Статті від Академії харчування та дієтології США > Терапевтичний ефект вегетаріанського і веганського харчування при хронічних захворюваннях


Терапевтичний ефект вегетаріанського і веганського харчування при хронічних захворюваннях

Збалансоване вегетаріанське харчування може знизити ризик виникнення багатьох хронічних захворювань та має терапевтичний ефект, покращує стан та сприяє одужанню від ожиріння, серцевих захворювань, гіпертонії, діабету 2-го типу та деяких проблем травлення. Вегетаріанське харчування також перспективне у терапії раку та захворювань нирок.


Зайва вага / ожиріння

Високий вміст клітковини та щільність поживних речовин (більше поживних речовин при меншій кількості калорій) вегетаріанського харчування можуть допомогти здоровому схудненню. Клітковина в бобових, цільних злаках, фруктах та овочах дає тривале відчуття ситості після прийому їжі та допомагає відновити баланс кишкових бактерій для підтримки ефективного метаболізму. Оскільки ожиріння є фактором ризику для більшості захворювань, про які йдеться нижче,  здорова втрата ваги може допомогти в їх лікуванні.


Серцеві захворювання

Вегетаріанські дієти допомагають лікувати серцеві захворювання, борючись із ожирінням, а низький вміст насичених жирів у рослинних продуктах допомагає зменшити вироблення холестерину. Хороші джерела розчинної клітковини, такі як бобові, ячмінь, овес і деякі фрукти, включаючи яблука, персики, груші та сливи, допомагають знизити рівень холестерину в крові. Рослини містять тисячі інших рослинних хімічних речовин і корисних олій, які можуть буквально лікувати хвороби, таким чином знижуючи ризик серцевого нападу та інсульту.


Цукровий діабет 2-го типу

Веганське та вегетаріанське харчування допомагає у лікуванні діабету, переважно через зниження ваги. Високий вміст клітковини у вегетаріанській дієті допомагає контролювати коливання цукру в крові після їжі. Крім того, вживання цільної рослинної їжі допомагає слідкувати за об’ємом порцій та зменшує почуття голоду, підвищуючи відчуття ситості і наповненості, а також стабілізуючи рівень цукру в крові. І що важливо, включення більшої кількості цільнозернових продуктів в раціон дозволяє організму отримати більше поживних речовин, які сприяють ефективнішому регулюванню рівня цукру в крові.

Артеріальна гіпертензія

Раціон, що переважно складається з домашніх необроблених рослинних страв, не лише сприяє зниженню ваги, а і допомагає підтримувати здоровий артеріальний тиск.

Рослинні продукти містять природно низьку кількість натрію. До того ж, більшість фруктів та овочів, а особливо бобові, багаті калієм, який допомагає відновлювати здоровий артеріальний тиск. Тож побудувавши збалансовану і поживну основу раціону, можна включити помірну кількість солі або ж продуктів з її вмістом до свого меню. Попри це, важливо мінімізувати вживання продуктів з високим вмістом натрію, таких як хліб, сухі сніданки, сири, консервовані соуси з супермаркетів, салатні заправки, супи, оброблені продукти та страви з ресторанів.

Закрепи та дивертикулярна хвороба

Споживання продуктів з високим вмістом клітковини знижує ризик розвитку закрепів та нормалізує кишкову перистальтику. Розчинна клітковина з таких продуктів, як квасоля, овес, ячмінь і яблука, притягує воду до кишківника, розм’ягшуючи кал та сприяючи його легкому просуванню, а також підтримує здорову мікрофлору кишківника. 

Просуванню калових мас також сприяє нерозчинна клітковина, що міститься у більш твердих частинах рослинних продуктів, таких як шкірка фруктів і багатьох овочів. 

Покращення функції кишечника допомагає зменшити ризик виникнення дивертикульозу, що характеризується утворенням дивертикулів – випинань, що утворюються вздовж кишкової стінки через надмірне напруження під час дефекації.

Хронічна ниркова недостатність

Діабет та артеріальна гіпертензія значно збільшують ризик виникнення хронічної ниркової недостатності. Однак вегетаріанське харчування не лише знижує рівень цукру в крові та кров’яний тиск, а і покращує прогноз при нирковій недостатності, особливо на ранніх етапах захворювання. В збалансованому вегетаріанському раціоні менше білків та натрію, що запобігає подальшому пошкодженню нирок та може уповільнити розвиток хвороби.

Рак

Рекомендації з харчування в період одужання від раку подібні до тих, що спрямовані на профілактику онкозахворювань. Зокрема, акцент переноситься на цільні злаки, бобові, фрукти та овочі зі значним обмеженням червоного та переробленого м’яса.

Важливо зауважити, що попри те, що дослідження тривають, наразі немає даних, які підтверджували б вплив вегетаріанського раціону на ремісію раку або рівень смертності. Однак, незважаючи на надмірні занепокоєння щодо споживання соєвих продуктів під час одужання від раку молочної залози, сучасні дослідження показують відсутність впливу або навіть невеликий позитивний вплив щодо цього.

Полегшення процесів травлення

Багато людей уникають бобових через те, що вони важко перетравлюються. Однак боби - це корисне та смачне джерело білків, клітковини та інших поживних речовин. Тож, аби зменшити газоутворення та здуття живота від споживання бобів – скористайтеся порадами, перерахованими нижче:

  • Поява газів і здуття при споживанні консервованих бобових спричинене рідиною. Добре промийте консервовані бобові, щоб зменшити метеоризм. Крім того, консервована квасоля в томатному соусі також може спричиняти підвищене газоутворення через склад соусу.

  • Замочуйте сухі бобові (на 8-10 годин) та промивайте перед приготуванням. Також ви можете промивати бобові у процесі замочування, щоразу змінюючи воду на свіжу, аби отримати ще кращий результат

  • Збільшуйте порції поступово. Починайте з невеликої кількості тих видів бобових, які легше засвоюються, наприклад сочевиця та колотий горох. Повільно збільшуйте розмір порції та частоту споживання, а потім додавайте чорну квасолю, квасолю пінто, нут, червону квасолю, білу квасолю та інші крупніші види бобових.

  • Замість того, щоб їсти цілі бобові, розімніть їх виделкою або перетріть у пюре для подальшого використання в буріто, супах і соусах.

Висновки

Ретельно спланований вегетаріанський раціон може сприяти повному одужанню або, принаймні, полегшити перебіг більшості хронічних хвороб. Переваги збалансованого рослинного харчування під час лікування хронічних захворювань – практично безмежні. Саме тому, веганство чи вегетаріанство не лише приносить користь для здоров’я, а і допомагає підвищити якість життя.

Сертифікований дієтолог може допомогти вам розробити здоровий вегетаріанський або веганський план харчування, який відповідає вашим потребам. 

—-

© 2019 VN DPG.

Автор статті: Марк Ріфкін – сертифікований дієтолог 

Термін актуальності статті закінчується в червні 2024 року.


---

Therapeutic Use of Vegetarian/Vegan Diets in Chronic Disease

[source]


Well-balanced vegetarian diets reduce risk of many chronic diseases, and may treat, improve or reverse obesity, heart disease, high blood pressure, type 2 diabetes, and some digestive problems. They also offer promise in treatment for cancer and kidney disease.



Overweight / Obesity

The high fiber and nutrient density (more nutrients for fewer calories) of vegetarian diets might be one reason why these eating styles may support healthy weight loss. The fiber in beans, whole grains, fruits and vegetables can provide extended fullness after meals and re-balance gut bacteria to support efficient metabolism. Since obesity is a risk factor for most of the chronic diseases discussed below, healthy weight loss can aid in their treatment.


Heart Disease

Vegetarian diets help treat heart disease by addressing obesity, and the low saturated fat content of plant foods helps reduce cholesterol production. Good sources of soluble fiber, such as beans, barley, oats, and certain fruit, including apples, peaches, pears and plums, help reduce blood cholesterol levels. Plants contain thousands of other plant chemicals and healthy oils that can literally treat disease thus reducing risk of heart attack and stroke.



Type 2 Diabetes

Vegetarian/vegan diets help treat diabetes, mostly through weight loss. The high fiber content found in a vegetarian diet helps control blood sugar swings after meals and the resulting fullness helps control intake and hunger cravings, increasing satiety and fullness and stabilizing blood sugar levels. Eating more whole grains may also supply greater amounts of nutrients needed to help your body use blood sugar more efficiently.


Hypertension (High Blood Pressure)

In addition to supporting weight loss, meals based around mostly home-prepared, unprocessed plant foods may support healthy blood pressure, since they are naturally low in sodium. 

Starting from such a healthy base may then allow moderate use of added salt or salty ingredients. Overall, be cautious about sodium intake from foods like bread, breakfast cereals, cheese, bottled sauces, marinades and dressings, soups, processed foods and restaurant meals. Additionally, most fruits, vegetables and especially beans are high in potassium which also may be essential to restoring healthy blood pressure.


Constipation and Diverticular Disease

High fiber foods reduce constipation and contribute to regular, smooth bowel movements. Soluble fiber from foods such as beans, oats, barley and apples attracts water to the colon, making stools soft and easy to pass, and supports healthy gut bacteria. 

Movement of stool is further aided by insoluble fiber found in the more sturdy parts of plant foods, such as fruit peels and many vegetables. 

Improved bowel function also reduces risk of diverticulosis which is the presence of small pouches pushed out from the colon wall due to heavy straining during bowel movements.


Chronic Kidney Failure

Diabetes and hypertension significantly increase risk for chronic kidney disease. When vegetarian diets reduce blood sugar and blood pressure, kidney disease prognosis improves, more so in early stages of kidney disease. The lower protein and sodium content typical of vegetarian diets limits further damage and may slow disease progression.


Cancer

Nutrition guidelines for cancer recovery are similar to those for prevention and recovery include choosing whole grains, beans, fruits and vegetables, and significantly limiting red and processed meats.

While research is ongoing, no data on the effects of vegetarian diets on cancer remission or death rates are available. Despite exaggerated concerns about the use of soy foods during breast cancer recovery, research now shows either a neutral effect or small benefits, and perhaps more.

Easing Digestive Issues

Because of digestive concerns, many people avoid eating beans, which are healthy and delicious sources of protein, fiber and other nutrients. Check out these easy methods to reduce the gas and bloating that beans can sometimes produce:

  • In canned beans, the cause of the gas and bloating is in the liquid. Rinse canned beans well to help reduce flatulence. Baked beans may produce more gas in some people because the gas-causing agent is consumed with the sauce.

  • For dried beans, soak for 8-10 hours and rinse before cooking. Repeatedly rinsing and adding fresh water over that time may provide even better results.

  • Increase intake slowly. Start with more digestible types, such as lentils and split peas, in small amounts. Slowly increase the portion size and frequency, and then add larger beans, such as black, pinto, red, kidney, or chickpeas.

  • Instead of eating whole beans, mash or puree for use in burritos, soups, and dips.

Summary

Well-designed vegetarian diets can help to reverse major chronic diseases, or at least limit the damage from these diseases. The potential benefits of following a well-balanced vegetarian diet to treat chronic disease are almost unlimited.

A registered dietitian nutritionist can help you develop a healthy vegetarian eating plan that meets your needs. 

—-

© 2019 by VN DPG.

Written and updated by: Mark Rifkin, MS, RD, LDN

Expires June 2024.


---

***