- UA
- EN
Оновлено статтю про омега-3
Опубліковано 18 лютого 2020 р
Ми зробили три оновлення на сторінці Омега-3, частина 2 — Дослідження.
По-перше, рандомізоване контрольоване дослідження 2019 року поставило під сумнів ідею, що EPA зазвичай перетворюється з DHA (1). Учасники дослідження вживали DHA з міченим вуглецем, і дослідники не виявили міченого вуглецю в EPA учасників. Вони прийшли до висновку, що підвищення рівня EPA після прийому DHA відбувається не через ретроконверсію, а скоріше через «уповільнений метаболізм та/або накопичення EPA в плазмі».
По-друге, метааналіз шести когортних досліджень 2020 року не виявив кореляції між споживанням риби та зниженням ризику серцево-судинних захворювань або смертності (2). Це ще більше підтверджує наш висновок про те, що людям на рослинному харчуванні не потрібні добавки EPA і DHA, щоб відповідати споживанню EPA і DHA споживачами риби з метою здоров’я серцево-судинної системи. Насправді вегетаріанці вже мають значно менший ризик серцевих захворювань.
По-третє, систематичний огляд і мета-аналіз 13 рандомізованих контрольованих досліджень 2019 року мають висновок, що харчові добавки омега-3 морського походження пов’язані зі зниженим ризиком серцевих захворювань (3). Але важливо враховувати такі моменти:
Мета-аналіз здебільшого використовує суттєво підвищені фармакологічні дози омега-3 і тому це не стосується дієти.
Такі дози, як видається, працюють щодо зниження тригліцеридів; якщо ви веган із високим рівнем тригліцеридів, ви можете поговорити зі своїм лікарем про фармакологічні дози омега-3 (EPA+DHA), і обрати на ринку веганські версії цих добавок.
Вважається, що люди, які їдять рибу, отримують користь для здоров’я від приблизно 250 мг EPA та DHA на день, і це можна легко отримати за допомогою харчових добавок, хоча ми не вважаємо, що є достатньо доказів, щоб стверджувати, що вегани, які не приймають ці харчові добавки, мають підвищений ризик ССЗ.
Ці дослідження не змінюють наших рекомендацій щодо омега-3 .
Список літератури
---Omega-3s Updated
Published February 18, 2020
We’ve made three updates to the Omega-3s Part 2—Research page.
First, a 2019 randomized controlled trial challenged the idea that EPA is commonly created from DHA (1). Study participants ingested DHA with labeled carbon and researchers did not find the labeled carbon in the participants’ EPA. They concluded that the increase in EPA levels after DHA ingestion is not from retroconversion, but rather from “slowed metabolism and/or accumulation of plasma EPA.”
Second, a 2020 meta-analysis of six cohort studies found no correlation between eating fish and a reduced risk of cardiovascular disease or mortality (2). This further strengthens our conclusion that plant eaters do not need to supplement with EPA and DHA to match the EPA and DHA intakes of fish eaters for the purpose of cardiovascular health. In fact, vegetarians tend to have a significantly reduced risk of heart disease already.
Third, a 2019 systematic review and meta-analysis of 13 randomized controlled trials concluded that marine-derived omega-3 supplementation is associated with a reduced risk of heart disease (3). The following points are important to consider:
The meta-analysis is, for the most part, using pharmacological doses of omega-3 and therefore isn’t pertinent to diet.
Such doses appear to work in regards to reducing triglycerides; if you’re a vegan with high triglycerides, you may consider talking to your doctor about pharmacological doses of omega-3s, for which there are vegan versions.
Fish-eaters are thought to achieve health benefits from about 250 mg EPA and DHA per day and this can easily be obtained through supplementation, though we don’t think there is enough evidence to suggest vegans who do not supplement are at an increased risk of CVD.
These studies do not change our omega-3 recommendations.
References
---3. Hu Y, Hu F, Manson JE. Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc. 2019 Oct;8(19):e013543.