[оновлення] Вплив омега-3 на серце і розум

2022-12-16-chia-puddng-omega-3-pregnancy-post.png

Вплив омега-3 на серце і розум

Опубліковано 19 лютого 2018 року


Упорядник: Джіні Мессіна, магістерка в галузі громадського здоров’я, сертифікована дієтологиня


Три дослідження омега-3, пов’язані з веганським харчуванням, нещодавно привернули нашу увагу. Вони підсумовані нижче та включені до Омега-3, Частина 2 — Дослідження


Ці дослідження не змінили наших рекомендацій щодо омега-3, але вони підкреслюють необхідність веганів дотримуватися їх (див. Щоденні потреби) .

Варіабельність серцевого ритму

Довголанцюгові омега-3 жирні кислоти DHA і EPA можуть впливати на варіабельність серцевого ритму. Низька варіабельність серцевого ритму відображає знижену здатність серця реагувати на фізіологічні потреби організму та пов’язана з підвищеним ризиком серцевих захворювань.


У цьому дослідженні порівнювали варіабельність серцевого ритму між групою з 23 дорослих веганів і 24 всеїдних людей. Як і очікувалося, вегани мали нижчі концентрації DHA і EPA як в еритроцитах, так і в плазмі.


Хоча у веганів загальна варіабельність серцевого ритму протягом 24-годинного періоду була вищою, денна варіабельність серцевого ритму була нижчою, а частота серцевих скорочень більшою. Вегани також мали нижчий рівень сполук, пов’язаних із протизапальною діяльністю в організмі.


Дослідники вважають, що ці ефекти можуть бути частиною пояснення невідповідностей, які спостерігаються в дослідженнях серцево-судинних захворювань серед веганів і вегетаріанців. Однак визначення того, чи відмінності, зазначені тут, були справді проблематичними для веганів або пов’язані з відмінностями в статусі омега-3, не є зрозумілим із цього дослідження, і для цього потрібне дослідження дієтичного втручання.


Pinto AM, Sanders TA, Kendall AC, Nicolaou A, Gray R, Al-Khatib H, Hall WL. A comparison of heart rate variability, n-3 PUFA status and lipid mediator profile in age- and BMI-matched middle-aged vegans and omnivores. Br J Nutr 2017;117:669-685.

Старіння мозку

Дослідники порівняли рівні DHA та EPA в еритроцитах із ризиком розвитку деменції у 1575 дорослих, які брали участь у Фремінгемському дослідженні (Framingham Study). Суб’єкти мали середній вік 67 років і на початку дослідження всі не мали деменції.


Хоча попередні дослідження серед учасників Framingham Study виявили, що рівень DHA у плазмі пов’язаний із меншим ризиком як хвороби Альцгеймера, так і загальної деменції, у цьому дослідженні розглядалися рівні омега-3 в еритроцитах, оскільки цей показник відображає споживання протягом тривалого періоду часу — до 120 днів проти лише кількох днів для рівнів омега-3 у плазмі.


У цьому дослідженні найнижчі рівні DHA і EPA можна порівняти з тим, що зазвичай спостерігається у веганів.


За даними МРТ, загальний об’єм головного мозку був нижчим серед людей із найнижчими рівнями DHA та EPA в еритроцитах порівняно з найвищими. Дослідники припустили, що різниця еквівалентна приблизно двом рокам старіння мозку. Це була єдина різниця в показниках МРТ.


Більш високі рівні DHA і EPA в еритроцитах були пов’язані з продуктивністю в тестах зорової пам’яті, виконавчих функцій і абстрактного мислення, але не було зв’язку з вербальною пам’яттю.


Tan ZS, Harris WS, Beiser AS, Au R, Himali JJ, Debette S, Pikula A, Decarli C, Wolf PA, Vasan RS, et al. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology 2012;78:658-64.

Депресія

Це був мета-аналіз 28 рандомізованих контрольованих досліджень, у яких вивчався вплив добавок довголанцюгових поліненасичених жирних кислот (LC-PUFA) на зареєстровані симптоми депресії. Також було розглянуто ефективність EPA проти DHA.


У мета-аналізі добавки омега-3 LC-PUFA були пов’язані зі зниженими середніми показниками депресії, але були значні відмінності між різними дослідженнями, включеними в аналіз.


Добавки були найбільш ефективними при важкій депресії та біполярних розладах, а також як клінічне лікування депресії (на відміну від профілактики). Вони також були ефективними в поєднанні з іншими методами лікування, такими як антидепресанти.


Основний висновок, однак, полягає в тому, що більш високе співвідношення EPA до DHA було більш ефективним.


Наприклад, дослідження з використанням лише DHA або добавок, які містили більше 50% DHA, мали меншу ймовірність виявити переваги. Це було важливіше, ніж загальна доза омега-3 у добавці.


Але дослідники не хотіли робити жодних реальних висновків з цього приводу, оскільки жодні дослідження не порівнювали прямо DHA з EPA щодо депресії.


Martins JG. EPA but not DHA appears to be responsible for the efficacy of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in depression: evidence from a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr 2009;28:525-42.


---

Omega-3s Impact on Hearts and Minds

Published February 19, 2018


Compiled by Ginny Messina, MPH, RD


Three omega-3 studies relevant to vegan nutrition have recently come to our attention. They’re summarized below and have been incorporated into Omega-3s Part 2—Research.


These studies didn’t change our recommendations for omega-3s, but they do underline the need for vegans to follow them—see Daily Needs.

Heart Rate Variability

The long chain omega-3 fatty acids DHA and EPA may impact heart rate variability. Low heart rate variability reflects a reduced capacity for the heart to respond to the body’s physiological demands and is linked to increased risk for heart disease.


This study compared heart rate variability between a group of 23 adult vegans and 24 omnivores. As expected, the vegans had lower concentrations of DHA and EPA in both red blood cells and plasma.


While vegans had a higher overall heart rate variability over a 24 hour period, their daytime heart rate variability was lower and their heart rate was greater. The vegans also had lower levels of compounds associated with anti-inflammation activities in the body.


The researchers thought these effects might be part of the explanation for the inconsistencies seen in studies of cardiovascular disease among vegans and vegetarians. However, determining if the differences noted here were actually problematic for vegans or related to differences in omega-3 status isn’t clear from this study and would require a dietary intervention study to determine.


Pinto AM, Sanders TA, Kendall AC, Nicolaou A, Gray R, Al-Khatib H, Hall WL. A comparison of heart rate variability, n-3 PUFA status and lipid mediator profile in age- and BMI-matched middle-aged vegans and omnivores. Br J Nutr 2017;117:669-685.

Brain Aging

Researchers compared DHA and EPA levels in red blood cells with risk for dementia in 1,575 adults who were part of the Framingham Study. The subjects had an average age of 67 years and were all free of dementia at the onset of the study.


Although previous research among the Framingham participants had found that plasma DHA levels were associated with lower risk for both Alzheimer’s Disease and all-cause dementia, this study looked at red blood cell levels since this measure reflects intake over a longer period of time—up to 120 days versus just a few days for plasma levels.


In this study, the lowest levels of DHA and EPA were comparable to what is typically found in vegans.


Based on MRI measures, total cerebral brain volume was lower among people with the lowest red blood cell levels of DHA and EPA compared to the highest. The researchers suggested that the difference was equivalent to approximately two years of brain aging. This was the only difference in MRI measures.


Higher red blood cell DHA and EPA levels were associated with performance in tests of visual memory, executive function, and abstract thinking but there was no relationship with verbal memory.


Tan ZS, Harris WS, Beiser AS, Au R, Himali JJ, Debette S, Pikula A, Decarli C, Wolf PA, Vasan RS, et al. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology 2012;78:658-64.

Depression

This was a meta-analysis of 28 randomized controlled trials looking at the effects of long chain polyunsaturated fatty acid (LC-PUFA) supplementation on reported symptoms of depression. It also looked at the effectiveness of EPA versus DHA.


In the meta-analysis, omega-3 LC-PUFA supplements were associated with reduced mean depression scores, but there were significant differences among the different studies included in the analysis.


Supplements were most effective in severe depression and bipolar disorders, and as clinical treatments for depression (as opposed to prevention). They were also effective in conjunction with other treatments such as antidepressants.


The primary finding, though, is that a higher ratio of EPA to DHA was more effective.


For example, studies using only DHA or using supplements that had more than 50% DHA were less likely to find benefits. This was more important than the total dose of omega-3s in the supplement.


But the researchers didn’t want to draw any real conclusions about this since no studies have directly compared DHA to EPA on depression.


Martins JG. EPA but not DHA appears to be responsible for the efficacy of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in depression: evidence from a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr 2009;28:525-42.


---

***