[оновлення] Систематичний огляд щодо споживання Омега-3 і хвороб серця

omega-blog-post-2020-04-15.png

Систематичний огляд щодо споживання Омега-3 і хвороб серця

Опубліковано 17 квітня 2020 р


Ми оновили нашу інформацію щодо омега-3 і серцево-судинних захворювань, щоб включити Кокрейнівський огляд 2020 року, який є золотим стандартом, дуже систематичною оцінкою досліджень на певну тему. Автори називають цей Кокранівський огляд «найширшою систематичною оцінкою впливу омега-3 жирів на здоров’я серцево-судинної системи на сьогоднішній день».


В огляді проаналізовано 86 рандомізованих контрольованих досліджень тривалістю від 12 до 88 місяців, у яких перевіряли споживання капсул омега-3, їжі, збагаченої омега-3, або вплив дієтичні поради щодо вживання більше омега-3. Дослідники виявили незначний вплив збільшення споживання омега-3 на смертність від усіх причин або серцево-судинних захворювань, на серцево-судинні випадки, інсульт або аритмії. Збільшення омега-3 трохи зменшило смертність і випадки ішемічної хвороби серця. Збільшення споживання довголанцюгових омега-3 знижує тригліцериди на ~15% залежно від дози.


Було виявлено, що підвищення споживання альфа-ліноленової кислоти (ALA) практично не впливає на смертність від усіх причин або смертність від серцево-судинних захворювань, смертність від ішемічної хвороби серця або випадки ішемічної хвороби серця. Підвищення ALA дещо знижувало ризик розвитку серцево-судинних захворювань і аритмій.


Загалом автори заявили, що з точки зору відносного ризику, 334 людям потрібно буде збільшити споживання довголанцюгових омега-3 (EPA\DHA), щоб дати шанс запобігти ішемічній хворобі серця для 1 людини з цих 334, і вони вважали, що цього недостатньо, щоб рекомендувати добавки.


Не було достатньо доказів, щоб оцінити вплив риби на здоров’я серцево-судинної системи.


Цей огляд не змінює наші рекомендації щодо омега-3 .

Список літератури

---

Systematic Review on Omega-3s and Heart Disease

Published April 17, 2020


We updated our omega-3s and heart disease information to include a 2020 Cochrane Review, which is a gold-standard, highly systematic evaluation of research on a particular topic. The authors call this Cochrane Review “the most extensive systematic assessment of effects of omega‐3 fats on cardiovascular health to date.”


The review analyzed 86 randomized controlled trials of 12 to 88 months duration testing omega-3 capsules, omega-3-enriched food, or dietary advice to eat more omega-3s. The researchers found little to no effect of increasing omega-3s on all-cause or cardiovascular mortality, cardiovascular events, stroke, or arrhythmias. Increasing omega-3s slightly reduced coronary heart disease mortality and events. Increasing long-chain omega-3s reduced triglycerides by ~15% in a dose‐dependent way.


Increasing ALA was found to have little to no effect on all-cause or cardiovascular mortality, or coronary heart disease mortality or events. Increasing ALA slightly reduced the risk of cardiovascular disease events and arrhythmias.


Overall, the authors stated that 334 people would need to increase their long-chain omega-3 intake to prevent one person from having a coronary heart disease event and they believed this wasn’t enough of an impact to recommend supplementation.


There wasn’t enough evidence to assess the impact of fish on cardiovascular health.


This review does not change our omega-3 recommendations.

References

---

***

Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KHO, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega‐3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, Issue 3.