[оновлення] Оновлення про ряску Mankai як джерело B12

2020-11-08-duckweed-update.png

Оновлення про ряску Mankai як джерело B12

Опубліковано 8 листопада 2020 р


Результати дослідження, проведеного в жовтні 2020 року, підтверджують ідею про те, що ряска Mankai може бути рослинним джерелом B12.


Wolffia globosa широко відома як Mankai і є різновидом ряски. Група дослідників перевіряла, чи може Манкай служити рослинним джерелом вітаміну B12, і ми пояснили деякі з їхніх попередніх досліджень у статті Чи є ряска джерелом вітаміну B12? Теорія полягає в тому, що Mankai росте синергетично з бактеріями, які живуть всередині рослини та виробляють B12.


У новому звіті дослідники перевірили ряску на B12 трьома різними способами.

1. Дослідження дієтичного втручання DIRECT PLUS

Дослідники вимірювали зміни в сироватці B12 під час 18-місячного клінічного випробування зі зниження ваги, під час якого учасники брали участь у програмі тренувань і були розділені на три групи дієтичного втручання:


  • Група рекомендацій щодо здорового харчування (HDG): учасники отримали основні рекомендації щодо здорового харчування.

  • Група середземноморської дієти (MED): Учасникам було наказано дотримуватись середземноморської дієти з обмеженим вмістом калорій.

  • Група дієти «Зеленого Середземномор’я» (Green-MED): Учасникам було наказано дотримуватися дієти MED, уникати червоного та обробленого м’яса та споживати 3–4 чашки на день 100 г заморожених кубиків Mankai у зеленому коктейлі. Дослідники вважали, що 100 г Mankai повинні містити близько 0,5 мкг B12.


Через 18 місяців рівень В12 у сироватці крові підвищився в середньому на 5,2% у групі HDG (n=92), на 9,9% у групі MED (n=84) і на 15,4% у групі Green-MED (n=89). Різниця в чистих змінах між групами була статистично значущою.


Споживання B12 групами дієти не оцінювалося. Обидві групи MED і Green-MED збільшили споживання молока та яєць, а група Green-Med також збільшила споживання риби, через що неможливо визначити, чи було підвищення рівня B12 в сироватці через тваринну їжу чи манкай. Інше важливе застереження полягає в тому, що якщо ви не вимірюєте рівень метилмалонової кислоти, важко оцінити вплив їжі на статус B12.

2. Біотест і рідинна хроматографія

Використовуючи методи біоаналізу та рідинної хроматографії, аналізи зразків Mankai показали, що аналоги B12 у Mankai були структурно еквівалентними активному B12 у людей. Дослідники вжили запобіжних заходів, щоб уникнути бактеріального зараження Mankai із зовнішніх джерел.

3. Вплив Mankai на фекальні бактерії людини

Дослідники піддали in vitro людські фекальні бактерії впливу Mankai, щоб побачити, чи збільшилася популяція B12-залежних бактерій. Зразки, збагачені Mankai, показали значно більше генних послідовностей, пов’язаних із поглинанням B12, ніж контрольні зразки без Mankai.


Ці три методи оцінки того, чи містить Mankai активний вітамін B12, мали багатообіцяючі результати. У нашій попередній статті Чи є ряска джерелом вітаміну B12? , ми висловили скептицизм щодо того, що синергетичні штами бактерій, які закріпилися всередині Mankai, випадково також будуть бактеріями, які виробляють активний B12 для людей. Цей останній звіт надає значно більше довіри цій можливості.


Нам хотілося би, щоб Манкай споживали люди, які не споживають жодного іншого джерела В12, і щоб це було протягом кількох місяців, щоб визначити вплив на їхній рівень метилмалонової кислоти. Якщо Mankai має значний позитивний вплив, приблизно такий же, як продукти, збагачені B12, тоді було б варто повторити дослідження з Mankai з іншого регіону та в іншій лабораторії. Якщо результати дослідження повторити, ми зможемо принаймні почати розглядати Mankai як надійне джерело B12 для веганів. До того часу це було б нерозсудливо.


Більше інформації про рослинні джерела вітаміну B12 можна знайти в у розділі «Рослинні джерела В12».

Література

---

Update on Mankai Duckweed as a Source of B12

Published November 8, 2020


The results of an October 2020 study support the idea that Mankai duckweed might be a plant-based source of B12.


Wolffia globosa is commonly known as Mankai, and is a type of duckweed. A group of researchers has been examining whether Mankai can serve as a plant-based source of vitamin B12, and we explained some of their preliminary research in Is Duckweed a Source of Vitamin B12? The theory is that Mankai grows synergistically with bacteria that live inside the plant and produce B12.


In a new report, the researchers tested duckweed for B12 in three different ways.

1. DIRECT PLUS Dietary Intervention Trial

The researchers measured changes in serum B12 during an 18-month, weight-loss clinical trial in which participants took part in a workout program and were divided into three dietary interventions:


  • Healthy dietary guidelines (HDG) group: Participants received basic healthy diet guidelines.

  • Mediterranean (MED) group: Participants were instructed to adopt a calorie-restricted Mediterranean diet.

  • Green Mediterranean (Green-MED) group: Participants were instructed to follow the MED diet, avoid red and processed meat, and to consume 3–4 cups/day of 100 g frozen cubes of Mankai in a green shake. The researchers thought 100 g of Mankai should contain about .5 µg of B12.


After 18 months, serum B12 levels increased an average of 5.2% in the HDG group (n=92), 9.9% in the MED group (n=84), and 15.4% in the Green-MED group (n=89). The difference in net changes between groups was statistically significant.


The B12 intake of the diet groups wasn’t assessed. Both the MED and Green-MED groups increased their milk and egg consumption, and the Green-Med group also increased fish consumption making it impossible to tell if the increase in serum B12 levels was from animal foods or from Mankai. Another important caveat is that unless you’re measuring methylmalonic acid levels, it’s difficult to assess a food’s impact on B12 status.

2. Bioassay and Liquid Chromatography

Using both a bioassay and liquid chromatography methods, analyses of Mankai samples indicated that the B12 analogs in Mankai were structurally equivalent to active B12 in humans. The researchers took precautions to avoid bacterial contamination of the Mankai from external sources.

3. Exposing Human Fecal Bacteria to Mankai

The researchers exposed human fecal bacteria, in vitro, to Mankai to see if the population of B12-dependent bacteria increased. Mankai-supplemented samples displayed significantly more gene sequences associated with B12 uptake than did control samples lacking Mankai.


These three methods for assessing whether Mankai contains active vitamin B12 all had promising results. In our previous article, Is Duckweed a Source of Vitamin B12?, we expressed skepticism that the synergistic bacteria strains that establish themselves within Mankai would randomly also be bacteria that produce active B12 for humans. This latest report lends significantly more credence to the possibility.


What we’d like to see is Mankai consumed by people, who consume no other source of B12, over a period of a few months to determine the impact on their methylmalonic acid levels. If Mankai has a significant, positive impact reasonably equal to B12-fortified foods, then it would be worth duplicating the study with Mankai from another region and in a different laboratory. If the study’s results were replicated, we’d be able to at least begin considering Mankai as a reliable source of B12 for vegans. Until then, it wouldn’t be prudent.


More information on plant sources of vitamin B12 can be found in B12 in Plant Foods.

Reference

---

***

Sela I, Yaskolka Meir A, Brandis A, Krajmalnik-Brown R, Zeibich L, Chang D, Dirks B, Tsaban G, Kaplan A, Rinott E, Zelicha H, Arinos S, Ceglarek U, Isermann B, Lapidot M, Green R, Shai I. Wolffia globosa-Mankai Plant-Based Protein Contains Bioactive Vitamin B12 and Is Well Absorbed in Humans. Nutrients. 2020 Oct 8;12(10):3067.