[оновлення] Виправлення щодо ризику інсульту в дослідженні тайванських вегетаріанців

correction-stroke-blog-post-2-2020-04-24.png

Виправлення щодо ризику інсульту в дослідженні тайванських вегетаріанців

Опубліковано 24 квітня 2020 р


У нашому дописі від 31 березня [оновлення] Менший ризик інсульту в дослідженні тайванських вегетаріанців ми сказали: «Дослідники виявили, що нижчий загальний ризик інсульту стосується лише вегетаріанців, які споживають достатню кількість вітаміну B12». Ми неправильно витлумачили статтю й не усвідомили своєї помилки, доки читач не вказав на неї.


У дослідженні більш високе споживання вітаміну B12 серед вегетаріанців не було пов’язане з меншим ризиком інсульту порівняно з невегетаріанцями. Оскільки вітамін В12 є маркером споживання продуктів тваринного походження, найвірогідніше пояснення полягає в тому, що більш високе споживання продуктів тваринного походження послабило переваги вегетаріанської дієти (1).

Список літератури

---

Correction: Stroke in Taiwanese Vegetarians

Published April 24, 2020


In our post of March 31, Stroke in Taiwanese Vegetarians, we said, “Researchers found that the lower overall stroke risk only applied to vegetarians with adequate vitamin B12 intake.” We misinterpreted the paper and didn’t realize our error until a reader pointed it out.


In the study, higher vitamin B12 intake among vegetarians was not associated with a lower risk of stroke compared to non-vegetarians. Because vitamin B12 is a marker of animal product intake, the most likely explanation is that a higher animal product intake attenuated the benefits of a vegetarian diet (1).

References

---

***

1. Chiu THT, Chang HR, Wang LY, Chang CC, Lin MN, Lin CL. Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan.Neurology. 2020 Mar 17;94(11):e1112-e1121.