Середні показники споживання поживних речовин

Дослідження споживання поживних речовин веганами та вегетаріанцями, кальцій, вітамін А, цинк, залізо, білок

Середні показники споживання поживних речовин 


Джек Норріс, сертифікований дієтолог

Зміст


EPIC-Oxford (2016)


EPIC Oxford — це когортне дослідження “в цілому здорових” жителів Великобританії, воно відслідковує стан здоров’я великої кількості вегетаріанців [Sobiecki, 2016]. Дана оцінка була проведена у 2010 році.


Відслідковування споживання поживних речовин може дати нам уяву про те, як вегани, як правило, харчуються та чи відповідає їх раціон вимогам до норм поживних речовин.  


Однак в цих звітах є деякі недоліки:


  • Споживання поживних речовин є заснованим на опитувальниках з частоти прийомів їжі (food frequency questionnaires, FFQ).  FFQ більш корисні для оцінювання відносного споживання поживних речовин серед різних груп, ніж для вимірювання абсолютної кількості поживних речовин для порівняння з дієтичними рекомендаціями.

  • FFQ не включає в себе всі продукти, якими зазвичай харчуються вегани, а у випадку з EPIC-Oxford, ймовірно, вони точно не відображають типові розміри порцій. Це може пояснити те, чому значно більший процент веганів повідомили про такий рівень споживання калорій, який був неймовірно низьким (43% та 33% чоловіків та жінок з веганів відповідно у порівнянні з 33% та 19% чоловіків та жінок, що споживають м’ясо).

  • Кількість поживних речовин оцінюється з таблиць бази даних поживних речовин, а не безпосередньо вимірюється вміст поживних речовин в їжі. Прямі вимірювання є дуже дорогими.

  • Поживні речовини зі збагачених продуктів, таких як збагачені вітаміном В12 продукти, рідко враховуються — те ж відноситься і до харчових вітамінних добавок. 


Приймаючи до уваги всі потенційні проблеми, ці дослідження мають здебільшого використовуватися для виявлення кричущих проблем або тенденцій.


У наведеній нижче таблиці приводяться найбільш цікаві результати даного звіту.


Споживання поживних речовин згідно з EPIC-Oxford (2016)


Чоловіки

Жінки


Всеїдні

Лакто-ово вег

Вегани

Всеїдні

Лакто-ово вег

Вегани

Кількість

3798

1516

269

14446

5157

534

Калорії

2251

2183

2123

2040

1932

1871

Жири (%)

31

30

30

31

30

31

Насичені жири (%)

10

10

7

10

9

7

Вуглеводи (%)

48

52

54

48

53

54

Білки (%)

17

14

13

17

14

13

Білки (г\кг)

1.1

1.0

0.9

1.3

1.1

1.0

Кальцій (мг)

1120

1153

862

1078

1099

839

Цинк (мг)

11

11

9

10

10

8

Залізо (мг)

17

18

20

16

16

18


Чоловіки та жінки


Всеїдні

Лакто-ово вег

Вегани

Вітамін А (RAE)

1042

701

623


Кількість кальцію в раціоні веганів було значно вищим, ніж у попередньому звіті EPIC-Oxford за 2003 рік (див. нижче).


Згідно з поточними даними, вітамін А та цинк дещо знижені. Рекомендована добова норма для вітаміну А складає 900 RAE для чоловіків та 700 RAE для жінок, Рекомендована добова норма для цинку складає 11 мг для чоловіків та 8 мг для жінок.


Я також рекомендував би норму білка для веганів вище ніж 0,9 г/кг маси тіла (для чоловіків). Проте враховуючи, що загальне споживання їжі, відмічене для веганів, було низьким, споживання цих поживних речовин було, ймовірно, трохи вищим, ніж повідомлялося.


Тим не менш, вітамін А та цинк — це поживні речовини, які я вважаю важливими для веганів, і, якщо ви мало знаєте про них, ознайомтеся зі статтями на VeganHealth.org, Вітамін A та Цинк.


У звіті EPIC-Oxford міститься інформація про прийом харчових вітамінних добавок, вказується, зокрема, що 50% веганів приймають добавки вітаміну В12. 

EPIC-Oxford (2003)


У наведеній нижче таблиці показані дані про прийом поживних речовин в EPIC-Oxford [Davey, 2003]. Примітки за цими даними:


  • Не були включені вітамінні харчові добавки, але включались збагачені продукти.

  • Вітамін А вказаний як виміряний в мікрограмах ретинолу, а не еквівалент активності ретинолу (retinol activity equivalents, RAE). Рослинні продукти не містять ретинолу, але вегани перераховані як ті, що мають ретинол у своєму раціоні. Проте ця кількість здається дуже низькою у порівнянні з тим, що можна було б очікувати, якби не були враховані каротиноїди. Таким чином, незрозуміло, як визначається кількість вітаміну А.

Дослідження здоров’я адвентистів-2 (2013)


У наведеній нижче таблиці також показані надходження поживних речовин з дослідження здоров’я адвентистів-2 (AHS-2) [Rizzo, 2013]. Примітки за цими даними:


  • До даних включено збагачені продукти та вітамінні харчові добавки. Не проводився окремий аналіз включення даних про добавки.


Цей аналіз надходження поживних речовин був оснований на опитувальниках з частоти прийому їжі (food frequency questionnaires, FFQ), які є найменш точним способом вимірювання споживання поживних речовин. В FFQ опитують людей, як часто вони споживають продукти з довгого списку.


Два найкращих способи вимірювання споживання поживних речовин — попросити учасників зберігати дані в щоденник харчування або аналізувати дублюючі порції їжі в лабораторії. (В дієтичних та харчових дослідженнях; досліджені зважують та відкладають дублюючу частину всіх продуктів, які вони з’їли, для хімічного аналізу. - прим. ред.). EPIC-Oxford планує повідомляти про споживання поживних речовин, використовуючи харчові щоденники серед деякої вибірки населення.


Автори повідомили, що:


Харчові щоденники адвентистів були заповнені 31000 учасниками і вони забезпечать додаткову інформацію про споживання калорій. Попередній аналіз вибірки з 150 щоденників харчових продуктів вказує на те, що FFQ дійсно недооцінює споживання калорій і, відповідно, й більшості поживних речовин серед веганів (неопубліковані дані).


Таблиця 1. Надходження поживних речовин в дослідженнях

 

EPIC [A]

AHS-2 [B]

Чоловіки

Жінки

Чоловіки та жінки

Невег.

Песк.

Лактоово

Вегани

Невег.

Песк.

Лактоово

Вегани

Невег.

Напіввег.

Песк.

Лактоово

Вегани

Кількість

6,951

1,500

3,748

770

22,962

6,931

12,347

13,432

33,634

4,042

6,583

21,799

5,694

Калорії

2,186

2,119

2,090

1,907

1,910

1,845

1,810

1,660

1,773

1,609

1,815

1,803

1,791

Вуглеводи (г)

256

264

268

262

231

236

239

233

267

281

285

285

309

Вуглеводи %

47

50

51

55

48

51

53

56

53

56

57

57

62

Білки (г)

87

74

68

62

83

69

62

56

75

71

73

71

71

Білки %

16

14

13

13

17

15

14

14

15

14

15

12

14

Жири (г)

78

74

73

60

68

64

62

52

77

74

72

73

65

Жири %

32

31

31

28

32

31

30

28

35

33

33

33

29

Насич. жири (г)

26

22

22

11

22

19

19

10

19

17

15

16

11

Насич. жири %

11

9

9

5

10

9

9

5

9

8

7

7

5

Клітковина (г)

19

22

23

28

19

22

22

26

30

35

37

37

46

Омега-3 жирні кислоти (g)

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

2.1

2.0

2.2

2.0

1.8

Вітамін A - ретинол (мкг)

740

337

306

74

654

308

277

77

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

Бета-каротин (мкг)

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

5,525

5,861

7,417

6,303

8,474

Вітамін В1 - тіамін (мг)

2

2

2

2

2

2

2

2

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

Вітамін В2 - рибофлавін (мг)

2

2

2

2

2

2

2

2

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

Вітамін В3  -ніацин (мг)

25

22

21

24

23

20

18

21

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

Вітамін В6 (мг)

2.3

2.1

2.0

2.2

2.2

2.0

1.9

2.1

3.1

3.4

3.5

3.3

3.2

Вітамін В12 (мкг)

7.3

5.0

2.6

0.4

7.0

4.9

2.5

0.5

7.1

8.3

8.5

8.0

6.3

Фолати (мкг)

329

358

367

431

321

346

350

412

672

731

766

729

723

Вітамін С (мг)

119

130

123

155

138

147

147

169

250

273

308

271

293

Вітамін D (мкг)

3.4

2.9

1.6

0.9

3.3

2.8

1.5

0.9

6.1

5.5

5.8

4.6

2.4

Вітамін E (мг)

11.8

13.0

13.7

16.1

10.7

11.4

11.6

14.0

20.0

26.1

26.9

24.7

18.5

Кальцій (мг)

1,057

1,081

1,087

610

989

1,021

1,012

582

1,072

1,195

1,125

1,145

933

Залізо (мг)

13.4

14.0

13.9

15.3

12.6

12.8

12.6

14.1

20.0

21.7

22.4

22.1

22.2

Магній (мг)

366

396

396

440

341

358

352

391

448

492

519

14

591

Фосфор (мг)

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

1,359

1,360

1,366

1,348

1,370

Калій (мг)

3,965

3,940

4,029

3,937

3,839

3,759

3,956

3,817

3,487

3,627

3,853

3,667

4,120

Натрій (мг)

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

  -  

3,272

3,346

3,101

3,432

3,066

Цинк (мг)

9.8

8.6

8.4

7.9

9.2

7.9

7.7

7.2

11.9

11.6

11.5

11.5

11.3

Перераховані числа — це середнє значення для EPIC-Oxford та медіана для AHS-2.

[A] [Davey, 2003]

[B] [Rizzo, 2013]

Бібліографія


Останнє оновлення у травні 2017 року

___

Average Nutrient Intakes

[source]



by Jack Norris, RD

Contents


EPIC-Oxford (2016)


EPIC-Oxford is a cohort study of “generally health-conscious” British residents, and it follows large numbers of vegetarians [Sobiecki, 2016]. This assessment was conducted in 2010.


Tracking nutrient intakes can give us an idea of how vegans, on average, typically eat and if they’re meeting nutrient requirements. 


However, there are some drawbacks to these reports:


  • The nutrient intakes are based on food frequency questionnaires (FFQ). FFQ are more useful for judging relative nutrient intakes between groups than for measuring absolute amounts of nutrients for comparison to dietary recommendations.

  • FFQ don’t include all the foods vegans typically eat, and in the case of EPIC-Oxford, it’s likely they don’t accurately reflect typical portion sizes either. This could explain why a much higher percentage of vegans reported calorie intakes that were implausibly low (43% and 33% of vegan men and women, respectively, compared to 33% and 19% of meat-eating men and women).

  • Nutrients amounts are estimated from nutrient database tables rather than directly measuring the nutrient content of the food. Direct measurements are very expensive to perform.

  • Nutrients from fortified foods—such as vitamin B12 fortified foods—are rarely accounted for, nor are supplements.


Given all these potential problems, the studies should mainly be used to spot glaring problems or trends.


The table below notes the most interesting findings from this current report.


NUTRIENT INTAKES IN EPIC-OXFORD (2016)


Men

Women


Meat

LOV

Vegan

Meat

LOV

Vegan

Number

3,798

1,516

269

14,446

5,157

534

Calories

2,251

2,183

2,123

2,040

1,932

1,871

Fat (%)

31

30

30

31

30

31

Saturated Fat (%)

10

10

7

10

9

7

Carbohydrate (%)

48

52

54

48

53

54

Protein (%)

17

14

13

17

14

13

Protein (g/kg)

1.1

1.0

0.9

1.3

1.1

1.0

Calcium (mg)

1,120

1,153

862

1,078

1,099

839

Zinc (mg)

11

11

9

10

10

8

Iron (mg)

17

18

20

16

16

18

Men & Women

Vitamin A (RAE)

1,042

701

623





Calcium intakes for vegans were significantly higher than the previous EPIC-Oxford report from 2003 (see below).


Vitamin A and zinc are a little low according to this data. The DRI for vitamin A is 900 RAE for men and 700 RAE for women. The RDA for zinc is 11 mg for men and 8 mg for women. 


I also prefer to see vegan protein intakes higher than the .9 g/kg of body weight (for men). But given that the overall food intake reported for vegans was low, intakes of these nutrients were probably a bit higher than reported. 


Still, these are nutrients I consider to be important for vegans and if you don’t know much about them, please check out the VeganHealth.org articles, Vitamin A and Zinc.


The EPIC-Oxford report includes information on supplement intake, indicating that 50% of vegans were supplementing with vitamin B12.

EPIC-Oxford (2003)


Table 1 below shows the nutrient intakes of participants in EPIC-Oxford [Davey, 2003]. Notes on this data:


  • Did not include supplements, but did include fortified foods.

  • Vitamin A is listed as measured in micrograms of retinol, rather than retinol activity equivalents (RAE). Plant foods do not contain retinol, yet vegans are listed as having an intake of retinol. But that intake seems very low compared to what would be expected if carotenoids were included. So, it is unclear how the amount of vitamin A was determined.

Adventist Health Study-2 (2013)


Table 1 below also shows nutrient intakes from Adventist Health Study-2 (AHS-2) [Rizzo, 2013]. Notes on this data:


  • Data includes fortified foods and supplements. No separate analysis was given without supplements included.


These nutrient intakes were based on food frequency questionnaires (FFQ) which are the least accurate way of measuring nutrient intakes. FFQs involve asking someone how often they eat a long list of foods. 


Two better ways to measure nutrient intakes are to ask participants to keep a food diary, or to analyze duplicate portions in a laboratory. EPIC-Oxford has plans to report nutrient intakes by using food dairies among a sample of the population. 


The authors reported that:


Seven-day food diaries were completed by 31,000 participants and these will provide further information on energy intake. Preliminary analysis of a sample of 150 food diaries indicates that the FFQ does indeed underestimate intakes of energy, and therefore of most nutrients, among vegans (unpublished data).


TABLE 1. NUTRIENT INTAKES


EPIC [A]

AHS-2 [B]

Men

Women

Men & Women

Non-

Veg

Pesco

Lacto-

Ovo

Vegan

Non-

Veg

Pesco

Lacto-

Ovo

Vegan

Non-

Veg

Semi

Pesco

Lacto-

Ovo

Vegan

Number

6,951

1,500

3,748

770

22,962

6,931

12,347

13,432

33,634

4,042

6,583

21,799

5,694

Calories

2,186

2,119

2,090

1,907

1,910

1,845

1,810

1,660

1,773

1,609

1,815

1,803

1,791

Carb (g)

256

264

268

262

231

236

239

233

267

281

285

285

309

Carb %

47

50

51

55

48

51

53

56

53

56

57

57

62

Protein (g)

87

74

68

62

83

69

62

56

75

71

73

71

71

Protein %

16

14

13

13

17

15

14

14

15

14

15

12

14

Fat (g)

78

74

73

60

68

64

62

52

77

74

72

73

65

Fat %

32

31

31

28

32

31

30

28

35

33

33

33

29

Sat Fat (g)

26

22

22

11

22

19

19

10

19

17

15

16

11

Sat Fat %

11

9

9

5

10

9

9

5

9

8

7

7

5

Fiber (g)

19

22

23

28

19

22

22

26

30

35

37

37

46

n3 (g)

2.1

2.0

2.2

2.0

1.8

Vit A – retinol (mcg)

740

337

306

74

654

308

277

77

beta-carotene (mcg)

5,525

5,861

7,417

6,303

8,474

Vit B1 – thiamin (mg)

2

2

2

2

2

2

2

2

Vit B2 – riboflavin (mg)

2

2

2

2

2

2

2

2

Vit B3 – niacin (mg)

25

22

21

24

23

20

18

21

Vit B6 (mg)

2.3

2.1

2.0

2.2

2.2

2.0

1.9

2.1

3.1

3.4

3.5

3.3

3.2

Vit B12 (mcg)

7.3

5.0

2.6

0.4

7.0

4.9

2.5

0.5

7.1

8.3

8.5

8.0

6.3

Folate (mcg)

329

358

367

431

321

346

350

412

672

731

766

729

723

Vit C (mg)

119

130

123

155

138

147

147

169

250

273

308

271

293

Vit D (mcg)

3.4

2.9

1.6

0.9

3.3

2.8

1.5

0.9

6.1

5.5

5.8

4.6

2.4

Vit E (mg)

11.8

13.0

13.7

16.1

10.7

11.4

11.6

14.0

20.0

26.1

26.9

24.7

18.5

Calcium (mg)

1,057

1,081

1,087

610

989

1,021

1,012

582

1,072

1,195

1,125

1,145

933

Iron (mg)

13.4

14.0

13.9

15.3

12.6

12.8

12.6

14.1

20.0

21.7

22.4

22.1

22.2

Magnesium (mg)

366

396

396

440

341

358

352

391

448

492

519

14

591

Phosphorus (mg)

1,359

1,360

1,366

1,348

1,370

Potassium (mg)

3,965

3,940

4,029

3,937

3,839

3,759

3,956

3,817

3,487

3,627

3,853

3,667

4,120

Sodium (mg)

3,272

3,346

3,101

3,432

3,066

Zinc (mg)

9.8

8.6

8.4

7.9

9.2

7.9

7.7

7.2

11.9

11.6

11.5

11.5

11.3

Numbers listed are the average for EPIC-Oxford and the median for AHS-2.

[A] [Davey, 2003]

[B] [Rizzo, 2013]

Bibliography


Last updated May 2017

___
__________

Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ. EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutr. 2003 May;6(3):259-69.

Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9.

Sobiecki JG, Appleby PN, Bradbury KE, Key TJ. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study. Nutr Res. 2016 May;36(5):464-77.