- UA
- EN
Приклади страв для дітей-веганів 10-12 місяців
Приклади страв у цьому розділі ознайомлять вас із типами продуктів і розмірами порцій, які задовольняють харчові потреби дітей-веганів віком 10-12 місяців.
Усі рецепти, включені в розділ, підходять як вегетаріанцям, так і тим, хто дотримується дієти без молока і/або без яєць. Ми також позначили рецепти без глютену.
Веганські сніданки для дітей 10-12 місяців
Омлет із нутового борошна з тушкованими бобами. Пальчикова їжа: смажені гриби
Вівсяна каша на соєвому молоці з яблучним і інжирним десертом compôte. Пальчикова їжа: консервований персик
Готовий сухий сніданок із пшениці із соєвим молоком і родзинками. Пальчикова їжа: нарізаний банан
Соєвий йогурт з грушею і чорносливом. Пальчикова їжа: тост із рослинним спредом (варіант: кокосове масло)
Веганські основні страви для дітей 10-12 місяців
Рагу з мускатного гарбуза і кокосового молока. Пальчикова їжа: шматочки відвареної картоплі
Макарони з пряним соєвим фаршем. Пальчикова їжа: відварена стручкова квасоля
Бутерброди з арахісовою пастою і бананом. Пальчикова їжа: морквяні палички
Пюре з картоплі, горошку и цвітної капусти. Пальчикова їжа: смажені кубики тофу
Рататуй з картопляним пюре. Пальчикова їжа: горошок
Рагу з червоного перцю й солодкої картоплі. Пальчикова їжа: рисові хлібці
Скрембл із тофу і шпинату з картопляним пюре. Пальчикова їжа: нарізане авокадо
Тофу, червоний перець і рич. Пальчикова їжа: бебі-кукурудза
Веганські десерти для дітей віком 10-12 місяців
Яблучний крамбл. Пальчикова їжа: груша
Заварний крем із соєвого молока і груші. Пальчикова їжа: нарізаний виноград
Поширована груша із соєвим йогуртом. Пальчикова їжа: малина
Манна каша на соєвому молоці з пюре із чорнослива. Пальчикова їжа: банан
Омлет із нутового борошна із тушкованими бобами
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
4 столові ложки нутового борошна
150 мл води
1 чайна ложка рослинної олії
1 невелика банка (220 г) тушкованих бобів з низьким вмістом солі й цукру
Приготування
Змішайте нутове борошно з водою, щоб отримати рідке тісто
Розігрійте рослинну олію на пательні
Влийте тісто й готуйте, як млинці, до готовності. Наріжте на полоски
Подавайте з тушкованими бобами. Остудіть перед подачею
Пальчикова їжа: смажені гриби
Вівсяна каша на соєвому молоці з яблучним та інжирним десертом compôte
Рецепт на 4 порції по 150 грамів (120 г каші та 30 г десерту)
Яблучно-інжирний compôte
Інгредієнти
½ дрібно порізаного маленького яблука, очищеного від шкірки й серцевини
4 інжири (сушені, готові до вживання), дрібно порізані
⅓ чайної ложки кориці
100 мл води
Приготування
Помістіть усі інгредієнти в каструлю і доведіть до кипіння, потім варіть на повільному вогні, поки фрукти не стануть м’якими. Охолодіть перед подачею на стіл.
Пальчикова їжа: консервований персик
Використовуйте персики, консервовані в соку, зливши рідину.
Вівсяна каша
Інгредієнти
500 мл несолодкого соєвого молока, збагаченого кальцієм
75 г вівсяних пластівців
Приготування
Помістіть пластівці й молоко в антипригарну каструлю;
Обережно доведіть до кипіння, потім збавте вогонь і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, покі вівсяна каша не стане м’якою й не вбере молоко;
Подавайте кашу зі столовою ложкою десерту compôte.
Готовий сухий сніданок із пшеничних пластівців із соєвим молоком і родзинками
Рецепт на 4 порції по 140 грамів
Інгредієнти
4 великі подушечки пшеничних пластівців
450 мл несолодкого соєвого молока
40 г родзинок
Приготування
Розкришіть пшеничні подушечки й додайте соєве молоко;
Посипте родзинками й розмішайте.
Пальчикова їжа: нарізаний банан
Соєвий йогурт із грушею й чорносливом
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ дрібно порізаної стиглої груші, очищеної від шкірки й серцевини
10 плодів чорносливу, вимочених у воді й дрібно порізаних
400 г несолодкого соєвого йогурту
Приготування
Змішайте нарізану грушу й чорнослив, щоб отримати compôte;
Викладіть столову ложку десерту на соєвий йогурт.
Пальчикова їжа: тост із рослинним спредом (варіант: кокосове масло)
Наріжте тост на брусочки.
Рагу з мускатного гарбуза й кокосового молока
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
1/3 нарізаного кубиками мускатного гарбуза, очищеного від шкірки й зернят
одна невелика морква, очищена і дрібно порізана
1 чайна ложка рослинної олії
одна маленька цибулина, очищена і порізана дрібними кубиками
1 столова ложка консервованої або замороженої цукрової кукурудзи
200 мл кокосового молока (половина банки на 400 мл)
Приготування
Відваріть гарбуз і моркву в киплячій воді до м’якості;
Розігрійте олію на пательні, додайте цибулю й готуйте до м’якості;
Додайте до цибулі гарбуз, моркву, цукрову кукурудзу й кокосове молоко та тушкуйте під кришкою на повільному вогні близько 10 хвилин;
Охолодіть і потім розімніть або подрібніть до потрібної консистенції.
Пальчикова їжа: шматочки відвареної картоплі
Макарони з пряним соєвим фаршем
Рецепт на 4 порції по 120 грамів
Інгредієнти
100 г макаронів
1 чайна ложка рослинної олії
1/2 дрібної цибулі, очищеної й нарізаної маленькими кубиками
120 г соєвого фаршу
1 столова ложка томатного пюре
2 столові ложки води
Приготування
Варіть макарони в киплячій воді до готовності, слідуючи інструкціям на упаковці;
Розігрійте олію на пательні й обсмажте цибулю до м’якості;
Додайте соєвий фарш, томатне пюре й воду та тушкуйте на повільному вогні, поки всі інгредієнти не прогріються;
Наріжте готові макарони й змішайте їх із соусом із фаршу. Остудіть перед подачею на стіл.
Пальчикова їжа: відварена зелена квасоля
Бутерброди з арахісовою пастою й бананом
Рецепт на 4 порції по 70 грамів
Інгредієнти
4 скибки хліба із непросіяного борошна
80 г (2 повні столові ложки) арахісової пасти
один великий банан, очищений і поразаний
Приготування
Намажте дві скибки хліба арахісовою пастою і викладіть зверху нарізаний банан;
Наріжте бутерброди брусочками.
Пальчикова їжа: морквяні палички
Пюре з картоплі, горошку й цвітної капусти
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
дві великі картоплини, очищені й нарізані кубиками
1/4 цвітної капусти, нарізаної суцвіттями
4 столові ложки розмороженого горошку
1 столова ложка рослинного спреду (варіант: кокосове масло)
1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
Приготування
Поставте картоплю варитись, помістивши над нею друшляк для приготування цвітної капусти на пару. Доведіть до готовності;
Злийте воду і зразу ж поверніть картоплю в каструлю разом із цвітною капустою й горошком. Перемішуйте, поки горох не прогріється;
Додайте спред і молоко, розімніть до консистенції з грудками.
Пальчикова їжа: смажені кубики тофу
Якщо дитині складно тримати тофу, необхідно зробити кубики щільнішими. Для цього видаліть залишки рідини, помістивши брусок тофу під важку тарілку, й почекайте 5-10 хвилин. Наріжте тофу кубиками й акуратно обсмажте з усіх боків на рослинній олії до золотистої кірки. Остудіть перед подачею.
Рататуй з картопляним пюре
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
1/2 невеликої цибулини, очищеної й порізаної кубиками
один нарізаний кубиками маленький кабачок з обрізаними кінчиками
1/4 маленького баклажана, нарізаного кубиками
1/4 дрібного зеленого перцю з видаленими зернятами, нарізаний кубиками
один середній помідор з видаленою серцевиною, нарізаний кубиками
120 мл води
2 столові ложки томатного пюре
одна велика картоплина, очищена й нарізана кубиками
1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
Приготування
У каструлі змішайте всі інгредієнти, крім картоплі й молока, доведіть до кипіння;
Варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, поки всі овочі не стануть м’якими й соус не загусне;
Відваріть картоплю і зробіть пюре із соєвим молоком;
Наріжте рататуй, якщо це необхідно. Дайте картоплі й рататую вистигнути перед подачею на стіл.
Пальчикова їжа: горошок
Рагу з червоного перцю й солодкої картоплі
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
1/2 батату, очищеного й нарізаного кубиками
1 чайна ложка рослинної олії
1/2 дрібної цибулини, очищеної й дрібно порізаної
1/2 червоного перця, очищеного від серцевини й зернят, нарізаного кубиками
1/2 моркви, очищеної й нарізаної кубиками
1 столова ложка замороженого горошку
1 маленька банка (200 г) нарізаних помідорів
1/4 столової ложки рубленої петрушки
Приготування
Відварітьбатат в киплячій воді до м’якості, злийте воду;
Розігрійте олію на пательні, додайте цибулю й обсмажте до прозорості;
Додайте перець, моркву і горошок, готуйте протягом 1 хвилини;
Додайте помідори й петрушку й варіть на повільному вогні близько 20 хвилин, поки овочі не стануть м’якими;
Додайте батат і прогрійте;
Остудіть, а потім подрібніть до бажаної консистенції.
Пальчикова їжа: рисові хлібці
Скрембл із тофу й шпинату з картопляним пюре
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
150 г тофу (рідину треба злити)
150 г шпинату (свіжого чи замороженого)
1 чайна ложка рослинної олії
одна велика картоплина, очищена й нарізана кубиками
2 столові ложки несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
Приготування
Розімніть тофу й дрібно поріжте шпинат. Якщо ви використовуєте заморожений, розморозьте його, а потім подрібніть;
Розігрійте олію на пательні, додайте шпинат із тофу і смажте протягом 2-3 хвилин, поки шпинат не зав’яне. За необхідності подрібніть до розсипчастої текстури;
Відваріть картоплю до готовності й розімніть із молоком;
Подавайте суміш шпинату й тофу з пюре, попередньо остудивши.
Пальчикова їжа: нарізане авокадо
Тофу, червоний перець і рис
Рецепт на 4 порції по 120 грамів. Без глютену
Інгредієнти
1 чайна ложка рослинної олії
1/2 невеликої цибулини, очищеної й дрібно порізаної кубиками
1/2 червоного перцю, очищеного від зернят і дрібно порізаного
50 г білого рису
150 мл окропу
120 г тофу (рідину треба злити)
Приготування
Розігрійте олію на пательні й обсмажте цибулю до м’якості;
Додайте червоний перець і перемішуйте близько хвилини;
Додайте рис і окріп, перемішуйте, доведіть до кипіння. Варіть на повільному вогні приблизно 10 хвилин, поки рис не вбере воду;
Розріжте тофу на кубики й додайте його в рисову суміш;
Остудіть перед подачею на стіл.
Пальчикова їжа: бебі-кукурудза
Яблучний крамбл
Рецепт на 4 порції по 60 грамів
Інгредієнти
одне нарізане кубиками велике яблуко, очищене від шкірки й серцевини
2 столові ложки свіжого апельсинового соку
1 столова ложка рослинного спреду (варіант: кокосове масло)
2 столові ложки борошна
1 столова ложка вівсяних пластівців
Приготування
Нагрійте духовку до 180 °C;
Помістіть яблуко в маленьку жаростійку ємність і залийте апельсиновим соком;
В окремій мисці розітріть спред із борошном і вівсяними пластівцями до отримання розсипчастої текстури;
Посипте яблука сухою сумішшю й запікайте в духовці близько 15 хвилин;
Остудіть перед подачею на стіл.
Крамбл можна подавати із соєвими вершками, соєвим йогуртом чи соєвим заварним кремом
Пальчикова їжа: груша
Заварний крем із соєвого молока і груш
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
1 столова ложка порошку для приготування заварного крему
350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
дві стиглі груші, очищені від шкірки й серцевини, нарізані кубиками
Приготування
Змішайте порошок для приготування заварного крему і 2 столові ложки соєвого молока, щоб отрималась густа паста;
У каструлі доведіть до кипіння решту молока;
Повільно влийте заварний крем в кипляче молоко, постійно перемішуючи;
Доведіть до кипіння і постійно помішуйте, поки крем не загусне;
Якщо груші недостиглі, відваріть їх у невеликій кількості води до м’якості. Вмішайте нарізані кубиками груші в охолоджений заварний крем.
Пальчикова їжа: нарізаний виноград
Будьте обережні: дитина може подавитись великими шматками.
Груша пашот із соєвим йогуртом
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
дві великі груші, очищені від шкірки й серцевини, розрізані на чотири частини
200 г несолодкого соєвого йогурту
Приготування
Помістіть грушу в каструлю і просто залийте водою. Відваріть на повільному вогні до м’якості;
Остудіть груші, наріжте й подавайте із соєвим йогуртом.
Пальчикова їжа: малина
Манна каша на соєвому молоці з пюре із чорносливу
Рецепт на 4 порції по 100 грамів
Інгредієнти
50 г манної крупи
350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
150 г заздалегідь замоченого чорносливу
Приготування
Помістіть манну крупу і соєве молоко в каструлю й доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть, регулярно помішуючи;
Щоб приготувати пюре, протріть чорнослив через сито;
Дайте манній каші вистигнути, а потім подавайте її разом із пюре.
Пальчикова їжа: банан
Example meals for vegan 10-12 month olds
Vegan breakfasts for 10-12 month olds
- Gram flour ‘omelette’ with baked beans. Finger food: Fried mushrooms
- Porridge made with soya milk alternative, with apple and fig compôte. Finger food: Canned peach
- Shredded wheat with soya milk alternative and raisins. Finger food: Sliced banana
- Soya yoghurt with pear and prune compôte. Finger food: Toast with dairy-free fat spread
Vegan savoury meals for 10-12 month olds
- Butternut squash and coconut stew. Finger food: Pieces of boiled potato
- Pasta with savoury soya mince. Finger food: Cooked green beans
- Peanut butter and banana sandwiches. Finger food: Carrot sticks
- Potato, pea and cauliflower mash. Finger food: Fried tofu cubes
- Ratatouille with mashed potato. Finger food: Peas
- Sweet potato and red pepper stew. Finger food: Rice cakes
- Tofu and spinach scramble with mashed potato. Finger food: Sliced avocado
- Tofu, red pepper and rice. Finger food: Baby sweetcorn
Vegan desserts for 10-12 month olds
- Apple crumble. Finger food: Pear
- Custard made with soya milk alternative and pears. Finger food: Sliced grapes
- Poached pear with soya yoghurt. Finger food: Raspberries
- Semolina made with soya milk alternative and prune purée. Finger food: Banana
Gram flour ‘omelette’ with baked beans
- 4 tablespoons chick pea flour (also called gram flour)
- 150ml water
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1 small can (220g) low-salt and low-sugar baked beans
- Mix the chick pea flour with the water to form a smooth batter.
- Heat the vegetable oil in a frying pan.
- Pour in the batter and cook as a pancake until set. Cut into fingers.
- Serve with baked beans. Make sure the ‘omelette’ and beans are cool before serving.
Porridge made with soya milk alternative, with apple and fig compôte
- 1/2 small apple, peeled, cored and finely chopped
- 4 figs (dried, ready-to-eat), finely chopped
- 1/3 teaspoon cinnamon powder
- 100ml water
- Place all the ingredients in a pan and bring to the boil, and then simmer until the fruit is soft. Cool before serving.
- 500ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 75g porridge oats
- Place the oats and milk in a non-stick saucepan.
- Heat gently until boiling, and then turn the heat down and simmer, stirring occasionally, until the oats are softened and have absorbed the milk.
- Serve the porridge with a tablespoon of compôte.
Shredded wheat with soya milk alternative and raisins
- 4 shredded wheat
- 450ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 40g raisins
- Crumble the shredded wheat and add the soya milk alternative.
- Sprinkle in the raisins and stir.
Soya yoghurt with pear and prune compôte
This recipe makes 4 portions of about 120g. Gluten-free.Ingredients
- 1/2 ripe pear, peeled, cored and finely diced
- 10 canned prunes, drained and finely chopped
- 400g unsweetened soya yoghurt
- Mix together the chopped pear and prunes to make a compôte.
- Place a tablespoon of compôte on the soya yoghurt.
Finger food: Toast with dairy-free fat spread.
Cut the toast into fingers.
Butternut squash and coconut stew
- 1/3 butternut squash, peeled, de-seeded and finely cubed
- 1 small carrot, peeled and finely chopped
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1 small onion, peeled and finely diced
- 1 tablespoon canned or frozen sweetcorn
- 200ml coconut milk (half of a 400ml can)
- Cook the butternut squash and carrot in boiling water until soft.
- Heat the oil in a pan, add the onion and cook until softened.
- Add the squash, carrot, sweetcorn and coconut milk to the onion and simmer, with the lid on, for about 10 minutes.
- Cool and then mash or chop to the desired consistency.
Pasta with savoury soya mince
- 100g macaroni
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1/2 small onion, peeled and finely diced
- 120g frozen soya mince
- 1 tablespoon tomato purée
- 2 tablespoons water
Method
- Cook the macaroni in boiling water until tender, following the instructions on the packet.
- Heat the oil in a pan and fry the onion until soft.
- Add the frozen soya mince, tomato purée and water, and simmer until the ingredients are thoroughly heated through.
- Chop the cooked macaroni and mix it with the mince sauce. Allow to cool before serving.
- 4 slices wholemeal bread
- 80g (2 heaped tablespoons) smooth peanut butter
- 1 large banana, peeled and sliced
- Spread two slices of bread with peanut butter and cover with sliced banana.
- Cut the sandwiches into fingers.
Potato, pea and cauliflower mash
- 2 large potatoes, peeled and diced
- 1/4 cauliflower, cut into florets
- 4 tablespoons frozen peas, defrosted
- 1 tablespoon dairy-free fat spread
- 1 tablespoon unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- Boil the potato until tender. Place a colander over the potato as it cooks and steam the cauliflower in it until soft.
- Drain the potato and return it immediately to the pan along with the cauliflower and peas. Stir until the peas are warmed through.
- Add the fat spread and milk, and mash the ingredients together to a lumpy consistency.
Ratatouille with mashed potato
- 1/2 small onion, peeled and diced
- 1 small courgette, topped, tailed and cubed
- 1/4 small aubergine, cubed
- 1/4 small green pepper, de-seeded and diced
- 1 medium tomato, cored and diced
- 120ml water
- 2 tablespoons tomato purée
- 1 large potato, peeled and diced
- 1 tablespoon unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- In a pan, combine all the ingredients except for the potato and milk, and bring to the boil.
- Simmer, stirring occasionally, until all the vegetables are tender and the sauce has thickened.
- Cook the potato until tender and mash with the soya milk alternative.
- Chop the ratatouille as required. Allow both the potato and the ratatouille to cool before serving.
Sweet potato and red pepper stew
- 1/2 sweet potato, peeled and diced
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1/2 small onion, peeled and finely chopped
- 1/2 red pepper, cored, de-seeded and diced
- 1/2 carrot, peeled and diced
- 1 tablespoon frozen peas
- 1 small can (200g) chopped tomatoes
- 1/4 tablespoon chopped parsley
- Cook the sweet potato in boiling water until soft, and then drain.
- Heat the oil in a pan, add the onion, and cook until softened.
- Add the pepper, carrot and peas and cook for 1 minute.
- Add the tomatoes and parsley and simmer with the lid on for about 20 minutes until the vegetables are soft.
- Add the sweet potato and heat through.
- Allow to cool and then chop to the desired consistency.
Tofu and spinach scramble with mashed potato
- 150g tofu, drained
- 150g spinach (fresh or frozen)
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1 large potato, peeled and diced
- 2 tablespoons unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- Mash the tofu and finely chop the spinach. (If using frozen spinach, defrost it and then chop it.)
- Heat the oil in a frying pan. Add the spinach and tofu and fry for 2 to 3 minutes until the spinach is wilted or cooked. Chop if needed, to provide a roughly chopped texture.
- Cook the potato until tender and mash with the milk.
- Serve the spinach and tofu mixture with the mash, making sure both are cool before serving.
Finger food: Sliced avocado
Tofu, red pepper and rice
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1/2 small onion, peeled and finely diced
- 1/2 red pepper, de-seeded and finely chopped
- 50g white rice
- 150ml boiling water
- 120g tofu, drained
- Heat the oil in a pan and fry the onions until soft.
- Add the red pepper and stir for about 1 minute.
- Add the rice and boiling water, stir, bring to the boil and then simmer with a lid on for about 10 minutes until the rice has absorbed the water.
- Cut the tofu into cubes and add it to the rice mixture.
- Allow to cool before serving.
- 1 large eating apple, peeled, cored and diced
- 2 tablespoons fresh orange juice
- 1 tablespoon dairy-free fat spread
- 2 tablespoons flour
- 1 tablespoon oats
- Heat the oven to 180oC / 350oF / Gas 4.
- Place the apple in the bottom of a small ovenproof dish and pour over the orange juice.
- In a separate bowl, rub the fat spread into the flour and oats until it is a crumbly texture.
- Sprinkle the dry mixture over the apples and bake in the oven for about 15 minutes.
- Allow to cool before serving.
Finger food: Pear
Custard made with soya milk alternative and pears
- 1 heaped tablespoon custard powder
- 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 2 ripe pears, peeled, cored and diced
- Mix the custard powder and 2 tablespoons of the soya milk alternative together to make a smooth paste.
- Bring the remaining milk to the boil in a saucepan.
- Pour the custard paste slowly into the boiling milk, stirring all the time.
- Bring to the boil, stirring continuously until it thickens.
- If the pears are not ripe, poach them in a little water until soft. Stir the diced pears into the cooled custard.
- 2 large pears, peeled, cored and quartered
- 200g unsweetened soya yoghurt
- Place the pear quarters in a saucepan and just cover with water. Simmer gently until soft.
- Allow the pears to cool, and then slice them and serve with the soya yoghurt.
Semolina made with soya milk alternative and prune purée
- 50g semolina
- 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 150g prunes canned in juice (about half of a 290g can), drained
Method
- Place the semolina and soya milk alternative in a pan and bring to the boil. Reduce the heat and simmer until soft, stirring regularly.
- To make the purée, push the prunes through a sieve.
- Allow the semolina to cool and then serve it with the prune purée.
___