- UA
- EN
Частота захворювань серед вегетаріанців та веганів
автор: Джек Норріс.
останнє оновлення: грудень 2013
Нижче наведено короткий опис досліджень про рівень смертності та частоту захворювань серед вегетаріанців. Частота захворювань раком не була включена, і знаходиться за даним посиланням Рак, вегетаріанство та дієта
В таблицях статистично важливі результати виділені червоним кольором. Для того щоб результати були визнаними як статистично важливими, довірчий інтервал ( числа в дужках) повинен знаходитись повністю за 1.00, або до 1.00. Якщо ви не знайомі зі статистикою, перейдіть за посиланням для швидкого пояснення статистики захворюваності.
Зміст
EPIC-Оксфорд (Європейське проспективне дослідження раку і харчування)
Дослідження здоров'я адвентистів-2 (AHS2)
Дослідження
Пояснення різних видів досліджень, їхніх переваг чи недоліків можна прочитати у статті Основи досліджень типів харчування.
У наведених далі дослідженнях був зіставлений рівень захворюваності у людей з різним раціонами,але подібним способом життя:
Стандартизовані коефіцієнти смертності
Нижче наведенні дослідження порівнюють показники смертності (кількість смертей на 100,000 осіб в рік, віком до 90 років) досліджуваної групи людей до більшої групи осіб даного регіону, відоме як стандартизовані коефіцієнти смертності (СКС).
СКС були наступними:
EPIC-Оксфорд - 52% [8]
Дослідження смертності серед адвентистів - 49% [3]
Покупці здорової їжі - 56% [3]
Дослідження вегетаріанців Оксфордського університету - 46% [3]
Дослідження Гейдельберга - 48% [3]
Це означає, що рівень смертності в досліджуваної групи був наполовину меншим, ніж серед населення їхнього регіону. Дослідники вважають, що більша частина цієї різниці обумовлена нижчою кількістю курців серед досліджуваних [3], і завдяки “ефекту здорового добровольця” (люди, що ведуть здоровий спосіб життя, мають більшу схильність до добровільної участі у дослідженнях, ніж прихильники нездорового). Проте, деякі відмінності могли бути пов'язаними із здоровим харчуванням досліджуваної групи по відношенні до загального населення [3] [8].
Мета-аналіз смертності (1999)
Мета-аналіз 1999 року [3] порівнює рівень смертності вегетаріанців з не вегетаріанцями (натисніть сюди щоб дізнатись про чисельність ракових захворювань). Незважаючи на те, що вже було проведено нові дослідження смертності серед вегетаріанців, мета-аналіз 1999 року залишається єдиним, що брав до уваги вегетаріанців як з Північної Америки так і з Європи, та до сих пір заслуговує більшої уваги ніж все, що опубліковано на сьогоднішній день.
У табл.1 показано, що ризик захворювання на ішемічні хвороби серця нижчий на 24% у вегетаріанців, проте не було різниці у випадку інсультів та інших причин.
Був також підрозділ аналізу, який розділив вегетаріанську групу на лакто-ово вегетаріанців та веганів. Дослідження покупців здорової їжі було залишене поза цим розділом аналізу, оскільки воно не розрізняло лакто-ово вегетаріанців та веганів [6].
У порівнянні з 31 766 людьми, що їли м'ясо як мінімум раз на тиждень:
Нерегулярні споживачі м'яса (8135 чоловік, що їли м'ясо менше одного разу на тиждень) знижували смертність від серцевих захворювань на 20% і знизили загальну смертність на 10%.
Особи, що не споживали м'яса окрім риби (2375 чоловік), знизили смертність від серцевих захворювань на 34% і знизили загальну смертність на 18%.
Лакто-ово вегетаріанці (23 265 осіб) зменшили смертність від раку легень на 38%, смертність від серцевих захворювань на 34% та знизили смертність на 15%.
Вегани (753 чоловік) мали рівень серцевих захворювань 0.74 (0,46, 1,21) і смертність 1,00 (0,70, 1,44). Не було статистично значущих відмінностей між веганами та звичайними м'ясоїдами за будь-якими причинами смерті.
Протягом цього демографічного дослідження було зареєстровано 68 смертей серед веган на відміну від 3017 смертей серед м'ясоїдів. Класифікація причин смерті у веган зображена у табл.2.
Автор дослідження сказав, під час особистої розмови, що категорія смерті "Інші причини", не пов'язана із способом харчування і тому не була поділена на менші категорії. [4]
Чи могли вегани жити краще?
Слід зазначити, що коли ці дослідження почалися, ще не була загальновідома велика важливість того, щоб вегани мали надійне джерело вітаміну В12.
Мета-аналіз смертності (2012)
Хоча мета-аналіз 2012 року (автори Хуанг та ін. [11]) є більш пізнім, він не може бути таким надійним, як мета-аналіз 1999р., оскільки включає дослідження священиків Дзен 1984 р. [12], котрі були переважно напіввегетаріанцями та використовував стандартизований коефіцієнт смертності (порівнюючи священиків Дзен до більшої групи населення, ніж вегетаріанців з не-вегетаріанцями в межах однієї групи). Результати дослідження Гейдельберга також були включені, а його контрольна група була напіввегетаріанці, що означає, що в мета-аналізі 2012 року були напіввегетаріанці як у групі "вегетаріанці", так і "невегетаріанці". Хоча це не ідеально, це зробило результати упередженими, ускладнюючі задачу знайти потенційну перевагу вегетаріанського способу харчування. Перевагою є те, що мета-аналіз 2012 р. включає дані EPIC-Оксфорд, що були не доступними для аналізу 1999р. У таблиці наведені результати.
EPIC-Оксфорд
EPIC-Оксфорд: Смертність (2015)
У даному дослідженні за 2015 рік [19], рівень смертності осіб до 90 років не відрізнявся у вегетаріанців (у тому числі веганів) від звичайних м'ясоїдів (1.02, 0.94-1.10). Вегетаріанці мали більш низькі показники смертності від раку підшлункової залози (0,48, 0,28-0,82) та раку лімфовузлів (0,50, 0,32-0,79).
Напіввегетаріанці мали більш низькі показники смертності від раку підшлункової залози (0,55, 0,36 - 0,86). Песко-вегетаріанці мали нижчий рівень смертності від усіх видів раку (0,82, 0,70-0,97), але більш високі показники серцево-судинних захворювань (1,22, 1,02-1,46).
У головному дослідженні абзацу вище, деякі з учасників були перенесені до інших категорій через зміну їхнього харчування. Дослідники зробили другий аналіз, в якому учасники, які змінили свій раціон, були усунені. Виявлено зменшення ризику ранньої смерті у вегетаріанців на 8%, що було статистично достовірним (0.92, 0.84-0.99). Подальше обмеження результатів - до смертності осіб до 75 років - зміцнило дані (0.86, 0.77-0.97).
Коли вегани були відділені від інших вегетаріанців, статистично значущих відмінностей в рівнях смертності для шести великих категорій смерті не було. Усунення учасників, які змінили раціон, істотно не змінили результати. Зареєстровано тільки 166 смертей серед веганів у порівнянні до 1 929 смертей серед цілої групи.Це означало, що досягнення статистичної значущості було би малоймовірним.
EPIC-Оксфорд: Серцеві захворювання (2013)
У дослідженні EPIC-Оксфорд частоту серцевих захворювань всіх вегетаріанців у порівнянні з невегетаріанцями було підраховано з 1993 до 2009 року [13]. На початку дослідження учасники, імовірно, не мали серцевих захворювань. Результати показали, що вегетаріанці мали статистично значущі результати, зниження ризику серцевих захворювань на приблизно 30%. Це підтвердилося навіть після коригування за індексом маси тіла (ІМТ) та вилучення перших двох років подальшого спостереження.
Дослідники вважають, що різниця в частоті серцевих захворювань пов'язана, в основному, з нижчим рівнем холестерину, відмінного від ЛПВЩ, та нижчим рівнем систолічного артеріального тиску вегетаріанців.
EPIC-Оксфорд: Дивертикульоз товстої кишки (2011)
Після 11 з половиною років спостережень, у дослідженні EPIC Oxford було виявлено, що ризик дивертикулярного захворювання нижчий на 31 % (0,69, 0,55-0,86) серед вегетаріанців в порівнянні з м’ясоїдами [14].
EPIC-Оксфорд: Катаракта (2011)
Під час аналізу учасників EPIC-Оксфорд, ≥ 40 років, статистично значимий нижчий ризик катаракти був виявлений у вегетаріанців в порівнянні з м’ясоїдами [9]. Вегани мали на 40% менше ризик катаракти, ніж ті, хто їв понад 100 г м'яса на день. Більш детальні результати наведено в таблиці нижче. Результати переважно застосовуються для людей віком ≥ 65 років, на час відбору для дослідження.
EPIC-Оксфорд: смертність від серцевих захворювань (2009)
Результати смертності від серцевих захворювань, інсульту та інших причин станом до червня 2007 року за даними EPIC-Oxford були опубліковані у 2009 році [8]. Не було статистично значущих відмінностей між вегетаріанцями та м'ясоїдами за рівнем смертності від будь-якого з цих захворювань. Проте, це, мабуть, було пов'язано з порівняно незначною кількістю смертей від серцевих захворювань в цілому,що призвело до браку статистичної значущості.
Не було відмінностей між звичайними м'ясоїдами, пескетаріанцями та вегетаріанцями. Вегани не були відокремленими від групи вегетаріанців. Результати коригувалися за віком, статтю, курінням та споживанням алкоголю.
Автори зазначили:
“Середнє споживання м'яса серед м'ясоїдів було досить помірним, у жінок - 79 г / д, у жінок - 67 г / д; це набагато нижче, від того що було зазначено в Національному дослідженні дієти та харчування у Великобританії. Споживання овочів та фруктів було вище серед вегетаріанців, ніж серед м’ясоїдів, але відмінності не були великими (<20%).Таким чином, якщо високий рівень споживання м'яса мав негативний вплив і високий рівень споживання фруктів та овочів мав сприятливий ефект, відносно низький рівень споживання м’яса та високий рівень фруктів та овочів серед м’ясоїдів у цій групі людей міг зменшити ймовірність спостерігати низьку смертність у вегетаріанців в порівнянні з невегетаріанцями”.
EPIC-Оксфорд: Переломи кісток (2007)
У дослідженні 2007 року “EPIC-Оксфорд: Переломи кісток” було виявлено, що рівень перелому кісток у веганів був на 37 % вищий ніж у м’ясоїдів [10]. Коли результати були скориговані за рівнем кальцію в раціоні, у веганів більше не спостерігався високий рівень. І серед осіб, які отримували 525 мг кальцію на добу (лише 55% веганів у порівнянні з 95% інших груп осіб з різними дієтами), у веганів були такі ж показники переломів, як і інші досліджуваних групи.
Більш детальну інформацію можна знайти в статті Кісти, Вітамін D та Кальцій.
EPIC-Оксфорд: орієнтовні показники смертності (2003)
У 2003 році було опубліковано попередні результати з EPIC-Оксфорд (Оксфордська складова Європейського перспективного дослідження раку та харчування), що порівнювали показники смертності у 46 562 осіб [7]. Більше 33% досліджуваних були вегетаріанцями (включаючи багато веганів). Результати не виявили статистично значущих відмінностей між вегетаріанцями та невегетаріанцями в будь-якій категорії смертності, які включали рак, захворювання кровообігу, ішемічну хворобу серця, цереброваскулярне захворювання (інсульт), всі інші причини та всі причини разом.
Смертність у Великій Британії (2002)
2002 року були опубліковані кінцеві співвідношення смертності у Дослідженні про вивчення покупців продуктів здорового харчування та з дослідження “Оксфорд: Вегетаріанство” [15]. Оскільки дані з цими групами осіб були опубліковані в мета-аналізі 1999 року, і багато хто з учасників продовжував брати участь у EPIC-Оксфорді, я не буду повторювати висновки тут.
Проте було одне дослідження, яке ще не було опубліковано, і це співвідношення смертності для "психічних та неврологічних захворювань". У дослідженні про вивчення покупців продуктів здорового харчування не було виявлено різниці між вегетаріанцями та невегетаріанцями. Однак в дослідженні “Оксфорд: Вегетаріанство” вегетаріанці мали в 2,5 більшу кількість смертей (2.46, 1.21-5.01). Після виключення перших п’яти років подальшого спостереження, рівень смертності знизився до 2,21 (1.02 – 4.78).
Тоді як рівень смертності був статистично значущим з великою різницею, широкий довірчий інтервал вказував та те, що результати могли бути випадковим шансом. Ще одне ймовірне пояснення це те, що дефіцит вітаміну B12 веде до неврологічних розладів. Менш імовірною можливістю, котру не можна повністю виключати, є те, що вегетаріанці страждають низьким рівнем ДГК.
Два аналізи з дослідження здоров’я адвентистів порівнювали деменцію у вегетаріанців та невегетаріанців, вони були опубліковані в одній науковій праці [16]. Особи, що брали участь в аналізі повинні були бути вегетаріанцями не менше 20 років. При першому аналізі 68 веганів, 68 ово-лакто вегетаріанців та 136 всеїдних були підібрані за віком, статтю та місцем проживанням.
Невегетаріанці мали в 2-3 рази більше шансів розвинення деменції, хоча знахідка не була статистично значущою, доки не врахували попереднє споживання м'яса, і навіть тоді результати були всього лиш на межі значущості. Жодної різниці рівня деменції не було виявлено у вегетаріанців в порівнянні з невегетаріанцями другої групи, де особи не були підібрані за певними критеріями.
Звіт смертності з дослідження “Здоров’я адвентистів -2” за 2013 рік не представив жодної різниці між вегетаріанцями та м’ясоїдами за показниками смертності від неврологічних захворювань, хоча до групи вегетаріанців були включені песко- та флексітаріанці. [17]
Виходячи з того, що адвентисти сьомого дня вже давно усвідомлюють, що вітамін В12 не можна знайти в продуктах рослинного походження і є тісною спільнотою, яка сильно підтримує вегетаріанство, є вірогідність того, що дефіцит вітаміну В12 буде менш імовірним під час дослідження "Здоров'я адвентистів", ніж у "Вегетаріанство в Британії".
Дослідження здоров'я адвентистів-2 (AHS2)
AHS2: Смертність
В 2013 було опубліковано рівень смертності за перші 5,8 років дослідження здоров’я адвентистів-2 [17]. Висновки, про які варто згадати, наведено в таблиці.
Якщо об’єднати веганів, лакто-ово-вегетаріанців, пескетаріанців та флексітаріанців в одну групу (див. табличну виноску для визначення цих груп) “вегетаріанці”, то ризик смертності нижче на 12%. Після коригування за індексом маси тіла (ІМТ) результати знизились до 10%. З огляду на те, що раціон ймовірно впливає на ІМТ, коригування для ІМТ може замаскувати справжній ефект дієти.
У веганів ризик смертності був нижчий на 15%, але це не було статистично значимим.
Різниця в рівнях смертності в основному пояснюється меншою частотою серцево-судинних захворювань серед чоловіків-вегетаріанців.
Жінки-вегетаріанки мали приблизно ті ж самі значення, як і жінки-невегетаріанки. Це подібно до результатів з дослідження здоров’я адвентистів. Усі вегетаріанці мали перевагу у рівні смертності від ниркових чи ендокринних (переважно діабет) захворювань. Ніяких відмінностей щодо інфекційних або респіраторних захворювань для всіх вегетаріанців не було.
Жодних відмінностей між дієтичними групами людей для "всіх ракових захворювань" не було.
В іншому дослідженні з Здоров’я Адвентистів-2 виявлено більш низькі показники захворюваності видами раку, спеціфічними для жінок, а також шлунково-кишковими видами раку, для вегетаріанців у порівнянні з невегетаріанцями, про що йдеться в статті Рак, вегетаріанство, дієта. Не було достатньо смертей від раку, щоб розбити їх на типи для цього дослідження.
Корегування щодо калорійності їжі призвело лише до незначних змін результатів.
Щодо цього дослідження є декілька застережень. Дієта вимірювалась лише на базовому рівні, і вона не переоцінювалася знову (на відміну від EPIC-Оксфорд, де дієта була оцінена декілька раз протягом досліду). Також лише 5,7 років - це не настільки суттєве спостереження, яке, на думку дослідників, вплине на результати таким чином, що пошуки будуть мати упередження щодо ніби відсутності різниці між дієтичними групами.
Співставивши свої висновки з працею “Вегетаріанство в Британії”, дослідники зазначили:
“Відсутність подібних знахідок у “Вегетаріанство в Британії” залишається цікавим, і ця різниця заслуговує ретельного вивчення. У двох досліджуваних групах, невегетаріанці - відносно здорова референтна група осіб. В обох дослідженнях профіль поживних речовин для вегетаріанців (особливо веганів) значно відрізнявся від профілю невегетаріанців, а саме: вегетаріанці споживали менше насичених жирів і більше клітковини. Здається, що вегетаріанці Британії та Адвентисти США харчуються дещо по-іншому.
Наприклад, вегетаріанці в нашому дослідженні споживають більше клітковини та вітаміну С, ніж в EPIC-Оксфорд: середня кількість споживання клітковини в EPIC-Оксфорд веганів складала 27,7 г / д у чоловіків та 26,4 г / д у жінок порівняно з 45,6 г / д у чоловіків та 47,3 г / д у жінок серед веганів дослідження “Здоров’я Адвентистів-2”. Середній вміст вітаміну С в EPIC-Оксфорд вегані склав 125 мг / день у чоловіків і 143 мг / день в жінок порівняно з 224 мг / д в чоловіків та 250 мг / д в жінок серед веганів "Здоров'я адвентистів-2".
Вегетаріанці,що обрали такий раціон за етичними чи екологічними міркуваннями, можуть харчуватись інакше, ніж ті, хто став вегетаріанцем головним чином через переваги для покращення здоров’я. Ми вважаємо, що розуміння здоровості вегетаріанських дієт може бути основним мотиватором для адвентистів.
AHS2: Гіпотиреоїдизм
У 2013 році були опубліковані показники гіпотиреозу у дослідженні “Здоров’я Адвентистів-2” [18]. Відсотки представлені як перехресно на початковому етапі, так і в перспективі після 4-6 років спостереження (точне число не зазначено).
Результати наведено в таблиці нижче. У перехресному аналізі лакто-ово-вегетаріанці були більш схильні до лікування гіпотиреозу у попередніх роках, хоча статистична значимість була не сильною. Не було інших статистично значущих знахідок, хоча у веганів з'явилася тенденція до меншої кількості випадків гіпотиреозу в перспективі.
На думку авторів: "Хоча вегетаріанські дієти пов'язані із втратою ваги, що може захищати від гіпотиреозу, менший ризик для веганів лишився навіть після корекції за [індексом маси тіла] та потенційними демографічними факторами". Цікаво було б подивитися на результати без коригування індексу маси тіла, але цю інформацію не було опубліковано.
Цікаво, що додавання солі до їжі частіше пов'язане з посиленням гіпотиреозу серед всього населення. Не було визначено, чи це йодована сіль (швидше за все так, бо більшість столової солі в США йодована).
Дослідження здоров’я адвентистів
Дослідження здоров'я адвентистів [1] є єдиним великим аналізом щодо загального рівня здоров'я та смертності вегетаріанців у США. Таблиця 4 показує основні результати (крім даних про рак).
Дані зібрані протягом 1976-1988 рр.
34 192 учасники дослідження - адвентисти сьомого дня
29 % - вегетаріанці, 7-10 % з вегетаріанців були веганами
У порівнянні з м’ясоїдами, вегетаріанці мали приблизно:
1/2 високого кров'яного тиску і діабету
2/3 ревматоїдного артриту
Тривалість життя з дослідження Здоров'я адвентистів була опублікована в 2001 році [2]. Результати показали, що Адвентисти не іспанського походження живуть довше, ніж інші білі люди з Каліфорнії (на 7,28 років більше для чоловіків, 4,42 - для жінок). За даними дослідників, ця група адвентистів сьомого дня мала найдовшу тривалість життя в порівнянні з офіційним аналізом всього світового населення (середня тривалість життя 78,5 років для чоловіків, 82,3 для жінок).
Показано, що такі змінні збільшують тривалість життя:
вегетаріанська дієта
регулярне споживання горіхів
фізична активність
понижена маса тіла
відмова від паління
Дослідження Гейдельберга (Вегетаріанці Німеччини)
У 2005 році були опубліковані результати 21 року спостережень дослідження Гейдельберга [5]. Мета-аналіз 1999 року включав в себе тільки 11 років спостережень даної групи населення.
У дослідженні Гейдельберга було лише 60 веганів, що становило 3% від досліджуваної групи. Автори стверджують: "Веганство було асоційовано з більшим ризиком смертності (1,59; 95% ДІ (довірчий інтервал), 0,98-2,59), лакто-ово-вегетаріанство (1,08; 95% ДІ, 0,86-1,34), це в порівнянні з невегетаріанцями з помірним споживанням м'яса / риби, і враховуючи всі інші змінні (дані не показані)."
Як ви бачите, ці висновки не були статистично значущими, але вони були близькими до значущих для веганів. Також зауважте, що ці "невегетаріанці" були флексітаріанцями, які їли дуже мало м'яса. Не здивувало б мене дізнатись, що вегани не сильно доповнювали свою дієту вітаміном В12.
Інші результати, що представляють інтерес, наведені в таблиці 5.
Автори прокоментували про фізичну активність:
“Наші результати підтверджують епідеміологічні дані, що свідчать про те, що регулярна та енергійна фізична активність є ефективним засобом запобігання захворюванням крові та раку на різних ділянках.”
Висновок
Таким чином, ще недостатньо відомо про рівень смертності серед веганів, щоб зробити будь-які висновки, крім того, що вегани не мають надзвичайно високих показників смертності, і стан здоров'я, ймовірно, кращий, ніж у середньостатистичної людини, завдяки дієті чи здоровому способу життя.
Додаткові матеріали
Do Vegetarians Live Longer? автор Paul Appleby з EPIC.
Література
Disease Rates of Vegetarians and Vegans
by Jack Norris, RD
Last updated: December 2013
Below is a summary of the research done on mortality and disease rates of vegetarians. It does not include cancer rates which can be found on the Cancer, Vegetarianism, and Diet page.
In the tables, statistically significant findings are in red type. In order for the rate to be statistically significant, the confidence interval (the numbers in the parentheses) must be either less than or greater than 1.00. If you are not familiar with statistics, click here for a quick explanation of disease rate statistics.
Contents
EPIC-Oxford
Adventist Health Study-2
Studies
For an explanation of the different types of studies and their pros and cons, please see the article Basics of Nutrition Research.
The following studies have compared disease rates between people with different diets but similar lifestyles:
Standardized Mortality Ratios
The following studies compared the death rates (deaths per 100,000 people per year, under age 90) of their entire study population to the greater population in that region, known as a Standardized mortality ratios (SMRs).
The SMRs were:
EPIC-Oxford - 52% [8]
Adventist Mortality Study - 49% [3]
Health Food Shoppers - 56% [3]
Oxford Vegetarian Study - 46% [3]
Heidelberg Study - 48% [3]
This means that people in these studies died at about half the rates of the overall populations in their region. The researchers considered most of this difference to be due to lower smoking rates in the study groups [3], and the healthy volunteer effect [3] (healthy people are more likely to volunteer for studies than unhealthy people) but some difference may have been due to a generally healthier diet overall than in the population at large [3] [8].
Mortality Meta-Analysis (1999)
The 1999 Meta-Analysis [3] compared vegetarian death rates to non-vegetarians (click here for cancer rates). Although there have been more recent studies on vegetarian mortality rates, the 1999 Meta-Analysis remains the one study that included vegetarians from both North America and Europe and still probably deserves the most weight of anything that has been released to date.
Table 1 shows that vegetarians had a 24% lower risk of ischemic heart disease, but there was no difference for stroke or all causes.
There was also a sub-section that separated the vegetarian group into lacto-ovo vegetarians and vegans. The Health Food Shoppers Study was left out of this portion of the analysis because it did not distinguish between lacto-ovo vegetarians and vegans [6].
Compared to 31,766 people who ate meat at least once per week:
Occasional meat eaters (8,135 people who ate meat less than once per week) had a 20% reduced rate of dying of heart disease and a 10% reduced rate of overall mortality.
Those who ate no meat other than fish (2,375 people) had a 34% reduced rate of dying from heart disease and an 18% reduced rate of overall mortality.
Lacto-ovo vegetarians (23,265 people) had a 38% reduced rate of dying from lung cancer, a 34% reduced rate of dying from heart disease, and a 15% reduced rate of mortality.
Vegans (753 people) had a heart disease rate of .74 (.46, 1.21) and a mortality rate of 1.00 (.70, 1.44). There were no statistically significant differences between the vegans and the regular meat-eaters for any causes of death.
There were only 68 vegan deaths in this population over the course of the studies, as distinct from 3,017 for regular meat-eaters. The breakdown of vegan deaths is shown in Table 2.
In personal communication, an author of the study said the "Other causes" category of death did not appear to be diet-related and so was not subdivided into smaller categories [4].
Could Vegans Have Fared Better?
It should be noted that when these studies began, the full importance of vegans' getting a reliable supply of vitamin B12 was not known.
Mortality Meta-Analysis (2012)
Although the 2012 meta-analysis by Huang et al. [11] is more recent, it may not be as reliable as the 1999 meta-analysis because it includes a 1984 study on Zen priests [12] who were mostly semi-vegetarian and which used a standardized mortality ratio (comparing all the Zen priests to the greater population rather than comparing the "vegetarians" to non-vegetarians within the same group). The Heidelberg Study results were also included and its control group was semi-vegetarians, which means there were semi-vegetarians in both the "vegetarian" and "non-vegetarian" group in the 2012 meta-analysis; while this is not ideal, it should have biased the results against finding a beneficial effect of a vegetarian diet. In its favor, the 2012 meta-analysis includes data from EPIC-Oxford that was not available for the 1999 meta-analysis. The table shows the results.
EPIC-Oxford
EPIC-Oxford: Mortality (2015)
In their paper from 2015 [19], the mortality rate before age 90 in EPIC-Oxford was no different between vegetarians (including vegans) and regular meat-eaters (1.02, 0.94-1.10). Vegetarians had lower rates of mortality from pancreatic cancer (0.48, 0.28-0.82) and lymphatic cancer (0.50, 0.32-0.79).
Semi-vegetarians had lower rates of death from pancreatic cancer (0.55, 0.36-.86). Pesco-vegetarians had lower death rates from all cancers (0.82, 0.70-0.97) but higher rates of cardiovascular disease (1.22, 1.02-1.46).
In the main analyses in the above paragraph, some participants were recategorized based on a change in their diets. The researchers did a second analysis in which participants who changed their diets were removed, and found an 8% reduced risk of early death in vegetarians that was just statistically significant (0.92, 0.84-0.99). Limiting the results further, to deaths before age 75, strengthened the finding (0.86, 0.77-0.97).
When vegans were separated from other vegetarians, there were no statistically significant differences in mortality rates for the six large categories of death. Eliminating participants who had changed diet categories didn't significantly change the results. There were only 166 vegan deaths as distinct from 1,929 deaths in the entire cohort; meaning that reaching statistical significance was going to be unlikely.
EPIC-Oxford: Heart Disease Incidence (2013)
Heart disease rates of all vegetarians compared to all non-vegetarians were calculated for EPIC-Oxford from 1993 until 2009 [13]. These participants were all thought to be free of heart disease at the beginning of the study. The results showed that vegetarians had a statistically significant, ~30% reduced risk of heart disease. This finding held even after adjusting for body mass index (BMI) and removing the first two years of follow-up.
The researchers believed the difference in heart disease rates to be due mainly to the lower non-HDL cholesterol levels and systolic blood pressure rates of the vegetarians.
EPIC-Oxford: Diverticular Disease (2011)
After a mean follow-up time of 11.6 years, EPIC Oxford found that vegetarians had a 31% lower risk (0.69, 0.55-0.86) of diverticular disease compared with meat eaters [14].
EPIC-Oxford: Cataracts (2011)
In an analysis of EPIC-Oxford participants ≥ 40 years old, a statistically significant, lower risk of cataracts was found in vegetarians than meat-eaters [9]. Vegans had a 40% lower risk of cataracts than those eating more than 100 g/day of meat. More detailed results are in the table below. The results mainly applied to those aged ≥ 65 years at recruitment.
EPIC-Oxford: Heart Disease Mortality (2009)
Results of death from heart disease, stroke, and all causes through June 2007 were released from EPIC-Oxford in 2009 [8]. There were no statistically significant differences between vegetarians and meat-eaters for deaths from any of these diseases. However, this was likely due to the relatively few deaths from heart disease overall, not allowing for statistical power.
There was also no difference between regular meat-eaters, fish-only meat eaters, and vegetarians. Vegans were not separated from the vegetarian group. Results were adjusted for age, sex, smoking, and alcohol consumption.
The authors stated:
“Average meat intake among the meat eaters was only moderate, at 79 g/d in men and 67 g/d in women; these intakes are much lower than those reported in the National Diet and Nutrition Survey for the United Kingdom. Consumption of vegetables and fruit was higher among vegetarians than among nonvegetarians, but the differences were not large (< 20%). Thus, if high intakes of meat had an adverse effect and high intakes of fruit and vegetables had a beneficial effect, the relatively low meat intake and high fruit and vegetable intake of the nonvegetarians in this cohort could reduce the chance of observing lower mortality rates in the vegetarians than in the nonvegetarians.”
EPIC-Oxford: Bone Fractures (2007)
In a 2007 analysis of bone fractures from EPIC-Oxford, vegans had a 37% higher fracture rate than meat-eaters [10]. When the results were adjusted for calcium intake, the vegans no longer had a higher fracture rate. And among the subjects who got 525 mg of calcium a day (only 55% of the vegans compared to about 95% of the other diet groups), vegans had the same fracture rates as the other diet groups.
More information can be found in the article Bones, Vitamin D, and Calcium.
Epic-Oxford: Preliminary Mortality Results (2003)
In 2003, preliminary results from EPIC-Oxford (Oxford component of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) comparing death rates of 46,562 subjects were reported [7]. About 33% of the subjects were vegetarian (including many vegans). The results showed no statistically significant differences between the vegetarians and non-vegetarians in any of the mortality categories which included cancer, circulatory disease, ischemic heart disease, cerebrovascular disease (stroke), all other causes, and all causes combined.
British Mortality (2002)
In 2002, the final death rate ratios were published from the Health Food Shoppers Study and the Oxford Vegetarian Study [15]. Because data on these populations have been published in the 1999 meta-analysis and many of the subject went on to participate in EPIC-Oxford, I will not repeat the findings here.
However, there was one finding that has not been published elsewhere and it was the death rate ratio for "mental and neurological diseases." The Health Food Shoppers Study showed no difference between vegetarians and non-vegetarians, but the Oxford Vegetarian study found vegetarians to have 2.5 times the number of deaths (2.46, 1.21-5.01). After excluding the first five years of follow-up, the death risk ratio went down to 2.21 (1.02 – 4.78).
While the rate was statistically significant, and the difference was quite large, the confidence interval is very wide, indicating that it could possibly be due to random chance. Another likely explanation is that vitamin B12 deficiency was leading to neurological disorders. A less likely possibility, but one the that cannot be completely ruled out, is that vegetarians were suffering from low DHA levels.
Two analyses from the Adventist Health Study compared dementia in vegetarians to non-vegetarians, and were published in the same paper [16]. The subjects had to have been vegetarian for at least 20 years. In the first, 68 vegans, 68 lacto-ovo vegetarians, and 136 omnivores were matched for age, gender, and zip code.
The non-vegetarians were two to three times as likely to have dementia, though the finding was not statistically significant until previous meat-consumption was taken into account and even then it was just borderline. No difference in dementia was found between vegetarians and non-vegetarians among a second group of unmatched subjects.
A 2013 report on mortality from Adventist Health Study-2 found no difference between vegetarians and non-vegetarians for death rates from neurologic diseases, though pesco- and semi- vegetarians were included in the "vegetarian" group [17].
Based on the fact that Seventh-day Adventists have long been aware that vitamin B12 cannot be found in plants and are a tight community with strong support for vegetarianism, it seems likely that vitamin B12 deficiency would be less likely in the Adventist Health Study than in British vegetarians.
Adventist Health Study-2 (AHS2)
AHS2: Mortality
In 2013, death rates for the first 5.8 years of Adventist Health Study-2 (AHS2) were released [17]. The findings worth mentioning are in the table on the right.
When combining vegans, lacto-ovo-vegetarians, pesco-vegetarians, and semi-vegetarians into one group (see table footnote for definitions of these groups), vegetarians had a 12% lower risk of mortality. After adjusting for body mass index (BMI), the finding dropped to 10%; given that diet most likely effects BMI, adjusting for BMI might mask a true effect of diet.
Vegans had a 15% lower risk of death, but it was not quite statistically significant.
The difference in mortality rates can mostly be explained by a lower incidence of cardiovascular disease among vegetarian men.
Vegetarian women had about the same rates as non-vegetarian women. This is similar to the findings from the first Adventist Health Study. There was also a benefit for all vegetarians for death from renal and endocrine (mostly diabetes) disease. No differences were found for all vegetarians for infectious or respiratory diseases.
No differences were found between diet groups for "all cancer."
Another study out of AHS-2 found lower rates for incidence of female-specific and gastrointestinal cancers between all vegetarians and non-vegetarians, discussed in the article Cancer, Vegetarianism, and Diet. There were not enough deaths from cancer to break them down into types for this paper.
Adjusting for caloric intake resulted in only negligible changes for the results.
There are a couple caveats to this study. The diet was only measured at baseline, and not re-assessed again (as distinct from EPIC-Oxford which measured diet numerous times during the study). And only 5.7 years is not much follow-up which the researchers believed would bias the results towards finding no differences between diet groups.
In comparing their findings to British vegetarians, the researchers said:
The lack of similar findings in British vegetarians remains interesting, and this difference deserves careful study. In both cohorts, the non-vegetarians are a relatively healthy reference group. In both studies, the nutrient profiles of vegetarians differ in important ways from those of non-vegetarians, with vegetarians (especially vegans) consuming less saturated fat and more fiber. It appears that British vegetarians and US Adventist vegetarians eat somewhat differently.
For instance, the vegetarians in our study consume more fiber and vitamin C than those of the EPIC-Oxford cohort: mean dietary fiber in EPIC-Oxford vegans was 27.7 g/d in men and 26.4 g/d in women compared with 45.6 g/d in men and 47.3 g/d in women in AHS-2 vegans; mean vitamin C in EPIC-Oxford vegans was 125 mg/d in men and 143 mg/d in women compared with 224 mg/d in men and 250 mg/d in women in AHS-2 vegans.
Individuals electing vegetarian diets for ethical or environmental reasons may eat differently from those who choose vegetarian diets primarily for reasons of perceived superiority for health promotion. We believe that perceived healthfulness of vegetarian diets may be a major motivator of Adventist vegetarians.
AHS2: Hypothyroidism
In 2013, rates of hypothyroidism in AHS2 were published [18]. Rates were reported both cross-sectionally at baseline and prospectively after about 4-6 years of follow-up (exact number not specified).
Results are in the table below. For the cross-sectional arm, lacto-ovo vegetarians were more likely to have been treated for hypothyroidism in the previous year, although the statistical significance was not strong. There were no other statistically significant findings, although vegans had a trend towards less hypothyroidism in the prospective arm.
According to the authors, "While vegan diets are associated with lower body weight, which may protect against hypothyroidism, the lower risk among vegans existed even after controlling for [body mass index] and potential demographic confounders." It would have been interesting to see what the results were without adjusting for body mass index, but that information wasn't reported.
Interestingly, adding salt to foods more often was associated with increased hypothyroidism among the entire population. Whether the salt was iodized was not determined (it likely was since most table salt in the U.S. is iodized).
Adventist Health Study
The Adventist Health Study [1] is the only major study on the general health and mortality of vegetarians in the USA. Table 4 shows the main results (except for cancer).
Data collected from 1976-1988
34,192 participants, members of the Seventh-day Adventist church
29% were vegetarian; 7-10% of the vegetarians were vegan.
Compared to the non-vegetarians, vegetarians had about:
1/2 the high blood pressure and diabetes
2/3 the rheumatoid arthritis
Life expectancies in the Adventist Health Study were published in 2001 [2]. They showed that white, non-Hispanic Seventh-day Adventists live longer than other white Californians (7.28 more years for men, 4.42 more years for women). According to the researchers, this group of Seventh-day Adventists were the longest-lived, formally studied population in the world (with an average life span of 78.5 years for men, 82.3 for women).
The following variables were shown to increase life expectancy:
vegetarian diet
eating nuts regularly
physical activity
lower body weight
no smoking
Heidelberg Study (German Vegetarians)
In 2005, results from 21 years of follow-up of the Heidelberg Study were published [5]. The 1999 Meta-Analysis included only 11 years of follow-up from this population.
There were only 60 vegans in the Heidelberg Study, which was 3% of the study group. The authors state, "Being a vegan was associated with a higher mortality risk (1.59; 95% CI (confidence interval), 0.98-2.59) than being a lacto-ovo vegetarian (1.08; 95% CI, 0.86-1.34), when compared with nonvegetarians with moderate meat/ fish consumption, accounting for all other variables (data not shown)."
As you can see, these findings were not statistically significant, but they were close for the vegans. Also note that these "nonvegetarians" were semi-vegetarians, eating very little meat. It wouldn't surprise me to find out these vegans did not do much to supplement their diet with vitamin B12.
Other results of interest are shown in Table 5.
The authors had the following to say about physical activity:
Our findings corroborate epidemiologic evidence indicating that regular and vigorous physical activity is an effective means of preventing circulatory diseases and cancers at different sites.
Conclusion
In summary, not enough is yet known about vegan mortality to draw any conclusions other than that vegans do not have unusually high rates of mortality and they probably do better than the average person due either to diet or a healthier lifestyle.
Additional Reading
Do Vegetarians Live Longer? by Paul Appleby of EPIC.
References
1. Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):532S-538S.
2. Fraser GE, Shavlik DJ. Ten years of life: Is it a matter of choice? Arch Intern Med. 2001 Jul 9;161(13):1645-52.
3. Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S. | link
4. Personal communication with Paul Appleby. December 16, 2002.
5. Chang-Claude J, Hermann S, Eilber U, Steindorf K. Lifestyle determinants and mortality in German vegetarians and health-conscious persons: results of a 21-year follow-up. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Apr;14(4):963-8. | link
6. Personal communication with Paul Appleby. January 12, 2003.
7. Key TJ, Appleby PN, Davey GK, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford. Am J Clin Nutr. 2003; 78(3 Suppl):533S-538S.
8. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Mortality in British vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-7S.
9. Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet, vegetarianism, and cataract risk. Am J Clin Nutr. 2011 Mar 23. [Epub ahead of print] (Link)
10. Appleby P, Roddam A, Allen N, Key T. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. Eur J Clin Nutr. 2007 Dec;61(12):1400-6. (Link)
11. Huang T, Yang B, Zheng J, Li G, Wahlqvist ML, Li D. Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review. Ann Nutr Metab. 2012 Jun 1;60(4):233-240. (Link)
12. Ogata M, Ikeda M, Kuratsune M. Mortality among Japanese Zen priests. J Epidemiol Community Health. 1984 Jun;38(2):161-6. (Link)
13. Crowe FL, Appleby PN, Travis RC, Key TJ. Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study. Am J Clin Nutr. 2013 Jan 30. [Epub ahead of print] | link
14. Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians. BMJ. 2011 Jul 19;343:d4131. | link
15. Appleby PN, Key TJ, Thorogood M, Burr ML, Mann J. Mortality in British vegetarians. Public Health Nutr. 2002 Feb;5(1):29-36. | link
16. Giem P, Beeson WL, Fraser GE. The incidence of dementia and intake of animal products: preliminary findings from the Adventist Health Study. Neuroepidemiology. 1993;12(1):28-36. | link
17. Orlich MJ, Singh P, Sabaté J, et al. Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013;():1-8. doi:10.1001/jamainternmed.2013.6473. | link
18. Tonstad S, Nathan E, Oda K, Fraser G. Vegan diets and hypothyroidism. Nutrients. 2013 Nov 20;5(11):4642-52. | link
19. Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Travis RC, Key TJ. Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom. Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):218-30. | link