Статті від Академії харчування та дієтології США > Рослинні дієти при діабеті


Рослинні дієти при діабеті

Рівень діабету зростає в усьому світі, вражаючи понад 425 мільйонів людей станом на 2017 рік, і, за прогнозами, сягне 629 мільйонів до 2045 року.[1] Рослинні дієти можуть сприяти запобіганню, лікуванню, а в деяких випадках повному одужанню від діабету 2 типу.

Понад 100 мільйонів дорослих американців мають діабет або переддіабет. Згідно з даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США (CDC, 2019), 90% людей з переддіабетом не знають про його наявність, а у період з 1980 по 2010 рік рівень захворюваності на діабет зріс втричі.[2] Діабет може призводити до багатьох ускладнень, включаючи хвороби серця, інсульт, захворювання нирок та ампутації кінцівок.[2]

Позиція Академії харчування та дієтології США полягає в тому, що вегетаріанці та вегани мають менший ризик виникнення певних захворювань, включаючи діабет 2 типу.[3] Збалансований рослинний раціон включає багато необроблених продуктів, серед яких – зернові продукти, зокрема цільні зерна; фрукти, в тому числі ягоди (наприклад, чорниця і малина); овочі, особливо бобові і зелені листові овочі; а також горіхи та насіння.[4]

Запобігання і контроль діабету можливі завдяки зміні харчування та способу життя.[5] Ці зміни включають перехід на добре спланований здоровий раціон, який базується на різноманітній рослинній їжі з дотриманням норми розмірів порцій, досягнення та підтримання оптимальної маси тіла, а також, що не менш важливо, отримання задоволення від їжі.

І вегетаріанська, і веганська дієти можуть полегшити впровадження змін у раціоні та забезпечити наступні переваги для здоров’я:

Зниження рівня холестерину (загального та ЛПНЩ – так званого “поганого” холестерину – прим. ред.), зниження артеріального тиску та зниження ризику серцево-судинних захворювань та хвороб серця.[3] Ці ефекти рослинних дієт особливо корисні для людей з діабетом, враховуючи, що діабет є одним із основних факторів ризику серцево-судинних захворювань. Крім того, дотримання вегетаріанського та веганського харчування продемонструвало  успішні результати у лікуванні хвороб серця.[6]

Більше споживання клітковини що пов’язано з покращенням рівня цукру в крові у людей з діабетом.[7] Ще однією перевагою дієти з високим вмістом клітковини є посилене відчуття ситості, яке може допомогти контролювати апетит у процесі схуднення. [7]

Зменшення маси тіла. Ожиріння підвищує ризик діабету 2 типу, і втрата лише 5-10% надлишкової маси тіла пов’язана з покращенням контролю цукру в крові у людей з діабетом. Вегетаріанські дієти ефективні як для короткочасного (менше року), так і для тривалого (більше року) схуднення.[5]

Зменшення споживання насичених жирів, що може знизити резистентність до інсуліну. Споживання насичених жирних кислот пов’язане з маркерами інсулінорезистентності та підвищеним ризиком діабету 2 типу. Під час клінічних випробувань було показано, що насичені жири та трансжири викликають резистентність до інсуліну, тоді як мононенасичені, поліненасичені та омега-3 жирні кислоти не мають негативного впливу.[8] [9]

Планування вегетаріанських дієт

Вуглеводи

Вибирайте вуглеводи, багаті поживними речовинами, такі як фрукти, овочі, бобові та цільні зерна на регулярній основі.[5] Вуглеводи з високим вмістом клітковини (цільні зерна, сочевиця, бобові, овочі, фрукти) знижують стрибки рівня цукру в крові. Якщо ви п’єте фруктові соки – бажано вживати їх у помірних кількостях.

Жири

Щоб знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця, план харчування при цукровому діабеті повинен бути спрямований на зменшення споживання насичених жирів і трансжирів. Згідно рекомендацій Американської діабетичної асоціації (ADA), щоденний раціон людей з цукровим діабетом має містити менш ніж 10% насичених жирів від загальної кількості калорій і мінімальну кількість транс-жирів. Це означає  менше 22 грамів жирів для раціону на 2000 калорій.[11]

Мононенасичені жири, які містяться в горіхах, оливках, оливковій олії та авокадо, можуть сприяти покращенню маркерів серцевих захворювань.[9][12] А Омега-3 жири в насінні льону, чіа та грецьких горіхах, можуть допомогти знизити рівень шкідливого холестерину в крові.[12] (холестерин буває двох видів: ліпопротеїни низької та високої щільності – ЛПНЩ та ЛПВЩ відповідно, причому тільки ліпопротеїни низької щільності вважаються “шкідливими”, а ліпопротеїни високої щільності є важливими для здоров’я, це також треба враховувати – прим. ред.)

Білок

Потребу в білках можна повністю задовольнити за допомогою збалансованого вегетаріанського і веганського харчування.[3] Для отримання додаткової інформації про білок – перейдіть до розділу Білок у вегетаріанській та веганській дієтах

Бобові та сочевиця містять велику кількість розчинної клітковини, яка допомагає знизити рівень холестерину та регулювати рівень глюкози в крові. Крім того, вони мають низький вміст жиру, багаті на вітаміни та мінерали і містять резистентний крохмаль. 

Резистентний (або ж стійкий) крохмаль – це тип вуглеводів, який особливо корисний для здоров’я. Він не повністю перетравлюється в тонкому кишечнику і потрапляє в товстий кишечник, де піддається ферментації кишковими бактеріями, в результаті чого утворюються коротколанцюгові жирні кислоти, які допомагають контролювати рівень глюкози та чутливість до інсуліну. [13]

Соєві боби і горіхи [15] знижують рівень холестерину (знову ж, мова йде тільки про “поганий” холестерин, ЛПНЩ  – прим.ред) через вміст розчинної клітковини та ізофлавонів сої, які можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане із захворюваннями серця. [14] Соєвий білок зустрічається у різноманітних продуктах, включаючи соєві боби, соєве молоко, соєвий йогурт і сир, соєві горіхи, тофу, темпе (ферментовані соєві боби), соєвий текстурат і аналоги м’яса з сої.

Рослинні альтернативи м'ясним продуктам: Замінники м'яса стають все більш популярними і доступними продуктами в супермаркетах та онлайн-магазинах. Хоча не обов’язково споживати ці продукти, щоб задовольнити необхідні потреби в білках, однак вони можуть бути корисними для людей, які переходять з м’ясної дієти на вегетаріанську.

Метформін і вітамін B12

Вегетаріанці та вегани мають підвищений ризик дефіциту вітаміну B12. [17] Метформін (також відомий як глюкофаж) — це поширений пероральний препарат, який використовується для лікування діабету 2 типу (і іноді переддіабету). Згідно даних, метформін може знижувати всмоктування B12 у деяких пацієнтів. 

Для отримання додаткової інформації про вітамін B12 – перейдіть до розділу Вітамін B12 для веганів і вегетаріанців.

Гестаційний діабет

Вегетаріанська дієта може бути ефективною у лікуванні гестаційного діабету (цукровий діабет вагітних – прим.ред.), оскільки сприяє нормалізації рівня цукру в крові. Однак настійно рекомендується проконсультуватися з сертифікованим дієтологом та лікарем, аби розробити персоналізовані рекомендації щодо харчування.

Висновки

Згідно результатів досліджень, вегетаріанські дієти можуть бути корисними для профілактики та лікування діабету. Проконсультуйтеся з сертифікованим дієтологом, щоб дізнатися більше про те, як вегетаріанська або веганська дієта може покращити ваше здоров’я при діабеті.

Приклад рослинного меню з 45-60 грамами вуглеводів на прийом їжі

Раціон містить 1800-2000 калорій залежно від бренду продуктів і вибору перекусів

Прийом їжі

Меню

Вміст вуглеводів

Сніданок

½ чашки ”скремблу” тофу

9 грамів

½ чашки нарізаної кубиками картоплі

15 грамів

½ чашки нарізаного кубиками болгарського перцю

2 грами

Маленький апельсин

15 грамів

Соєва котлета

3 грами

Один шматочок цільнозернового тосту

15 грамів

1 чайна ложка маргарину

0 грамів

Чай або кава (без цукру)

0 грамів

Обід

1 чашка вегетаріанського чилі

30 грамів

6 цільнозернових крекерів

15 грамів

2 чашки салату з міксом овочів

5-15 грамів

1 столова ложка заправки для салату

0 грамів

Напій без цукру

0 грамів

Вечеря

1 чашка тушкованої суміші овочів з низьким вмістом вуглеводів

15 грамів

2/3 чашки вареної кіноа

30 грамів

2 чайні ложки оливкової олії

0 грамів

½ чашки смаженого сейтану

15 грамів

Напій без цукру

0 грамів

Ідеї ​​для перекусів

17 виноградин

15 грамів

30 грамів горіхів

4 грами

Сира морква з 2 столовими ложками хумусу

4 грами

¾ склянки нежирного соєвого йогурту

15-20 грамів

1 стебло селери з 1 столовою ложкою натурального арахісового масла

4 грами


Таблиця 1: Зразок плану вегетаріанського харчування з 45-60 г вуглеводів на прийом їжі



© 2019 by Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group.

Авторка: Деббі Лукус – магістерка наук, сертифікована дієтологиня, сертифікована викладачка у галузі діабету

Оновлено: Кріс Вольяно – магістр наук, сертифікований дієтолог 

Термін актуальності статті закінчується в червні 2024 року.


---

Plant-based Diets in Diabetes

[source]

Global diabetes rates are rising rapidly, impacting over 425 million (2017) with projections reaching as high as 629 million by 2045.[1] Plant-based diets can help prevent, manage, and in some cases reverse Type 2 Diabetes.

Over 100 million American adults have either diabetes or prediabetes. Of those with prediabetes, 90% don’t know they have it (CDC, 2019). Diabetes incidence has tripled between 1980 and 2010.[2] Diabetes is associated with multiple health conditions, including heart disease, stroke, kidney disease and limb amputations.[2]

It is the position of The Academy of Nutrition and Dietetics that vegetarians and vegans are at reduced risk of certain health conditions, including type 2 diabetes.[3] A healthy, vegetarian diet is defined by a variety of unrefined foods, including grain products such as whole grains; fruits, including berries (e.g., blueberries and raspberries); vegetables, especially legumes and green leafy vegetables; and nuts and seeds.[4]

It is important to prevent and manage diabetes with diet and lifestyle changes.[5] These changes include adopting and maintaining healthy eating patterns, emphasizing a variety of plant-based foods with appropriate portion sizes, achieving and maintaining body weight goals, and maintaining the pleasure of eating.

Both vegetarian and vegan diets can easily satisfy these goals and may offer the following additional benefits:

Lower cholesterol levels (total and LDL levels), lower blood pressure, and a reduced risk for cardiovascular and heart disease.[3] These benefits are particularly advantageous to people with diabetes as it is one of the top risk factors for cardiovascular disease. Vegetarian and vegan meal plans have been successfully used as interventions for heart disease.[6]

Higher fiber intakes which is associated with improved blood sugar in people with diabetes.[7] Another advantage of high-fiber diets is increased feeling of fullness, which can aid in weight loss.[7]

Lower body weight. Obesity increases the risk for type 2 diabetes and just 5-10% loss of excess body weight is associated with improved blood sugar control in people with diabetes. Vegetarian diets are effective for both short-term (less than a year) and long-term (more than a year) weight loss.[5]

Reduced saturated fat intake which can reduce insulin resistance. Intake of saturated fatty acids is associated with markers of insulin resistance and increased risk of type 2 diabetes. In clinical trials, saturated and trans fats have been shown to cause insulin resistance, whereas mono-, poly- and omega-3 fatty acids do not have an adverse effect.[8] [9]

Planning Vegetarian Diets

Carbohydrates

It’s important to choose nutrient-dense carbohydrate choices such as fruits, vegetables, legumes and whole grains on a regular basis.[5] Choosing higher fiber carbohydrates (whole grains, legumes, beans, vegetables, fruits) can slow the rise of blood sugars. Fruit juices should be consumed in moderation.

Fat

Diets should reduce intake of saturated fat and trans fats to reduce the risk for coronary artery disease. The American Diabetes Association (ADA) recommends <10% total energy from saturated fat and minimal trans fatty acids daily, or less than 22 grams for a 2000 calorie diet.[11] 

Monounsaturated fats, such as those found in nuts, olives, olive oils and avocados, may help improve heart disease markers.[9][12] Omega-3, such as flax seeds, chia seeds, and walnuts may help lower bad cholesterol in the blood.[12]

Protein

Protein needs can be adequately met in vegetarian and vegan meal plans.[3] For more information on protein, see the RDN resource Protein in Vegetarian and Vegan diets.

Legumes (or pulses) are a rich source of soluble fiber (aids in reduction of cholesterol and blood glucose), low in fat, and high in vitamins and minerals. 

Legumes contain resistant starch which resists digestion and ferments into short-chain fatty acids, which have potential health benefits, including helping with glucose control and insulin sensitivity. [13]

Soybeans and nuts [15] are associated with reduced LDL cholesterol levels, contain soluble fiber, and provide soy isoflavones which may help reduce inflammation related to heart disease. [14] Soy protein is available in a variety of forms including soy beans, soy milk, yogurt and cheese, soy nuts, tofu, tempeh (fermented soy beans), soy nuts and nut butters, textured soy protein and meat substitutes.

Meat Substitutes: Meat substitutes are growing in popularity and rapidly expanding in grocers. Clients do not need to consume these products to meet adequate protein requirements, however some may find meat substitutes beneficial when transitioning from a meat-based diet to a vegetarian diet.

Metformin and Vitamin B12

Vegetarians and vegans are at a higher risk of Vitamin B12 deficiency.[17] Metformin (also called Glucophage) is a common oral medication used to treat type 2 diabetes (and occasionally pre-diabetes). Metformin has been shown to decrease absorption of B12 in some patients. 

More information about vitamin B12 can be found in the RD Resource, Vitamin B12 in Vegetarian Diets.

Gestational Diabetes

A vegetarian diet can be used successfully in gestational diabetes management, however, consultation with an RDN is strongly recommended to ensure that individual needs are met.

Conclusions

Research indicates that vegetarian diets may be beneficial for diabetes prevention and management. Consult with a registered dietitian to better understand how a vegetarian or vegan diet may help improve your health outcomes in relation to diabetes management.

Sample Vegetarian Meal Plan with 45-60 grams carbohydrate per meal

1800 – 2000 calories depending on brand of items and snack choices


Meal

Menu

Carbs

Breakfast

4 ounces scrambled tofu

9 grams

½ cup diced potatoes

15 grams

½ cup diced bell peppers

2 grams

Small orange

15 grams

Breakfast soy sausage patty

3 grams

One slice whole grain toast

15 grams

1 teaspoon margarine

0 grams

Tea or coffee (without sugar)

0 gram

Lunch

1 cup vegetarian chili

30 grams

6 whole grain crackers

15 grams

2 cups tossed salad with mixed veggies

5 -15 grams

1 tablespoon vinaigrette salad dressing

0 grams

Carbohydrate-free beverage

0 grams

Dinner

1 cup sautéed mixed low carbohydrate vegetables

15 grams

2/3 cup cooked quinoa

30 grams

2 teaspoons olive oil

0 grams

4 ounces stir-fried seitan

15 grams

No or low-carbohydrate beverage

0 grams

Snack Ideas

17 grapes

15 grams

1 ounce nuts

4 grams

Raw carrots with 2 tablespoons hummus

4 grams

¾ cup soy low fat yogurt

15 - 20 grams

1 stalk celery with 1 tablespoon natural peanut butter

4 grams


Table 1: Sample Vegetarian Meal Plan with 45-60g carbohydrates per meal



© 2019 by Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group.

Written by: Debbie Lucus, MS, RD, CDE and updated by Chris Vogliano, MS, RDN

Expires June 2024.


---

***