Статті від Академії харчування та дієтології США > Рослинні дієти при хронічному захворюванні нирок


Рослинні дієти при хронічному захворюванні нирок

Якщо ви лакто-ово вегетаріанець чи веган, ваш вибір продуктів харчування може бути адаптованим до дієти, що рекомендується для лікування хронічної хвороби нирок (ХНН).


Хронічна хвороба нирок


Дослідження показують, що рослинна дієта може уповільнити прогресування хронічних захворювань нирок (ХХН) та запобігти деяким ускладненням гіпертонії, хвороб серця та діабету 2 типу.

План харчування при ХХН підбирається індивідуально для кожної людини та може відрізнятися і варіюватися залежно від залишкового рівня функції нирок. Функцію нирок оцінюють за допомогою швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ). Зниження ШКФ означає погіршення функції нирок. Суворе дотримання індивідуального плану харчування допомагає підтримувати нормальний рівень мінералів у крові та оптимальний рівень білка. Зверніться до сертифікованого дієтолога, аби розробити персоналізовані рекомендації щодо харчування.

Серед поживних речовини, на які потрібно звернути особливу увагу при захворюванні нирок – білок, фосфор, калій, натрій і кількість спожитої рідини. 

Ключові моменти:

  • Будьте проактивними та дотримуйтеся правильного харчування, щоб сповільнити прогресування захворювання нирок.

  • У міру прогресування захворювання нирок потреби в поживних речовинах змінюються.

  • Дієта з низьким вмістом білка допомагає підтримувати залишкову функцію нирок. Коли швидкість клубочкової фільтрації (ШКФ) падає нижче 15, можна розпочати діаліз, що потребує збільшення кількості білка. Сертифікований дієтолог може надати персоналізовані рекомендації щодо особливостей харчування у такому випадку.

Поживні речовини, на які варто звернути особливу увагу 

Білок

У новітній літературі стверджується, що понад 50% джерел протеїну у раціоні повинні надходити з рослинних продуктів. Нижче ви можете знайти найкращі джерела високоякісних рослинних білків, включаючи лакто-ово альтернативи. 

Рідина

Зазвичай споживання рідини не обмежується до початку діалізу. Однак ваш лікар та сертифікований дієтолог можуть надати більш точні вказівки та рекомендації щодо того, чи потрібне вам обмеження рідини та у якій кількості.

Говорячи про рідину, ми маємо на увазі будь-яку речовину, яка є рідкою при кімнатній температурі. Зокрема рідиною вважається вода, чай, кава, газована вода, морозиво, сорбет, бульйон та будь-яка рідина, якою можна запивати ліки.

Калій

Калій бере участь у регулюванні артеріального тиску, роботі серця, скорочення м’язів та багатьох інших функцій організму. У міру зниження функції нирок вміст калію у організмі може збільшуватися, тому слід обмежити або виключити споживання продуктів з високим його вмістом. Калій міститься в багатьох продуктах харчування, включаючи фрукти, овочі, м’ясо та молочні продукти. Дані підтверджують, що вживання фруктів і овочів є більш корисним для здоров’я нирок. Проконсультуйтеся з сертифікованим дієтологом щодо контролю споживання калію. Крім того, за необхідності лікар може призначати препарати, які допомагають контролювати рівень калію, так звані «зв’язувачі» калію.

Факти про вміст калію у продуктах і його засвоєння:

  • Вміст калію вказаний на етикетці, однак його засвоєння може коливатися залежно від самого продукту харчування.

  • Добавки калію, що містяться в оброблених харчових продуктах, засвоюються на 90-100%.

  • Рослинні джерела калію (зокрема фрукти та овочі) містять велику кількість вітамінів, мінералів і клітковини

  • Замочування або відварювання овочів може зменшити кількість засвоюваного калію 

Натрій

Натрій - це поширений мінерал, який міститься в різних харчових продуктах, причому оброблені та консервовані продукти зазвичай містять вищий його рівень. Рослинні альтернативи м’ясу часто споживають для задоволення потреб у білку, однак вони підпадають під категорію оброблених харчових продуктів. Під час споживання оброблених продуктів та напівфабрикатів важливо уважно переглядати харчові етикетки, щоб з'ясувати вміст натрію на порцію. Крім того, рекомендується звернутися до лікаря або дієтолога для консультації щодо денної норми споживання натрію. Контроль рівня натрію має велике значення для підтримки нормального артеріального тиску та балансу рідини, особливо у разі хронічних захворювань нирок.

На що звернути увагу при споживанні натрію:

  • Контролюйте споживання напівфабрикатів, таких як заморожені страви, консерви, солоні закуски, твердий сир, паста місо

  • Перевіряйте інформацію про вміст натрію на етикетці, споживаючи рослинні альтернативи м’ясу або м’ясним продуктам, такі як веганські та вегетаріанські бургери, ковбаски, бекон і хот-доги з тофу. 

  • Будьте обережні з кількістю соєвого соусу і соусу теріякі у вашому раціоні, а також сіллю, яка міститься в сумішах трав та спецій 

Фосфор

Фосфор – це мінерал, який міститься майже в усіх продуктах харчування, особливо в багатих на білок. Фосфор в поєднанні з кальцієм відіграє важливу роль у підтримці здоров’я кісток, сприяє передачі енергії, синтезу білка та бере участь у інших функціях організму. Оскільки функція нирок при ХХН знижується, може відбуватися накопичення фосфору в крові, що призводить до ослаблення кісткової тканини та кальцифікації м’язової тканини, включаючи серцеву. Проконсультуйтеся з сертифікованим дієтологом, аби отримати персоналізовані рекомендації щодо обмеження споживання фосфору згідно вашої функції нирок. Для підтримки нормального рівня фосфору в крові можуть знадобитися ліки, які називаються «зв’язувачами» фосфору. Ці ліки діють шляхом зв’язування фосфору в шлунково-кишковому тракті перед тим, як він всмоктується в кров. Зверніться до свого лікаря стосовно детальних рекомендацій з цього приводу. 

Основні факти про фосфор:

  • Рівень засвоєння фосфору залежить від джерела їжі

  • Джерела білка рослинного походження мають нижчий рівень засвоєння

  • Оброблені харчові продукти часто містять велику кількість добавок фосфору, які засвоюються на 90–100%.

  • Вміст фосфору не завжди вказують на етикетці харчових продуктів; натомість шукайте слова, що починаються з «фос-» у списку інгредієнтів, наприклад такі терміни, як «фосфорна кислота»

  • У базі даних Міністерства сільського господарства США (USDA – прим.ред.) можна переглянути детальну інформацію про поживну цінність багатьох харчових продуктів, хоча іноді там може бути вказано менший вміст фосфору ніж є насправді

Для отримання більш точних даних щодо вмісту фосфору в харчових продуктах рекомендується скористатися ресурсом FoodData Central (usda.gov) або калькулятором раціону у вигляді Excel таблиці.

Джерела високоякісних білків*

Для веганів

 

  • Сочевиця

  • Приготовані сушені боби**  

  • Темпе

  • Тахіні**  

  • Тофу  

  • Рослинне молоко***

  • Кіноа

  • Горіхове масло**

  • Збагачені білками макарони і пластівці

  • Сейтан

  • Насіння (соняшникове, гарбузове)*

  • Овочі*

 

Для лакто-/лакто-ововегетаріанців

 

  • Яєчний білок

  • Яєчний жовток**

  • Сир**

  • Молоко (коров'яче, козяче)**

  • Йогурт**

 

*Проконсультуйтеся з лікарем щодо відповідних розмірів порцій

**Продукти з високим вмістом фосфору

***Вміст поживних речовин та білка може змінюватись залежно від марки продукту

Додаткові поради

Вітаміни та мінерали

Важливо консультуватися з лікарем та дієтологом щодо прийому полівітамінів, доступних без рецепта. При дотриманні рослинної дієти вітамінні та мінеральні добавки можуть бути корисними, але рекомендується обговорити їх вживання зі спеціалістом. Також важливо повідомити лікаря та дієтолога про будь-які харчові добавки чи трав'яні добавки, які ви приймаєте.

—-

Сертифікований дієтолог може допомогти вам розробити здоровий вегетаріанський або веганський план харчування, який відповідає вашим потребам. 

© 2021 VN DPG. 

RD Resources – це проект групи дієтологічної практики вегетаріанського харчування.Професійні ресурси також доступні для учасників за адресою www.VNDPG.org  

Оновлено: Анна Марі Родрігес – сертифікована дієтологиня, членкиня Академії харчування та дієтології США

Переглянуто: Меліса Прест – сертифікована дієтологиня, має докторську ступінь з клінічного харчування, сертифікована фахівчиня з харчування для осіб із захворюваннями нирок

Термін актуальності статті закінчується в червні 2026 року.


---

Plant-based Diets in Chronic Kidney Disease

[source]

You might be considering more plant-based nutrition for health benefits! Perhaps you are a lacto-ovo vegetarian or vegan! Plant-based foods can “fit” in your nutritional management of chronic kidney disease (CKD).

Chronic Kidney Disease

Research shows a plant-based diet may slow the progression of CKD as well as some of the risks and complications from hypertension, heart disease, and Type 2 diabetes.

A meal plan for CKD is highly individualized and depends on the level of kidney function that is remaining. Kidney function is measured by GFR (Glomerular Filtration Rate). As GFR declines this indicates kidney function is declining. Carefully following a meal plan meeting your individual needs helps keep minerals in your blood at normal levels and keeps protein optimum. Consulting with a Registered Dietitian Nutritionist (RDN) can help you plan personalized nutrition guidance.

Nutrients of concern:

  • Protein, Phosphorus, Potassium, Sodium, Fluid

Key Take Away Points:

  • Be proactive and embrace nutrition for health to delay to progression of kidney disease.

  • As kidney disease progresses, nutrient needs change.

  • A low protein diet (LPD) helps support residual kidney function. Once GFR is <15, dialysis may be started; protein needs increase at this time. Your RDN will help guide you.

Nutrients of Concern

Protein

Newest literature suggests >50% of protein sources should come from plant sources. See below for protein sources offering high quality proteins.

Fluid

Fluid restriction is typically not necessary until dialysis; your Health Care Provider (HCP) and RDN will give you guidance if and how much of a fluid restriction is needed.

What counts as a fluid? If it is liquid at room temperature it is fluid. Examples include water, tea, coffee, soda, gelatin, ice cream, sherbet, and broth. Fluid includes liquid used to take medications.

Potassium

Potassium helps manage blood pressure, heart, and muscle contraction, and needed for many other body functions. As kidney function declines potassium can increase and high potassium foods may need to be limited or avoided. Potassium is found widespread in foods from fruits and vegetables to meats and dairy! Fruit and vegetable intake are shown to be beneficial to the kidneys; your RDN can provide guidance to manage this. There are medications available to help control potassium levels called potassium ‘binders’ and your HCP will identify if this is beneficial. 

Here are potassium pointers:

  • Potassium is listed on the Nutrition Facts food label, however the absorption may vary depending on the food source

  • Potassium additives from processed foods is 90 – 100% absorbed

  • Plant-based sources (fruits/vegetables) offer rich sources of vitamins, minerals, and fiber

  • Soaking or boiling vegetables can help reduce

Sodium

Sodium is a mineral widespread in food, however, processed and canned foods are typically higher in sodium. You may be using meat alternatives to meet protein needs; these are ‘processed’ food items. For processed and convenience foods check the Nutrition Facts food label per serving and talk with your HCP and RDN about the sodium intake per day for you to manage blood pressure and fluid management as CKD function declines. 

See the following sodium pointers:

  • Use caution with convenience foods such as frozen meals, canned foods, salted snack foods, processed cheese, vegetable miso

  • Look at the Nutrition Fact labels for meat analogues/alternates: veggie burgers, veggie sausage, veggie bacon, tofu hot dogs

  • Condiments such as soy and teriyaki sauces, salt to include seasoned salts.

Phosphorus

Phosphorus is a mineral found in almost all food, especially foods with protein. Phosphorus is necessary with calcium to maintain bone health, energy transfer, protein synthesis and more. As kidney function declines, phosphorus builds up in the blood and this can lead to weakened bone tissue and calcified muscle tissue, including the heart! Your RDN will guide you to how much phosphorus should be limited based on your kidney function. Medication may be needed to help keep phosphorus in normal levels in the blood and these are referred to as phosphorus ‘binders’. These medications act by binding to phosphorus in the ‘gut’ to food as you eat, before phosphorus is absorbed into the bloodstream; your HCP will provide guidance if this is needed. 

Here are a few pointers:

  • Absorption of phosphorus varies depending on the food source

  • Plant-based protein sources are less absorbed

  • Processed foods often have high amounts of phosphorus additives and this is 90 – 100% absorbed

  • The Nutrition Facts food label does not have to list phosphorus; look for “Phos” in the ingredients such as words like “Phosphoric acid”

  • The USDA database is often a good place to review foods but often underestimates phosphorus FoodData Central (usda.gov)

Examples of High Quality Protein Sources*

Plant-Based

 

  • Lentils                            

  • Cooked, dried beans**        

  • Tempeh                          

  • Tahini**                            

  • Tofu                                 

  • Plant-based milks***

  • Quinoa

  • Nut-butters**

  • Protein fortified pasta, cereal

  • Seitan

  • Seeds (sunflower, pumpkin)*

  • Vegetables offer excellent protein sources*

 

Lacto/Lacto-Ovo

 

  • Egg whites                      

  • Egg yolk**

  • Cheese**                     

  • Milk (cow, goat)**

  • Yogurt**

 

*Check with your RDN for appropriate serving sizes 

**Indicates higher in phosphorus

***mineral content/protein varies and may change based on brand

Additional Tips!

Vitamins and Minerals

An over-the-counter multivitamin may be adequate to meet your needs; discuss this with your HCP and RDN. A vitamin and mineral supplement may be beneficial when following a plant-based diet. Discuss dietary or herbal supplements you are taking.

—-

A registered dietitian nutritionist (RDN) can help you develop a healthy vegetarian eating plan that meets your needs. To find an RDN in your area, visit 

© 2021 by VN DPG. 


RD Resources are a project of the Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group. More topics available at www.VNDPG.org 

Revised by AnnaMarie Rodriguez, RDN, LD, FAND. 

Reviewed by Melissa Prest DCN, MS, RDN, CSR, LDN. 

Expires May 31, 2026.


---

***