[оновлення] Питання щодо насіння льону в харчуванні немовлят

Omega-3s-2022-02-28-Post-Image.jpg

Питання щодо насіння льону в харчуванні немовлят

Опубліковано 13 серпня 2018 року


Ми отримали цікаве запитання про те, чи варто немовлятам (віком до одного року) регулярно давати насіння льону як джерело альфа-ліноленової кислоти (ALA). Виходячи з нашого аналізу досліджень, ми не рекомендуємо використовувати насіння льону як єдине джерело ALA для немовлят.


Хоча насіння льону містять лише відносно невелику кількість ціаніду (1, 2), кількість насіння льону, необхідна для забезпечення адекватної кількості АЛК для немовляти (3, 4), містить більше ціаніду, ніж вважається безпечним для немовляти (5).


Немовлята, які перебувають на виключно грудному вигодовуванні від матерів, які добре харчуються, отримають потрібну їм ALA з грудного молока. ALA також додають у суміші для немовлят.


Коли немовлята починають їсти тверду їжу, невеликі кількості насіння льону — приблизно 1/4 чайної ложки меленого насіння на день — можуть забезпечити додаткову кількість ALA, не перевищуючи безпечний рівень ціаніду. Немовлята також можуть отримати ALA з невеликої кількості ріпакової олії, лляної олії, олії волоського горіха та насіння чіа.


Оновлення за серпень 2020 р.:


Олія насіння коноплі більше не входить до нашого списку джерел ALA для немовлят через повідомлення про те, що деякі (але не всі) зразки олії насіння коноплі мали загальну концентрацію канабіноїдів або Δ-9-тетрагідроканабінолу (ТГК), які вважаються надмірними (6, 7) і це потенційно може призвести до неврологічних симптомів. Це викликає занепокоєння щодо немовлят і маленьких дітей, які можуть швидко перевищити верхню безпечну межу співвідношення споживаної кількості ТГК до маси тіла (8).

Список літератури

---

Flaxseeds for Infants?

Published August 13, 2018


We received an interesting question about whether or not infants (under age one year) should be given flaxseeds on a regular basis as a source of alpha-linolenic acid (ALA). Based on our research, we don’t recommend using flaxseeds as the only source of ALA for infants.


Although flaxseeds contain only a relatively small amount of cyanide (1, 2), the amount of flaxseeds needed to supply an adequate amount of ALA for an infant (3, 4) would come with more cyanide than is considered safe for an infant (5).


Exclusively breastfed infants of well-nourished mothers will get the ALA they need from breast milk. ALA is added to infant formulas.


As infants begin eating solid foods, small amounts of flaxseed—about 1/4 tsp of ground seeds per day—can supply additional ALA while not exceeding the safe level of cyanide. Infants can also get ALA from small amounts of canola oil, flaxseed oil, walnut oil, and chia seeds.


Update August 2020:


Hemp seed oil is no longer on our list of ALA sources for infants because of reports that some, but not all, samples of hemp seed oil had concentrations of total cannabinoids or of Δ-9-tetrahydrocannabinol (THC) that are considered excessive (6, 7) and that could potentially lead to neurological symptoms. This is of concern for infants and young children who could more easily exceed the upper safe limit for THC on a body weight basis (8).

References

---

***

1. Abraham K, Buhrke T, Lampen A. Bioavailability of cyanide after consumption of a single meal of foods containing high levels of cyanogenic glycosides: a crossover study in humans. Arch Toxicol. 2016 Mar;90(3):559-74.


2. Chadha RK, Lawrence JF, Ratnayake WM. Ion chromatographic determination of cyanide released from flaxseed under autohydrolysis conditions. Food Addit Contam. 1995 Jul-Aug;12(4):527-33.


3. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington, DC: National Academies Press, 2002.


4. US Department of Agriculture (USDA), Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Legacy. Version Current: April 2018.


5. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain. Acute health risks related to the presence of cyanogenic glycosides in raw apricot kernels and products derived from raw apricot kernels. EFSA Journal 2016;14(4):4424, 47 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.4424


6. Holler JM, Bosy TZ, Dunkley CS, Levine B, Past MR, Jacobs A. Delta9-tetrahydrocannabinol content of commercially available hemp products. J Anal Toxicol. 2008 Jul-Aug;32(6):428-32.


7. Citti C, Pacchetti B, Vandelli MA, Forni F, Cannazza G.Analysis of cannabinoids in commercial hemp seed oil and decarboxylation kinetics studies of cannabidiolic acid (CBDA). J Pharm Biomed Anal. 2018 Feb 5;149:532-540.


8. European Food Safety Authority (EFSA). Acute human exposure assessment to tetrahydrocannabinol (D9-THC). EFSA Journal 2020;18(1):5953, 41 pp.