- UA
- EN
Частота захворювань вегетаріанців: катаракта • дивертикулярна хвороба • жовчні камені
Зміст
Дослідження Tsui Health Study: Катаракта (2021)
Проспективне когортне дослідження з Тайваню вивчало зв’язок між вегетаріанською дієтою та ризиком катаракти [Chiu, 2021]. Дослідження проаналізувало 4436 учасників віком принаймні 40 років без катаракти в анамнезі, більшість з яких були добровольцями-буддистами (які утримуються від куріння та алкоголю та заохочуються до вегетаріанської їжі). За учасниками спостерігали в середньому 5,7 років. Було 1341 вегетаріанців і 3095 невегетаріанців.
Вегетаріанська дієта була пов’язана з 20% меншим ризиком катаракти (HR 0,80, CI 0,65-0,99; P=0,04) після поправки на стать, освіту, алкоголь, куріння, фізичну активність, супутні захворювання, індекс маси тіла та статус буддистського волонтера. При аналізі за індексом маси тіла (ІМТ) зв’язок між вегетаріанською дієтою та ризиком катаракти був значущим для учасників з ІМТ 24 кг/м2 або більше (HR 0,70, CI 0,50-0,99; P=0,04), але не для тих, з ІМТ менше 24 кг/м2 (HR 0,86, ДІ 0,65-1,14; P=0,29).
EPIC-Oxford: Катаракта (2011)
У аналізі випадок-контроль учасників EPIC-Oxford віком ≥40 років було виявлено значно нижчий ризик катаракти у вегетаріанців, ніж у м’ясоїдів [Appleby, 2011]. Вегани мали на 40% менший ризик розвитку катаракти, ніж ті, хто споживав більше 100 г м’яса на день.
EPIC-Oxford: Дивертикулярна хвороба (2011)
Після середнього періоду спостереження 11,6 років EPIC Oxford виявив, що вегетаріанці мали на 31% менший ризик дивертикулярної хвороби порівняно з всеїдними людьми (0,69, 0,55-0,86; [Crowe, 2011]).
EPIC-Oxford: Камені в жовчному міхурі (2017)
Після середнього періоду спостереження 13,8 років і після коригування ряду змінних, включаючи паління та вживання алкоголю, EPIC-Oxford не виявив суттєвої різниці в ризику симптоматичної жовчнокам’яної хвороби у вегетаріанців порівняно з м’ясоїдами [McConnell, 2017]. Коли було зроблено подальше коригування індексу маси тіла (ІМТ), вегетаріанці мали вищий ризик (1,22, 1,06-1,41) симптоматичної жовчнокам’яної хвороби порівняно з невегетаріанцями. Як серед вегетаріанців, так і серед невегетаріанців, ті з найвищим ІМТ мали найвищий ризик розвитку захворювання.
Бібліографія
Востаннє оновлено: січень 2018 р.
___Disease Rates of Vegetarians: Cataracts • Diverticular • Gallstones
Contents
Tsui Health Study: Cataracts (2021)
A prospective cohort study from Taiwan investigated the association between vegetarian diet and cataract risk [Chiu, 2021]. The study analyzed 4,436 participants who were at least 40 years old with no history of cataracts, the majority of whom were Buddhist volunteers (who abstain from smoking and alcohol and are encouraged to eat vegetarian). Participants were followed for an average of 5.7 years. There were 1,341 vegetarians and 3,095 nonvegetarians.
A vegetarian diet was associated with a 20% lower risk of cataracts (HR 0.80, CI 0.65-0.99; P=0.04) after adjusting for sex, education, alcohol, smoking, physical activity, comorbidities, body mass index, and Buddhist volunteer status. When analyzed by body mass index (BMI), the association between vegetarian diet and cataract risk was significant for participants with a BMI of 24 kg/m2 or greater (HR 0.70, CI 0.50-0.99; P=0.04), but not for those with a BMI less than 24 kg/m2 (HR 0.86, CI 0.65-1.14; P=0.29).
EPIC-Oxford: Cataracts (2011)
In a case-control analysis of EPIC-Oxford participants ≥40 years old, a significantly lower risk of cataracts was found in vegetarians than meat-eaters [Appleby, 2011]. Vegans had a 40% lower risk of cataracts than those eating more than 100 g/day of meat.
EPIC-Oxford: Diverticular Disease (2011)
After a mean follow-up time of 11.6 years, EPIC Oxford found that vegetarians had a 31% lower risk of diverticular disease compared with meat-eaters (0.69, 0.55-0.86; [Crowe, 2011]).
EPIC-Oxford: Gallstones (2017)
After a mean follow-up time of 13.8 years and after adjusting for a number of variables including smoking and alcohol intake, EPIC-Oxford found no significant difference in the risk of symptomatic gallstone disease in vegetarians compared to meat-eaters [McConnell, 2017]. When a further adjustment was made for body mass index (BMI), vegetarians had a higher risk (1.22, 1.06-1.41) for symptomatic gallstone disease compared to non-vegetarians. Among both vegetarians and non-vegetarians, those with the highest BMI had the highest risk of developing the disease.
Bibliography
Last updated: January 2018.
___
0 Коментарі