- UA
- EN
Мета-аналіз щодо діабету та вегетаріанського харчування
Опубліковано 19 березня 2018 року
Упорядниця: Джіні Мессіна, магістерка охорони громадського здоров’я, сертифікована дієтологиня
Ми оновили статтю Діабет 2 типу та веганські дієти:
У метааналізі 2017 року було розглянуто 14 досліджень, опублікованих у 13 статтях (1). Два були когортними дослідженнями, а інші 12 були перехресними.
Вегетаріанці мали нижчу захворюваність на діабет у восьми дослідженнях, тоді як в інших п’яти не було різниці. Виходячи з об’єднаного аналізу досліджень, вегетаріанці мали на 27% нижчий ризик діабету порівняно з всеїдними (OR 0,73, 95% CI: 0,61, 0,87).
Коли дослідники дивилися на вплив у різних групах, вони виявили, що чоловіки-вегетаріанці менш схильні до діабету, ніж чоловіки-всеїди, але не було різниці в ризику між вегетаріанками та всеїдними жінками. Дослідники також розглянули різні типи вегетаріанської дієти та виявили, що ризик діабету був найнижчим серед веганів і лакто-вегетаріанців. Песко-вегетаріанці не мали меншого ризику діабету порівняно з всеїдними людьми, хоча напіввегетаріанці мали.
Основним обмеженням цього мета-аналізу є те, що більшість досліджень були перехресними. Крім того, дослідження проводилися серед різних груп населення по всьому світу, де визначення та склад вегетаріанської дієти можуть відрізнятися. Це може пояснити, чому серед цих досліджень результати досліджень у Північній Америці, Європі та західній частині Тихого океану були сильнішими, ніж у дослідженнях у Південно-Східній Азії.
Література
---Meta-Analysis of Diabetes and Vegetarians
Published March 19, 2018
Compiled by Ginny Messina, MPH, RD
We have updated the article Type 2 Diabetes and Vegan Diets:
A 2017 meta-analysis reviewed 14 studies published in 13 papers (1). Two were cohort studies and the other 12 were cross-sectional.
Vegetarians had a lower incidence of diabetes in eight of the studies while there was no difference in the other five. Based on the pooled analysis of the studies, vegetarians had a 27% lower risk for diabetes compared to omnivores (OR 0.73, 95% CI: 0.61, 0.87).
When the researchers looked at effects in different groups, they found that vegetarian men were less likely to have diabetes than omnivore men, but there was no difference in risk between vegetarian and omnivore women. The researchers also looked at different types of vegetarian diets and found that risk for diabetes was lowest among vegans and lacto-vegetarians. Pesco-vegetarians did not have a lower risk for diabetes compared to omnivores, although semi-vegetarians did.
The main limitation of this meta-analysis is that most of the studies were cross-sectional. In addition, the studies were from diverse populations throughout the world where definitions and composition of vegetarian diets may differ. This might explain why among these studies, the findings were stronger in studies from North America, Europe, and the Western Pacific than in those in Southeast Asia.
Reference
---1. Lee Y, Park K. Adherence to a Vegetarian Diet and Diabetes Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6).