[оновлення] Випадок скутості у ногах: веганське харчування для дітей


Випадок скутості у ногах: веганське харчування для дітей

Опубліковано 7 липня 2018 року


Дієтологи іноді отримують запитання про те, чи підходить веганська дієта дітям. Ті з нас, хто спеціалізується на веганському харчуванні, запевняють медичних працівників, батьків та опікунів, що веганські дієти достатні з точки зору поживності. Нас може напружувати, коли редактори наполягають на тому, щоб ми писали про веганське харчування для дітей, включаючи такі слова, як «належним чином сплановане», але ж всі дієти для дітей потрібно правильно планувати! Погане харчування призводить до того, що у багатьох дітей розвивається високий рівень холестерину, діабет 2 типу та високий кров’яний тиск. Зважаючи на це, нещодавнє тематичне дослідження підтверджує необхідність правильного планування веганського раціону для дітей.


У цьому звіті (1) 2-річна дівчинка дотримувалася такого ж веганського харчування, що й її батьки. Автори не повідомляють, як довго вона перебувала на веганському харчуванні та чи годувала її грудьми мати. Сім'я не вживла соєвих продуктів або оброблених продуктів. Незважаючи на те, що сім’я споживала бобові, овочі, фрукти, злаки та фруктові соки, дитина була описана як «вибаглива», з раціоном, який в якому переважали кіноа, житній хліб з авокадо, фрукти та овочі.


Одного разу, погравши, як завжди, з батьками, дівчинка задрімала. Коли вона прокинулася, вона не могла ходити і відчувала біль. Батьки відвезли її до лікарні, де аналізи крові показали, що в неї дуже мало кальцію, вітаміну D і вітаміну B12. Низький рівень кальцію був безпосередньою причиною її нездатності ходити, оскільки після внутрішньовенного введення кальцію вона знову змогла ходити. Цілком ймовірно, що вона не отримувала достатньо кальцію, оскільки більшість її основних продуктів мають низький вміст кальцію. Деякі овочі є хорошими джерелами кальцію, але немає згадки про те, чи їла вона капусту кейл, листову капусту чи інші корисні джерела кальцію.


Оскільки вітамін D сприяє засвоєнню кальцію, нестача вітаміну D у дівчини ще більше погіршила її поганий статус кальцію та, можливо, завадила їй засвоїти кальцій, що надходить із її обмеженого раціону.


Цій дитині не потрібно було їсти продукти тваринного походження, їй потрібні були надійні регулярні джерела кальцію, вітаміну D і вітаміну B12. Перегляньте наш розділ “Щоденні потреби”, щоб дізнатися про отримання достатньої кількості цих поживних речовин на веганському харчуванні.

Література

---

A Case of Leg Stiffening: Vegan Diets for Children

Published July 7, 2018


Dietitians sometimes get questions about whether vegan diets are adequate for children. Those of us who specialize in vegan nutrition assure health care professionals, parents, and guardians that vegan diets are nutritionally adequate. We may bristle when editors insist that we include qualifications like “properly planned” when writing about vegan diets for children because all diets for children need to be properly planned. Poor diets result in many children with high cholesterol, type 2 diabetes, and high blood pressure. With that in mind, a recent case study supports the need for proper planning of vegan children’s diets.


In this report (1), a 2-year old girl followed the same vegan diet as her parents. The authors don’t report how long she’d been on a vegan diet or if she was breastfed. The family didn’t eat soy products or processed foods. Although the family ate legumes, vegetables, fruits, grains, and fruit juices, the child was described as “picky,” with a diet consisting mainly of quinoa, rye bread with avocado, fruits, and vegetables.


One day, after playing normally with her parents, the girl took a nap. When she woke up she was unable to walk and appeared to be in pain. Her parents took her to the hospital where blood tests showed that she was very low in calcium, vitamin D, and vitamin B12. The low calcium was what appeared to be the direct cause of her inability to walk since after she was given calcium intravenously, she could walk again. It’s likely that she didn’t get enough calcium since most of her staple foods are low in calcium. Some vegetables are good sources of calcium but there’s no mention of whether she was eating kale, collards, or other good sources.


Because vitamin D helps promote calcium absorption, the girl’s inadequate vitamin D further exacerbated her poor calcium status, and may have prevented her from absorbing the calcium coming from her limited diet.


This child didn’t need to eat animal products, rather she needed reliable, regular sources of calcium, vitamin D, and vitamin B12. See our section on Daily Needs for information on getting adequate amounts of these nutrients on a vegan diet.

Reference

---

***

1. Kahne KR, Tay ET. Toddler’s paralysis: an acute case of leg stiffening in a previously healthy 2-year-old. Pediatr Emerg Care. 2018 Jun;34(6):e106-e108.