- UA
- EN
Частота інсультів серед вегетаріанців (дослідження медичних працівників)
Опубліковано 28 березня 2021 р
Джек Норріс, сертифікований дієтолог
У 2019 році EPIC-Oxford опублікував звіт, в якому виявлено нижчий рівень ішемічної хвороби серця серед вегетаріанців (HR 0,78, CI 0,70-0,87), але вищий рівень інсульту (HR 1,20, CI 1,02-1,40). Вищий рівень інсульту був здебільшого спричинений геморагічним інсультом (Tong, 2019).
Дослідження 2020 року об’єднало дві тайванські проспективні когорти та виявило, що вегетаріанці мали менший ризик як ішемічного, так і геморагічного інсульту (Chiu, 2020).
Нове дослідження також виявило, що вегетаріанці не мають більшого ризику інсульту (Baden, 2021). Дослідження об’єднало дані, отримані від жінок у Дослідженні здоров’я медсестер (Nurses Health Study, 1984-2016) і Дослідженні здоров’я медсестер II (Nurses Health Study II, 1991-2012), а також від чоловіків у Дослідженні медичних працівників (Health Professionals Follow-Up Study, 1986-2012). Учасників кожні 2 роки повторно опитували щодо їх дієти та інших змінних; число вегетаріанців збільшувалося в ході дослідження. Вегетаріанцями вважаються ті, хто споживає м’ясо та/або рибу 0 або < 1 разу на місяць.
Вегетаріанці мали незначну тенденцію до нижчої частоти інсультів, яка була покращена за допомогою повністю скоригованої моделі. Здається правдоподібним, що повністю відкоригована модель була перекоригована, знищуючи будь-який негативний вплив споживання м’яса.
Підтип інсульту не аналізувався через малу кількість випадків серед вегетаріанців. Особисте листування з провідним автором підтвердило, що коригування базувалися на останній оновленій інформації за два роки для цих змінних.
Більше інформації про дослідження EPIC-Oxford та тайванських вегетаріанців можна знайти в нашій статті про когорти вегетаріанців.
Скорочення: CI – 95% довірчий інтервал • HR – коефіцієнт ризику.
Список літератури
---Stroke Rates of Vegetarian Health Professionals
Published March 28, 2021
by Jack Norris, RD
In 2019, EPIC-Oxford released a report finding a lower rate of ischemic heart disease among vegetarians (HR 0.78, CI 0.70-0.87), but a higher rate of stroke (HR 1.20, CI 1.02-1.40). The higher rate of stroke was mostly due to hemorrhagic stroke (Tong, 2019).
A 2020 study combined two Taiwanese prospective cohorts and found that vegetarians had a lower risk of both ischemic and hemorrhagic stroke (Chiu, 2020).
A new study has been released also finding that vegetarians don’t have a higher risk of stroke (Baden, 2021). The study combined data from women in the Nurses Health Study (1984-2016) and Nurses Health Study II (1991-2012), and from men in the Health Professionals Follow-Up Study (1986-2012). Participants were resurveyed about their diet and other variables every 2 years; the number of vegetarians increased as the study progressed. Vegetarians were defined as reporting meat and/or fish intake of 0 or < 1 time per month.
Vegetarians had an insignificant trend toward a lower rate of stroke that was ameliorated with the fully adjusted model. It seems plausible that the fully adjusted model was over-adjusted, wiping out any negative impacts of eating meat.
The subtype of stroke wasn’t analyzed due to the small number of cases among vegetarians. Personal correspondence with the lead author confirmed that the adjustments were based on the most recent biennial updated information for these variables.
More information on the EPIC-Oxford and Taiwanese vegetarians study can be found in our article, Vegetarian Cohorts.
Abbreviations: CI – 95% confidence interval • HR – hazard ratio