[оновлення] Частота інсультів серед вегетаріанців (дослідження медичних працівників)

2021-03-28-post-stroke-vegetarians-b.jpg

Частота інсультів серед вегетаріанців (дослідження медичних працівників)

Опубліковано 28 березня 2021 р


Джек Норріс, сертифікований дієтолог


У 2019 році EPIC-Oxford опублікував звіт, в якому виявлено нижчий рівень ішемічної хвороби серця серед вегетаріанців (HR 0,78, CI 0,70-0,87), але вищий рівень інсульту (HR 1,20, CI 1,02-1,40). Вищий рівень інсульту був здебільшого спричинений геморагічним інсультом (Tong, 2019).


Дослідження 2020 року об’єднало дві тайванські проспективні когорти та виявило, що вегетаріанці мали менший ризик як ішемічного, так і геморагічного інсульту (Chiu, 2020).


Нове дослідження також виявило, що вегетаріанці не мають більшого ризику інсульту (Baden, 2021). Дослідження об’єднало дані, отримані від жінок у Дослідженні здоров’я медсестер (Nurses Health Study, 1984-2016) і Дослідженні здоров’я медсестер II (Nurses Health Study II, 1991-2012), а також від чоловіків у Дослідженні медичних працівників (Health Professionals Follow-Up Study, 1986-2012). Учасників кожні 2 роки повторно опитували щодо їх дієти та інших змінних; число вегетаріанців збільшувалося в ході дослідження. Вегетаріанцями вважаються ті, хто споживає м’ясо та/або рибу 0 або < 1 разу на місяць.


Дослідження

Учасників

Випадків інсультів

Учасників

Випадків інсультів

Nurses Health Study

65987

3575

473

29

Nurses Health Study ||

90539

734

978

6

Health Professionals Follow-Up Study

37095

1881

320

16

Загальна кількість

193621

6190

1771

51


Вегетаріанці мали незначну тенденцію до нижчої частоти інсультів, яка була покращена за допомогою повністю скоригованої моделі. Здається правдоподібним, що повністю відкоригована модель була перекоригована, знищуючи будь-який негативний вплив споживання м’яса.


Ризик інсульту в порівнянні, вегетаріанці та всеїдні


Ризик

Корекції за

Nurses Health Study

HR 0.93, CI 0.70-1.22

Віком

Nurses Health Study ||

HR 0.97, CI 0.73-1.28

Віком, належністю до білої раси, палінню, вживанням алкоголю, фізичною активністю, вживанням мультиивітамінів, вживанням аспірину, вживанням маргарину, сумарною калорійністю раціону, індексом маси тіла, гормоном постменопаузи, вживанням оральних контрацептивів.

Health Professionals Follow-Up Study

HR 1.00, CI 0.76-1.32

Все що в попередньому рядку, плюс:


за гіпертонією, гіперхолестеринемією, діабетом, вживанням засобів проти гіпертонії, вживанням засобів проти підвищеного холестерину.


Підтип інсульту не аналізувався через малу кількість випадків серед вегетаріанців. Особисте листування з провідним автором підтвердило, що коригування базувалися на останній оновленій інформації за два роки для цих змінних.


Більше інформації про дослідження EPIC-Oxford та тайванських вегетаріанців можна знайти в нашій статті про когорти вегетаріанців.


Скорочення: CI – 95% довірчий інтервал • HR – коефіцієнт ризику.

Список літератури

---

Stroke Rates of Vegetarian Health Professionals

Published March 28, 2021


by Jack Norris, RD


In 2019, EPIC-Oxford released a report finding a lower rate of ischemic heart disease among vegetarians (HR 0.78, CI 0.70-0.87), but a higher rate of stroke (HR 1.20, CI 1.02-1.40). The higher rate of stroke was mostly due to hemorrhagic stroke (Tong, 2019).


A 2020 study combined two Taiwanese prospective cohorts and found that vegetarians had a lower risk of both ischemic and hemorrhagic stroke (Chiu, 2020).


A new study has been released also finding that vegetarians don’t have a higher risk of stroke (Baden, 2021). The study combined data from women in the Nurses Health Study (1984-2016) and Nurses Health Study II (1991-2012), and from men in the Health Professionals Follow-Up Study (1986-2012). Participants were resurveyed about their diet and other variables every 2 years; the number of vegetarians increased as the study progressed. Vegetarians were defined as reporting meat and/or fish intake of 0 or < 1 time per month.


stroke-HSPH-2021-number-d.png


Vegetarians had an insignificant trend toward a lower rate of stroke that was ameliorated with the fully adjusted model. It seems plausible that the fully adjusted model was over-adjusted, wiping out any negative impacts of eating meat.


stroke-HSPH-2021-HR-b.png


The subtype of stroke wasn’t analyzed due to the small number of cases among vegetarians. Personal correspondence with the lead author confirmed that the adjustments were based on the most recent biennial updated information for these variables.


More information on the EPIC-Oxford and Taiwanese vegetarians study can be found in our article, Vegetarian Cohorts.


Abbreviations: CI – 95% confidence interval • HR – hazard ratio

References

---

***

Baden MY, Shan Z, Wang F, Li Y, Manson JE, Rimm EB, Willett WC, Hu FB, Rexrode KM. Quality of Plant-based Diet and Risk of Total, Ischemic, and Hemorrhagic Stroke. Neurology. 2021 Mar 10:10.1212/WNL.0000000000011713


Chiu THT, Chang HR, Wang LY, Chang CC, Lin MN, Lin CL. Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan.Neurology. 2020 Mar 17;94(11):e1112-e1121.


Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ. 2019 Sep 4;366:l4897.