- UA
- EN
Чи потребує харчових добавок “природне” харчування?
автор: Джек Норрис, сертифікований дієтолог
Якщо ми визнаємо, що веганам необхідно отримувати вітамін B12 з добавок або збагачених продуктів, чи можна назвати такий раціон харчування “неприродним”?
У сучасному західному суспільстві веганам легко отримувати норму B12. У веганів, що приймають добавки з B12, його рівень може бути навіть вище, ніж у всеїдних, які добавки не приймають.
У зв'язку з послабленням здатності засвоювати B12 з продуктів тваринного походження з віком Комітет з харчових продуктів і харчування США (Food and Nutrition Board) рекомендує всім людям (не тільки веганам) старше 50 років "отримувати рекомендовану денну норму переважно зі збагачених вітаміном B12 продуктів або добавок".
Одна річ, яка відрізняє нас від доісторичних предків, полягає в тому, що ми живемо набагато довше і, як наслідок, маємо більше часу, протягом якого низький рівень B12 може проявлятися і приводити до серйозних наслідків.
Якщо в минулому люди могли жити з меншим рівнем B12, то тепер необхідно отримувати більше, щоб запобігти слабоумству, яке викликається дефіцитом B12 в літньому віці.
Також можливо отримувати значну кількість вітаміну B12 із жуків і комах, якщо люди не хочуть вдаватися до вбивства хребетних тварин чи їсти їхні яйця й пити їхнє молоко.
Також у фекаліях міститься велика кількість вітаміну B12 – його виробляють бактерії в товстій кишці. І якщо б ми опинилися в умовах, без всіх сучасних лабораторних технологій, якими ми володіємо для отримання В12 з бактерій, і захотіли б залишатися веганами, то можливо було б отримувати достатню кількість B12 із цього джерела, однак нам доведеться докласти зусиль для дезінфекції. Звучить не надто апетитно.
Чи є веганське харчування “природним”?
Чи є веганське харчування “природним”? Щоб відповісти, я рекомендую статтю Тома Біллінгса, яка розглядає це питання дуже докладно: "Порівняльна анатомія і фізіологія від давнини до наших днів: чи люди – природні вегетаріанці або всеїдні?". [[blog]] Після обширного огляду досліджень Біллінгс робить висновок, що люди не є природними вегетаріанцями чи веганами. Незважаючи на це, він стверджує: [[blog]]
“Щоб бути веганом або вегетаріанцем, не потрібно вважати це природним! Етичних/духовних причин цілком достатньо, щоб дотримання такого харчування було виправданим (звичайно, за умови, що таке харчування йде вам на користь). Крім того, якщо мотивація у виборі вашого типу харчування – етична/духовна, тоді в її основі – чесність і співчуття. І в цьому разі її неприродність не викликатиме у вас проблем.”
Читачі також можуть бути зацікавлені в статті "Люди – всеїдні", що є адаптованим текстом з бесіди із Джоном Макардлом, доктором філософії (опублікованим у травневому/червневому виданні Вегетаріанського журналу – Vegetarian Journal – за 1991 рік).
Чий раціон харчування справді є “природним”?
Я вдячний своїм предкам за те, що вони вижили в суворі й жорстокі часи, що в підсумку дозволило мені друкувати на макбуці по кілька годин на день, але я вже пережив їх (за кількістю років), вживаючи здебільшого велику кількість продуктів, їм незнайомих, і приймаючи вітамінні добавки як у дитинстві, так і в дорослому віці.
Ідея, що доісторичний раціон харчування може бути майже без адаптацій застосований сьогодні або що він є найоптимальнішим, – доволі сумнівна. Сьогоднішні рослинні та м'ясні продукти, вироблені промисловими методами, відрізняються від їжі, яка була доступна в первісному суспільстві. Ми їмо гібридні рослини та годуємо тварин на фермі тим, що вони в природному середовищі не їдять. Тваринам на фермах дають велику кількість різних добавок. Продукти в США зазвичай збагачені великою кількістю вітамінів і мінералів (наприклад, вітамін D в молоці), і більшість людей, які в дорослому віці цікавляться ідеєю пошуку "природного харчування", вже отримали від цих продуктів багато користі для здоров'я. За останні 200 років дієтологія вирішила всі види серйозних проблем зі здоров'ям, які переслідували людство впродовж тисячоліть.
Я жодним чином не прагну бути схожим на моїх предків. Хоча є і винятки: вживання м'яса – одна з небагатьох дій, яку більшість людей намагається охарактеризувати як "природну". Прихильники палеолітичної дієти ("палеодієти" – як у кам’яному віці) – можливо, найбільш галасливі прихильники антивегетаріанства і “природності”. Проте вони рідко їдять комах, личинок і черв'яків, які, згідно з постами в блозі Paleoveganology What, No Bugs?!, "здавна забезпечували людей та інших приматів поживними речовинами і продовжують робити це сьогодні в багатьох частинах світу". [Блог більше не працює.]
Дослідження з участю веганів у майбутньому
Багато веганів зі зрозумілих причин скептично ставляться до медичного і наукового співтовариства. Але ті, що відмовляються приймати наукові докази щодо необхідності вживати добавки B12, формують стійкий потік веганів із проблемами зі здоров'ям, які досліджує медична спільнота. Якщо ви з підозрою ставитеся до медичних досліджень, найкраще, що ви можете зробити, – це переконатися, що у вас не розвивається дефіцит B12 і ви не станете одним з предметів вивчення цих досліджень.
Я вдячний за дослідження популяції веганів, які не приймають добавки B12, але час покінчувати з цим. Тепер відповідальність за те, щоб зупинити цей потік інцидентів-приводів для досліджень, лежить на веганській спільноті. Коли вчені вирішать дослідити проблеми зі здоров'ям веганів, які не приймають B12, найкраще було б, якщо вони не зможуть таких знайти.
Надихаючи веганів-новачків отримувати B12
Всі прихильники веганського способу життя мають бути в курсі симптомів дефіциту вітаміну B12 - і розуміти, що слабкий дефіцит з часом може також привести до проблем, не так очевидних.
Новачкам-веганам слід рекомендувати почати забезпечувати себе надійним джерелом В12 одразу після того, як вони стали веганами або навіть напів-веганами.
Останнє оновлення у вересні 2019 року
Can a Natural Diet Require Supplements?
by Jack Norris, RD
If we admit that vegans need fortified foods or supplements to obtain vitamin B12, are we also admitting that a vegan diet is unnatural?
In Western society today, it’s easy for vegans to ensure an adequate B12 intake. Vegans who supplement with B12 can have superior B12 status to non-vegetarians who don’t supplement.
In fact, due to a decrease in the ability to absorb B12 from animal foods as people age, the Food and Nutrition Board says that all people over age 50 should meet their RDA mainly by consuming foods fortified with B12 or a B12-containing supplement.
One thing that separates us from our prehistoric ancestors is that we live a lot longer and poor B12 status has more time to become an issue.
Whereas people might have gotten by with less B12 in the past, we need more now to ward of dementia caused by long-term B12-deficiency in old age.
Another point to consider is that humans could get substantial amounts of B12 from insects and other bugs if we didn’t want to resort to killing vertebrate animals or eating their eggs or milk.
And feces contains large amounts of B12, produced by bacteria in the colon. If we found ourselves with somewhat less technology, and still wanted to be vegan, we could get enough B12 from feces, though it would be important to make efforts to sanitize it. Admittedly, that’s not terribly appetizing.
Is the Vegan Diet Natural?
So is the vegan diet natural? To answer that question, I recommend an article that examines the subject in great detail, Comparative Anatomy and Physiology Brought Up to Date: Are Humans Natural Frugivores/Vegetarians, or Omnivores/Faunivores? [[blog]] by Tom Billings. After an extensive review of the research, Billings concludes that humans are not naturally vegetarians or vegans. Despite this, he says: [[blog]]
“You really don’t need the naturalness claim to be a vegan or vegetarian! That is, moral/spiritual reasons alone are adequate to justify following a vegan/vegetarian diet (assuming the diet works for you, of course). Further, if the motivation for your diet is moral and/or spiritual, then you will want the basis of your diet to be honest as well as compassionate. In that case, ditching the false myths of naturalness presents no problems; indeed, ditching false myths means that you are ditching a burden.”
Readers may also be interested in the article Humans are Omnivores, adapted from a talk by John McArdle, PhD.
Whose Diet is Really Natural?
I’m grateful to my ancestors for surviving lives that were nasty, brutish, and short so that I can type away for hours each day on my MacBook. I’ve already outlived them while eating mostly food they wouldn’t recognize, and eating fortified foods and supplements as both a child and as an adult.
The idea that a prehistoric diet can be approximated today or that it would be the most optimal diet is really questionable. Today’s commercial plant foods and meats are different from the foods available in prehistoric times. We eat hybrids of plants and we feed foods to farmed animals that they wouldn’t normally eat. Farmed animals are typically given a wide range of supplements in their feed. The U.S. food supply is routinely fortified with a host of vitamins and minerals (such as vitamin D in milk), and most people who turn to what they consider to be a more natural diet as adults have often benefited from this supplementation. In the last two hundred years, nutrition science has solved all sorts of serious health problems that plagued humanity for eons.
I strive to be like my prehistoric ancestors in no way whatsoever. Although there are exceptions, eating meat is one of the few things which most people try to do that is “natural.” Paleolithic dieters are probably the most vocal, anti-vegetarian, natural eaters. Yet they rarely eat insects, grubs, and worms which, according to Paleoveganology in his post What, No Bugs?!, “have long provided humans and other primates with nutrients, and continue doing so today in most parts of the world.” [Blog is no longer online.]
Future of Research on Vegans
Many vegans are understandably skeptical of the medical and scientific communities. But by refusing to accept the scientific evidence in favor of the need to supplement with B12, we provide a steady flow of vegans with health issues for the medical community to study. If you’re wary of the medical community, the best thing you can do is ensure that you don’t develop B12 deficiency and become one of their subjects.
While I’m grateful that research has been done on vegans who do not supplement with B12, enough is enough. It’s the vegan community’s responsibility to stop this flow of research subjects. When researchers decide to do studies examining the health problems of vegans who don’t supplement their diets with B12, it would be best if they simply couldn’t find any.
Encourage New Vegans to Get B12
All vegan advocates should be aware of the symptoms of overt B12 deficiency—while also realizing that mild B12 deficiency could also lead to problems over time that are not as obvious. New vegans should be encouraged to start ensuring a B12 source shortly after becoming vegan or near-vegan.
Last updated September 2019
___