[оновлення] Оновлення щодо ALA та раку простати

Omega-3s-2022-02-28-Post-Image.jpg

Оновлення щодо ALA та раку простати

Опубліковано 8 квітня 2018 року


Важливо, щоб вегани регулярно споживали достатню кількість омега-3 альфа-ліноленової кислоти (ALA).


Деякі дослідження пов’язують споживання ALA з підвищеним ризиком раку передміхурової залози, тоді як інші дослідження виявили зниження ризику при більшому споживанні ALA.


Новий звіт дослідження Health Professionals Follow-Up проливає світло на цю проблему. Ми оновили Омега-3 Частину 2 — Дослідження цим розділом нижче. (переформатовано та оновлено ще раз на 2024 рік - ред.)

Рак простати

На відміну від висновків щодо серцево-судинних захворювань, які були досить послідовними на користь помірної користі, більш високе споживання ALA і більша кількість ALA в крові були пов’язані з вищим ризиком раку передміхурової залози в ряді досліджень, і не пов’язані в ряді інших досліджень.


В огляді 2004 року було зроблено висновок: «Потрібні додаткові дослідження в цій галузі, перш ніж можна буде зробити висновок про зв’язок між альфа-ліноленовою кислотою та раком простати». (26)


У систематичному огляді та мета-аналізі 2009 року (11) говориться:


При аналізі за типом дослідження (тобто ретроспективне порівняно з проспективним або ALA в раціоні порівняно з концентрацією ALA в тканинах) або за десятиріччям публікації лише 6 досліджень, що вивчали концентрацію ALA в крові або тканинах, виявили статистично значущий зв’язок. За винятком цих досліджень, спостерігалася значна неоднорідність і докази упередження публікації. Після поправки на упередження публікації не було знайдено зв’язку між ALA та раком простати (RR: 0,96; 95% CI: 0,79, 1,17).


Мета-аналіз 2010 року показав, що суб’єкти, які споживали більше 1,5 г ALA на день, мали значно менший ризик раку простати (0,95, 0,91-0,99) порівняно з тими, хто споживав ALA менше (34).


Чи винні транс-жири?


Дослідження 2018 року надає цікаве пояснення суперечливим результатам, отриманим у попередніх дослідженнях (44).


У цьому дослідженні, яке є частиною подальшого дослідження медичних працівників Гарвардської школи громадської охорони здоров’я (Health Professionals Follow-Up Study), спостерігали близько 50 000 чоловіків з 1986 по 2010 рік і запитували їх про їхнє харчування та появу раку простати за цей час.


Протягом періоду дослідження транс-жири було вилучено зі списку харчових добавок, «загалом визнаних безпечними» (на державному рівні - ред.), що призвело до значного зменшення використання транс-альфа-ліноленової кислоти в харчовій промисловості. Також у період дослідження розпочався масовий скринінг на рак простати. Цей тест дозволяє раніше виявити та лікувати рак простати.


У перші роки дослідження альфа-ліноленова кислота була пов’язана з підвищеним ризиком прогресуючого раку простати. Пізніше, після того, як транс-альфа-ліноленову кислоту перестали додавати в їжу, а скринінг на рак простати став звичайним явищем, більш високе споживання альфа-ліноленової кислоти більше не асоціювалося з вищим ризиком прогресуючого раку простати. Ймовірно, тільки транс-альфа-ліноленова кислота підвищує ризик прогресуючого раку простати.


Інша можливість полягає в тому, що скринінг на рак простати ідентифікує рак передміхурової залози раніше, перш ніж він стане прогресуючим. Автори стверджують: «Якщо ALA підвищує ризик лише підмножини смертельних видів раку передміхурової залози, які можна вилікувати за допомогою втручання, то початок широкомасштабного скринінгу на рак простати міг значною мірою усунути підмножину летальних ракових захворювань шляхом радикального лікування, залишивши лише невиліковні смертельні раки, не пов’язані з ALA».


Виходячи з результатів цього дослідження, чоловікам не здається необхідним обмежувати споживання альфа-ліноленової кислоти з харчовими продуктами. У дослідженні не аналізувалися високі дози альфа-ліноленової кислоти, тобто такі, що містяться в дієтичних добавках.


Перегляньте статтю про щоденні потреби, щоб дізнатися про наші поточні рекомендації щодо омега-3.

Список літератури

---

ALA and Prostate Cancer Update

Published April 8, 2018


It’s important that vegans have a regular intake of the omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid (ALA).


Some research has associated ALA intake with an increased risk of prostate cancer, while other research has found a reduced risk with higher ALA intake.


A new report from the Health Professionals Follow-Up study sheds some light on the issue. We have updated Omega-3s Part 2—Research with the section below.

Prostate Cancer

In contrast to the findings on heart disease which have been fairly consistent in favor of a modest benefit, higher ALA intake and blood levels have been associated with a higher risk of prostate cancer in a number of studies, and not associated in a number of other studies.


A 2004 review concluded, “More research is needed in this area before it can be concluded that there is an association between alpha-linolenic acid and prostate cancer.” (26)


A 2009 systematic review and meta-analysis (11) said:


When examined by study type (i.e., retrospective compared with prospective or dietary ALA compared with tissue concentration) or by decade of publication, only the 6 studies examining blood or tissue ALA concentrations revealed a statistically significant association. With the exception of these studies, there was significant heterogeneity and evidence of publication bias. After adjustment for publication bias, there was no association between ALA and prostate cancer (RR: 0.96; 95% CI: 0.79, 1.17).


A 2010 meta-analysis found that subjects who consumed more than 1.5 g/day of ALA had a significantly decreased risk of prostate cancer (0.95, 0.91-0.99) compared to those who ate less (34).


Are Trans Fats the Culprit?


A 2018 study provides an interesting explanation for the contradictory results seen in earlier studies (44).


This study, part of the Health Professionals Follow-Up Study from Harvard School of Public Health, followed close to 50,000 men from 1986 to 2010 and asked them about their diet and the occurrence of prostate cancer over that time.


During the study period, trans-fat was removed from the list of food additives “generally recognized as safe,” resulting in a large decrease in the food industry’s use of trans-alpha-linolenic acid. Also during the study period, widespread screening for PSA began. This test allows for earlier detection and treatment of prostate cancer.


In the early years of the study, alpha-linolenic acid was associated with an increased risk of advanced prostate cancer. Later, after trans-alpha-linolenic acid was no longer being added to foods and PSA screening was common, a higher intake of alpha-linolenic acid was no longer associated with a higher risk of advanced prostate cancer. Perhaps, only trans-alpha-linolenic acid increases risk of advanced prostate cancer.


Another possibility is that PSA screening is identifying prostate cancer earlier before it becomes advanced. The authors say, “If ALA only increases risk of a subset of lethal prostate cancers that is curable by treatment, the onset of widespread PSA screening could have largely removed the subset of lethal cancers through curative treatment, leaving only those incurable lethal cancers unrelated to ALA.”


Based on this study’s results, it doesn’t appear necessary for men to limit their intake of alpha-linolenic acid from foods. The study did not examine high doses of alpha-linolenic acid like those found in dietary supplements.


See Daily Needs for our omega-3 recommendations.

References

---

***

11. Simon JA, Chen YH, Bent S. The relation of alpha-linolenic acid to the risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1558S-1564S.


26. Attar-Bashi NM, Frauman AG, Sinclair AJ. Alpha-linolenic acid and the risk of prostate cancer. What is the evidence? J Urol. 2004 Apr;171(4):1402-7.


34. Carayol M, Grosclaude P, Delpierre C. Prospective studies of dietary alpha-linolenic acid intake and prostate cancer risk: a meta-analysis. Cancer Causes Control. 2010 Mar;21(3):347-55. Review. (Abstract)


44. Wu J, Wilson KM, Stampfer MJ, Willett WC, Giovannucci EL. A 24-year prospective study of dietary α-linolenic acid and lethal prostate cancer. Int J Cancer. 2018 Jan 8. [Epub ahead of print]