[оновлення] Йод у рослинному молоці


Йод у рослинному молоці

Опубліковано 18 травня 2018 року


Рослинна їжа, включно з більшістю фруктів, горіхів і овочів, має низький вміст йоду, хоча вміст йоду в ній змінюється залежно від ґрунту, на якому вони вирощуються, а також практики зрошення та внесення добрив.


Основними джерелами йоду для людей, які живуть у Сполучених Штатах, як правило, є морепродукти та молочні продукти. Молоко та інші молочні продукти не мають природного високого вмісту йоду. Коровам у раціон вводять йод, а для очищення доїльних апаратів використовують йодовмісні дезінфікуючі засоби — йод із цих продуктів потрапляє в коров’яче молоко.


Чи можна порівняти рослинне молоко з коров'ячим за вмістом йоду? Мабуть ні.


Дослідники вивчили 30 різних рослинних молока від 16 різних компаній у США, виготовлених на основі сої, мигдалю, рису, кокосів, фісташок, волоських горіхів, коноплі та кешью (1). Молоко містило в середньому 3,1 мкг йоду в склянці об’ємом 8 унцій. Для порівняння, коров’яче молоко містить у 30 разів більше йоду (96,8 мкг у 8 унціях).


Ви можете прочитати про подібне дослідження у Великобританії в блозі Джіні Мессіни Plant Milks and Iodine: Recommendations for Vegans. [[blog]]


Було також запропоновано додавати йод до рослинного молока — є кілька продуктів із додаванням йоду, але це поки що не є загальноприйнятою практикою.


Перегляньте наш розділ “Щоденні потреби” , щоб отримати інформацію про отримання достатньої кількості йоду на веганському раціоні.

Література

---

Iodine in Plant Milks

Published May 18, 2018


Plant foods, including most fruits, nuts, and vegetables, are low in iodine, although their iodine content varies depending on the soil they’re grown in and irrigation and fertilization practices.


The main sources of iodine for people living in the United States tend to be seafood and dairy products. Milk and other dairy products are not naturally high in iodine. Cows are given iodine in their diets and Iodine-containing disinfectants are used to clean milking machines—the iodine from these products ends up in the cow’s milk.


Are plant milks comparable to cow’s milk in terms of iodine content? Apparently not.


Researchers examined 30 different plant milks from 16 different companies in the U.S. based on soy, almonds, rice, coconuts, pistachios, walnuts, hemp, and cashews (1). The milks averaged 3.1 µg of iodine in an 8-ounce glass. In comparison, cow’s milk had more than 30 times more iodine (96.8 µg in 8-ounces).


You can read about a similar study from the UK in Plant Milks and Iodine: Recommendations for Vegans. [[blog]]


Some have proposed adding iodine to plant milks—there are a few products with added iodine but this is not yet a common practice.


See our section on Daily Needs for information on getting adequate iodine on a vegan diet.

Reference

---

***

1. Ma W, He X, Braverman L. Iodine content in milk alternatives. Thyroid. 2016 Sep;26(9):1308-10