[оновлення] Ізраїльські дослідження веганських дієт і вагітності

вагітність-блог-2020-11-10.png

Ізраїльські дослідження веганських дієт і вагітності

Опубліковано 13 листопада 2020 р


Два нещодавно опублікованих ізраїльських дослідження вивчали веганські дієти під час вагітності.


В першому було обстежено 60 веганів, 64 вегетаріанці, 37 споживачів риби і 112 всеїдних людей (Avnon, 2020a). У другому дослідженні було досліджено 234 вегани, 133 вегетаріанці та 1052 всеїдних (Kesary, 2020). Обидва дослідження виявили, що:


  • Жінки-веганки мали дещо нижчий індекс маси тіла до вагітності, ніж у всеїдних жінок. Друге дослідження показало, що значно більше жінок-веганок, ніж всеїдних, було віднесено до категорії жінок із недостатньою вагою до вагітності (12,7% проти 7,8%).

  • Жінки-веганки набрали менше ваги під час вагітності, ніж всеїдні жінки (в середньому 25,5 фунтів (11.5 кг) проти 31,5 фунтів (14.3 кг) у першому дослідженні; 26,8 фунтів (12.2 кг) проти 30,4 фунтів (13.8 кг) у другому дослідженні). Велике стандартне відхилення збільшення ваги свідчить про те, що деякі жінки занадто мало набрали ваги під час вагітності.

  • Немовлята жінок-веганок важили при народженні менше, ніж немовлята всеїдних жінок (у середньому 6 фунтів 10 унцій (3 кг 5 г) проти 7 фунтів 5 унцій (3 кг 317 г) у першому дослідженні; у другому дослідженні вага при народженні вказувалася лише як процентиль).


Перше дослідження показало, що середня вага при народженні в кожній групі була в межах норми для місцевого населення. Друге дослідження показало, що середній процентиль ваги при народженні був у межах норми.


Ці результати свідчать про те, що, незважаючи на те, що діти жінок-веганок можуть бути трохи меншими за дітей всеїдних жінок, їх вага при народженні в середньому вважається нормальною.


Обидва дослідження показали, що значно більше немовлят, чиї матері були веганками, класифікувалися як малі для гестаційного віку порівняно з немовлятами, чиї матері були всеїдними. Діти, які класифікуються як малі за гестаційним віком, менші за 90% дітей такого ж гестаційного віку та мають вищий ризик таких проблем, як низький рівень цукру в крові та труднощі з підтримкою температури тіла після народження.


Багато факторів можуть призвести до того, що дитина буде малою для гестаційного віку, в тому числі якщо батьки були низького зросту та невеликі в принципі; або якщо у матері були такі захворювання, як діабет, високий кров'яний тиск або інфекція; або були проблеми з плацентою; або якщо були певні вроджені дефекти. Ці фактори не контролювалися в першому дослідженні; у другому дослідженні контролювався лише діабет матері. В іншому звіті про тих самих учасників, що й у першому дослідженні, було виявлено, що немовлята жінок-веганок суттєво не відрізнялися від немовлят всеїдних жінок щодо вмісту в пуповині вітаміну B12, фолієвої кислоти, феритину та гемоглобіну (Avnon, 2020b).


Хоча ми не знаємо точно, що в цих дослідженнях стало причиною збільшеного числа немовлят, які виявились малими для гестаційного віку, ми знаємо, що початок вагітності з недостатньою вагою та набір вагітними жінками ваги в меншому обсяці за рекомендовану норму, пов’язано з народженням маленької дитини. Це все може бути через недостатню кількість калорій. Ви можете переглянути поточні рекомендації щодо збільшення ваги під час вагітності у статті Центру контролю та профілактики захворювань Збільшення ваги під час вагітності та прочитати більше про веганську вагітність у статті VeganHealth Вагітність, немовлята та діти.

Список літератури

---

Israeli Studies on Vegan Diets and Pregnancy

Published November 13, 2020


Two recently published studies from Israel have examined vegan diets in pregnancy.


The first examined 60 vegans, 64 vegetarians, 37 fish eaters, and 112 omnivores (Avnon, 2020a). The second study examined 234 vegans, 133 vegetarians, and 1,052 omnivores (Kesary, 2020). Both studies found that:


  • Vegan women had a slightly lower body mass index prior to pregnancy than did omnivores. The second study reported that significantly more vegan women than omnivores were categorized as underweight prior to pregnancy (12.7% vs. 7.8%).

  • Vegan women gained less weight during pregnancy than did omnivores (average of 25.5 lbs vs. 31.5 lbs in the first study; 26.8 lbs vs 30.4 lbs in the second study). The large standard deviation in weight gain suggests that some women gained too little weight in pregnancy.

  • Infants of vegan women weighed less at birth than did infants of omnivores (average of 6 lb 10 oz vs. 7 lb 5 oz in the first study; birth weights were only specified as percentiles in the second study).


The first study found that the average birth weight of each group was within the normal range for the local population. The second study found that the average birth weight percentile was within the normal range.


These results suggest that while babies of vegan women may be slightly smaller than babies of omnivores, their birth weights, on average, are considered to be normal.


Both studies found that significantly more infants whose mothers were vegan were classified as being small for gestational age compared to infants whose mothers were omnivores. Babies that are classified as small for gestational age are smaller than 90% of babies of the same gestational age and have a higher risk of problems like low blood sugar and difficulty maintaining body temperature after birth.


Many factors can result in having a small for gestational age infant including the parents being smaller; the mother having conditions such as diabetes, high blood pressure, or an infection; problems with the placenta; and birth defects. These factors were not controlled for in the first study; only maternal diabetes was controlled for in the second study. Another report about the same subjects as the first study found that the infants of vegan women were not significantly different from the infants of omnivores in terms of umbilical cord vitamin B12, folate, ferritin, and hemoglobin (Avnon, 2020b).


Although we don’t know for certain what caused the higher incidence of small for gestational age infants in these studies, we do know that starting a pregnancy underweight and gaining less than the recommended amount in pregnancy are associated with delivering a small baby. This could be due to not eating enough calories. You can see current weight gain recommendations in pregnancy the Center for Disease Control and Prevention’s article Weight Gain During Pregnancy and read more about vegan pregnancy in VeganHealth’s article Pregnancy, Infants, and Children.

References

---

***

Avnon, 2020a. Avnon T, Paz Dubinsky E, Lavie I, Ben-Mayor Bashi T, Anbar R, Yogev Y. The impact of a vegan diet on pregnancy outcomes [published online ahead of print, 2020a Sep 1]. J Perinatol. 2020;10.1038/s41372-020-00804-x. 


Avnon, 2020b. Avnon T, Anbar R, Lavie I, et al. Does vegan diet influence umbilical cord vitamin B12, folate, and ferritin levels?. Arch Gynecol Obstet. 2020b;301(6):1417-1422.


Kesary, 2020. Kesary Y, Avital K, Hiersch L. Maternal plant-based diet during gestation and pregnancy outcomes. Arch Gynecol Obstet. 2020;302(4):887-898.