[оновлення] Чи є ряска джерелом вітаміну B12?


Чи є ряска джерелом вітаміну B12?

Опубліковано 21 січня 2020 р


Повідомлення про нове рослинне джерело вітаміну В12 ширяться в Інтернеті. Йдеться про ряску, водну рослину, також відому як водяна сочевиця. Одна компанія у Флориді оголосила, що ряска, вирощена в їхніх ставках, містить вітамін B12 і що B12 також міститься в її комерційному продукті Lentein.


Ми хочемо порадити бути трохи обережними, перш ніж відмовитися від звичайних добавок B12.


На даний момент B12, отриманий з ряски, не досліджувався, щоб визначити, чи дійсно він проявляє активність в організмі. Без досліджень, які показують, що вітамін B12 із ряски може дійсно усунути дефіцит, ми не можемо нічого сказати про його цінність для людини. Компанія-виробник погоджується, що ці тести потрібні.


Зараз дослідження ряски як джерела вітаміну В12 обмежені. Лише одне опубліковане дослідження мало дані про виміряну кількість вітаміну В12 у рясці (1). У цьому дослідженні чоловіки їли котлету з ряски, яка, як повідомляється, містила 2,81 мікрограма вітаміну B12 на порцію, що трохи більше, ніж добова норма RDA в США. Однак їжу не перевіряли на загальну активність В12 (2, 3). Це завжди необхідно для того, щоб точно визначити, чи B12, що міститься в певному продукті, присутній в активний для людей формі і чи неактивні аналоги B12 не заважають його біологічної активності.


Хоча водні рослини зазвичай мають бактерії, які можуть потенційно виробляти вітамін B12, ці дослідники припустили, що бактерії всередині рослини дійсно виробляють вітамін B12 (1, 3), що є унікальним відкриттям. Але ми не знаємо, чи будь-який зразок ряски містить ці бактерії. І враховуючи, що лише кілька штамів бактерій виробляють вітамін B12, здається малоймовірним, що саме один із цих типів бактерій живе в рослинах ряски. І якщо так, то існує ймовірність того, що бактерії також виробляють аналоги В12, які можуть перешкоджати проявленню активності B12 в організмі людини.


Все це не означає, що ряска не може стати повноцінним джерелом вітаміну B12. Але зараз нам потрібно набагато більше інформації, перш ніж ми зможемо зробити висновок, що це надійне джерело вітаміну. Кілька партій ряски потрібно перевірити на вміст В12, і нам потрібні дослідження, щоб визначити, чи є В12 в них біологічно активним.


Навіть якщо ряска виявиться надійним джерелом B12 для веганів, це, мабуть, не змінить суттєвих порад для веганів, тому що навряд чи всі вегани почнуть їсти продукти з ряски на регулярній основі як спосіб отримати вітаміни B12. Більшість із нас все одно вирішить отримувати вітамін B12 із харчових добавок і збагачених В12 продуктів, враховуючи, що ці підходи прості, доступні та підтверджено, що вони підтримують здоровий рівень активного B12.


Ми будемо спостерігати за повідомленнями про ряску та додали розділ на цю тему в відповідну статтю на Vegan Health.

Список літератури

---

Is Duckweed a Source of Vitamin B12?

Published January 21, 2020


Reports of a new plant source of vitamin B12 are making the rounds on the internet. The plant in question is duckweed, an aquatic plant also known as water lentils. One company in Florida has announced that the duckweed grown in their ponds was found to contain vitamin B12 and that the B12 is also found in their commercial product Lentein.


We want to advise a little caution before you ditch your B12 supplements.


At this time, the B12 sourced from duckweed hasn’t been studied to determine if it has actual vitamin B12 activity. Without research showing that the vitamin B12 from duckweed can reverse deficiency, we can’t say anything about its value for humans. The company agrees that these tests are needed.


Right now, the research on duckweed as a source of vitamin B12 is limited. Only one published study has measured the amount of vitamin B12 in duckweed (1). In this study, male subjects consumed a cutlet made from duckweed that reportedly contained 2.81 micrograms of vitamin B12 per serving, which is just a little bit more than the RDA. However, the food wasn’t tested for overall B12 activity (2, 3). This is always necessary to absolutely determine if the B12 found in a food is active for humans and that no inactive B12 analogs are interfering with its activity.


While it’s common for aquatic plants to be contaminated with bacteria that can produce vitamin B12, these researchers suggested that bacteria inside the plant are producing vitamin B12 (1, 3), which is a unique finding. But we don’t know if all duckweed contains these bacteria. And given that only a few strains of bacteria produce vitamin B12, it seems unlikely that one of these types of bacteria just happens to be living inside duckweed plants. And if so, there is the possibility that the bacteria also produce analogs, which could interfere with B12 activity.


None of this is to say that it’s not possible that duckweed will turn out to be a source of vitamin B12. But right now, we need much more information before we can conclude that it’s a reliable source of the vitamin. Multiple batches of duckweed need to be tested for B12 content and we need studies to determine if the B12 is active.


Even if duckweed turns out to be a reliable source of B12 for vegans, it probably doesn’t change much in terms of advice for vegans, because it’s unlikely that all vegans will start eating duckweed products on a regular basis as a way to get vitamin B12. Most of us will still choose to get vitamin B12 from supplements and fortified foods given that these approaches are simple, accessible, and proven to support healthy B12 status.


We’ll be watching the story on duckweed and have added a section on the topic to the Vegan Health website.

References

---

***


1. Kaplan A, Zelicha H, Tsaban G, et al. Protein bioavailability of Wolffia globosa duckweed, a novel aquatic plant – A randomized controlled trial. Clin Nutr. 2019 Dec;38(6):2576-2582.


2. Jahreis G, Appenroth KJ, Sree KS, Dawczynski C. Letter to original article by Kaplan et al. 2018 – Protein bioavailability of Wolffia globosa duckweed, a novel aquatic plant, A randomized controlled trial. Clin Nutr. 2019 Oct;38(5):2463. 


3. Kaplan A, Lapidot M, Sela I, Shai I. RE: Protein bioavailability of Wolffia globosa duckweed, a novel aquatic plant, a randomized controlled trial. Clin Nutr. 2019 Oct;38(5):2464.