- UA
- EN
Вегетаріанці мають менший ризик катаракти згідно з тайванським дослідженням
Опубліковано 25 серпня 2021 р
Авторка - Тейлор Вольфрам, сертифікована дієтологиня
Ми створили нову статтю, щоб розмістити дослідження про різні захворювання вегетаріанців, включаючи катаракту. Сторінка містить дослідження, про які ми повідомляли раніше, а також додали таке дослідження.
Недавнє проспективне когортне дослідження з Тайваню вивчало зв’язок між вегетаріанською дієтою та ризиком катаракти (Chiu, 2021). Дослідження проаналізувало 4436 учасників віком принаймні 40 років без катаракти в анамнезі, більшість з яких були добровольцями-волонтерами (які утримуються від куріння та алкоголю та яких заохочували до вегетаріанського раціону). За учасниками спостерігали в середньому 5,7 років. Було 1341 вегетаріанців і 3095 невегетаріанців.
Вегетаріанці споживали більше сої, овочів, горіхів, цільних зернових, харчових волокон, вітаміну С, фолієвої кислоти та вітаміну А порівняно з невегетаріанцями. Не було різниці в споживанні фруктів або очищених злаків між групами. Хоча дані не були надані, автори сказали, що використання дієтичних добавок було подібним між групами.
Вегетаріанська дієта була пов’язана з 20% меншим ризиком катаракти (HR 0,80, CI 0,65-0,99; P=0,04) після поправки на стать, освіту, алкоголь, куріння, фізичну активність, супутні захворювання, індекс маси тіла (ІМТ) та статус буддистського волонтера. При аналізі ІМТ зв’язок між вегетаріанською дієтою та ризиком катаракти був значущим для учасників з ІМТ 24 кг/м2 або більше (HR 0,70, CI 0,50-0,99; P=0,04), але не для тих, у кого ІМТ був менший ніж 24 кг/м2 (HR 0,86, CI 0,65-1,14; P=0,29).
Vegetarians have Fewer Cataracts in Taiwanese Study
Published August 25, 2021
By Taylor Wolfram, MS, RDN, LDN
We created a new article to house research on miscellaneous disease rates of vegetarians, including cataracts. The page includes research that we previously reported on, and we also added the following study.
A recent prospective cohort study from Taiwan investigated the association between vegetarian diet and cataract risk (Chiu, 2021). The study analyzed 4,436 participants who were at least 40 years old with no history of cataracts, the majority of whom were Buddhist volunteers (who abstain from smoking and alcohol and are encouraged to eat vegetarian). Participants were followed for an average of 5.7 years. There were 1,341 vegetarians and 3,095 nonvegetarians.
Vegetarians consumed more soy, vegetables, nuts, whole grains, dietary fiber, vitamin C, folate, and vitamin A compared to nonvegetarians. There was no difference in intake of fruits or refined grains between groups. While data were not reported, the authors said dietary supplement use was similar between groups.
A vegetarian diet was associated with a 20% lower risk of cataracts (HR 0.80, CI 0.65-0.99; P=0.04) after adjusting for sex, education, alcohol, smoking, physical activity, comorbidities, body mass index (BMI), and Buddhist volunteer status. When analyzed by BMI, the association between vegetarian diet and cataract risk was significant for participants with a BMI of 24 kg/m2 or greater (HR 0.70, CI 0.50-0.99; P=0.04), but not for those with a BMI less than 24 kg/m2 (HR 0.86, CI 0.65-1.14; P=0.29).
Chiu THT, Chang CC, Lin CL, Lin MN. A Vegetarian Diet Is Associated with a Lower Risk of Cataract, Particularly Among Individuals with Overweight: A Prospective Study. J Acad Nutr Diet. 2021 Apr;121(4):669-677.e1.