- UA
- EN
Вегетаріанці та гіпоспадія
Опубліковано 10 травня 2018 року
Нещодавно ми оновили нашу статтю про гіпоспадію, чоловічий вроджений дефект, при якому отвір уретри (трубки, через яку проходить сеча) не розташований на кінчику статевого члена, як це має бути. Два з шести досліджень, які порівнювали випадки гіпоспадії у хлопчиків, народжених матерями-вегетаріанками та не-вегетаріанками, виявили підвищений ризик у групі вегетаріанок, тоді як інші чотири не виявили більшого ризику. Останнє дослідження, яке також є одним із найбільших, не виявило більшого ризику для вегетаріанців.
Наші оновлення включають:
Причина гіпоспадії невідома, але вважається, що це пов’язано з поєднанням генетичної сприйнятливості та факторів навколишнього середовища, включаючи забруднення навколишнього середовища (1, 2). Різні результати в дослідженнях вегетаріанської дієти та ризику гіпоспадії можуть бути наслідком випадковості або можуть бути наслідком відмінностей у виборі їжі, використання харчових добавок, впливу навколишнього середовища чи чогось іншого.
В останньому звіті за 2012 рік зазначено, що загальнонаціональний рівень гіпоспадії в США становить близько 64,7 випадків на 10 000 живонароджених чоловіків або 1 на 155 живонароджених хлопчиків (3).
У попередній статті на веб-сайті Vegan Health ми повідомляли про в 5 разів вищий ризик народження сина з гіпоспадією для жінок, які дотримувались веганської дієти під час вагітності. Але це порівняння було зроблено між вегетаріанцями та невегетаріанцями, які не вживали добавки заліза. Коли вегетаріанці порівнювалися безпосередньо з невегетаріанцями, вегетаріанці мали в 3,5 рази вищий ризик (4).
Вплив пестицидів на батьків під час роботи або догляду за газонами вдома пов’язаний із підвищеним ризиком гіпоспадії в деяких, але не у всіх дослідженнях (1, 5). Дієтичний вплив пестицидів було оцінено в деяких дослідженнях шляхом вивчення схильності до вживання або придбання органічних овочів. Дослідження, проведене в Данії, не виявило зв’язку між вживанням органічних овочів і фруктів і ризиком гіпоспадії (5).
Прийом добавок фолієвої кислоти в першому триместрі знизив ризик гіпоспадії в деяких (6-8), але не у всіх (9-11) дослідженнях.
Принаймні одне дослідження виявило зв’язок між дефіцитом вітаміну В12 і гіпоспадією (12). Незалежно від того, чи збільшує брак вітаміну B12 ризик гіпоспадії, він відіграє й інші важливі ролі, тому всі вагітні жінки повинні мати надійне щоденне джерело вітаміну B12.
Існує мало доказів того, що соя або фітоестрогени з сої підвищують ризик гіпоспадії. Два дослідження повідомили або про відсутність збільшення ризику, або про зниження ризику, коли матері споживали соєві продукти під час вагітності (13, 14).
Підсумовуючи, можна сказати, що вегетаріанська дієта не становить значного ризику для розвитку гіпоспадії. Переконавшись, що вагітні веганки отримують достатню кількість фолієвої кислоти, вітаміну B12, метіоніну та холіну, можна зменшити будь-які потенційні ризики. Щоб дізнатися більше, див. статтю Гіпоспадія та вегетаріанство.
Список літератури
---Vegetarians and Hypospadias
Published May 10, 2018
We’ve recently updated our article on hypospadias, a male birth defect in which the opening of the urethra (the tube through which urine passes) is not located at the tip of the penis as it should be. Two of six studies comparing hypospadias cases in boys born to vegetarians versus non-vegetarians have found an increased risk in vegetarians while the other four found no greater risk. The most recent study, which is also one of the largest, found no greater risk for vegetarians.
Our updates include:
The cause of hypospadias is unknown but it’s believed to be due to a combination of genetic susceptibility and environmental factors including environmental contaminants (1, 2). The different results in studies of vegetarian diets and hypospadias risk could be due to chance or could be due to differences in food choices, supplement use, environmental exposure, or something else.
The most recent report, from 2012, says that the nationwide rate of hypospadias for the USA is about 64.7 cases per 10,000 male live births or 1 in 155 male live births (3).
In an earlier article on the Vegan Health website, we reported a 5 times higher risk of having a son with hypospadias for women who ate a vegan diet during pregnancy. But this was for a comparison between vegetarians and non-vegetarians who didn’t use iron supplements. When vegetarians were compared directly to non-vegetarians, the vegetarians had a 3.5 times higher risk (4).
Parental exposure to pesticides through work or residential lawn care is associated with increased risk of hypospadias in some, but not all studies (1, 5). Dietary exposure to pesticides has been estimated in some studies by examining the use or purchase of organic vegetables. A study from Denmark found no association between use of organic vegetables and fruits and risk of hypospadias (5).
Taking folic acid supplements in the first trimester reduced the risk of hypospadias in some (6-8) but not all (9-11) studies.
At least one study has found a link between vitamin B12 deficiency and hypospadias (12). Whether or not a lack of vitamin B12 increases the risk of hypospadias, it plays other important roles so all pregnant women should have a reliable daily source of vitamin B12.
There’s little evidence for soy, or phytoestrogens from soy, increasing the risk of hypospadias. Two studies reported either no greater risk or a reduced risk when mothers ate soy during pregnancy (13, 14).
In conclusion, there’s reasonable confidence that a vegetarian diet isn’t a significant risk for hypospadias. Making sure pregnant vegans get enough folic acid, vitamin B12, methionine, and choline can help alleviate any potential risks. To learn more, see Hypospadias.