- UA
- EN
Приклади страв для дітей-веганів 7-9 місяців
Приклади страв у цьому розділі ознайомлять вас із типами продуктів і розмірами порцій, які задовольняють харчові потреби дітей-веганів віком 7-9 місяців.
Усі рецепти цього розділу підходять вегетаріанцям і тим, хто дотримується дієти без молока і/або без яєць. Ми також позначили рецепти без глютену.
Веганські сніданки для дітей віком 7-9 місяців
Яблучна каша із соєвим молоком. Пальчикова їжа: банан
Дитячий рис, приготований на соєвому молоці, з бананом. Пальчикова їжа: ківі
Десерт compôte із варених груш і чорносливу із соєвим йогуртом. Пальчикова їжа: консервовані шматочки персика
Сухий сніданок із пшеничних пластівців із соєвим молоком і родзинками. Пальчикова їжа: поширована груша
Веганські основні страви для дітей 7-9 місяців
Африканське разу із солодкої картоплі. Пальчикова їжа: нарізане авокадо
Авокадо і горошок з картопляним пюре. Пальчикова їжа: відварена бебі-морква
Даал з нуту і шпинату з пюре з батату. Пальчикова їжа: відварений червоний перець
Рагу з нуту, зеленої цибулі й моркви. Пальчикова їжа: відварені суцвіття броколі
Рагу з квасолі, яблук і коренеплодів. Пальчикова їжа: відварені макарони
Рожеве різотто. Пальчикова їжа: смажені кубики тофу
Пюре з картоплі, м’яти і соєвого йогурту з мускатним гарбузом. Пальчикова їжа: цукрова кукурудза
Пюре з рису, червоної сочевиці й цвітної капусти. Пальчикова їжа: відварена стручкова квасоля
Веганські десерти для дітей 7-9 місяців
Фул із манго
Десерт compôte з нектаринів і яблук із соєвими вершками
Рисовий пудинг, приготований на соєвому молоці, із пюре з кураги
Манна каша на соєвому молоці із фініковим пюре
Яблучна каша із соєвим молоком
Рецепт на 4 порції по 120 грамів
Інгредієнти
40 г вівсяних пластівців
400 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
120 г тертого яблука (½ великого очищеного яблука)
½ чайної ложки кориці
Приготування
Помістіть усі інгредієнти в антипригарну каструлю й варіть 10 хвилин, постійно перемішуючи, до готовності;
Остудіть перед подачею.
Пальчикова їжа: банан
Наріжте банан брусочками, щоб дитині було легше його тримати.
Дитячий рис, приготований на соєвому молоці, з бананом
Рецепт на 4 порції по 110 грамів
Інгредієнти
350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
40 г дитячої рисової каші
один маленький банан
Приготування
За бажання підігрійте молоко. Змішайте молоко з рисом і добре перемішайте;
Очистіть і розімніть банан;
Якщо ви використовуєте тепле молоко, перевірте його температуру. Додайте десертну ложку банану в кожну миску перед подачею на стіл.
Пальчикова їжа: ківі
Очистіть ківі й наріжте його на брусочки.
Десерт compôte з груші й чорносливу із соєвим йогуртом
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
одна стигла або бланшована до м’якості груша
60 г консервованого в соку чорносливу (треба злити рідину)
200 г несолодкого йогурту із соєвого молока
Приготування
Очистіть і дрібно наріжте грушу, заздалегідь видаливши серцевину, якщо вона стигла і м’яка. Якщо тверда, бланшуйте в невеликій кількості води до м’якості і потім дрібно наріжте;
Дрібно наріжте розм’якшений чорнослив;
Змішайте нарізані фрукти й викладіть їх на йогурт.
Пальчикова їжа: шматочки консервованого персика
Використовуйте консервовані в соку шматочки персика, попередньо зливши рідину.
Сухий сніданок із пшеничних пластівців із соєвим молоком і родзинками
Рецепт на 4 порції по 100 грамів
Інгредієнти
4 подушечки пшеничних пластівців
350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
60 г родзинок
Приготування
Розкришіть пшеничні пластівці й додайте соєве молоко;
Наріжте родзинки і вмішайте його в суміш.
Пальчикова їжа: поширована груша
Подавайте пошировану грушу нарізану брусочками, які легко тримати в руці.
Африканське рагу з батату
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ столової ложки рослинної олії
одна нарізана кубиками невелика цибулина
один очищений і нарізаний батат середнього розміру
50 г замороженої стручкової квасолі, нарізаної дрібними шматочками
одна столова ложка томатного пюре
150 мл води
одна столова ложка однорідної арахісової пасти
одна маленька (210 г) банка консервованої у воді квасолі (вага без рідини – 130 г)
Приготування
Нагрійте олію в каструлі на середньому вогні;
Додайте цибулю і готуйте на маленькому вогні протягом 5 хвилин до м’якості;
Додайте батат, стручкову квасолю, томатне пюре і воду. Варіть 20 хвилин (або до готовності батату);
Додайте арахісову пасту і квасолю. Розімніть до однорідного стану, залишаючи маленькі грудки;
Остудіть перед подачею.
Пальчикова їжа: нарізане авокадо
Авокадо і горошок з картопляним пюре
Рецепт на 4 порції по 95 грамів. Без глютену
Інгредієнти
одна нарізана кубиками велика картоплина
1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
90 г замороженого горошку
одне велике стигле авокадо, очищене від кісточки й шкірки
¼ столової ложки м’яти, дрібно нарізаної (за бажання)
Приготування
Відваріть картоплю до готовності, злийте воду. Розімніть готову картоплю із соєвим молоком;
Відваріть горошок у воді до готовності, потім злийте воду й остудіть;
Розітріть горох з авокадо і м’ятою.
Пальчикова їжа: відварена бебі-морква
Даал із нуту і шпинату з пюре із батату
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
одна чайна ложка рослинної олії
одна нарізана кубиками маленька цибулина
одна чайна ложка пюре з часнику
½ чайної ложки порошка куркуми
одна маленька (210 г) банка нуту, консервованого у воді (вага без рідини – 130 г)
150 г свіжого чи замороженого шпинату
один крупний батат, очищений і нарізаний кубиками
Приготування
На пательні розігрійте олію й смажте цибулю до м’якості. Додайте часник і куркуму та готуйте ще 2-3 хвилини
Додайте нут (без рідини) і шпинат. Готуйте, поки шпинат не зав’яне. Якщо ви використовуєте заморожений, готуйте, поки він повністю не прогріється
Розімніть суміш виделкою, щоб отримати однорідну суміш із м’якими грудками
Відваріть батат до готовності і потім розімніть
Подавайте охолоджений даал із нуту з пюре із батату
Пальчикова їжа: відварений червоний перець
Рагу з нуту, зеленої цибулі й моркви
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ столової ложки рослинної олії
одна дрібно порізана маленька зелена цибулина
одна невелика морква, очищена й нарізана кубиками
150 мл води
одна невелика банка (210 г) нуту, консервованого у воді (вага без рідини – 130 г)
дві столові ложки томатного пюре
Приготування
Розігрійте олію в каструлі. Додайте цибулю й готуйте до м’якості
Додайте моркву і воду;
Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте 30 хвилин, поки овочі не стануть м’якими;
Додайте нут і томатне пюре до овочів і розімніть до отримання однорідної маси з м’якими грудками;
Остудіть перед подачею.
Пальчикова їжа: відварені суцвіття броколі
Рагу з квасолі, яблук і коренеплодів
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ великого пастернака, очищеного і нарізаного кубиками
⅛ очищеної й нарізаної кубиками брукви
200 мл води
½ нарізаного кубиками очищеного яблука
одна невелика (210 г) банка квасолі у воді (вага без рідини – 130 г)
Приготування
Помістіть пастернак і брукву в каструлю з водою і доведіть до кипіння;
Збавте вогонь і варіть 10 хвилин;
Додайте яблуко і квасолю та варіть ще 10 хвилин, поки овочі не будуть повністю приготовані;
Розімніть разом із рідиною, отриманою при приготуванні, до отримання однорідної маси з м’якими грудками.
Пальчикова їжа: відварені короткі макарони різної форми
Рожеве ризотто
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ столової ложки рослинної олії
½ дрібно порізаної невеликої цибулини
50 г рису басматі
100 мл окропу
150 г – 2-3 варених буряки (у вакуумній упаковці, не в уксусі), дрібно порізаних кубиками
½ невеликої банки (220 г) нарізаних помідорів
Приготування
Розігрійте олію в каструлі й обсмажте цибулю до м’якості;
Додайте рис і перемішуйте, поки він повністю не покриється олією;
Залийте рис окропом, накрийте кришкою і варіть 8 хвилин;
Додайте нарізаний кубиками буряк, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть близько 12 хвилин або поки вода повністю не вбереться;
Додайте нарізані помідори й розімніть до однорідної маси з м’якими грудками. Остудіть перед подачею.
Пальчикова їжа: смажені кубики тофу
Дитині може бути складно тримати тофу. Щоб зробити кубики більш щільними, видаліть залишки рідини, помістивши брусок тофу під важку тарілку, й почекайте 5-10 хвилин. Наріжте тофу на кубики й акуратно обсмажте на рослинній олії з усіх боків до золотистої кірочки. Остудіть перед подачею.
Пюре з картоплі, м’яти і соєвого йогурту із мускатним гарбузом
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
одна очищена й нарізана кубиками велика картоплина
50 г несолодкого соєвого йогурту
½ столової ложки рубленої м’яти
один очищений і нарізаний кубиками великий мускатний гарбуз
Приготування
Відваріть картоплю у воді до готовності;
Злийте воду, а потім розімніть картоплю з йогуртом і м’ятою;
Відваріть мускатний гарбуз до м’якості і потім розімніть його. Остудіть, а потім подавайте із сумішшю з картоплі та йогурту.
Пальчикова їжа: Цукрова кукурудза
Використовуйте солодку кукурудзу, консервовану у воді, без рідини.
Пюре з рису, червоної сочевиці і цвітної капусти
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ великої моркви, очищеної й нарізаної кубиками
½ очищеного і нарізаного кубиками середнього батату
¼ очищеного й нарізаного яблука
40 г червоної сочевиці
200 мл води
6 суцвіть цвітної капусти
60 г білого рису
Приготування
Помістіть моркву, батат і яблуко в каструлю з сочевицею і водою та доведіть до кипіння;
Збавте вогонь, накрийте кришкою й тушкуйте 15 хвилин;
Додайте цвітну капусту й варіть ще 10 хвилин;
Розімніть до отримання однорідної маси з м’якими грудками. Остудіть перед подачею;
Подавайте з приготованим білим рисом.
Пальчикова їжа: відварена стручкова квасоля
Мус із манго
Рецепт на 4 порції по 75 грамів. Без глютену
Інгредієнти
½ очищеного й нарізаного кубиками великого манго
200 г несолодкого соєвого йогурту
Приготування
Розімніть мангло;
Змішайте його з йогуртом.
Десерт compôte з нектаринів і яблук із соєвими вершками
Рецепт на 4 порції по 60 грамів. Без глютену
Інгредієнти
один очищений і нарізаний кубиками великий нектарин
одне очищене маленьке яблуко
2 столові ложки води
4 десертні ложки несолодких соєвих вершків
Приготування
Помістіть нектарин і яблуко в каструлю, додайте воду й доведіть до кипіння;
Збавте вогонь, накрийте каструлю кришкою й варіть, поки яблуко не стане м’яким;
Розімніть фрукти;
Дайте вистигнути перед подачею на стіл. Додайте десертну ложку соєвих вершків у кожну порцію.
Рисовий пудинг, приготований на основі соєвого молока, із пюре з кураги
Рецепт на 4 порції по 60 грамів. Без глютену
Інгредієнти
250 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
40 г рису для пудингу
10-15 штук дрібно нарізаної м’якої кураги
Приготування
Залийте рис молоком, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, поки молоко не вбереться і рис не стане м’яким. Це займає близько 15 хвилин;
Замочіть нарізану курагу в киплячій воді на 10 хвилин, а потім протріть через сито, щоб приготувати пюре;
Подавайте рисовий пудинг з ложкою пюре з кураги зверху. Остудіть перед подачею.
Манна каша з додаванням соєвого молока і з фініковим пюре
Рецепт на 4 порції по 50 грамів
Інгредієнти
20 г манної крупи
300 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
10 сушених фініків або інжиру, дрібно порізаних
Приготування
Помістіть манку і молоко в каструлю й доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні, регулярно помішуючи;
Замочіть подрібнені сухофрукти в киплячій воді до м’якості. Злийте воду й перетріть фрукти через сито, щоб приготувати пюре;
Змішайте манку й пюре із сухофруктів.
Остудіть перед подачею.
Example meals for vegan 7-9 month olds
Vegan breakfasts for 7-9 month olds
- Apple porridge made with soya milk alternative. Finger food: Banana
- Baby rice made with soya milk alternative, with banana. Finger food: Kiwi
- Pear and prune compôte made with soya yoghurt. Finger food: Canned peach slices
- Weet bisk with soya milk alternative and sultanas. Finger food: Poached pear
Vegan savoury meals for 7-9 month olds
- African sweet potato stew. Finger food: Sliced avocado
- Avocado and peas with mashed potato. Finger food: Cooked baby carrots
- Chick pea and spinach dahl with mashed sweet potato. Finger food: Cooked red pepper
- Chick pea, leek and carrot stew. Finger food: Cooked broccoli florets
- Kidney bean, apple and root vegetable stew. Finger food: Cooked macaroni or pasta shapes
- Pink risotto. Finger food: Fried tofu cubes
- Potato, mint and soya yoghurt mash with butternut squash (sweet potato*). Finger food: Sweetcorn
- Rice, red lentil and cauliflower purée. Finger food: Cooked green beans
Vegan desserts for 7-9 month olds
- Mango fool
- Nectarine and apple compôte with soya cream
- Rice pudding made with soya milk alternative, with dried apricot purée
- Semolina made with soya milk alternative, with date purée
- 40g porridge oats
- 400ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 120g grated apple (1/2 large apple, cored and peeled)
- 1/2 teaspoon cinnamon powder
- Place all the ingredients in a non-stick saucepan and simmer for 10 minutes, stirring all the time, until the porridge is cooked.
- Allow to cool before serving.
Baby rice made with soya milk alternative, with banana
- 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative, warm or cold
- 40g baby rice
- 1 small banana
- If using warm milk, heat the milk. Mix the milk with the rice and stir well.
- Peel and mash the banana.
- If using warm milk, check the temperature before serving. Add a dessertspoon of banana to each bowl before serving.
- 1 ripe or soft-poached pear
- 60g prunes canned in juice, drained
- 200g unsweetened soya milk yoghurt
- Peel, core and finely chop the pear if ripe and soft. If firm, poach it in a little water until soft and then chop finely.
- Finely chop the canned prunes.
- Combine the chopped fruit and spoon it over the yoghurt.
Weet bisk with soya milk alternative and sultanas
- 4 weet bisks
- 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 60g sultanas
- Crumble the weet bisks and add the soya milk alternative.
- Chop the sultanas and mix them into the cereal mixture.
African sweet potato stew
- 1/2 tablespoon vegetable oil
- 1 small onion, peeled and diced
- 1 medium sweet potato, peeled and cut into chunks
- 50g frozen green beans, chopped into small pieces
- 1 tablespoon tomato purée
- 150ml water
- 1 tablespoon smooth peanut butter
- 1 small (210g) can kidney beans canned in water, drained (drained weight 130g)
- Heat the oil in a pan, over a medium heat.
- Add the onion and cook gently for 5 minutes or until tender.
- Add the sweet potato, green beans, tomato purée and water and simmer for 20 minutes or until the sweet potatoes are cooked through.
- Stir in the peanut butter and kidney beans. Mash until smooth, with soft lumps.
- Allow to cool before serving.
Avocado and peas with mashed potato
- 1 large potato, peeled and diced
- 1 tablespoon unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 90g frozen peas
- 1 large ripe avocado, stoned and peeled
- 1/4 tablespoon mint, finely chopped (optional)
- Boil the potato until tender, and then drain and mash it with the soya milk alternative.
- Boil the peas in water until tender, and then drain and allow to cool.
- Mash the peas with the avocado and mint.
- 1 teaspoon vegetable oil
- 1 small onion, peeled and diced
- 1 teaspoon garlic purée
- 1/2 teaspoon turmeric powder
- 1 small (210g) can chick peas canned in water, drained (drained weight 130g)
- 150g fresh or frozen spinach
- 1 large sweet potato, peeled and diced
- In a frying pan, heat the oil and cook the onion until soft. Add the garlic and turmeric, and cook for 2 to 3 minutes.
- Add the drained chick peas and spinach, and cook until the spinach has wilted. Or, if using frozen spinach, cook until it is defrosted and cooked through.
- Mash the mixture with a fork to make a smooth mixture, with soft lumps.
- Boil the sweet potato until tender and then mash it.
- Serve the cooled chick pea dahl with the mashed sweet potato.
Chick pea, leek and carrot stew
- 1/2 tablespoon vegetable oil
- 1 small leek, trimmed, washed and finely chopped
- 1 small carrot, peeled and diced
- 150ml water
- 1 small can (210g) chick peas canned in water, drained (drained weight 130g)
- 2 tablespoons tomato purée
- Heat the oil in a saucepan. Add the leek and cook until soft.
- Add the carrots and water.
- Bring to the boil, reduce the heat, cover and simmer for 30 minutes until the vegetables are soft.
- Add the chick peas and tomato purée to the vegetables and their juices and mash until smooth, with soft lumps.
- Allow to cool before serving.
Kidney bean, apple and root vegetable stew
- 1/2 large parsnip, peeled and diced
- 1/8 swede, peeled and diced
- 200 ml water
- 1/2 apple, peeled, cored and diced
- 1 small (210g) can kidney beans in water, (drained weight 130g)
- Put the parsnip and swede in a saucepan with the water and bring to the boil.
- Turn down the heat and simmer for 10 minutes.
- Add the apple and kidney beans and simmer for a further 10 minutes until the vegetables are thoroughly cooked.
- Mash with the cooking liquid until mostly smooth, with some soft lumps.
Pink risotto
- 1/2 tablespoon vegetable oil
- 1/2 small onion, peeled and finely chopped
- 50g basmati rice
- 100ml boiling water
- 150g (2 or 3) cooked beetroot (vacuum-packed, not in vinegar), finely diced
- 1/2 small (220g) can chopped tomatoes
- Heat the oil in a saucepan and sauté the onion until soft.
- Add the rice and stir until well coated.
- Pour the boiling water over the rice, cover and cook for 8 minutes.
- Stir in the diced beetroot, reduce the heat, cover and cook for about 12 minutes or until the water has been absorbed.
- Add the chopped tomatoes and mash until smooth, with soft lumps. Allow to cool before serving.
Potato, mint and soya yoghurt mash with butternut squash (sweet potato*)
- 1 large potato, peeled and diced
- 50g unsweetened soya yoghurt
- 1/2 tablespoon chopped mint
- 1 large butternut squash, peeled and diced
- Boil the potato in water until tender.
- Drain the potato and then mash it with the yoghurt and mint.
- Boil the sweet potato until soft and then mash it. Allow to cool, and then serve with the potato and yoghurt mixture.
Rice, red lentil and cauliflower purée
- 1/2 large carrot, peeled and diced
- 1/2 medium sweet potato, peeled and diced
- 1/4 cooking apple, cored, peeled and diced
- 40g red lentils
- 200ml water
- 6 cauliflower florets
- 60g white rice, cooked in boiling water until tender
- Place the carrot, sweet potato and apple in a saucepan with the lentils and water and bring to the boil.
- Turn down the heat, cover and simmer for 15 minutes.
- Add the cauliflower and cook for a further 10 minutes.
- Mash until smooth, with soft lumps, and allow to cool before serving.
- Serve with the cooked white rice.
- 1/2 large mango, peeled, stoned and diced
- 200g unsweetened soya yoghurt
- Roughly mash the mango.
- Mix the mango with the yoghurt.
Nectarine and apple compôte with soya cream
- 1 large nectarine, peeled, stoned and diced
- 1 small apple, peeled, cored and diced
- 2 tablespoons water
- 4 dessertspoons unsweetened soya cream
- Place the nectarine, apple and water in a saucepan and bring to the boil.
- Turn the heat down, put a lid on the saucepan, and simmer until the apple is soft.
- Mash the fruit.
- Allow to cool before serving. Add a dessertspoon of cream to each portion.
Rice pudding made with soya milk alternative, with dried apricot purée
- 250ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 40g pudding rice
- 10-15 soft dried apricots, finely chopped
- Place the milk and rice in a pan, bring to the boil and then simmer gently, stirring occasionally, until the milk has been absorbed and the rice is soft. This may take about 15 minutes.
- Soak the chopped dried apricots in boiling water for 10 minutes and then push through a sieve to make a purée.
- Serve the rice pudding with a spoonful of purée on the top. Allow to cool before serving.
Semolina made with soya milk alternative, with date purée
- 20g semolina
- 300ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 10 dried dates or figs, finely chopped
- Place the semolina and milk in a pan and bring to the boil. Reduce the heat and simmer until soft, stirring regularly.
- Soak the chopped dried fruit in boiling water until soft. Drain the fruit and push it through a sieve to make a purée.
- Mix the semolina and dried fruit purée together.