- UA
- EN
Терапевтичне використання вегетаріанського і веганського харчування при хронічних захворюваннях
Збалансоване вегетаріанське харчування може знизити ризик виникнення багатьох хронічних захворювань та має терапевтичну дію, покращує стан та сприяє зворотному розвитку ожиріння, серцевих захворювань, гіпертонії, діабету 2-го типу та деяких проблем травлення. Вегетаріанське харчування також є перспективним в терапії раку та захворювань нирок.
Зайва вага / Ожиріння
Високий вміст клітковини та щільність поживних речовин (більше поживних речовин при меншій кількості калорій) вегетаріанського харчування можуть допомогти здоровому схудненню. Клітковина в бобових, цільних злаках, фруктах та овочах може стримувати процеси споживання та засвоєння їжі і при цьому дає тривале відчуття ситості після прийому їжі; щільність поживних речовин може допомогти знизити відчуття голоду та апетит. Оскільки ожиріння є фактором ризику для більшості захворювань, про які йдеться нижче, зниження ваги також є допоміжним засобом для лікування цих захворювань.
Серцеві захворювання
Вегетаріанське харчування допомагає в лікуванні серцевих захворювань, борючись із ожирінням, а низький вміст насичених жирів в рослинних продуктах допомагає організму знизити вироблення холестерину. Споживання продуктів з розчинною клітковиною, якою багаті бобові, ячмінь, овес та яблука, знижує рівень холестерину в крові. Рослини містять тисячі рослинних хімічних сполук та корисних жирів, які перешкоджають розвитку захворювання на ключових етапах, знижуючи таким чином ризик серцевого нападу та інсульту.
Діабет 2-го типу
Зниження ваги також допомагає лікувати діабет; насправді, схуднення навіть на 5-10% ваги вашого тіла веде до зниження цукру в крові. Високий вміст клітковини в вегетаріанському харчуванні допомагає контролювати коливання рівня цукру в крові після прийому їжі, а відчуття ситості допомагає слідкувати за об’ємом порції, нападами голоду та різкими скачками рівня цукру в крові. Споживання більшої кількості цільних злаків може також забезпечити більше поживних речовин, необхідних організму для більш ефективного використання цукру в крові.
Артеріальна гіпертензія
Зниження ваги також веде до зниження кров’яного тиску. Обирайте необроблені рослинні продукти, оскільки вони містять природньо низьку кількість натрію. Віддавайте перевагу їжі, що приготована вдома, з мінімальною кількістю солі або солоних компонентів. Зменшіть кількість продуктів з високим вмістом натрію, таких як хліб, сухі сніданки, сири, готові соуси, салатні заправки, супи, перероблені продукти та страви з ресторанів. До того ж, більшість фруктів та овочів, а особливо бобові, багаті калієм, магнієм та іншими речовинами, які допомагають підтримувати здоровий кров’яний тиск.
Закрепи та дивертикулярна хвороба
Споживання продуктів з високим вмістом клітковини знижує ризик розвитку закрепів та нормалізує кишкову перистальтику. Розчинна клітковина притягує воду до кишківника, розм’ягшуючи кал та сприяючи його легкому просуванню, а також підтримує здорову мікрофлору кишківника. Вона також допомагає захоплювати маленькі неїстівні часточки їжі, які в іншому випадку можуть застрягти у цих складках, викликаючи біль та запалення дивертикулів, випинання кишкової стінки через надмірне напруження при рухах кишкової перистальтики. Просування калових мас також покращується завдяки розчинній клітковині, що міститься у більш твердих частинах рослинних продуктів.
Хронічна ниркова недостатність
Діабет та артеріальна гіпертензія разом значно збільшують ризик виникнення хронічної ниркової недостатності. У той час як вегетаріанське харчування знижує рівень цукру в крові та кров’яний тиск, прогноз при нирковій недостатності також стає сприятливим, особливо на ранніх етапах. В збалансованому вегетаріанському раціоніменше білків та натрію, що запобігає подальшому ушкодженню та може уповільнити прогрес хвороби.
Рак
Рекомендації з харчування в період одужання після раку, розроблені національним (в США) та міжнародним фондами з дослідження раку, орієнтуються на стратегії запобігання захворювання шляхом зміни принципів харчування: акцент переноситься на цільні злаки, бобові, фрукти та овочі зі значним обмеженням червоного та переробленого м’яса..
Ці рекомендації також допомагають хворим на рак, які страждають від ожиріння та серцевих захворювань. Дослідження тривають, але даних про перехід раку в стан ремісії та про % смертності поки немає. Незважаючи на перебільшене занепокоєння щодо споживання соєвих продуктів одужання після раку молочної залози, сучасні дослідження показують відсутність впливу або невелике покращення.
Полегшення процесів травлення
Багато людей уникають бобових, які насправді є здоровою та смачною альтернативою білковим продуктам для вегетаріанців, через те, що вони важко перетравлюються. Далі ми наводимо засоби, що зменшують газоутворення, відчуття розпирання або візуальне здуття живота, спричинене споживанням бобових.
Скупчення газів у разі споживання консервованих бобових спричинене рідиною. Промийте консервовані бобові, щоб зменшити газоутворення. Запечені бобові містять рідину, тому при такому способі приготування можливе підвищене газоутворення.
Замочуйте сухі бобові (на 8-10 годин) та промивайте перед приготуванням.
Збільшуйте порції поступово. Починайте з тих видів бобових, які легше засвоюються, таких як сочевиця та колотий горох. Потім додавайте чорну квасолю, квасолю пінто, нут, червону квасолю, білу квасолю та інші крупніші види бобових. Починайте з менших порцій та збільшуйте частоту споживання бобових.
Споживайте маш та інші бобові у вигляді пюре (для буріто та супів) замість цільних бобових.
Висновки
Добре продумане вегетаріанське харчування може сприяти зворотному розвитку більшостіь хронічних захворювань або принаймні знизити шкоду від цих хвороб. Вегетаріанське харчування в якості основного або додаткового терапевтичного заходу в лікуванні хронічних захворювань має практично необмежену потенційну користь.
Зареєстрований дієтолог-нутріціолог (RDN) може допомогти вам скласти здорову вегетаріанську дієту, яка буде відповідати усім вашим потребам. Щоб знайти зареєстрованого дієтолога-нутріціоніста недалеко від вашого місця проживання, відвідайте сайт www.eatright.org (для США)
Автор статті: Марк Ріфкін, сертифікований дієтолог
Термін актуальності статті закінчується в червні 2019 року.Therapeutic Use of Vegetarian and Vegan Diets in Chronic Disease
Well-balanced vegetarian diets reduce risks of many chronic diseases, and may treat, improve or reverse obesity, heart disease, high blood pressure, type 2 diabetes, and some digestive problems. They also offer promise in treatment for cancer and kidney disease.
Overweight / Obesity
The high fiber and nutrient density (more nutrients for fewer calories) of vegetarian diets may support healthy weight loss. The fiber in beans, whole grains, fruits and vegetables may slow eating speed and food intake, which may provide longer-term fullness after meals; nutrient density may help limit hunger and cravings. Since obesity is a risk factor for most conditions discussed below, losing weight aids treatment of these other conditions.
Heart Disease
Vegetarian diets help treat heart disease by addressing obesity, and the low saturated fat content of plant foods helps your body reduce cholesterol production. Eating foods with soluble fiber, in foods like beans, barley, oats, and apples, reduces blood cholesterol levels. Plants contain thousands of plant chemicals and healthy oils that limit key steps in the disease process, thus reducing risk of heart attack and stroke.
Type 2 Diabetes
Weight loss helps treat diabetes as well; in fact, losing only 5-10% of your body weight tends to lower blood sugar. The high fiber content found in a vegetarian diet helps control blood sugar swings after meals, and the resulting fullness helps control portions, hunger cravings, and blood sugar spikes. Eating more whole grains may also supply greater amounts of nutrients essential to help your body use blood sugar more efficiently.
Hypertension
Losing weight also reduces blood pressure. Choose unprocessed plant foods as they are naturally low in sodium. Emphasize home-prepared foods with minimal added salt or salty ingredients. Reduce high-sodium foods like bread, breakfast cereals, cheese, bottled sauces, salad dressings, soups, processed foods and restaurant meals. Additionally, most fruits, vegetables and especially beans are high in potassium, magnesium and other compounds that help support healthy blood pressure.
Constipation and Diverticular Disease
High fiber foods reduce constipation and result in regular, smooth bowel movements. Soluble fiber attracts water to the colon, making stools soft and easy to pass, and supports healthy gut bacteria. It also helps to trap small inedible food particles that may otherwise become trapped in these pouches, causing pain and inflammation of diverticulosis, an out-pouching of the colon wall from using excessive force to move the bowels. Movement of stool is further enhanced with insoluble fiber found in the more sturdy parts of plant foods.
Chronic Kidney Failure
Diabetes and hypertension together significantly increase risk for chronic kidney disease. When vegetarian diets reduce blood sugar and blood pressure, kidney disease prognosis improves, more so in early on-set cases. A well-planned vegetarian diet is lower in protein and sodium and that limits further damage and may slow disease progression.
Cancer
Nutrition guidelines for cancer recovery from national and worldwide cancer research charities focus on prevention strategies of dietary principles: whole grains, beans, fruits and vegetables, and significantly limit red and processed meats.
This approach also helps cancer patients who are obese or have heart disease. While research is ongoing, no data on cancer remission or death rates are available yet. And despite exaggerated concerns about the use of soy foods during breast cancer recovery, research now shows either no effect or small benefits.
Easing Digestive Issues
Many people avoid eating beans, a healthy and delicious protein alternative for vegetarians, because of difficult digestion. Check out these ways to reduce the gas, bloating and distention beans can produce.
The culprit of flatulence (passing gas) with canned beans lies in the liquid. Rinse canned beans to reduce gas. Baked beans contain the liquid so expect more gas with this preparation.
Soak (8-10 hours) and rinse dried beans before cooking.
Increase consumption slowly. Start with more digestible types, like lentils and split peas. Then add black, pinto, garbanzo, kidney, cannellini, and other larger beans. Start with smaller portions and build up in frequency.
Mash or puree beans (for burritos and soups) versus eating whole beans.
Summary
Well-designed vegetarian diets can help to reverse major chronic diseases, or at least limit the damage from these diseases. The potential benefits of using a well-balanced vegetarian diet as primary or adjunct therapy for chronic disease are almost unlimited.
A registered dietitian nutritionist (RDN) can help you develop a healthy vegetarian dietary plan that meets your needs. To find an RDN in your area, visit www.eatright.org
Written by: Mark Rifkin, MS, RD, LDN
Expires May 2019.
0 Коментарі