Питання про газоутворення

проблема зі здуттям кишечника та веганське харчування, газоутворення та як протидіяти цьому, поради від дієтолога

Питання про газоутворення

  

Веганське харчування з лікарем-дієтологом Діною Аронсон

 

Діна Аронсон — веганка і лікарка-дієтолог, що спеціалізується на запобіганні хронічним захворюванням, на вегетаріанському / веганському харчуванні та підтримці здорового способу життя. Вона також є засновником і директором VeganRD.com: компанії, яка займається консультаціями з харчування. Крім того, вона є активним членом багатьох організацій, пов'язаних з вегетаріанським харчуванням. У 2002 році вона отримала нагороду американської асоціації дієтологів "Молодий дієтолог року".

 

Питання:

 

З тих пір, як я перейшла на веганське харчування, у мене з'явилася проблема зі здуттям кишечника. Я не можу приймати Beano, тому що він містить рибний желатин. Що б я могла приймати для того, щоб позбутися цієї проблеми? Вже дійшло до того, що мій чоловік перестав спати зі мною в одній кімнаті, і я постійно ніяковію на роботі. Будь ласка, допоможіть. Продукти, які викликають реакцію, містять велику кількість клітковини і є необхідним джерелом важливих поживних елементів (вони також служать головними джерелами кальцію). Тому я не можу змінити харчування і виключити їх.

  

Дякую,

Шеллі

 

Відповідь від Діни Аронсон:

 

Дорога Шеллі, 

 

газоутворення виникає насамперед внаслідок того, що в кишечнику розщеплюється клітковина. Позитивною стороною цього процесу є той факт, що газоутворення – це здорове явище. Воно сприяє захисту кишечника від утворення ракових клітин і сприяє розмноженню сприятливих бактерій, що, зі свого боку, допомагає підтримувати регулярне випорожнення і справлятися з інфекціями.

 

Небажаною стороною є те, що, принаймні за моїми спостереженнями, вегани частіше страждають здуттям кишечника, ніж люди, які дотримуються інших видів харчування. Я не знаю, як довго ви на веганській дієті. Однак потрібно враховувати те, що з часом організм більшості веганів адаптується і в них утворюється менше газів.

  

Найімовірніше, вам не вдасться повністю позбавитися від цих відчуттів (незалежно від способу харчування), але існує кілька методів, які можуть допомогти зменшити газоутворення:

 

  • Заковтування повітря може призвести до здуття живота і кишечника. Щоб зменшити кількість заковтаного повітря, жуйте та ковтайте їжу повільно й пийте напої маленькими ковтками. Уникайте газованих напоїв. Жування жувальної гумки або вживання смоктальних цукерок також може збільшити кількість заковтнутого повітря.

  • Деякі продукти сприяють більшому газоутворенню, ніж інші. Наприклад, капуста зазвичай призводить до більшого газоутворення, ніж морква. Слідкуйте за продуктами, які викликають у вас таку реакцію, і змініть своє харчування у такий спосіб.

  • Зазвичай бобові маленького розміру (сочевиця, подрібнений горох) мають слабший газоутворювальний ефект, ніж великі боби (квасоля). Тому варто частіше готувати страви з бобовими маленького розміру.

  • Якщо ви використовуєте консервовану квасолю, гарненько її промийте перед вживанням.

  • Якщо ви готуєте суху квасолю, то залиште її розмочуватися на ніч, потім гарненько промийте, також промийте її кілька разів у процесі приготування. Це допоможе позбутися більшої кількості олігосахаридів. Чим довше ви готуєте квасолю (з промиванням), тим краще.

  • Краще їсти кілька разів на день потроху, ніж два-три рази, але великими порціями. Уникайте переїдання.

  • У тих ситуаціях, коли вашій травній системі потрібна додаткова підтримка, спробуйте Bean-zyme, який є веганскою версією Beano.

 

Попередження: ці поради дані тільки для освітніх цілей. Ви не повинні їх використовувати для діагностики або лікування захворювань без консультації компетентного лікаря.

___

Flaturance Question


[source]


Vegan Nutrition with Dina Aronson, M.S. R.D.


Dina Aronson, MS, RD is a vegan dietitian whose specialties include chronic disease prevention, vegetarian/vegan nutrition, and lifestyle management. She is the founder and director of VeganRD.com, a nutrition consulting company. Active in many vegetarian nutrition organizations, Dina was the recipient of the American Dietetic Association's Recognized Young Dietitian of the Year Award in 2002. 


QUESTION


I have had this problem since becoming vegan--a ridiculous and "has-to-go" amount of flatulence. I can't take Beano obviously, as both the tablet and liquid forms are made with fish gelatin. What can I take, if anything, to get rid of this problem? It's so bad that my husband stopped sleeping in the same room with me and I am chronically embarrassed at work. Please help. It is all sources of fiber so I obviously can't make diet changes since the foods causing it are needed sources of nutrients (and are my main source of calcium as well). 


Thank you,

Shelley 


ANSWER: 


Dear Shelley, 


Gas is caused mainly by the breakdown of food fiber in our large intestine. The good news is that gas production is actually healthy. It may protect the intestine from cancer, and promotes healthy bacterial growth, keeping us regular and better able to handle infections. 


The bad news is that, at least from what I have observed, vegans seem to have more flatulence than others in general. I'm not sure how long you've been vegan, but keep in mind that for most vegans, the body gets accustomed to the dietary changes and produces less overall gas over time. It's a shame that our society regards a normal, natural, healthy bodily function as an embarrassing thing we feel the need to conceal at all costs. 


It is doubtful that your flatulence will be eliminated (no matter what your diet), but there are a few things you can try that might decrease gas production.


  • Swallowing air may lead to gas. To reduce the amount of air swallowed, chew and swallow slowly, and take small sips of beverages. Avoid carbonated beverages like soda, seltzer, and beer. Chewing gum and sucking on candy may also increase the amount of air swallowed.

  • Some foods are "gassier" than others. For example, cabbage typically leads to more gas production than carrots. Keep track of which foods give you the most and least gas, and adjust your diet accordingly.

  • In general, smaller beans (lentils, split peas) produce less gas than larger beans (like fava beans and lima beans), so choose smaller beans more often.

  • If you use canned beans, rinse them very well before eating them.

  • If you make beans from scratch, soak them overnight first, rinse them well, and rinse them several times during the cooking process, as this will help get rid of more of the gas-causing oligosaccharides. Also, the longer you cook beans (with rinsing), the better.

  • Eat small, frequent meals rather than few large meals. Avoid overeating.

  • For those situations where you need a little extra digestive help, try Bean-zyme, which is a vegan form of Beano.


Disclaimer: The advice given here is for educational purposes only. You should not use this information to diagnose or treat a health problem or disease without consulting with a qualified healthcare provider.

___
__________

Дописати коментар

0 Коментарі