- UA
- EN
У відповідь на заяви Центру з питань захисту прав споживачів: Опитування дітей-вегетаріанців. Рахіт. Атрофія мозку
Джек Норріс, сертифікований дієтолог
11 січня 2009 року в «Associated Press» було опубліковано статтю «Перший підрахунок визначив, що кожна двохсота дитина в США — вегетаріанець», в якій стверджується:
«...згідно з нещодавнім дослідженням, яке надає першу урядову оцінку кількості дітей, які не вживають у їжу м'ясо, близько 367 тисяч дітей дотримується цього типу харчування. Це приблизно кожна двохсота дитина. Інші опитування показують, що цей показник може бути в чотири-шість разів вищим серед підлітків, які мають більше контролю над своїм харчуванням, ніж діти.»
Вбачаючи у цьому привід продовжити свою постійну критику у бік вегетаріанства, Центр з питань захисту прав споживачів 12 січня 2009 року опублікував статтю, в якій сказано:
«Центр з профілактики та боротьби з захворюваннями у США виявив, що приблизно кожна двохсота дитина у США віком до 18 років (це 0,5 відсотка) повідомила, що дотримувалася вегетаріанського харчування в 2007 році. Однак в 2001 році опитування, проведене Центром Ропера за замовленням Vegetarian Resource Group (vrg.org) виявило, що два відсотки американців у віці від 6 до 17 років на той момент вважали себе вегетаріанцями.
За результатами іншого опитування, проведеного Harris Interactive з ініціативи Vegetarian Resource Group у 2005 році можна зробити висновок, що це число пізніше зросло до трьох відсотків. Тож і справді все виглядає так, начебто в останні роки популярність вегетаріанства серед підлітків і двадцятирічних пішла на спад.»
Стаття, опублікована в «Associated Press» була написана на основі доповіді про Національне опитування щодо здоров’я, що зробив Центр з профілактики та боротьби з захворюваннями у США. Опитування фокусувалося на темі застосування комплементарної та альтернативної медицини у США у 2007 році дорослими та дітьми.
Два питання опитування про вегетаріанство були сформульовані наступним чином:
1) Чи дотримувалася протягом останніх 12 місяців ваша дитина будь-якого з наведених нижче типів харчування протягом двох тижнів (та довших термінів) з причин піклування про здоров'я? Будь ласка, дайте відповідь "так" чи "ні" стосовно кожного з варіантів. [Вегетаріанство було одним із варіантів у переліку.]
2) Чи дотримувалася протягом останніх 12 місяців ваша дитина вегетаріанського харчування з метою лікування певної проблеми зі здоров'ям чи хвороби, за умови, що це не було формою контролю ваги чи схуднення?
У своїй публікації в email-розсилці Групи дієтологів-вегетаріанців, сертифікований дієтолог, доктор медицинских наук та член Vegetarian Resource Group Рід Менджелс (Reed Mangels) зазначила: «Як ви бачите, багато батьків, чиї діти дотримуються вегетаріанського харчування з релігійних, етичних мотивів, а також з таких причин, як захист прав тварин, навколишнього середовища і т.д... на останнє питання дадуть відповідь “ні”, а отже не будуть враховані».
Таким чином, висновки опитування, що лише 1 з 200 дітей є вегетаріанцем, не є коректними. І огляд включав дітей різного віку, не тільки підлітків, а молодші діти, скоріше, менш ймовірно будуть вегетаріанцями, ніж підлітки, що робить особливо помилковим висновок Центру з питань захисту прав споживачів, що популярність вегетаріанства серед підлітків пішла на спад за останні роки.
Ось що пише Центр з питань захисту прав споживачів далі:
«Але коли у новинах з’являються історії про 12-річних веганів, хворих на рахіт, то нестача вітамінів та недоїдання, асоційовані з безм’ясним способом життя, змушують непокоїтися. І навіть не просіть нас ще торкатися теми зв’язку між вегетаріанським харчуванням та атрофією мозку!»
Ось стаття, опублікована 8 червня 2008 року у TimesOnLine, в якій йдеться про 12-річну дівчину-веганку, що захворіла на рахіт. Вона жила у Шотландії, де обсяги сонячного світла, яке допомагає виробляти вітамін D, обмежені. Безумовно, жахливо, що дівчинка захворіла на рахіт, адже цьому захворюванню легко запобігти, просто переконавшись, що дитина отримує достатню кількість вітаміну D через сонячне світло або продукти харчування, збагачені вітаміном D. Більшість “всеїдних” дітей отримують вітамін D з додатково збагаченого ним молока (молока тваринного походження – ред.).
Діти на веганскому харчуванні майже ніколи не страждають на цю хворобу, згадана вище дівчинка з Шотландії — єдиний випадок, що мені відомий. Проте всі батьки-вегани повинні піклуватися про те, щоб їхні діти отримували достатньо вітаміну D через сонячне світло або збагачені продукти харчування та добавки. Конкретні рекомендації можна знайти тут.
Що стосується атрофії мозку, то Центр з питань захисту прав споживачів посилається на статтю, опубліковану у “The Times of India” 14 вересня 2008 року, в якій анонімний автор дозволяє собі так просто стверджувати, що дослідники з Оксфордського університету начебто «виявили, що перехід на вегетаріанську дієту може мати погані наслідки для мозку — і ті, хто не вживає у їжу м’ясо, мають у 6 разів вищий шанс отримати діагноз “атрофія мозку”». Більш раціональний підхід до викладення інформації, що надана у статті про це дослідження, можна знайти на HealthHype.com.
У скороченому викладі дослідження, яке було проведено Оксфордським університетом (1), вегетаріанська або веганська дієта взагалі не була згадані, не можна знайти згадки і будь-де у повному варіанті документу. І справді зауважується, що був встановлений зв’язок між певними показниками вітаміну В12 (але не у всіх випадках) та обсягом мозку у людей похилого віку (більшість яких, як ми можемо припустити, в основному вживали м’ясо у їжу).
Цим нікого не здивуєш, оскільки вже давно відомо, що вітамін В12 може мати вплив на тканини мозку. Найпростіше рішення цього питання — приймати вітамін у формі добавок. Насправді ж, Інститут медицини США вже давно пропонує усім людям віком понад 50 років вживати продукти, що були збагачені В12 або добавки В12. Для отримання додаткової інформації про вітамін B12 натисніть тут.
Таким чином, у заявах Центру з питань захисту прав споживачів щодо веганського харчування немає нічого нового. Нам вже багато років було відомо, що вегани повинні піклуватися про отримання вітамінів D та B12, і немає ніяких доказів щодо того, що вегани страждають від рахіту або атрофії головного мозку частіше ніж ті, хто їдять м’ясо.
Перелік використаних джерел:
---
Response to CCF: Veg Kids Survey, Rickets, Brain Shrinkage
by Jack Norris, Registered Dietitian
On January 11, 2009, the Associated Press ran an article, First US Count Finds 1 in 200 Kids Are Vegetarian, which says:
“...about 367,000 other kids are in the same boat, according to a recent study that provides the government's first estimate of how many children avoid meat. That's about 1 in 200. Other surveys suggest the rate could be four to six times that among older teens who have more control over what they eat than young children do.”
Seeing an opportunity to continue its ongoing criticism of vegetarianism, the Center for Consumer Freedom (CCF) put out an article on January 12 saying:
“The CDC found that about 1 in 200 American kids under 18 (or 0.5 percent) reported observing a vegetarian diet in 2007. Yet in 2001, a Roper poll commissioned by the Vegetarian Resource Group (VRG) found that two percent of Americans ages 6 to 17 considered themselves vegetarians.
That number later grew to three percent in a 2005 VRG poll conducted by Harris Interactive. So it actually looks like vegetarianism among teens and 'tweens has taken a nosedive in recent years.”
The Associated Press news story was based on a report from CDC about the National Health Interview Survey which looked at the use of Complementary and Alternative Medicine (CAM) by adults and children in the USA in 2007.
The two survey questions about vegetarianism were:
During the past 12 months did [your child] use any of the following special diets for two weeks or more for health reasons? Please say yes or no to each." [Vegetarian was one of the options.]
During the past 12 months did [your child] use a vegetarian diet to treat a specific health problem or condition other than weight control or weight loss?
In posting to the Vegetarian Dietetic Practice Group email list, Reed Mangels, RD, PHD of the Vegetarian Resource Group pointed out that, "As you can see, many parents whose children follow vegetarian diets for religious, ethical, animal rights, environmental or other issues...would answer "no" to this question and not be counted."
Thus, it is not true that the survey shows that only 1 in 200 kids are vegetarian. And the survey included kids of all ages, not just teens, and younger kids are probably less likely to be vegetarian than are teens, making it particularly fallacious for the CCF to claim that vegetarianism among teens has taken a nose dive in recent years.
The CCF goes on to say:
“But when medical cases of 12-year-old vegans with rickets start making the news, the vitamin deficiencies and malnutrition associated with a meat-free lifestyle start to look pretty dangerous. And don't get us started about vegetarian diets and brain shrinkage.”
Here is the June 8, 2008 story from the TimesOnLine about a 12-year old vegan girl who got rickets. She was from Scotland where vitamin D-producing sunshine is limited. While it is terrible that this girl suffered from rickets, it is an easy disease to prevent by making sure a child gets enough vitamin D producing sunlight or fortified foods. Most meat-eating children obtain vitamin D from fortified milk.
Vegan children almost never suffer from the disease - this girl from Scotland is the only case of which I'm aware. But all vegan parents should make sure their children are getting plenty of vitamin D either through sunshine or fortified foods and supplements. Specific recommendations can be found here.
As for brain shrinkage, the CCF links to a September 14, 2008 article from The Times of India in which the anonymous author takes numerous liberties in claiming researchers from Oxford University "have discovered that going veggie could be bad for your brain-with those on a meat-free diet six times more likely to suffer brain shrinkage." A less inflammatory article about this study can be found on HealthHype.com.
The abstract of the Oxford University study (1) by Vogiatzoglou et al. does not mention a vegetarian or vegan diet, nor does their entire paper. It does find a correlation between some (but not all) measurements of vitamin B12 status and brain volume in the elderly (who we can assume were mostly meat-eaters).
This shouldn't be a big surprise since it has long been known that B12 can affect brain tissue. The very easy answer to this is for vegans to take vitamin B12 supplements. In fact, the Institute of Medicine has long suggested that anyone over the age of 50 eat B12 fortified foods or supplements. For more information on vitamin B12, click here.
In summary, there is nothing new regarding the the CCF's claims about a vegan diet. We have known for years that vegans should make sure they get vitamin D and vitamin B12, and there is no evidence that vegans suffer more from rickets or brain shrinkage than meat-eaters.
References
1. Vogiatzoglou A, Refsum H, Johnston C, Smith SM, Bradley KM, de Jager C, Budge MM, Smith AD. Vitamin B12 status and rate of brain volume loss in community-dwelling elderly. Neurology. 2008 Sep 9;71(11):826-32.