Вітамін В12 > Нерегулярне споживання тваринної їжі не виліковує дефіцит B12

Нерегулярне споживання тваринної їжі не виліковує дефіцит B12

Нерегулярне споживання тваринної їжі не виліковує дефіцит B12


Є дані про те, що функція В12 не може бути відновлена ​​до оптимального рівня шляхом вживання невеликої кількості продуктів тваринного походження: ван Дуссельдорп та ін. [1999, Netherlands] дослідили, чи буде помірне споживання продуктів тваринного походження достатнім для досягнення нормальної функції B12. Учасниками дослідження були 73 підлітки, які були строгими макробіотиками до 6 років, а потім перейшли на ово-лакто-вегетаріанство або невегетаріанську дієту. В контрольну групу входили 94 учасники, які ніколи не були макробіотиками або вегетаріанцями. Макробіотики отримували з молочних продуктів в середньому ~ 1 мкг B12 на добу. Також вони їли рибу, червоне м'ясо або курку 2-3 рази на тиждень.


Таблиця 1. ван Дуссельдорп та ін. [1999, Netherlands]


Кіл-ть

В12 у крові,

пг/мл

Рівень ММА у крові, мкмоль/л

ММА у крові >0,41 мкмоль/л

Гомоцистеїн >12,8 мкмоль/л

Макробіотики, хлопчики

37

288 [A]

0,29 (0,9-0,93) [C]

24%

8%

Макробіотики, дівчата

36

389 [B]

0,25 (0,9-0,70) [D]

17%

11%

Контрольна група, хлопчики

39

653 [A]

0,15 (0,06-0,43) [C]

5%

5%

Контрольна група, дівчата

55

618 [B]

0,17 (0,07-0,40) [D]

5%

5%

A, B, C, D – Статистично значуща відмінність між групами з однаковими буквами


Таким чином, помірне споживання продукції тваринного походження не було достатнім, щоб відновити нормальний стан B12 у 21% цих дітей (ґрунтуючись на вимірюваному рівні метилмалонової кислоти, ММА).

Використана література

___

Infrequent Animal Food Intake doesn’t Cure B12 Deficiency

[source]


There is evidence that B12 function cannot be restored to healthy levels by adding small amounts of animal products into the diet. van Dusseldorp et al. [1999, Netherlands] investigated whether moderate consumption of animal products is sufficient for achieving normal B12 function in 73 adolescents who had been strict macrobiotics (MAC) until 6 years old and then switched to a lacto-ovo-vegetarian (LOV) or non-vegetarian (NV) diet. 94 people who had never been macrobiotic or vegetarian served as controls. Dairy supplied an average of ~1 µg B12/day for the MACs. They also ate fish, red meat, or chicken 2-3 times/week.


TABLE 1. VAN DUSSELDORP ET AL. [1999, Netherlands]



Number

serum B12

(pg/ml)

sMMA Range

(µmol/l)

sMMA > .41 µmol/l

HCY > 12.8 µmol/l

MAC

Boys

37

288 [A]

.29 (.09-.93) [C]

24%

8%

Girls

36

389 [B]

.25 (.09-.70) [D]

17%

11%

Controls

Boys

39

653 [A]

.15 (.06-.43) [C]

5%

5%

Girls

55

618 [B]

.17 (.07-.40) [D]

[A,B,C,D] – Statistically significant difference between groups with same letters


Thus, moderate animal product consumption was not enough to restore normal B12 status for 21% of these children, based on MMA levels.

Bibliography

___

__________