- UA
- EN
Розлади харчової поведінки
Розлади харчової поведінки (РХП): огляд
У Сполучених Штатах близько 30 мільйонів дорослих і підлітків страждають на розлади харчової поведінки. Серед яких три найпоширеніших це нервова анорексія, нервова булімія і розлад компульсивного переїдання. Але існують й інші види розладів харчової поведінки, серед яких розлад вибіркового харчування та інші харчові розлади.
Люди, у яких виникають розлади харчової поведінки, часто мають багато спільного у поглядах на їжу та харчову поведінку. Їжу часто називають «хорошою» і «поганою» або «здоровою» і «нездоровою». «Погана» або «нездорова» їжа стає неприйнятною і уникається. Раціони з обмеженням певних груп продуктів також можуть слугувати способом радикального зменшення калорій. Це пояснює, чому в деяких випадках люди з РХП обирають саме вегетаріанський або веганський раціон.
Важливо зрозуміти, чому хтось вирішує дотримуватися вегетаріанської або веганської схеми харчування. Можливі причини можуть включати:
Етичні міркування.
ЗМІ та інші популярні медіа часто повідомляють про етичні проблеми, пов’язані з вживанням продуктів тваринного походження. Добробут тварин є поширеною причиною, чому люди вирішують дотримуватися вегетаріанської або веганської моделі харчування. Іншими етичними аспектами, пов'язаними з галуззю тваринництва, є т.зв. продовольча безпека, забруднення навколишнього середовища та зміни клімату.
Втрата ваги на рослинному раціоні
Деякі люди вважають, що вегетаріанська або веганська дієта допоможе їм схуднути. Кілька досліджень показали, що коли люди вибирають вегетаріанство або веганство з мотивацією схуднення, у них більша ймовірність зіткнутися з розладом харчування або розладом харчової поведінки.
Покращення здоров’я
Деякі люди керуються рекомендаціями медичних організацій, виключаючи певні продукти тваринного походження, оскільки в них багато холестерину та насичених жирів. Міністерство сільського господарства США стверджує, що насичені жири збільшують ризик серцево-судинних захворювань і рекомендує зменшувати їх споживання.
Релігійні обмеження
Раціон людини може залежати в тому числі і від її релігійних міркувань. Наприклад, буддисти, адвентисти сьомого дня та індуїсти часто дотримуються вегетаріанської моделі харчування.
Вкрай важливо розуміти вашу мотивацію переходу на вегетаріанське або веганське харчування. Адже це допоможе вам з’ясувати, чи ви змінюєте своє харчування з метою обмежень, або ж ваші мотиви це етика, здоров’я, вага тіла, релігія чи екологія.
Важливі поживні речовини для веганів та вегетаріанців
Якщо ваш раціон включає різноманітні продукти в достатній кількості, можна не хвилюватися про поживні речовини, дотримуючись рослинного харчування. Однак є деякі вітаміни і мінерали, які заслуговують на особливу увагу. Їх часто називають “нутрієнтами, що викликають занепокоєння” у вегетаріанських і веганських моделях харчування:
Білок
Якщо ви їсте достатню кількість їжі, дотримуючись вегетаріанського або веганського режиму харчування, ймовірно, що ви споживаєте достатньо білка. Рослинні джерела протеїну включають бобові (квасоля, горох, сочевиця, нут, арахіс), горіхи, насіння, соєві продукти (такі як тофу та темпе), сейтан (продукт, виготовлений пшеничного глютену) або ж веганські альтернативи м’ясу на основі сейтану чи бобових.
Вітамін D
Основними джерелами вітаміну D в раціоні є лосось, рибні консерви, яєчні жовтки і деякі гриби. Серед тих, хто дотримується переважно рослинного харчування, можуть бути ті, хто вживають ці продукти. Однак навіть вони містять досить невелику кількість вітаміну D у порівнянні з рекомендованою добовою нормою у кількості 600 МО для дорослих. Прийом додаткової форми вітаміну D — найкращий спосіб переконатися, що ви споживаєте достатню його кількість.
Вітамін B12
Кобаламін, або вітамін B12, природним чином міститься в багатьох продуктах тваринного походження та повністю (!) відсутній у рослинній їжі, якщо вона штучно ним не збагачена. Вітамін B12 є водорозчинним вітаміном, що означає, що наш організм не зберігає його. Саме тому важливо вживати його на регулярній основі. Найкращий спосіб переконатися, що ви отримуєте достатню кількість вітаміну B12, – це щоденне вживання продуктів, збагачених ним, або прийом вітаміну B12 у таблетованій формі чи у формі спреїв згідно інструкції.
Залізо
Залізодефіцитна анемія є поширеним захворюванням. Щорічно в Сполучених Штатах реєструють близько 3 мільйонів її випадків. Хоча люди, які дотримуються вегетаріанського або веганського харчування, не єдині, хто схильний до залізодефіцитної анемії, їм необхідно звертати особливу увагу на кількість заліза у своєму раціоні.
Рослинні продукти, що містять залізо, включають сочевицю, квасолю, шпинат, або ж штучно-збагачені залізом продукти (такі як сухі сніданки), тофу, бобові, курагу, горіхи та насіння тощо. Вживання їжі, яка містить вітамін C (наприклад, полуниця, болгарський перець, цитрусові та помідори), разом з рослинною їжею, що містить залізо, сприятиме кращому його засвоєнню в організмі.
Кальцій
Кальцій і вітамін D працюють пліч-о-пліч, сприяючи зміцненню кісток. Крім того, кальцій важливий для підтримки нормального серцебиття. Молочні продукти є звичним джерелом кальцію; отже, особам, які дотримуються веганського харчування, слід бути пильними щодо включення до раціону рослинної їжі, яка містить кальцій. Ці продукти включають рослинне молоко та йогурти, збагачені кальцієм, зелень, листову капусту, капусту кейл та тофу з додатковим вмістом кальцію (тофу, який виробляється з застосуванням сульфату чи хлоріду кальцію - ред.).
Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської або веганської схеми харчування, розгляньте опцію консультації з сертифікованим дієтологом стосовно прийому додаткових вітамінів та мінералів і їх дозування.
Кваліфіковані дієтологічні консультації
Якщо у вас є сумніви щодо переходу на вегетаріанство або веганство, якщо ви не впевнені, чи споживаєте достатньо рослинної їжі та чи отримуєте усі необхідні поживні речовини, розгляньте можливість співпраці з фахівцем, який допоможе вам зорієнтуватися в світі рослинного харчування.
Вітаміни та мінерали: як спланувати правильно
У співпраці з дієтологом ви можете розробити план харчування, який забезпечить ваш організм тією кількістю та різноманітністю нутрієнтів, які вам необхідні. Для людини з розладом харчової поведінки, належна кількість їжі і різноманітність у раціоні – критично важливі у процесі одужання. Тому спеціаліст може допомогти створити безпечний та підтримуючий план харчування, аби крок за кроком досягти повного одужання.
Висновок
Одужання від розладів харчової поведінки – можливе і реальне. Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанського або веганського раціону у процесі лікування, співпрацюйте з кваліфікованим фахівцем, який допоможе підтримати та підбадьорити вас у процесі. Рослинний раціон під час відновлення може ускладнити споживання достатньої кількості певних поживних речовин, які зазвичай пов’язані з продуктами тваринного походження, наприклад вітаміну D і заліза. Дієтолог зможе допомогти вам під час вибору їжі та створення плану харчування, який включатиме усі поживні речовини, необхідні вашому організму для лікування та відновлення після розладу харчової поведінки.
—-
© 2018 by Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group.
Авторка: Емі Р. Гуд – бакалавр наук, сертифікована дієтологиня
Переглянуто: Теммі Бізлі – сертифікована дієтологиня, сертифікована дієтологиня із розладів харчової поведінки – супервайзерка (CEDRD-S), cертифікована фахівчиня зі спортивної дієтології (CSSD)
Термін актуальності статті закінчується в листопаді 2023 року.
Eating Disorders
Eating Disorders: Overview
In the United States, around 30 million adults and adolescents suffer from an eating disorder. The three most common eating disorders are anorexia nervosa (AN), bulimia nervosa (BN), and binge eating disorder (BED). However, there are several other types of eating disorders including avoidant restrictive food intake disorder (ARFID) and other specified feeding or eating disorder (OSFED) among more.
Individuals with eating disorders often share common food beliefs and eating behaviors. Foods are often labeled as “good” and “bad” or “healthy” and “unhealthy.” The “bad” or “unhealthy” foods become unacceptable and avoided. Restrictive diets may also act as a way to eliminate calories for an individual with an eating disorder. This explains why it is common for an individual with an eating disorder to choose to follow a vegetarian or vegan eating pattern.
It is important to understand why someone is following a vegetarian or vegan eating pattern. The reasons may include:
Ethical Considerations.
Popular media sources often report ethical concerns related to eating animal-derived foods. Animal welfare is a common reason why someone might follow a vegetarian or vegan eating pattern among other ethical concerns like food insecurity and climate change.
Weight Loss
Some people believe that eating a vegetarian or vegan diet will help them achieve weight loss. A few research studies have found that when people choose vegetarianism or veganism with a weight loss motivation, they are more likely to experience disordered eating or an eating disorder.
Health Considerations/Food Avoidance
Some individuals may have been encouraged by a health professional to avoid particular animal-derived foods due to their cholesterol and saturated fat content. The USDA cites saturated fat as increasing the risk of cardiovascular disease and recommends eating less of it.
Religious Dietary Laws
Someone’s religion may also influence their dietary patterns. For example, Buddhists, Seventh Day Adventists, and Hindus frequently follow a vegetarian eating pattern.
Understanding the motivation behind your decision to follow a vegetarian or vegan eating pattern may help you determine if your eating has become restrictive and if your reasons are based on ethical, health, weight, religious or environmental motivations.
Nutrients of Concern on a Vegetarian or Vegan Eating Pattern
It can be easy to ensure you are getting a wide variety of nutrients while following a vegetarian or vegan eating pattern if you are consuming an appropriate quantity and variety of foods. However, there are some nutrients that deserve special attention and are often referred to as nutrients of concern in vegetarian and vegan eating patterns:
Protein
If you are eating a sufficient amount of food while following a vegetarian or vegan eating pattern, it is likely that you are consuming enough protein. Common sources of protein in a vegetarian or vegan eating pattern include legumes (beans, peas, lentils and peanuts), nuts, seeds, soy foods (such as tofu and tempeh), seitan (made from vital wheat gluten) and legume-based or seitan-based meat alternatives.
Vitamin D
The main sources of vitamin D in the diet are salmon, canned fish, egg yolks and some mushrooms. Someone consuming a vegetarian or vegan eating pattern may or may not consume these foods. However, even these foods contain a rather small amount of vitamin D in comparison to the daily recommended intake which is 600 IU for adults. Taking a supplemental form of vitamin D is the best way to ensure you are ingesting a sufficient amount.
Vitamin B12
Cobalamin, or vitamin B12, is found naturally in many animal-derived foods and absent from plant foods unless it is fortified. Vitamin B12 is a water-soluble vitamin which means our bodies do not store it and it is important to ingest it regularly. Eating B12-fortified foods daily and/or taking a supplemental form of vitamin B12 is the best way to ensure you are ingesting a sufficient amount.
Iron
Iron-deficiency anemia is common with around 3 million cases identified in the United States annually. While individuals following a vegetarian or vegan eating pattern are not the only ones susceptible to iron-deficiency anemia, they may need to pay careful attention to this nutrient. Plant foods that contain iron include lentils, beans, spinach, enriched foods like breakfast cereals, tofu, beans, dried apricots, nuts and seeds, among others. Eating a source of vitamin C (such as strawberries, bell peppers, citrus and tomatoes) with iron-containing plant foods can help your body absorb iron.
Calcium
Calcium and vitamin D work hand in hand to promote strong bones. Calcium is also important for helping our bodies maintain a regular heartbeat. Dairy products are a common source of calcium; therefore, individuals following a vegan eating pattern may need to be vigilant about incorporating plant foods that contain calcium. These foods include calcium-fortified plant milks and juices, collard greens, kale and calcium-set tofu.
If you follow a vegetarian or vegan eating pattern, talk with a registered dietitian nutritionist about whether or not supplementation is appropriate for you.
Working with a Registered Dietitian Nutritionist
If you are unsure of your motivations for following a vegetarian or vegan eating pattern, if you are consuming a sufficient amount of vegetarian or vegan foods, or if you are consuming enough of the nutrients of concern, consider working with an RDN.
Nutrient Intakes and Meal Plans
An RDN can collaborate with you to develop an eating plan that provides your body with the amount and variety it needs for daily living. For an individual with an eating disorder, the appropriate amount and variety of daily nutrition are vital for healing, and an RDN can help create a safe and supportive eating plan using small steps to reach the goal of full recovery.
Conclusion
Recovery from an eating disorder is possible. If you are following a vegetarian or vegan eating plan while working towards recovery, partner with a registered dietitian nutritionist to help support and encourage you through the process. A vegetarian or vegan eating plan during recovery may make it more challenging to consume adequate amounts of certain nutrients typically associated with animal-based foods, such as vitamin D and iron. An RDN can guide you as you make food choices and create meal plans that incorporate all the nutrients your body needs to heal and recover from an eating disorder.
—-
© 2018 by Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group.
Written by: Amy R. Good, BS, RD, LD
Reviewed by: Tammy Beasley, RDN, CEDRD-S, CSSD
Expires November 2023.