- UA
- EN
Вегетаріанські дієти у період лактації
Збалансована вегетаріанська дієта підтримує здорове годування груддю.
У молоці у жінок, які слідують вегетаріанській дієті, виявлено нижчий рівень токсинів, що потрапляють в організм з довкілля. Діти, яких годують груддю матері, що слідують добре спланованій вегетаріанській дієті, ростуть і розвиваються нормально.
Переваги грудного вигодовування
Грудне молоко є найкращим вибором. Воно надає усі поживні речовини, які потребує зростаюче немовля, у найбільш засвоюваній формі. Грудне вигодовування є безкоштовним, зручним, і воно підтримує зв'язок між матір’ю і дитиною. Найбільша користь досягається тоді, коли діти знаходяться на грудному вигодовуванні щонайменше перші 6 місяців після народження. Діти отримують сильнішу імунну систему, менше страждають від алергій і мають знижений ризик ожиріння у майбутньому. В матерів знижується ризик розвитку деяких видів раку і цукрового діабету 2 типу.
Потреби в калоріях і втрата ваги
Організм використовує додаткові калорії при виробництві грудного молока. Підвищені потреби в калоріях залежать від кількості виробленого молока. В середньому, жінки використовують щодня на 330 калорій більше протягом перших 6 місяців грудного вигодовування. Під час наступних 6 місяців вони використовують додаткові 400 калорій. Це сприятиме здоровій втраті ваги після вагітності, однак додаткове споживання калорій також є необхідним. Для задоволення зростаючих потреб в калоріях споживають багато цільного зерна, фруктів, овочів, бобових, горіхів і насіння.
Порада
Відвідайте веб-сайт ChooseMyPlate, щоб отримати більше інформації.
Тандемне годування
Коли жінка годує двох дітей різного віку - це називають «тандемне годування». Виробництво молока для двох дітей вимагає більшої кількості калорій і поживних речовин, ніж необхідно для одного. Висококалорійна їжа з високим вмістом поживних речовин під час перекусів і основних прийомів їжі є хорошим джерелом додаткового споживання калорій. Щоб запобігти зневодненню, варто пити більше води.
Висококалорійна їжа, що є багатою на поживні речовини
Авокадо
Горіхи і горіхове масло
Насіння і масло з насіння
Сухофрукти
Не жирні продукти з сої
Паштети з бобів
Фруктові соки
Ідеї перекусів на 300 калорій
Тост з цільного зерна з 1½ ст. л. мигдалевого масла, шматочками банана й полуниці
½ чашки хумусу з 1 чашка сирої моркви і солодкого перцю.
Фруктовий смузі з 1 чашкою замороженого манго, ½ чашки замороженого ананасу і 1 чашка соєвого молока.
¼ чашки гуакамоле з 1/3 чашки чіпсів з печеної тортільї
¼ чашки суміші горіхів, насіння і сухофруктів
Потреби у рідині
Потреби у рідинах зростають у період лактації, тому рекомендується пити достатньо води. Пийте воду протягом дня і під час годування. Знежирене молоко або молоко з низьким вмістом жиру, 100% фруктові соки та супи є також хорошими джерелами рідини.
Рекомендації з планування раціону для вегетаріанок у період лактації
Онлайн-калькулятор на сайті www.choosemyplate.gov (раніше - http://www.mypyramid.gov) забезпечує плани раціонів, які можуть бути адаптовані для вагітних жінок, які слідують лакто-ово і лакто-вегетаріанським дієтам. ChooseMyPlate (або раніше MyPyramid) для вагітності і грудного вигодовування пропонує обмежену інформацію для жінок, які слідують веганським дієтам. Наступні рекомендації можуть бути використані для вагітних веганок. У цих рекомендаціях зазначена мінімальна необхідна кількість порцій для жінок у період лактації. Деякі жінки можуть мати потребу у додаткових порціях та/або жирах, щоб підтримувати бажану вагу тіла.
Порада
Обирайте продукти з високим вмістом кальцію з кожної групи харчових продуктів (наприклад, збагачені кальцієм зернові сніданки, пекінська капуста, броколі, листова капуста, китайська капуста, капуста кале, зелень гірчиці, окра, збагачений кальцієм апельсиновий сік, молочні продукти, збагачене кальцієм соєве молоко, темпе, збагачений кальцієм тофу, мигдаль).
Важливі поживні речовини
Білок (1.3 г/кг)
Приклад: Жінка з вагою 68 кг потребує близько 89 г білку на день (68 кг х 1.3 г = 88.4 г)
Бобові
Тофу і темпе
Горіхи і горіхове масло
Яйця
Соєве молоко
Цільні зернові
Молочні продукти
Омега-3 жирні кислоти – ДГК
Яйця курей, які мають багатий на ДГК раціон
Продукти, збагачені ДГК, отриманою з морських водоростей
Порада
Можна використовувати вегетаріанські і веганські вітамінні добавки ДГК.
Вітамін В12 (2.6 мкг/день)
Збагачені В12 зернові пластівці
Збагачене В12 соєве молоко
Харчові дріжджі, збагачені вітаміном В12
Молоко та йогурт
Яйця
Кальцій (1000 мг/день)
Збагачене соєве або рисове молоко
Молочні продукти
Тофу, збагачений кальцієм
Деякі темно-зелені листяні овочі (наприклад, броколі, капуста кале, листова капуста, пекінська капуста)
Соєві боби
Мигдаль
Інжир
Збагачений кальцієм апельсиновий сік
Вітамін D (200 МО/день) (МО = міжнародна одиниця = IU)
Коров’яче молоко
Збагачені вітаміном D зернові пластівці
Збагачене вітаміном D соєве молоко
Вплив на шкіру сонячних променів
Порада
Дітям на грудному вигодовуванні слід щоденно давати 400 МО вітаміну D.
Ресурси
«Raising Vegetarian Children», авторів Джоан Степаняк та Весанто Меліна
«Simply Vegan», 4-е видання, авторів Дебра Вассерман та Рід Мангелс
«The Vegetarian Mother’s Cookbook», Кейті Олсон
Автор статті: Крістін Крейгтон, сертифікований дієтолог
Термін актуальності статті закінчується в квітні 2015 року.Vegetarian Diets During Lactation
A balanced vegetarian diet supports healthy breastfeeding.
Lower levels of environmental toxins are found in milk from women who follow a vegetarian diet. Breastfed children of well-nourished vegetarian mothers grow and develop normally.
Benefits of Breastfeeding
Breast milk is best. It provides all the nutrients a growing infant needs in the most digestible form. Breastfeeding is free, convenient and supports mother-child bonding. The most benefits are gained when children are breastfed for at least the first 6 months after birth. Children build stronger immune systems, suffer from less allergies, and have reduced risk of obesity later in life. Mothers reduce their risk of some cancers, and type 2 diabetes.
Calorie Needs and Weight Loss
The body uses extra calories when producing breast milk. Increased calorie needs are based on the amount of milk produced. On average, women use 330 more calories each day for the first 6 months of breastfeeding. During the second 6 months, they use an additional 400 calories. While this will aid in healthy weight loss after pregnancy, extra calorie intake will also be needed. To meet higher calorie needs, consume plenty of whole-grains, fruits, vegetables, legumes, nuts, and seeds.
TIP
Visit ChooseMyPlate for more information.
Tandem Nursing
When a woman nurses two children of different ages it is called “tandem nursing.” Producing milk for two children requires more calories and nutrients than needed to feed one. High calorie and high nutrient foods in snacks and meals provide good sources of additional calorie intake. Remaining hydrated, by drinking extra water, is also highly recommended.
High calorie, High nutrient foods
Avocado
Nuts & nut butters
Seeds & seed butters
Dried fruits
Full-fat soy products
Bean spreads
Fruit juices
300-Calorie Snack Ideas
Whole-grain toast with 1½ tbsp. almond butter topped with sliced banana and strawberries
½ cup hummus with 1 cup of raw carrots and bell peppers
Fruit smoothie with 1 cup frozen mango, ½ cup frozen pineapple, 1 cup soymilk
¼ cup guacamole with 1/3 cup baked tortilla chips
¼ cup of trail mix
Fluid Needs
Fluid needs increase while breastfeeding, therefore staying hydrated is key. Drink water throughout the day and while nursing. Low-fat or non-fat milk, 100% fruit juices, and soups are also good sources of fluid.
Meal Planning Guidelines for Breastfeeding Vegetarians
The MyPyramid for Pregnancy and Breastfeeding Web site (new one - www.choosemyplate.gov) provides meal plans that can be adapt for breastfeeding women who follow lacto-ovo and lacto vegetarian diets. MyPyramid for Pregnancy and Breastfeeding (or ChooseMyPlate now) offers limited information for women following vegan diets. The following meal plan can be used for pregnant vegans. These guidelines are the suggested minimum number of servings for breastfeeding women. Some women may need additional servings and/or added fats to maintain desirable body weight.
TIP
Choose high calcium foods from each of the food groups (e.g. calcium-fortified breakfast cereals, bok choy, broccoli, collards, Chinese cabbage, kale, mustard greens, okra, calcium-fortified orange juice, dairy products, calcium-fortified soy milk, tempeh, calcium-set tofu, almonds).
Important Nutrients
Protein (.59 g/lb.)
Example: A woman who weighs 150 lbs. would need approximately 89 g of protein per day (150 lbs x .59 g/lb = 88.5 g)
Dried beans
Tofu & Tempeh
Nuts & nut butters
Eggs
Soymilk
Whole-grains
Dairy products
Omega-3 Fatty Acid-DHA
Eggs from chickens fed a DHA-rich diet
Foods fortified with microalgae-derived DHA
TIP
Vegetarian & Vegan-friendly DHA supplements may be used.
Vitamin B12 (2.6 mcg/day)
Fortified cereals
Fortified soymilk
Vitamin B12-fortified nutritional yeast
Milk and yogurt
Eggs
Calcium (1,000 mg/day)
Fortified soymilk or rice milk
Dairy products
Calcium-set tofu
Some dark green leafy vegetables (e.g. broccoli, kale, collard greens, bok choy)
Soybeans
Almonds
Figs
Fortified orange juice
Vitamin D (200 IU/day)
Cow’s milk
Fortified cereals
Vitamin D-fortified soymilk
Skin exposure to sunlight
TIP
Breastfed infants should be given a 400 IU vitamin D supplement daily
Resources
Raising Vegetarian Children by Joanne Stepaniak and Vesanto Melina
Simply Vegan, 4th ed. by Debra Wasserman and Reed Mangels
The Vegetarian Mother’s Cookbook by Cathe Olson
Written by: Christine Creighton, MS, RD
Expires April 2015.
0 Коментарі