[оновлення] Дослідження, в якому вивчаються нові мікотоксини в рослинному молоці


Дослідження, в якому вивчаються нові мікотоксини в рослинному молоці

Опубліковано 21 січня 2020 р


Мікотоксини є побічними продуктами грибків, таких як цвіль, які є токсичними для людини (1). Існують також сполуки, які підозрюються як мікотоксини, але ми ще не маємо достатньо досліджень, щоб зробити якісь висновки щодо них. Ці передбачувані мікотоксини називаються «новими мікотоксинами». Енніатини (ENN) і боверицин (BEA) представляли особливий інтерес у дослідженні 2019 року, яке вимірювало рівні нових мікотоксинів у рослинному молоці в Іспанії (2).


У 2014 році через брак доказів Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority, EFSA) дійшло висновку, що короткочасний вплив ENN і BEA не викликає занепокоєння для здоров’я людини, але немає достатньо доказів, щоб виключити занепокоєння щодо тривалого впливу. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (U.S. Food and Drug Administration, FDA) не оприлюднило жодних висновків або заяв щодо ENN і BEA.


Оскільки деякі дослідження виявили ці нові мікотоксини в деяких зернових і горіхах, які використовуються для виробництва рослинного молока, дослідники намагалися виміряти рівні BEA і ENN в різних рослинних молоках. Вони розглянули 16 зразків соєвого молока, 8 рисового молока та 8 вівсяного молока, придбаних на місцевих ринках у Гранаді, Іспанія. Торгові марки не розголошуються. Ці нові мікотоксини були виявлені в 2 зразках соєвого, 0 рисового та 6 вівсяного молока.


У нас немає досліджень, які б показували, що люди, які споживають будь-яку кількість цих нових мікотоксинів, зазнають будь-якої шкоди. На підставі цих доказів ми не бачимо необхідності рекомендувати уникати рослинного молока.

Список літератури

---

Study Examines Emerging Mycotoxins in Plant Milks

Published January 21, 2020


Mycotoxins are byproducts of fungi, such as mold, that are toxic to humans (1). There are also compounds that are suspected of being mycotoxins but we don’t yet have enough research to draw any conclusions about them. These suspected mycotoxins are referred to as “emerging mycotoxins.” Enniatins (ENN) and beauvericin (BEA) were of specific interest in a 2019 study measuring levels of emerging mycotoxins in plant milks in Spain (2).


In 2014, due to a lack of evidence, the European Food Safety Authority concluded that short-term exposure to ENNs and BEA does not warrant concern for human health, but there isn’t enough evidence to rule out concern about long-term term exposure. The U.S. Food and Drug Administration hasn’t released any findings or statements about ENNs and BEA.


Because some studies have found these emerging mycotoxins in some cereals and nuts that are used to make plant milks, researchers sought to measure BEA and ENN levels in various plant milks. They looked at 16 soymilk, 8 rice milk, and 8 oat milk samples purchased from local markets in Granada, Spain. Brand names weren’t disclosed. Emerging mycotoxins were detected in 2 soy, 0 rice, and 6 oat milk samples.


We don’t have any studies showing that humans consuming any levels of these emerging mycotoxins experience any sort of harm. Based on this evidence, we don’t see a need to advise the avoidance of plant milks.

References

---

***

1. Mycotoxins. World Health Organization. Published May 9, 2018. Accessed January 15, 2020.


2. Arroyo-Manzanares N, Hamed AM, García-Campaña AM, Gámiz-Gracia L. Plant-based milks: unexplored source of emerging mycotoxins. A proposal for the control of enniatins and beauvericin using UHPLC-MS/MS. Food Addit Contam Part B Surveill. 2019 Dec;12(4):296-302.