- UA
- EN
Думка експертів про вегетаріанське харчування
Позиція американської асоціації дієтологів: вегетаріанське харчування
Позиція американської асоціації дієтологів полягає в тому, що сплановане належним чином вегетаріанське харчування, зокрема веганське, є здоровим, адекватним за кількістю поживних речовин і може забезпечити переваги для здоров'я в профілактиці і лікуванні деяких захворювань.
Добре спланована вегетаріанська дієта підходить для всіх етапів життєвого циклу людини, зокрема під час вагітності, періоду лактації, в дитинстві та підлітковому віці, а також підходить спортсменам.
Рослинне харчування екологічно стійкіше, ніж те, що багате продуктами тваринного походження, тому що так використовується менше природних ресурсів і завдається менше шкоди для навколишнього середовища.
Вплив вегетаріанського і веганського харчування на здоров'я.
Key TJ, Appleby PN, Rosell MS. Proc Nutr Soc. 2006 Feb; 65 (1): 35-41.
Перехресні дослідження за участю вегетаріанців і веганів показали, що вони в середньому мають відносно низький індекс маси тіла і низьку концентрацію холестерину в крові; нещодавні дослідження також знайшли у веганів вищі концентрації гомоцистеїну в крові, ніж у вегетаріанців.
Когортні дослідження за участю вегетаріанців показали помірне зниження смертності від ІХС (ішемічної хвороби серця), але знайшли лише невеликі відмінності серед інших основних причин смертності в порівнянні з тими невегетаріанцями, які піклуються про своє здоров'я з тієї ж популяції.
Дослідження раку не показали чітких відмінностей в захворюваності на рак між вегетаріанцями і невегетаріанцями. Необхідні додаткові дані, зокрема про здоров'я веганів і можливі наслідки для здоров'я низького споживання омега-3 жирних кислот і вітаміну B12.
В цілому дані свідчать про те, що здоров'я вегетаріанців із західних країн – на хорошому рівні, співставне з невегетаріанцями.
Statements from Experts on Vegetarian Diets
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets
It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases.
These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.
Plant-based diets are more environmentally sustainable than diets rich in animal products because they use fewer natural resources and are associated with much less environmental damage.
Health Effects of Vegetarian and Vegan Diets
Key TJ, Appleby PN, Rosell MS. Proc Nutr Soc. 2006 Feb;65(1):35-41.
Cross-sectional studies of vegetarians and vegans have shown that on average they have a relatively low BMI (body mass index) and a low plasma cholesterol concentration; recent studies have also shown higher plasma homocysteine concentrations than in non-vegetarians.
Cohort studies of vegetarians have shown a moderate reduction in mortality from IHD (ischemic heart disease) but little difference in other major causes of death or all-cause mortality in comparison with health-conscious non-vegetarians from the same population.
Studies of cancer have not shown clear differences in cancer rates between vegetarians and non-vegetarians. More data are needed, particularly on the health of vegans and on the possible impacts on health of low intakes of long-chain n-3 fatty acids and vitamin B(12).
Overall, the data suggest that the health of Western vegetarians is good and similar to that of comparable non-vegetarians.