- UA
- EN
Жовчнокам'яна хвороба у вегетаріанців
Опубліковано 29 березня 2018 року
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня, FADA
Жовчнокам'яна хвороба - це тверді камінчики, які утворюються в жовчному міхурі. Багато людей не підозрюють, що у них є жовчні камені.
Коли ці камені рухаються так, що блокують протоку — трубчастий канал, який з’єднує жовчний міхур із кишечником, — виникають такі симптоми, як нудота, блювота або біль у животі, спині чи трохи нижче правої руки. Може знадобитися хірургічне лікування.
Фактори ризику розвитку каменів у жовчному міхурі включають: приналежність до жіночій статі, літній вік, сімейний анамнез, ожиріння, швидку втрату ваги та дієту з низьким вмістом клітковини.
Деякі старіші невеликі дослідження виявили менший ризик утворення каменів у жовчному міхурі у жінок-вегетаріанок (1, 2), ніж у жінок, які не є вегетаріанками, або відсутність істотної різниці в поширеності жовчнокам’яної хвороби у чоловіків-вегетаріанців і жінок-вегетаріанок порівняно з всеїдними людьми обох статей (3).
Недавнє дослідження, проведене на Тайвані, показало, що вегетаріанці та невегетаріанці мають однакову поширеність жовчнокам’яної хвороби (4). Цікаво, що жінки, як вегетаріанки, так і не вегетаріанки, не мали більшої ймовірності захворювання, ніж чоловіки, хоча старший вік був фактором ризику (4).
Після середнього періоду спостереження 13,8 років і після коригування ряду змінних, включаючи куріння та споживання алкоголю, дослідження EPIC-Oxford не виявило суттєвої різниці в ризику симптоматичної жовчнокам’яної хвороби у вегетаріанців порівняно з м’ясоїдцями (5).
Коли було зроблено подальше коригування щодо індексу маси тіла (ІМТ), вегетаріанці мали вищий ризик (1,22, 1,06-1,41; p=0,006) симптоматичної жовчнокам’яної хвороби порівняно з невегетаріанцями. Як серед вегетаріанців, так і серед невегетаріанців, люди з найвищим ІМТ мали найвищий ризик розвитку захворювання (5).
Автори дослідження не змогли знайти причину, чому вегетаріанці можуть мати вищий ризик жовчнокам’яної хвороби.
Список літератури
---Gallstone Disease in Vegetarians
Published March 29, 2018
by Reed Mangels, PhD, RD, FADA
Gallstones are hard pebble-like substances, that form in the gallbladder. Many people aren’t aware that they have gallstones.
When these stones move around such that they block a duct—a tube-like passage that connects the gallbladder to the intestines—symptoms occur including nausea, vomiting, or pain in the abdomen, back, or just below the right arm. Surgical treatment may be needed.
Risk factors for developing gallstones include being female, older age, a family history, obesity, rapid weight loss, and having a low fiber diet.
Some older, small studies have found a lower risk of gallstones in vegetarian women (1, 2) than in non-vegetarian women, or no significant difference in gallstone prevalence in vegetarian men and women compared to meat eaters (3).
A recent study from Taiwan found that vegetarians and non-vegetarians had a similar prevalence of gallstone disease (4). Interestingly, women, whether vegetarian or non-vegetarian, were no more likely to have the disease than were men, although older age was a risk factor (4).
After a mean follow-up time of 13.8 years and after adjusting for a number of variables including smoking and alcohol intake, the EPIC-Oxford study found no significant difference in the risk of symptomatic gallstone disease in vegetarians compared to meat eaters (5).
When a further adjustment was done for body mass index (BMI), vegetarians had a higher risk (1.22, 1.06-1.41; p=0.006) for symptomatic gallstone disease compared to non-vegetarians. Among both vegetarians and non-vegetarians, those with the highest BMI had the highest risk of developing the disease (5).
The study authors weren’t able to find a reason why vegetarians might have a higher risk of gallstone disease.
References
---5. McConnell TJ, Appleby PN, Key TJ. Vegetarian diet as a risk factor for symptomatic gallstone disease. Eur J Clin Nutr. 2017;71:731-5.