- UA
- EN
Вегетаріанський раціон для дітей: робіть усе правильно від початку!
Харчові звички прищеплюються в ранньому дитинстві. Вегетаріанський раціон дає вашій дитині можливість навчитися вживати різноманітні поживні продукти. Вони забезпечують чудове харчування на всіх етапах, від народження до підліткового віку.
Малюки
Найкраща їжа для новонароджених – грудне молоко. Чим довше дитина буде на грудному вигодовуванні, тим краще. За неможливості годування груддю соєва молочна суміш є хорошою й доступною альтернативою. Не використовуйте звичайне соєве молоко, що продається в магазинах. Діти мають особливі потреби, тож треба саме суміш, чий склад спеціально розроблений для немовлят.
Перші декілька місяців крім грудного молока чи соєвої суміші нічого не знадобиться. Важливо, щоб дитина і мама перебували на сонці хоча б два тижні на тиждень, щоб отримувати достатньо вітаміну D. Деяким дітям, особливо тим, що живуть у кліматичних умовах з невеликою кількістю сонячних днів, потрібне додаткове джерело вітаміну D з харчових добавок (і це не залежить від системи харчування – прим. ред.).
Жінка-веганка має бути впевненою, що вона отримує достатню кількість вітаміну В12 – його надходження в її організм впливає на рівень у грудному молоці. Потрібно звернути увагу на продукти, штучно збагачені ціанокобаламіном, активною формулою В12, – вони можуть допомогти забезпечити нормальне надходження вітаміну. Відповідно до вказівок лікаря можна приймати якийсь полівітамінний комплекс. Грудне молоко чи суміш для грудних дітей варто використовувати як мінімум протягом першого року життя. Приблизно у віці 4-5 місяців, коли вага малюка подвоїться, можна почати додавати інші продукти. Додавайте один новий вид їжі з інтервалом 1-2 тижні.
Рекомендації зі складання раціону дитини: гнучкий план додавання нових продуктів
Четвертий-п’ятий місяць
Додавайте збагачені залізом дитячі каші. Спробуйте для початку, наприклад, рисову кашу з пластівців, бо вона менш алергенна. Змішайте з невеликою кількістю грудного молока чи спеціального дитячого харчування. Потім можна пропонувати вівсяні чи ячмінні каші.
Шостий-восьмий місяць
Додавайте різні овочі. Вони мають бути ретельно відварені й розім’яті. Гарний вибір – стручкова квасоля, морква, горох, картопля.
Познайомте дитину з фруктами. Спробуйте пюре з авокадо, бананів, персиків, яблук.
На восьмому місяці більшість дітей уже готові до знайомства з крекерами, хлібом, сухими злаковими пластівцями.
Крім того, діти можуть почати їсти більше білкових продуктів у цьому віці, таких як тофу чи проварена й пюрована квасоля.
Діти постарше
Дітям потрібно багато калорій для руху й росту. Але їхні шлунки ще маленькі, тому потрібно їсти часто й невеликими порціями. Прийоми їжі повинні включати продукти без надлишку клітковини. Краще надавати перевагу очищеним зерновим продуктам і фруктовим сокам. Хоча соки варто обмежувати, бо діти можуть зрештою через солодкий смак обирати їх замість основної їжі.
Пам’ятайте про те, що деякі продукти, як-от вегетаріанські хот-доги, морквяні палички, виноград і арахіс, можуть бути небезпечними при ковтанні, тому варто перемолоти їх або розділити на шматочки. Заохочуйте дитину ретельно пережовувати їжу перед проковтуванням.
Потреби в калоріях, звісно, індивідуальні. Нижче наведена загальна інформація з годування дитини.
Групи продуктів для дітей
1 група: Хліб, злакові й зернові культури - різні види хліба, хлібці, крупи і каші (вівсяна, рисова, ячмінна), паста, крекери.
2 група: Бобові, горіхи й насіння - різні відварені бобові (сочевиця, нут, квасоля, горох); тофу, темпе, рослинні аналоги м’яса; горіхи й горіхові масла, насіння, тахіні.
3 група: Збагачене соєве молоко - усі види збагаченого соєвого молока, дитяча суміш або грудне молоко.
4 група: Овочі - сирі або відварені, які можна купити свіжими, консервованими або замороженими. Також додавайте овочеві соки.
5 група: Фрукти - всі фрукти й стовідсоткові фруктові соки. Фрукти можна купити свіжими або консервованими, бажано в сиропі слабкої концентрації або у власному соці чи воді.
Рекомендований раціон для віку від 1 до 4 років
Хліб, злакові й зернові культури: 6 або більше порцій (1 порція – половина чи скибка хліба, ¼-½ чашки відвареної каші чи макарон, ½-1 чашки мюслів чи пластівців).
Бобові, горіхи й насіння, соєві продукти: 2 чи більше порцій (1 порція – ¼-½ чашки відварених бобових, тофу чи темпе; 40-80 грамів рослинного аналога м’яса; 1-2 столові ложки горіхів, горіхової пасти чи насіння).
Рослинне молоко, грудне молоко, соєва молочна суміш: 3 порції (1 порція – 1 чашка).
Овочі: 2 чи більше порцій (1 порція – ¼-½ чашки варених чи ½-1 сирих).
Фрукти: 3 чи більше порцій (1 порція – ¼-½ чашки консервованих фруктів, пів чашки фруктового соку або один середній фрукт).
Жири: 3 порції (1 порція – 1 чайна ложка рослинної олії або маргарину).
Рекомендований раціон для віку від 4 до 6 років
Хліб, злакові й зернові культури: 6 або більше порцій (1 порція – скибка хліба, пів чашки відвареної каші чи макарон, ¾-1 чашки мюслів чи пластівців).
Бобові, горіхи й насіння, соєві продукти: 1,5-3 порції (1 порція – пів чашки відварених бобових, тофу чи темпе; 85 грамів рослинного аналога м’яса; 2 столові ложки горіхів, горіхової пасти чи насіння).
Збагачене соєве молоко: 3 порції (1 порція – 1 чашка).
Овочі: 1-1,5 порції (1 порція – пів чашки варених чи чашка сирих).
Фрукти: 2-4 порції (1 порція – пів чашки консервованих фруктів, 3/4 чашки фруктового соку або один середній фрукт).
Жири: 4 порції (1 порція – 1 чайна ложка рослинної олії або маргарину).
Рекомендований раціон для віку від 7 до 12 років
Хліб, злакові й зернові культури: 7 або більше порцій (1 порція – скибка хліба, пів чашки відвареної каші чи макарон, ¾-1 чашки мюслів чи пластівців).
Бобові, горіхи й насіння, соєві продукти: 3 порції (1 порція – пів чашки відварених бобових, тофу чи темпе; 85 грамів рослинного аналога м’яса; 2 столові ложки горіхів, горіхової пасти чи насіння).
Овочі: 4 і більше порцій (1 порція – пів чашки варених чи чашка сирих).
Фрукти: 4 і більше порцій (1 порція – пів чашки консервованих фруктів, 3/4 чашки фруктового соку або один середній фрукт).
Жири: 5 порцій (1 порція – 1 чайна ложка рослинної олії або маргарину).
Важливо: розміри порцій можуть варіюватись залежно від віку дитини.
Щоб дитина отримувала більше калорій, додавайте в раціон горіхове масло, сухофрукти, соєві продукти та інші поживні продукти.
Не забувайте про регулярний прийом надійних джерел вітаміну В12. Такими є харчові збагачені дріжджі Vegetarian Support Formula, збагачені В12 продукти (соєве молоко, пластівці, аналоги м’яса), харчові добавки з вітаміном В12.
Якщо діти регулярно не перебувають на сонці (з відкритими руками й лицем, 20-30 хвилин двічі-тричі на тиждень), що сприяє синтезу вітаміну D, то для компенсації нестачі є доступні збагачені продукти й добавки.
Адаптовано з: Simply Vegan, 3rd ed., 1999, pgs. 194-195. The Vegetarian Resource Group.
Vegetarian Diets for Children: Right from the Start
Eating habits are set in early childhood. Vegetarian diets give your child the chance to learn to enjoy a variety of wonderful, nutritious foods. They provide excellent nutrition for all stages of childhood, from birth through adolescence.
Infants
The best food for newborns is breast-milk, and the longer your baby is breast-fed, the better. If your baby is not being breast-fed, soy formulas are a good alternative and are widely available. Do not use commercial soy milk. Babies have special needs and require a soy formula that is developed especially for those needs.
Infants do not need any nourishment other than breast milk or soy formula for the first several months of life. Breast-fed infants need about two hours a week of sun exposure to make vitamin D. Some infants, especially those who live in cloudy climates, may not make adequate amounts of vitamin D. In that case, vitamin D supplements may be necessary.
Vegetarian women who are breast-feeding should also be certain to include good sources of vitamin B12 in their diets, as intake can affect levels in breast-milk. Foods fortified with cyanocobalamin, the active form of vitamin B12, can provide adequate amounts of this nutrient. A multivitamin may also be taken as directed by your doctor. Breast milk or infant formula should be used for at least the first year of your baby's life.
At about four to five months of age, or when your baby's weight has doubled, other foods can be added to the diet. Add one new food at a time, at one- to two-week intervals.
The following guidelines provide a flexible plan for adding foods to your baby's diet.
Four to Five Months
Introduce iron-fortified infant cereal. Try rice cereal first since it is the least likely to cause allergies. Mix it with a little breast milk or soy formula. Then offer oat or barley cereals to your baby.
Six to Eight Months
Introduce vegetables. They should be thoroughly cooked and mashed. Potatoes, green beans, carrots, and peas are all good first choices
Introduce fruits next. Try mashed bananas, avocados, strained peaches, or applesauce.
By eight months of age most babies can eat crackers, bread, and dry cereal.
Also, by about eight months, infants can begin to eat higher protein foods like tofu or beans that have been cooked well and mashed.
Children
Children have a high calorie and nutrient need, but their stomachs are small. Offer your child frequent snacks, and include some less "bulky" foods like refined grains and fruit juices. Limit juices, however, since children may fill up on them, preferring their sweetness to other foods.
Some foods, such as veggie hot-dogs, carrot sticks, peanuts, and grapes, may present a choking hazard. Be sure to cut foods into small pieces and encourage children to chew their food well before swallowing.
Calorie needs vary from child to child. The following guidelines are general ones.
Food Groups for Children
Breads, cereals, and grains include all breads, rolls, flatbreads, hot and cold cereals, pasta, cooked grains such as rice and barley, and crackers.
Legumes, nuts, and seeds include any cooked bean such as pinto, kidney, lentil, split pea, black-eyed pea, navy beans, and chickpea; tofu, tempeh, meat analogues, texturized vegetable protein (TVP); all nuts and nut butters, seeds, and tahini (sesame butter).
Fortified soy milk includes all fortified soy milks and infant formula or breast milk for toddlers.
Vegetables include all raw or cooked vegetables which may be purchased fresh, canned, or frozen. Also includes vegetable juices.
Fruits include all fruits and 100 percent fruit juices. Fruit may be purchased fresh or canned, preferably in a light or natural syrup or in water.
Recommended Servings: Ages 1 to 4 years
Breads, cereals, and grains: 6 or more servings; a serving equals 1/2 to 1 slice of bread; 1/4 to 1/2 cup cooked cereal, grain, or pasta; 1/2 to 1 cup ready-to-eat cereal
Legumes, nuts, and seeds: 2 or more servings; a serving equals 1/4 to 1/2 cup cooked beans, tofu, tempeh, or TVP; 1 1/2 to 3 ounces meat analogue; 1 to 2 tablespoons nuts, seeds, nut or seed butter
Fortified soy milk: 3 servings; a serving equals 1 cup fortified soy milk, infant formula, or breast milk
Vegetables: 2 or more servings; a serving equals 1/4 to 1/2 cup cooked or 1/2 to 1 cup raw vegetables
Fruits: 3 or more servings: a serving equals 1/4 to 1/2 cup canned fruit; 1/2 cup juice; 1 medium fruit
Fats: 3 servings; a serving equals 1 teaspoon margarine or oil
Recommended Servings: Ages 4 to 6 years
Breads, cereals, and grains: 6 or more servings; a serving equals 1 slice of bread; 1/2 cup cooked cereal, grain, or pasta; 3/4 to 1 cup ready-to-eat cereal
Legumes, nuts, and seeds: 1 1/2 to 3 servings; a serving equals 1/2 cup cooked beans, tofu, tempeh, or TVP; 3 ounces meat analogue; 2 tablespoons nuts, seeds, nut or seed butter
Fortified soy milk: 3 servings; a serving equals 1 cup fortified soy milk
Vegetables: 1 to 1 1/2 servings; a serving equals 1/2 cup cooked or 1 cup raw vegetables
Fruits: 2 to 4 servings; a serving equals 1/2 cup canned fruit; 3/4 cup juice; 1 medium fruit
Fats: 4 servings; a serving equals 1 teaspoon margarine or oil
Recommended Servings: Ages 7 to 12 years
Breads, cereals, and grains: 7 or more servings; a serving equals 1 slice of bread; 1/2 cup cooked cereal, grain, or pasta; 3/4 to 1 cup ready-to-eat cereal
Legumes, nuts, and seeds: 3 or more servings; a serving equals 1/2 cup beans, tofu, tempeh, or TVP; 3 ounces meat analogue; 2 tablespoons nuts, seeds, nut or seed butter
Vegetables: 4 or more servings; a serving equals 1/2 cup cooked or 1 cup raw vegetables
Fruits: 4 or more servings; a serving equals 1/2 cup canned fruit; 3/4 cup juice; 1 medium fruit
Fats: 5 servings; a serving equals 1 teaspoon margarine or oil
Note: Serving sizes may vary depending on the child's age.
To add more calories to the diet, include more servings of nut butters, dried fruits, soy products, and other high-calorie foods.
Be sure to include a reliable source of vitamin B12 on a regular basis. Good sources include Vegetarian Support Formula nutritional yeast, vitamin B12-fortified foods, such as soy milk, breakfast cereals, meat analogues, and vitamin B12 supplements.
If children do not get regular sun exposure (exposing hands and face to 20 to 30 minutes of summer sun two to three times per week), which promotes vitamin D synthesis, fortified foods and supplements are available.
Adapted from Simply Vegan, 3rd ed., 1999, pgs. 194-195. The Vegetarian Resource Group.