[оновлення] Рослинне харчування: порівняння здорових дієт з нездоровими


Рослинне харчування: порівняння здорових дієт з нездоровими

Опубліковано 4 липня 2018 року


На думку групи бостонських дослідників, вживання більшої кількості рослинної їжі корисно для здоров’я, але споживання “правильних рослин” ще краще.


У цьому дослідженні не розглядалися конкретно веганські чи вегетаріанські дієти, а скоріше порівнювалися результати серед учасників, які дотримувались декількох рослинних дієт, що включали принаймні невелику кількість їжі тваринного походження. Учасницями  дослідження були жінки, які брали участь у Дослідженні здоров’я медсестер 1 (Nurses’ Health Study 1) і Дослідженні здоров’я медсестер 2 (Nurses’ Health Study 2), а також чоловіки, які брали участь у Дослідженні медичних працівників (Health Professionals Follow-up Study).


Дослідники сформували певний рослинний індекс оцінювання, згідно якому рослинна їжа отримувала позитивну оцінку, а тваринна – зворотну. Раціони учасників оцінювали на основі того, як часто вони їли продукти з цих різних категорій.


Дослідники також сформували індекс оцінювання здорової рослинної дієти, який давав позитивні оцінки цільним злакам, фруктам, овочам, горіхам, бобовим, рослинним оліям, чаю та каві, і зворотні оцінки фруктовим сокам, солодким напоям, рафінованим зерновим продуктам, картоплі, і солодощам, а також їжі тваринного походження. Додатковий Індекс нездорової дієти був створений для включення менш здорової рослинної їжі та їжі тваринного походження.


Після поправки на вагу люди з найбільшою прихильністю до дієти, яка включала більшу частку рослинної їжі, а не тваринної, мали приблизно на 20% менший ризик діабету порівняно з тими, хто найменше дотримувався такого харчування. Ризик ще більше знизився завдяки дієті, в якій був акцент на більш здорову рослинну їжі, що знизило ймовірність діабету приблизно на 34%.


Більш ретельне дотримання рослинної дієти було лише помірно пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, і результати не були статистично значущими. Але дотримання здорової рослинної дієти асоціювалося зі зниженням ризику серцевих захворювань на 25%. А дотримання не дуже здорової рослинної дієти підвищувало ризик майже на третину.


Люди, які отримали найвищі бали за нездорову рослинну дієту, споживали майже вдвічі більше нездорової рослинної їжі, ніж ті, хто отримав найвищі бали за здорову рослинну дієту, що говорить про те, що можуть бути значні відмінності в корисності різних рослинних дієт.


Дослідники припустили, що дотримання дієти, яка наголошує на здоровій рослинній їжі, призводить до більшого споживання клітковини, антиоксидантів, ненасичених жирів і мікроелементів, а також меншого споживання насичених жирів, гемового заліза та цукру. Ці споживання покращують профілі холестерину та регуляцію інсуліну, зменшують запалення, знижують артеріальний тиск і сприяють здоровішому мікробіому кишечника — усі фактори, які можуть знизити ризик хронічних захворювань.


Багатьом веганам знайомий цей висновок: не всі рослинні продукти однакові. Щоб знизити ризик хронічних захворювань, важливо приділяти увагу багатим на вуглеводи продуктам з великою кількістю клітковини та низьким глікемічним індексом, а також включати корисні ненасичені жири. Це не означає, що інша рослинна їжа заборонена, просто її слід вживати рідше.

Список літератури

---

Healthful versus Unhealthful Plant-Based Diets

Published July 4, 2018


According to a group of Boston-area researchers, eating more plants is good for health but eating the right plants is even better.


This study didn’t look specifically at vegan or vegetarian diets but rather compared outcomes among subjects consuming a range of plant-based diets that included at least small amounts of animal foods. The subjects were women enrolled in the Nurses’ Health Study 1 and Nurses’ Health Study 2, and men enrolled in the Health Professionals Follow-up Study.


The researchers created a plant-based index where plant foods received a positive score and animal foods a reverse score. Participants’ diets were given a score based on how often they ate foods from these different categories.


The researchers also created a healthful plant-based diet index which gave positive scores to whole grains, fruits, vegetables, nuts, legumes, vegetable oils, tea, and coffee, and reverse scores to fruit juices, sweetened beverages, refined grains, potatoes, and sweets, as well as animal foods. An unhealthful dietary index was created to include less healthful plant foods and the animal foods.


After adjusting for weight, people with the highest adherence to diets that emphasized plant foods over animal foods had about a 20% reduced risk for diabetes compared to those with the lowest adherence. Risk dropped even further with a diet that emphasized more healthful plant foods, which lowered the odds of diabetes by about 34%.


Closer adherence to a plant-based diet was only modestly linked to lower risk for heart disease—and the findings weren’t statistically significant. But adherence to a healthy plant-based diet was associated with a 25% lower risk for heart disease. Adherence to an unhealthy plant-based pattern raised the risk by nearly a third.


People who scored highest for an unhealthy plant-based diet consumed nearly double the amount of unhealthy plant foods as those with highest scores on the healthy plant-based diet, suggesting there can be significant differences in the healthfulness of different plant-based diets.


The researchers hypothesized that consuming a diet that emphasizes healthful plant foods leads to higher intakes of fiber, antioxidants, unsaturated fat, and micronutrients, and lower intakes of saturated fat, heme iron, and sugar. These intakes improve cholesterol profiles and insulin regulation, decreases inflammation, reduce blood pressure, and favor a healthier gut microbiome—all factors that may lower the risk for chronic disease.


The take-home message is one that many vegans are familiar with—not all plant foods are created equal. To lower the risk for chronic disease, it’s important to emphasize carbohydrate-rich foods that have plenty of fiber and a low glycemic index, and also to include healthful unsaturated fats. It doesn’t mean that other plant foods are off-limits, just that they should be consumed less frequently.

References

---

***


1. Satija A, Bhupathiraju SN, Spiegelman D, Chiuve SE, Manson JE, Willett W, Rexrode KM, Rimm EB, Hu FB. Healthful and Unhealthful Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in U.S. Adults. J Am Coll Cardiol 2017;70:411-422.


2. Satija A, Bhupathiraju SN, Rimm EB, Spiegelman D, Chiuve SE, Borgi L, Willett WC, Manson JE, Sun Q, Hu FB. Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Med 2016;13:e1002039