- UA
- EN
Методи оцінювання якості білка
Опубліковано 21 березня 2023 р
Джек Норріс, сертифікований дієтолог
Дискусії про потреби в білках, як правило, обертаються навколо досліджень балансу азоту та показників якості білка.
Одним із найперших способів оцінки якості білка був коефіцієнт ефективності протеїну (protein efficiency ratio, PER), який базувався на дослідженнях зростання щурів. У 1989 році Всесвітня продовольча та сільськогосподарська організація (FAO) рекомендувала амінокислотний коефіцієнт засвоюваності білків (PDCAAS), який базується на потребах людини в білку. У 2011 році FAO перейшла до рекомендацій оцінки перетравлюваних незамінних амінокислот (DIAAS), яка базується на засвоюваності окремих амінокислот, а не цілих білків.
Оскільки підрахунку якості білка бракує стандартизації з багатьма прогалинами в інформації, Vegan Health наголошує на дослідженнях білкового балансу при оцінці потреб веганів у білку.
Але оскільки оцінка якості білка є важливою частиною розмови навколо білка, я додав Додаток А: Оцінка якості білка до нашої статті «Білок: дослідження», щоб надати пояснення систем оцінки PDCAAS і DIAAS і критичний аналіз щодо їх застосування в рослинних дієтах.
Якщо вас цікавить оцінка якості білка щодо рослинних дієт, цей додаток може здатися вам цікавим.
---
Protein Quality Scoring
Published March 21, 2023
by Jack Norris, RD
Discussions about protein needs tend to revolve around nitrogen balance studies and protein quality scores.
One of the earliest ways to assess protein quality was the protein efficiency ratio (PER) which is based on the growth of rats. In 1989, the Food and Agriculture Organization (FAO) recommended the protein digestibility–corrected amino acid score (PDCAAS) which is based on the protein needs of humans. In 2011, the FAO switched to recommending the digestible indispensable amino acid score (DIAAS) which is based on the digestibility of individual amino acids rather than entire proteins.
Because protein quality scoring lacks standardization with many gaps in the information, Vegan Health emphasizes protein balance studies in assessing the protein needs of vegans.
But because protein quality scoring is a significant part of the conversation around protein, I’ve added Appendix A: Protein Quality Scoring to our Protein: Research article to provide an explanation of the PDCAAS and DIAAS scoring systems and a critical analysis with regard to their application to plant-based diets.
If you’re interested in protein quality scoring with respect to plant-based diets, you might find the Appendix interesting.
---