Захворювання нирок

Вегетаріанські та веганські дієти та профілактика захворювань нирок

Захворювання нирок

Зміст


Вегетаріанські дієти та профілактика захворювань нирок


Дослідження 2012 року серед лакто-ово вегетаріанців без захворювань нирок показало, що сеча вегетаріанців містить на 60% менше двох різних сульфатів, які вважаються токсичними та є проблематичними для пацієнтів із захворюваннями нирок [Patel, 2012]. Вважалося, що ці менші кількості пояснюються поєднанням меншого споживання білка, більшого споживання клітковини та різницею в складі мікробіому (бактеріях) у травному тракті.

Вегетаріанські дієти для людей із захворюваннями нирок


Оглядова стаття 2017 року розглядала переваги та недоліки рослинної дієти для людей із захворюваннями нирок [Gluba-Brzózka, 2017].


Національна фундація США з питань здоров’я нирок (National Kidney Foundation, NKF) рекомендує рослинну дієту людям із хронічною хворобою нирок. Згідно з NKF, «за умови обережного планування вегетаріанство або навіть часткове вегетаріанство є не тільки безпечним, але й корисним для пацієнтів із захворюваннями нирок» [NKF, 2020]. Окрім задоволення потреб у поживних речовинах, рослинна їжа може принести користь людям із хронічною хворобою нирок. Наприклад, споживання сої людьми з хронічною хворобою нирок пов’язане зі зниженням рівня креатиніну, фосфору та тригліцеридів у сироватці крові [Gluba-Brzózka, 2017].


Було проведено кілька клінічних випробувань з використанням рослинної дієти як втручання для людей із хронічною хворобою нирок. Результати включають зниження рівня фосфору в сироватці крові та відсутність змін у сироватковому альбуміні, який є показником статусу білка [Gluba-Brzózka, 2017].


Поки кількість білка, натрію, калію та фосфору підтримується в певних рамках, веганська дієта може бути придатною та навіть корисною для людей із хронічною хворобою нирок — і навіть для тих, хто перебуває на діалізі. Люди з хронічною хворобою нирок повинні завжди обговорювати свій план харчування зі своїм сертифікованим дієтологом і дотримуватися його рекомендацій.


Для пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, доцільно поговорити зі своїм лікарем, щоб переконатися, що ваші потреби у вітаміні B12 задоволені. Кояма та ін. рекомендують отримувати 500 мкг метилкобаламіну внутрішньовенно після кожного діалізу [Koyama, 1997].

Ресурси для вегетаріанців із захворюваннями нирок


Бібліографія

___

Kidney Disease

[source]

Contents


Vegetarian Diets and Prevention of Kidney Disease


A 2012 study on lacto-ovo vegetarians, without kidney disease, found the urine of vegetarians to have a 60% lower amount of two different sulfates that are thought to be toxic and are problematic for patients with kidney disease [Patel, 2012]. The lower amounts were thought to be due to a combination of lower protein intake, higher fiber intake, and difference in bacteria in the digestive tract.

Vegetarian Diets for People with Kidney Disease


A 2017 review article addressed the pros and cons of plant-based diets for people with kidney disease [Gluba-Brzózka, 2017].


The National Kidney Foundation (NKF) recommends plant-based diets for people with chronic kidney disease (CKD). According to the NKF, “With careful planning, vegetarianism, or even part-time vegetarian eating, is not only safe, but also beneficial to kidney disease patients” [NKF, 2020]. Beyond meeting nutrient needs, plant-based eating can confer benefits to those with CKD. For instance, soy intake in people with CKD has been associated with lower serum creatinine, phosphorus, and triglycerides [Gluba-Brzózka, 2017].


There have been a handful of clinical trials using a plant-based diet as an intervention for people with CKD. Results include lower serum phosphorus and with no change in serum albumin, which is a measure of protein status [Gluba-Brzózka, 2017].


As long as amounts of protein, sodium, potassium, and phosphorus are kept in check, a vegan diet can be suitable, and even beneficial, for people with CKD—and even for those on dialysis. People with CKD should always discuss their eating plan with their registered dietitian and follow their recommendations.


For patients on hemodialysis, speak to your doctor to ensure your vitamin B12 needs are met. Koyama et al. suggest receiving 500 µg of methylcobalamin intravenously after each dialysis [Koyama, 1997].

Resources for Vegetarians with Kidney Disease


Bibliography

___
__________

Gluba-Brzózka, 2017. Gluba-Brzózka A, Franczyk B, Rysz J. Vegetarian Diet in Chronic Kidney Disease—A Friend or Foe. Nutrients. 2017 Apr 10;9(4).

Koyama, 1997. Koyama K, Yoshida A, Takeda A, Morozumi K, Fujinami T, Tanaka N. Abnormal cyanide metabolism in uraemic patients. Nephrol Dial Transplant. 1997 Aug;12(8):1622-8.

NKF, 2020. Maintaining a Vegetarian Diet with Kidney Disease. National Kidney Foundation. Accessed January 17, 2020.

Patel, 2012. Patel KP, Luo FJ, Plummer NS, Hostetter TH, Meyer TW. The Production of p-Cresol Sulfate and Indoxyl Sulfate in Vegetarians Versus Omnivores. Clin J Am Soc Nephrol. 2012 Apr 5. [Epub ahead of print]