- UA
- EN
Оновлено статтю про вітамін К
Опубліковано 18 грудня 2020 р
Ми оновили нашу статтю про вітамін К останніми дослідженнями, присвяченими питанням здоров’я кісток і серця.
Виходячи з даних, здається, що отримання великої кількості вітаміну K з їжі є корисним для кісток, але результати досліджень щодо впливу добавок вітаміну K1 на здоров’я кісток неоднозначні.
Що стосується вітаміну K2 і здоров’я кісток, більшість досліджень використовували фармакологічні дози вітаміну K2 (набагато більші, ніж ті, які споживає всеїдна звичайна людина з їжею), що не допомагає нам відповісти на питання, чи будуть вегани знаходитися в невигідному становищі, якщо вони не будуть мати харчове джерело вітаміну K2.
Деякі попередні дані свідчать про те, що вітамін K2 може знизити ризик серцево-судинних захворювань, але дослідження неоднозначні.
Підводячи підсумок, все ще недостатньо досліджень, які б підтверджували тезу про те, що вегани перебувають у невигідному становищі порівняно з всеїдними людьми через брак вітаміну K2 в їжі.
Vitamin K Updated
Published December 18, 2020
We updated our vitamin K article with recent research focused on bone and heart health.
Based on the evidence, it appears that getting plenty of vitamin K from food is good for bones, but research is mixed on the impact of vitamin K1 supplements on bone health.
In regards to vitamin K2 and bone health, most trials used pharmacological doses of vitamin K2 (much greater than what a meat-eater would consume through food) which doesn’t help us answer the question as to whether vegans are at a disadvantage by not having a dietary source of vitamin K2.
Some preliminary evidence suggests that vitamin K2 could reduce the risk of heart disease, but the research is mixed.
In summary, there remains a lack of research to support the claim that vegans are at a disadvantage compared to meat-eaters due to a lack of dietary vitamin K2.