[оновлення] Йод і маленькі діти

йод-блог-пост-2021-01-21.jpg

Йод і маленькі діти

Опубліковано 5 березня 2018 року


Рід Мангелс, доктор філософії, RD, FADA


Йод є важливою поживною речовиною. Він необхідний для нормального функціонування щитовидної залози та нормального фізичного росту та розумового розвитку.


Наявність належного рівня гормонів щитовидної залози в перші 3 роки після народження є критично важливим для розвитку мозку. У всьому світі близько 2 мільйонів дітей на рік мають затримку фізичного розвитку та когнітивні порушення через дефіцит йоду (1).


Дефіцит йоду був відносно поширеним у Сполучених Штатах і в Європі, поки йод не почали додавати до солі. Однак оброблені харчові продукти зазвичай не виготовляються з використанням йодованої солі, і люди вживають менше солі в наші дні і не завжди обирають використання йодованої солі.


Дослідження показали, що споживання йоду веганами в кількох країнах нижче, ніж споживання йоду невегетаріанцями (2, 3). Рослинна їжа, включно з більшістю фруктів, горіхів і овочів, має низький вміст йоду, хоча вміст йоду в ній змінюється залежно від ґрунту, на якому вони вирощуються, а також методів зрошення та внесення добрив. Їстівні водорості постачають йод, хоча його кількість в них змінна, тому на них не можна покладатися.


Недавнє тематичне дослідження вказує на потребу дітей-веганів мати хороші джерела йоду. У цьому дослідженні (4) у 23-місячного хлопчика, який дотримувався веганської дієти, що не включала йодовану сіль, було виявлено дуже низьку концентрацію гормонів щитовидної залози та невизначений рівень йоду в крові.

До 16 місяців його годувала мама, яка була веганкою. Його мати приймала пренатальну вітамінно-мінеральну добавку, яка, очевидно, містила йод, оскільки її показник рівня йоду був нормальним і у дитини не розвинувся дефіцит йоду, доки не припинилося грудне вигодовування.


Після виявлення йододефіциту у хлопчика йому почали давати вітамінно-мінеральні добавки, що містять йод, він також почав вживати йодовану сіль. Його функція щитовидної залози нормалізувалася.


Це тематичне дослідження демонструє важливість забезпечення йодом немовлят і дітей-веганів. Американська асоціація щитовидної залози (The American Thyroid Association) рекомендує вагітним жінкам і жінкам, які годують грудьми, приймати пренатальну добавку, яка містить принаймні 150 мікрограмів йоду щодня (5).


Якщо немовля-веган не є на грудному вигодовуванні у матері з достатнім рівнем йоду, або не отримує комерційні дитячі харчові суміші, то слід використовувати добавки, що містять йод, та/або вживати йодовану сіль.


Рекомендована дієтична норма для дітей 1-3 років становить 90 мікрограмів йоду на день. Приблизно чверть чайної ложки йодованої солі забезпечує цю кількість. Деякі бренди веганських полівітамінів для дітей містять йод – перевірте етикетку.


Щоб отримати додаткові відомості про йод, перегляньте статтю VeganHealth про йод.

Список літератури

---

Iodine and Young Children

Published March 5, 2018


by Reed Mangels, PhD, RD, FADA


Iodine is an essential nutrient. It’s needed for the thyroid gland to function properly and for normal physical growth and mental development.


Having appropriate levels of thyroid hormone in the first 3 years after birth is critically important for brain development. Worldwide, about 2 million children a year have stunted physical growth and cognitive impairment due to iodine deficiency (1).


Iodine deficiency was relatively common in the United States and in Europe until iodine began to be added to salt. However, processed foods are not typically made using iodized salt and people are using less salt these days and don’t always choose to use iodized salt.


Studies have reported that iodine intakes of vegans in several countries are lower than those of non-vegetarians (2, 3). Plant foods, including most fruits, nuts, and vegetables are low in iodine, although their iodine content varies depending on the soil they’re grown in and irrigation and fertilization practices. Sea vegetables supply iodine although the amount is variable so they cannot be relied on.


A recent case study points out the need for vegan children to have good sources of iodine. In this study (4), a 23-month old boy, who ate a vegan diet that did not include iodized salt, was found to have a very low concentration of thyroid hormone and an undetectable level of iodine in his blood.


He had been breastfed by his mother, who was vegan, until he was 16 months old. His mother took a prenatal vitamin-mineral supplement that apparently contained iodine since her iodine status was normal and the child did not develop iodine deficiency until he stopped breastfeeding.


Once the child’s iodine deficiency was discovered, he began taking a vitamin-mineral supplement that contained iodine and using iodized salt. His thyroid function returned to normal.


This case study demonstrates the importance of providing iodine to vegan infants and children. The American Thyroid Association recommends that pregnant and breastfeeding women take a prenatal supplement that contains at least 150 micrograms of iodine daily (5).


Once a vegan infant is not being breastfed by an iodine-sufficient mother or not using commercial infant formula, a supplement that contains iodine and/or iodized salt should be used.


The Recommended Dietary Allowance for 1-3 years old children is 90 micrograms of iodine per day. A rounded quarter teaspoon of iodized salt provides about this amount. Some brands of vegan children’s multivitamins contain iodine–check the label.


For more information about iodine, see the VeganHealth article, Iodine.

References

---

***

1. Syed S. Iodine and the “near eradication” of cretinism. Pediatrics 2015;135:594–6.


2. Leung AM, LaMar A, He X, et al. Iodine status and thyroid function of Boston-area vegetarians and vegans. J Clin Endocrin Metab. Aug;96(8):E1303-7.


3. Elorinne AL, Alfthan G, Erlund I, Kivimäki H, Paju A, Salminen I, Turpeinen U, Voutilainen S, Laakso J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One. 2016 Feb 3;11(2):e0148235.


4. Yeliosof O, Silverman LA. Veganism as a cause of iodine deficient hypothyroidism. J Pediatr Endocrinol Metab. 2018 Jan 26;31(1):91-94.


5. Alexander EK, Pearce EN, Brent GA, Brown RS, Chen H, Dosiou C, Grobman WA, Laurberg P, Lazarus JH, Mandel SJ, Peeters RP, Sullivan S. 2017 guidelines of the American Thyroid Association for the diagnosis and management of thyroid disease during pregnancy and the postpartum. Thyroid. 2017 Mar;27(3):315-389.