2 невеликої цибулини, очищеної й порізаної кубиками

  • один нарізаний кубиками маленький кабачок з обрізаними кінчиками

  • 1/4 маленького баклажана, нарізаного кубиками

  • 1/4 дрібного зеленого перцю з видаленими зернятами, нарізаний кубиками

  • один середній помідор з видаленою серцевиною, нарізаний кубиками

  • 120 мл води

  • 2 столові ложки томатного пюре

  • одна велика картоплина, очищена й нарізана кубиками

  • 1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока


Приготування


  1. У каструлі змішайте всі інгредієнти, крім картоплі й молока, доведіть до кипіння;

  2. Варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, поки всі овочі не стануть м’якими й соус не загусне;

  3. Відваріть картоплю і зробіть пюре із соєвим молоком;

  4. Наріжте рататуй, якщо це необхідно. Дайте картоплі й рататую вистигнути перед подачею на стіл.


Пальчикова їжа: горошок



Рагу з червоного перцю й солодкої картоплі


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 1/2 батату, очищеного й нарізаного кубиками

  • 1 чайна ложка рослинної олії

  • 1/2 дрібної цибулини, очищеної й дрібно порізаної

  • 1/2 червоного перця, очищеного від серцевини й зернят, нарізаного кубиками

  • 1/2 моркви, очищеної й нарізаної кубиками

  • 1 столова ложка замороженого горошку

  • 1 маленька банка (200 г) нарізаних помідорів

  • 1/4 столової ложки рубленої петрушки


Приготування


  1. Відварітьбатат в киплячій воді до м’якості, злийте воду;

  2. Розігрійте олію на пательні, додайте цибулю й обсмажте до прозорості;

  3. Додайте перець, моркву і горошок, готуйте протягом 1 хвилини;

  4. Додайте помідори й петрушку й варіть на повільному вогні близько 20 хвилин, поки овочі не стануть м’якими;

  5. Додайте батат і прогрійте;

  6. Остудіть, а потім подрібніть до бажаної консистенції.


Пальчикова їжа: рисові хлібці



Скрембл із тофу й шпинату з картопляним пюре


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 150 г тофу (рідину треба злити)

  • 150 г шпинату (свіжого чи замороженого)

  • 1 чайна ложка рослинної олії

  • одна велика картоплина, очищена й нарізана кубиками

  • 2 столові ложки несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока


Приготування


  1. Розімніть тофу й дрібно поріжте шпинат. Якщо ви використовуєте заморожений, розморозьте його, а потім подрібніть;

  2. Розігрійте олію на пательні, додайте шпинат із тофу і смажте протягом 2-3 хвилин, поки шпинат не зав’яне. За необхідності подрібніть до розсипчастої текстури;

  3. Відваріть картоплю до готовності й розімніть із молоком;

  4. Подавайте суміш шпинату й тофу з пюре, попередньо остудивши.


Пальчикова їжа: нарізане авокадо



Тофу, червоний перець і рис


Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 1 чайна ложка рослинної олії

  • 1/2 невеликої цибулини, очищеної й дрібно порізаної кубиками

  • 1/2 червоного перцю, очищеного від зернят і дрібно порізаного

  • 50 г білого рису

  • 150 мл окропу

  • 120 г тофу (рідину треба злити)


Приготування


  1. Розігрійте олію на пательні й обсмажте цибулю до м’якості;

  2. Додайте червоний перець і перемішуйте близько хвилини;

  3. Додайте рис і окріп, перемішуйте, доведіть до кипіння. Варіть на повільному вогні приблизно 10 хвилин, поки рис не вбере воду;

  4. Розріжте тофу на кубики й додайте його в рисову суміш;

  5. Остудіть перед подачею на стіл.


Пальчикова їжа: бебі-кукурудза



Яблучний крамбл


Рецепт на 4 порції по 60 грамів


Інгредієнти


  • одне нарізане кубиками велике яблуко, очищене від шкірки й серцевини

  • 2 столові ложки свіжого апельсинового соку

  • 1 столова ложка рослинного спреду (варіант: кокосове масло)

  • 2 столові ложки борошна

  • 1 столова ложка вівсяних пластівців


Приготування


  1. Нагрійте духовку до 180 °C;

  2. Помістіть яблуко в маленьку жаростійку ємність і залийте апельсиновим соком;

  3. В окремій мисці розітріть спред із борошном і вівсяними пластівцями до отримання розсипчастої текстури;

  4. Посипте яблука сухою сумішшю й запікайте в духовці близько 15 хвилин;

  5. Остудіть перед подачею на стіл.


Крамбл можна подавати із соєвими вершками, соєвим йогуртом чи соєвим заварним кремом


Пальчикова їжа: груша



Заварний крем із соєвого молока і груш


Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • 1 столова ложка порошку для приготування заварного крему

  • 350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

  • дві стиглі груші, очищені від шкірки й серцевини, нарізані кубиками


Приготування


  1. Змішайте порошок для приготування заварного крему і 2 столові ложки соєвого молока, щоб отрималась густа паста;

  2. У каструлі доведіть до кипіння решту молока;

  3. Повільно влийте заварний крем в кипляче молоко, постійно перемішуючи;

  4. Доведіть до кипіння і постійно помішуйте, поки крем не загусне;

  5. Якщо груші недостиглі, відваріть їх у невеликій кількості води до м’якості. Вмішайте нарізані кубиками груші в охолоджений заварний крем.


Пальчикова їжа: нарізаний виноград


Будьте обережні: дитина може подавитись великими шматками.




Груша пашот із соєвим йогуртом


Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


Інгредієнти


  • дві великі груші, очищені від шкірки й серцевини, розрізані на чотири частини

  • 200 г несолодкого соєвого йогурту


Приготування


  1. Помістіть грушу в каструлю і просто залийте водою. Відваріть на повільному вогні до м’якості;

  2. Остудіть груші, наріжте й подавайте із соєвим йогуртом.


Пальчикова їжа: малина




Манна каша на соєвому молоці з пюре із чорносливу


Рецепт на 4 порції по 100 грамів


Інгредієнти


  • 50 г манної крупи

  • 350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

  • 150 г заздалегідь замоченого чорносливу


Приготування


  1. Помістіть манну крупу і соєве молоко в каструлю й доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть, регулярно помішуючи;

  2. Щоб приготувати пюре, протріть чорнослив через сито;

  3. Дайте манній каші вистигнути, а потім подавайте її разом із пюре.


Пальчикова їжа: банан
___

Example meals for vegan 10-12 month olds


This section contains some example meals that give an idea of the types of foods and amounts of foods that can help meet the nutritional needs of vegan 10-12 month olds.

All of the recipes included in this section are also suitable for vegetarians and for those on dairy-free and/ or egg-free diets. We have also indicated which recipes are gluten-free.

Vegan breakfasts for 10-12 month olds


  • Gram flour ‘omelette’ with baked beans. Finger food: Fried mushrooms
  • Porridge made with soya milk alternative, with apple and fig compôte. Finger food: Canned peach
  • Shredded wheat with soya milk alternative and raisins. Finger food: Sliced banana
  • Soya yoghurt with pear and prune compôte. Finger food: Toast with dairy-free fat spread

Vegan savoury meals for 10-12 month olds


  • Butternut squash and coconut stew. Finger food: Pieces of boiled potato
  • Pasta with savoury soya mince. Finger food: Cooked green beans
  • Peanut butter and banana sandwiches. Finger food: Carrot sticks
  • Potato, pea and cauliflower mash. Finger food: Fried tofu cubes
  • Ratatouille with mashed potato. Finger food: Peas
  • Sweet potato and red pepper stew. Finger food: Rice cakes
  • Tofu and spinach scramble with mashed potato. Finger food: Sliced avocado
  • Tofu, red pepper and rice. Finger food: Baby sweetcorn

Vegan desserts for 10-12 month olds


  • Apple crumble. Finger food: Pear
  • Custard made with soya milk alternative and pears. Finger food: Sliced grapes
  • Poached pear with soya yoghurt. Finger food: Raspberries
  • Semolina made with soya milk alternative and prune purée. Finger food: Banana

Gram flour ‘omelette’ with baked beans

This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

Ingredients

  • 4 tablespoons chick pea flour (also called gram flour)
  • 150ml water
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1 small can (220g) low-salt and low-sugar baked beans

Method

  1. Mix the chick pea flour with the water to form a smooth batter.
  2. Heat the vegetable oil in a frying pan.
  3. Pour in the batter and cook as a pancake until set. Cut into fingers.
  4. Serve with baked beans. Make sure the ‘omelette’ and beans are cool before serving.

Finger food: Fried mushrooms

Porridge made with soya milk alternative, with apple and fig compôte

This recipe makes 4 portions of about 150g (120g porridge and 30g compôte).


Apple and fig compôte

Ingredients

  • 1/2 small apple, peeled, cored and finely chopped
  • 4 figs (dried, ready-to-eat), finely chopped
  • 1/3 teaspoon cinnamon powder
  • 100ml water

Method

  1. Place all the ingredients in a pan and bring to the boil, and then simmer until the fruit is soft. Cool before serving.

Finger food: Canned peach

Use peaches canned in juice, drained.

Porridge

Ingredients

  • 500ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
  • 75g porridge oats

Method

  1. Place the oats and milk in a non-stick saucepan.
  2. Heat gently until boiling, and then turn the heat down and simmer, stirring occasionally, until the oats are softened and have absorbed the milk.
  3. Serve the porridge with a tablespoon of compôte.

Shredded wheat with soya milk alternative and raisins

This recipe makes 4 portions of about 140g.

Ingredients

  • 4 shredded wheat
  • 450ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
  • 40g raisins

Method

  1. Crumble the shredded wheat and add the soya milk alternative.
  2. Sprinkle in the raisins and stir.

Finger food: Sliced banana

Soya yoghurt with pear and prune compôte

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 1/2 ripe pear, peeled, cored and finely diced
  • 10 canned prunes, drained and finely chopped
  • 400g unsweetened soya yoghurt

Method

  1. Mix together the chopped pear and prunes to make a compôte.
  2. Place a tablespoon of compôte on the soya yoghurt.

Finger food: Toast with dairy-free fat spread.

Cut the toast into fingers.


Butternut squash and coconut stew

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 1/3 butternut squash, peeled, de-seeded and finely cubed
  • 1 small carrot, peeled and finely chopped
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1 small onion, peeled and finely diced
  • 1 tablespoon canned or frozen sweetcorn
  • 200ml coconut milk (half of a 400ml can)

Method

  1. Cook the butternut squash and carrot in boiling water until soft. 
  2. Heat the oil in a pan, add the onion and cook until softened.
  3. Add the squash, carrot, sweetcorn and coconut milk to the onion and simmer, with the lid on, for about 10 minutes.
  4. Cool and then mash or chop to the desired consistency.

Finger food: Pieces of boiled potato

Pasta with savoury soya mince

This recipe makes 4 portions of about 120g.

Ingredients

  • 100g macaroni
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1/2 small onion, peeled and finely diced
  • 120g frozen soya mince
  • 1 tablespoon tomato purée
  • 2 tablespoons water

Method

  1. Cook the macaroni in boiling water until tender, following the instructions on the packet.
  2. Heat the oil in a pan and fry the onion until soft.
  3. Add the frozen soya mince, tomato purée and water, and simmer until the ingredients are thoroughly heated through.
  4. Chop the cooked macaroni and mix it with the mince sauce. Allow to cool before serving.

Finger food: Cooked green beans


Peanut butter and banana sandwiches

This recipe makes 4 portions of about 70g.

Ingredients

  • 4 slices wholemeal bread
  • 80g (2 heaped tablespoons) smooth peanut butter
  • 1 large banana, peeled and sliced

Method

  1. Spread two slices of bread with peanut butter and cover with sliced banana.
  2. Cut the sandwiches into fingers.

Finger food: Carrot sticks

Potato, pea and cauliflower mash

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 2 large potatoes, peeled and diced
  • 1/4 cauliflower, cut into florets
  • 4 tablespoons frozen peas, defrosted
  • 1  tablespoon dairy-free fat spread
  • 1  tablespoon unsweetened calcium-fortified soya milk alternative

Method

  1. Boil the potato until tender. Place a colander over the potato as it cooks and steam the cauliflower in it until soft.
  2. Drain the potato and return it immediately to the pan along with the cauliflower and peas. Stir until the peas are warmed through.
  3. Add the fat spread and milk, and mash the ingredients together to a lumpy consistency.

Finger food: Fried tofu cubes.

Tofu can be hard for a baby to hold. To make firmer cubes, remove excess liquid by placing the tofu block under a weighted plate and leaving it for 5 to 10 minutes. Cut the tofu into cubes and gently fry on all sides until slightly browned. Allow to cool before serving.

Ratatouille with mashed potato

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 1/2 small onion, peeled and diced
  • 1 small courgette, topped, tailed and cubed
  • 1/4 small aubergine, cubed
  • 1/4 small green pepper, de-seeded and diced
  • 1 medium tomato, cored and diced
  • 120ml water
  • 2 tablespoons tomato purée
  • 1 large potato, peeled and diced
  • 1 tablespoon unsweetened calcium-fortified soya milk alternative

Method

  1. In a pan, combine all the ingredients except for the potato and milk, and bring to the boil.
  2. Simmer, stirring occasionally, until all the vegetables are tender and the sauce has thickened.
  3. Cook the potato until tender and mash with the soya milk alternative.
  4. Chop the ratatouille as required. Allow both the potato and the ratatouille to cool before serving.

Finger food: Peas

Sweet potato and red pepper stew

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 1/2 sweet potato, peeled and diced
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1/2 small onion, peeled and finely chopped
  • 1/2 red pepper, cored, de-seeded and diced
  • 1/2 carrot, peeled and diced
  • 1 tablespoon frozen peas
  • 1 small can (200g) chopped tomatoes
  • 1/4 tablespoon chopped parsley

Method

  1. Cook the sweet potato in boiling water until soft, and then drain.
  2. Heat the oil in a pan, add the onion, and cook until softened.
  3. Add the pepper, carrot and peas and cook for 1 minute.
  4. Add the tomatoes and parsley and simmer with the lid on for about 20 minutes until the vegetables are soft.
  5. Add the sweet potato and heat through.
  6. Allow to cool and then chop to the desired consistency.

Finger food: Rice cakes

Tofu and spinach scramble with mashed potato

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 150g tofu, drained
  • 150g spinach (fresh or frozen)
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1 large potato, peeled and diced
  • 2 tablespoons unsweetened calcium-fortified soya milk alternative

Method

  1. Mash the tofu and finely chop the spinach. (If using frozen spinach, defrost it and then chop it.)
  2. Heat the oil in a frying pan. Add the spinach and tofu and fry for 2 to 3 minutes until the spinach is wilted or cooked. Chop if needed, to provide a roughly chopped texture.
  3. Cook the potato until tender and mash with the milk.
  4. Serve the spinach and tofu mixture with the mash, making sure both are cool before serving.

Finger food: Sliced avocado

Tofu, red pepper and rice

This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.

Ingredients

  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1/2 small onion, peeled and finely diced
  • 1/2 red pepper, de-seeded and finely chopped
  • 50g white rice
  • 150ml boiling water
  • 120g tofu, drained 

Method

  1. Heat the oil in a pan and fry the onions until soft.
  2. Add the red pepper and stir for about 1 minute.
  3. Add the rice and boiling water, stir, bring to the boil and then simmer with a lid on for about 10 minutes until the rice has absorbed the water.
  4. Cut the tofu into cubes and add it to the rice mixture.
  5. Allow to cool before serving.

Finger food: Baby sweetcorn


Apple crumble

This recipe makes 4 portions of about 60g.

Ingredients

  • 1 large eating apple, peeled, cored and diced
  • 2 tablespoons fresh orange juice
  • 1 tablespoon dairy-free fat spread
  • 2 tablespoons flour
  • 1 tablespoon oats

Method

  1. Heat the oven to 180oC / 350oF / Gas 4.
  2. Place the apple in the bottom of a small ovenproof dish and pour over the orange juice.
  3. In a separate bowl, rub the fat spread into the flour and oats until it is a crumbly texture.
  4. Sprinkle the dry mixture over the apples and bake in the oven for about 15 minutes.
  5. Allow to cool before serving.

The crumble could be served with soya custard, soya yoghurt or soya cream.

Finger food: Pear

Custard made with soya milk alternative and pears

This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

Ingredients

  • 1 heaped tablespoon custard powder
  • 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
  • 2 ripe pears, peeled, cored and diced

Method

  1. Mix the custard powder and 2 tablespoons of the soya milk alternative together to make a smooth paste.
  2. Bring the remaining milk to the boil in a saucepan.
  3. Pour the custard paste slowly into the boiling milk, stirring all the time.
  4. Bring to the boil, stirring continuously until it thickens.
  5. If the pears are not ripe, poach them in a little water until soft. Stir the diced pears into the cooled custard.

Finger food: Sliced grapes.

Be careful not to serve large pieces that a baby might choke on.


Poached pear with soya yoghurt

This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

Ingredients

  • 2 large pears, peeled, cored and quartered
  • 200g unsweetened soya yoghurt

Method

  1. Place the pear quarters in a saucepan and just cover with water. Simmer gently until soft.
  2. Allow the pears to cool, and then slice them and serve with the soya yoghurt.

Finger food: Raspberries


Semolina made with soya milk alternative and prune purée


This recipe makes 4 portions of about 100g.

Ingredients

  • 50g semolina
  • 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
  • 150g prunes canned in juice (about half of a 290g can), drained

Method

  1. Place the semolina and soya milk alternative in a pan and bring to the boil. Reduce the heat and simmer until soft, stirring regularly.
  2. To make the purée, push the prunes through a sieve.
  3. Allow the semolina to cool and then serve it with the prune purée.

Finger food: Banana
___