- UA
- EN
Діабет II типу і веганська дієта
Зміст
Проспективний аналіз 2011 року в рамках дослідження Adventist Health Study-2
Перехресний аналіз 2009 року в рамках дослідження Adventist Health Study-2
Два проспективних дослідження показали, що вегани мають значно нижчі показники діабету.
Ряд клінічних випробувань останніх часів засвідчив, що веганська, або переважно веганська дієта, може знизити масу тіла, рівень цукру в крові й покращити інші показники, характерні для цукрового діабету II типу.
Обсерваційні дослідження
Проспективний аналіз з Оксфордської когорти EPIC (2019)
Після 17,6 років спостереження в когорті EPIC-Oxford вегани мали приблизно вдвічі менший ризик діагностування або смерті від діабету [19].
При подальшому коригуванні на індекс маси тіла зв'язок послаблюється (ВР 0,99, ДІ 0,66-1,48 для веганів).
Мета-аналіз обсерваційних досліджень (2017)
Мета-аналіз 2017 року розглянув 14 досліджень, опублікованих у 13 статтях [17]. Два з них були когортними дослідженнями, а інші 12 - перехресними.
Вегетаріанці мали нижчу захворюваність на діабет у восьми дослідженнях, тоді як в інших п'яти різниці не було. На основі об'єднаного аналізу досліджень, вегетаріанці мали на 27% нижчий ризик розвитку діабету порівняно з всеїдними (ВР 0,73, 95% ДІ: 0,61, 0,87).
Коли дослідники розглянули ефекти в різних групах, вони виявили, що чоловіки-вегетаріанці мають менший ризик захворіти на діабет, ніж всеїдні чоловіки, але не було ніякої різниці в ризику між жінками-вегетаріанками та всеїдними жінками. Дослідники також розглянули різні типи вегетаріанських дієт і виявили, що ризик діабету був найнижчим серед веганів і лакто-вегетаріанців. У песко-вегетаріанців ризик діабету не був нижчим, ніж у всеїдних, хоча у напіввегетаріанців він був нижчим.
Основним обмеженням цього мета-аналізу є те, що більшість досліджень були перехресними. Крім того, дослідження проводилися серед різних груп населення по всьому світу, де визначення та склад вегетаріанської дієти можуть відрізнятися. Це може пояснити, чому серед цих досліджень результати виявилися сильнішими в дослідженнях з Північної Америки, Європи та західної частини Тихого океану, ніж у дослідженнях з Південно-Східної Азії.
Проспективний аналіз 2011 року з дослідження Дослідження здоров'я адвентистів-2
За учасниками Дослідження здоров'я адвентистів-2 спостерігали протягом двох років. Вегани мали на 60% нижчий ризик розвитку діабету, ніж всеїдні учасники. [14].
Також було проведено окремий аналіз для чорношкірих учасників, який показав, що у чорношкірих веганів ризик захворювання склав близько 0,43 (0,25 - 0,74) у порівнянні з невегетаріанцями.
Ознака “чорна шкіра” мала асоціацію з підвищеною захворюваністю на діабет, так само як і вік, чоловіча стать та ІМТ. Вищий дохід і більша тривалість сну асоціювалися з нижчим рівнем захворюваності на діабет.
Автори застерігають, що оскільки показники визначалися на основі повідомлень учасників про діагноз "високий рівень цукру в крові" або "діабет", а не на основі вимірювання рівня цукру в крові кожного учасника, випадки діабету могли бути не виявлені.
Автори припустили, чому вегетаріанці мають нижчий рівень захворюваності на діабет:
«Фрукти й овочі можуть сприяти зменшенню ризиків захворювання на діабет II типу завдяки своїй низькій питомій калорійності, низькому глікемічному навантаженню і високому вмісту клітковини та макроелементів. Ще однією особливістю вегетаріанської дієти є наявність в раціоні цільнозернових і бобових. Дослідження показали, що ці продукти покращують глікемічний контроль, сповільнюють швидкість поглинання вуглеводів і знижують ризик розвитку діабету.»
Мессіна припускає, що високе споживання сої серед вегетаріанців адвентистів сьомого дня може відігравати профілактичну роль завдяки вмісту в ній лінолевої кислоти, білка та ізофлавону [20].
Перехресний аналіз 2009 року з Дослідження здоров'я адвентистів-2
У 2009 році було опубліковано перше дослідження, в якому вимірювався рівень захворювання на діабет II типу серед веганів. Це було перехресне дослідження, в ході якого було виявлено, що вегани мають найнижчу кількість випадків захворювання на діабет II типу, у порівнянні із будь-якою іншою дієтичною групою [12]. Результати наведені у таблиці 5.
У веганів ризик розвитку діабету II типу виявився на 68% нижчий, ніж у не-вегетаріанців.
Оскільки це дослідження було перехресним, результати можуть означати, що веганська дієта запобігає розвитку діабету, або що люди, хворі на діабет II типу, в меншій мірі здатні переходити на веганську дієту - або і те й інше.
Урахування індексу маси тіла деякою мірою зменшило різницю між веганами та не вегетаріанцями. Цього і слід було очікувати, тому що високий ІМТ є фактором, що провокує розвиток діабету II типу. Проте, нижчий ІМТ, був, імовірно, викликаний веганською дієтою, тому це не принижує впливу дієти на відмінність у результатах.
Навіть після урахування ІМТ у веганів була перевага. Автори розмірковували, що ще може бути корисним у веганській дієті:
«Веганська група споживала близько 650 грамів фруктів і овочів на день, приблизно на третину більше, ніж не вегетаріанці (деталі не надаються).
Дані спостереження вказують на те, що наявність в раціоні цих харчових компонентів зменшує ризик виникнення діабету II типу майже на 40%. Вегетаріанська дієта містить значно менше насичених жирів у порівнянні з не вегетаріанською, а насичені жирні кислоти можуть знижувати чутливість до інсуліну, хоча у нещодавньому огляді було виявлено невідповідність доказової бази цієї ідеї.
Типова вегетаріанська дієта включає продукти з низьким глікемічним індексом, такі як бобові, стручкові та горіхи. Ми не обчислювали глікемічне навантаження дієт.
Хоч дієти з низьким глікемічним індексом асоціюють зі зниженням ризику розвитку діабету II типу, когортні дослідження не завжди знаходять зв'язок між глікемічним індексом або глікемічним навантаженням і ризиком появи діабету; також не встановлено, чи викликає глікемічна реакція діабет».
Дослідження здоров'я адвентистів (1999)
Звіт 1999 року про результати першого дослідження Adventist Health Study показав, що ризик розвитку діабету у вегетаріанців приблизно наполовину менший у порівнянні з не вегетаріанцями [11]. Це було 6-річне проспективне дослідження, де вегани не були відділені від лакто-ово-вегетаріанців.
Клінічні дослідження
Було зафіксовано ряд клінічних випробувань з використанням веганської, або подібної до веганської дієти, з метою лікування діабету II типу. Як результат, у піддослідних було знижено рівень цукру в крові, а також дозування ліків.
Дослідження резистентності до інсуліну PCRM (2018)
Комітет лікарів за відповідальну медицину (PCRM) профінансував 16-тижневе рандомізоване контрольоване дослідження для визначення впливу веганської дієти з низьким вмістом жирів на резистентність до інсуліну та функцію бета-клітин [18].
Дорослі, які мали надлишкову вагу або ожиріння без діабету в анамнезі, були рандомізовані і одна група дотримувалась веганської дієти з низьким вмістом жирів (38 учасників), інша група продовжувала харчуватись без змін поточного раціону (37 учасників). Групі веганської дієти було рекомендовано їсти овочі, зернові, бобові та фрукти. Калорійність раціону складалася з 75% вуглеводів, 15% білків і 10% жирів.
У порівнянні з контрольною групою, у групі веганської дієти спостерігалося поліпшення функції бета-клітин і зниження інсулінорезистентності натще, зниження індексу маси тіла, жиру в організмі та жиру навколо внутрішніх органів (вісцерального жиру).
Втрата вісцерального жиру, зокрема, може частково пояснити зниження інсулінорезистентності, оскільки цей тип жиру виділяє гормони, які впливають на метаболізм. Покращення функції бета-клітин, що виражається в індукованій їжею секреції інсуліну, було пов'язане зі зниженням індексу маси тіла.
Хоча жодній з груп не було сказано обмежувати споживання їжі, обидві групи зменшили споживання калорій під час дослідження. Учасники групи веганської дієти не знизили середнє споживання калорій більше, ніж учасники контрольної групи, але їхнє споживання клітковини та вуглеводів збільшилося, а білків, холестерину та жирів зменшилося.
Ці результати демонструють, що зміна складу макронутрієнтів за допомогою веганської дієти без обмеження калорійності може покращити функцію бета-клітин та інсулінорезистентність натще у дорослих, які мають надлишкову вагу або ожиріння, але не мають діабету в анамнезі.
Корея (2016 рік)
Головною метою цього клінічного випробування стала спроба порівняти вплив веганської дієти та звичайної діабетичної дієти, розробленої Корейською Діабетичною Асоціацією (Korean Diabetes Association, КДА), на глікемічний контроль серед корейців [16].
Випробування тривало три місяці. У веганській групі налічувалось 46 учасників, а у групі КДА - 47. Після трьох місяців статистичні показники засвідчили більше зниження HbA1c в групі веганів у порівнянні з групою KДA (0,5% проти 0,2%, p = 0,017). І, якщо брати до уваги тільки тих учасників, які суворо дотримувались дієти, веганська дієта показала себе ще краще (0,9% проти 0,3%, р = 0,01).
Веганська група споживала менше калорій і насичених жирів, ніж група KДA. А споживання клітковини в веганській групі та в групі KДA склало 33,7 г і 24,9 г відповідно.
Група веганів втратила вагу, а група KДA - ні. Однак ні в жодній з груп не знизилися ані артеріальний тиск, ані рівень ЛПНЩ-холестерину. У представників веганської групи рівень тригліцеридів підвищився, в той час як в групі KДA - знизився; Це може свідчити про те, що веганська група споживала більше простих цукрів.
Чеська Республіка (2011 рік)
У 2011 році дослідники з Чеської Республіки провели порівняльний аналіз вегетаріанської (майже веганської) дієти та традиційної (контрольної) дієти для діабету II типу [15]. Вчені протестували кожну з дієт протягом 12 тижнів, а потім ще на 12 тижнів поєднали дієту з фізичними навантаженнями.
Вживання продуктів тваринного походження було зведено до мінімуму - до однієї порції знежиреного йогурту на день. Кількість споживаних калорій в обох дієтах також було обмежено (на відміну від наведених нижче досліджень PCRM , в яких веганська дієта не була обмеженою в калоріях). Частка жиру в вегетаріанській дієті складала приблизно 38%.
В групі, яка дотримувалась вегетаріанської дієти, спостерігалось більше зниження необхідності прийняття ліків від діабету (43% проти 5%), зменшення рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c), зменшення об'єму талії та жирових відкладень. У вегетаріанській групі ЛПНЩ-холестерин знизився на 8%, в той час, як в контрольній групі ЛПВЩ-холестерин підвищився. Фізичні вправи стали корисним доповненням до вегетаріанської дієти та посилили її позитивний ефект, а також підвищили рівень ЛПВЩ холестерину в вегетаріанській групі.
Дослідники заявили:
“Імовірно, є кілька механізмів, які можуть пояснити позитивний вплив вегетаріанської дієти: збільшення кількості клітковини в раціоні, зниження споживання насичених жирів [і більш високе співвідношення поліненасичених і насичених жирних кислот (P/S)], підвищене споживання негемового заліза і зниження запасів заліза, збільшення кількості рослинного білка в раціоні замість тваринного, надходження в організм більшої кількості антиоксидантів і фітостеринів.
Відзначено, що вегетаріанська дієта знижує інтраміоцелюлярну концентрацію ліпідів, і це, разом із впливом дієти на вісцеральний жир, що ми також спостерігали, може ставати причиною істотного впливу вегетаріанської дієти на чутливість до інсуліну і маркери ферментативного оксидативного стресу”
І також:
“В ході нашого випробування, а саме під час регулярних тренувань, також стало очевидно, що учасникам було легше дотримуватись вегетаріанської дієти, ніж звичайної діабетичної дієти.”
Дослідження PCRM (2004-2005рр)
У 2004 році дослідники, що входили до складу американського Комітету лікарів за відповідальну медицину (Physician's Committee for Responsible Medicine, PCRM) почали 74-тижневе дослідження, в якому взяли участь 99 піддослідних. Дослідження мало на меті порівняти вегетаріанську дієту з дієтою, рекомендованою Американською Асоціацією Діабету (American Diabetes Association) для людей, хворих на діабет II типу.
У цьому дослідженні веганська дієта знову ж таки мала знижений вміст жирів; менше ніж 10% від усього обсягу калорій. Учасників, які мали дотримуватись веганської дієти, попросили уникати жирної їжі, рослинної олії, смажених продуктів, авокадо, горіхів і насіння. Цього разу добровольців не просили виключити очищені злаки із раціону, натомість єдине про що їх попросили - надавати перевагу продуктам з низьким глікемічним індексом (див. Таблицю 4 для пояснення глікемічного індексу).
Контрольна група дотримувалась Американської Дієти для Діабетиків (American Diabetes Diet, АДД), що передбачала споживання 15 - 20% білка, <7% насичених жирів, 60 - 70% вуглеводів і мононенасичених жирів і <200 мг холестерину на добу. Раціон учасників розроблявся індивідуально, залежно від їх ваги та рівня ліпідів плазми. Для осіб, чий ІМТ був > 25 кг/м [2] (усіх, крім трьох) було прописане харчування, калорійність якого була знижена на 500-1000 ккал.
Для цієї статті було розглянуто чотири доповіді стосовно цього дослідження:
Клінічні висновки по закінченню 22 тижнів [2]
Рівень поживних речовин на 22-ий тиждень [3]
Клінічні висновки та рівень поживних речовин по завершенню 74 тижнів [4]
Прийнятність умов та дотримання дієти для учасників протягом 74 тижнів [5]
Знову ж таки, веганська група споживала менше калорій і мала значні втрати ваги. Приймання клітковини і вуглеводів збільшилося, в той час як рівень цукру в крові натще та глікогемоглобін HbA1c знизились (статистично вагомий результат зафіксовано тільки для перших 22 тижнів). Рівень холестерину і тригліцеридів також знизився, що дало змогу учасникам зменшити приймання ліків від діабету.
Група АДД також мала певні досягнення у зниженні ваги, глікогемоглобіну HbA1c, загального холестерину, приймання лікарських препаратів.
Серед учасників веганської групи (без внесення змін стосовно прийому лікарських препаратів) спостерігалось зниження рівня глікогемоглобіну HbA1c на 1,2% станом на 22 тиждень дослідження і на 0,8% на 74 тиждень. За тих самих умов серед учасників звичайної дієтичної групи зниження рівня HbA1c склало 0,3% станом на 22-ий тиждень дослідження і 0,2% станом на 74-ий тиждень.
У клінічних висновках була відмічена лише одна статистично значуща відмінність між двома дієтичними групами: вегани схудли більше, ніж учасники АДД. Див. Таблицю 2 для більш детальної інформації.
Сприйняття учасниками веганської дієти було приблизно таке саме, як і сприйняття АДД. Хоча учасники веганської групи оцінили складність приготування веганскьої їжі, як вищу, вони менше скаржились на дієтичні обмеження, ймовірно, через відсутність ліміту в калоріях або підрахунку вуглеводів. Також у піддослідних, що дотримувались веганської дієти, знизився потяг до солодощів та жирів.
На 22 тижні 67% з веганів дотримувалися дієти. На 74 тижні їх кількість зменшилась до 51%. Таке зниження ентузіазму серед учасників дослідження, ймовірно, було спричинене певними змінами в програмі: так, щотижневі зустрічі, на яких учасники отримували інструкцію стосовно дієти та приготування їжі, з 23-го по 74-ий тиждень стали проводити лише раз на два тижні.
Дослідження рівня глюкози та інсуліну PCRM 2005 року
У 2005 році дослідники PCRM опублікували результати дослідження, проведеного на жінках в період постменопаузи, які мали надлишкову вагу або страждали на ожиріння, однак не хворіли на діабет II типу [6]. У ході дослідження одна половина жінок мала дотримуватись веганської дієти із дуже низьким вмістом жиру. Сукупна частка жиру складала менше ніж 10% від усього обсягу спожитих калорій.
З раціону були виключені олія, авокадо, оливки, горіхи, горіхове масло або насіння. Не було жодних згадок стосовно рафінованих вуглеводів і продуктів з високим глікемічним індексом. Ця дієта порівнювалась з дієтою Кроку II Рекомендацій Національної освітньої програми з холестерину (National Cholesterol Education Program, НОПХ), у якій споживання жиру складало 30%, насичених жирів < 7%, сукупний обсяг білків складав 15% від усієї калорійності раціону, кількість спожитого холестерину не мала перевищувати денної норми в 200 мг.
Через 14 тижнів веганської дієти, рівень глюкози натще знизився і чутливість до інсуліну збільшилась. Крок II дієти, розробленої НОПХ, не спричинив таких змін. Таблиця 3 містить результати цього дослідження.
В цілому, ці дослідження дійшли до припущення, що веганська дієта із дуже низьким вмістом жирів, з переважно цільних продуктів, вважається доречною для людей з діабетом II типу, і є так само ефективною, як дієта Американської Асоціації Діабету. Треба звернути окрему увагу на такий аспект цієї дієти, як переважно цільні продукти. Якщо хтось дотримується веганської дієти з великою кількістю оброблених злакових і цукру (включаючи хлібобулочні вироби, білий рис і соки), то він не зможе відчути на собі усіх цих переваг.
Біла картопля є єдиним цільним рослинним продуктом, який може бути шкідливим для людей з діабетом II типу, якщо вживати її у більш, ніж у дуже невеликих кількостях. Крохмаль білої картоплі має хімічну структуру, яка дозволяє цукру швидко перетравлюватися і всмоктуватися, крім того біла картопля спричиняє велике глікемічне навантаження та викид інсуліну (див. Таблицю 4) [7].
Пілотне дослідження PCRM (1999)
У 1999 році було опубліковано перше пілотне дослідження, участь в якому взяли 11 осіб, і яке тривало лише 12 тижнів [1]. Всі учасники дослідження страждали на цукровий діабет II типу.
Деяких з них дослідники посадили на веганську дієту з (дуже) низьким вмістом жиру. Їм не можна було додавати до страв олію, а також вживати цукор або рафіновані вуглеводи, такі як білий хліб або макарони. Дієта була розроблена, таким чином, щоб менше ніж 10% калорійності здобувалося з жирів. Калорійність жирів у контрольній дієті не мала перевищувати 30% від загального обсягу. Крім того, із раціону другої групи було виключене червоне м'ясо, яке замінили рибою та м'ясом птиці. У кожній із дієт не було жодних обмежень щодо калорійності або розмірів порцій.
Попри відсутність обмежень у калоріях, учасники веганської дієти споживали менше калорій і схудли. Вони також зменшили кількість жирів і насичених жирів, їх рівень холестерину і тригліцеридів знизився.
Учасники, що дотримувались веганської дієти, стали вживати більше вуглеводів і клітковини. Всупереч збільшенню в раціоні кількості вуглеводів, рівень цукру в крові натще знизився, так само знизився і рівень глікогемоглобіну HbA1c (показник того, яка кількість цукру знаходилася в крові протягом останніх 3-4 місяців).
Різниця у клінічних результатах обох груп була наступною: учасники, що дотримувались веганської дієти, втратили більше ваги, і у них знизився рівень цукру в крові. Багато хто з групи веганів зменшив або припинив вживання ліків, в той час, як це вдалось лише одному з учасників контрольної групи. В Таблиці 1 наведена більш детальна інформація.
З іншого боку, білі макаронні вироби, мають мале глікемічне навантаження та інсуліновий індекс [7], і, хоча вони є продуктом переробки, вони приблизно так само впливають на рівень цукру в крові, як і багато цільних, неперероблених рослинних продуктів. Спагетті, особливо, якщо вони не були переварені, мають низьке глікемічне навантаження та інсуліновий індекс [8].
Імовірно, дослідники PCRM обрали веганську дієту зі зниженим вмістом жирів, без горіхів або авокадо, тому що хотіли гарантовано забезпечити втрату ваги та поліпшення стану холестерину.
Проте, переважна кількість досліджень стосовно горіхів відмічає, що їх помірне споживання позитивно впливає на профілактику серцево-судинних захворювань і втрату ваги [9]. Якщо у вас діабет II типу, вживання 28-56 грамів горіхів на добу може вважатися безпечним. Дослідження людей з діабетом II типу 2009 року, показало, що включення до раціону 30 г волоських горіхів на добу призвело до значного зниження рівня інсуліну [13].
Існує не багато досліджень щодо авокадо і його впливу на діабет або втрату ваги. Логічно припустити, що невелика кількість авокадо, приблизно 1/4 плоду на день, може бути корисною як для профілактики серцево-судинних захворювань, так і для втрати ваги. Півчарки подрібненого авокадо містить 120 калорій і 5 грамів клітковини, що є цілком допустимою порцією.
Існують певні занепокоєння з приводу тривалого дотримання дієти, зі зниженим вмістом жирів, а саме - менше 10%. Жири необхідні для побудови клітинних мембран, нервових тканин, а також беруть участь у перетравленні жиророзчинних вітамінів. Ненасичені жири підтримують у здорових межах рівень ЛПВЩ (“корисний” холестерин).
Жири Омега-3 також важливі для зниження ризику теплового удару та при побудові клітин нервової тканини. Пересічний веган споживає близько 27-29% [10] калорій, що надходять разом із жирами. В такій великій кількості немає потреби, але дієта із вмістом жирів менше ніж 20% також не є кращим варіантом для довгострокової перспективи. Це не означає, що слід вживати картоплю фрі аби поповнити свої запаси жирів. Однак горіхи, авокадо і невелика кількість оливкової олії чи олії каноли стане корисним доповненням до дієти.
Висновок
На завершення, можна з упевненістю сказати, що:
Веганська дієта на основі цільних продуктів є безпечною для людей, що страждають на діабет II типу, і має такі ж переваги, якщо не більші, ніж типова дієта АДД.
Вегани мають менший ризик захворіти на діабет II типу, у порівнянні із не-вегетаріанцями.
У своїх Стандартах медичної допомоги 2017 року Американська діабетична асоціація зазначає: "Для лікування діабету 2 типу та переддіабету прийнятні різні моделі харчування, включаючи середземноморську дієту, дієту DASH та дієту на основі рослинних продуктів".
Більше інформації
Посилання
Останнє оновлення у березні 2018 року
___Type 2 Diabetes and Vegan Diets
[source]
Contents
Two prospective studies have found vegans to have drastically lower rates of diabetes.
A number of clinical trials have found that a whole foods plant-based diet can lower body weight, reduce blood sugar, and improve other parameters for type 2 diabetes.
Observational Studies
Prospective Analysis from EPIC-Oxford Cohort (2019)
After 17.6 years of follow-up of the EPIC-Oxford cohort, vegans had about half the risk of diagnosis or death from diabetes [19].
When further adjusted for body mass index, the association was attenuated (HR 0.99, CI 0.66-1.48 for vegans).
Meta-Analysis of Observational Studies (2017)
A 2017 meta-analysis reviewed 14 studies published in 13 papers [17]. Two were cohort studies and the other 12 were cross-sectional.
Vegetarians had a lower incidence of diabetes in eight of the studies while there was no difference in the other five. Based on the pooled analysis of the studies, vegetarians had a 27% lower risk for diabetes compared to omnivores (OR 0.73, 95% CI: 0.61, 0.87).
When the researchers looked at effects in different groups, they found that vegetarian men were less likely to have diabetes than omnivore men, but there was no difference in risk between vegetarian and omnivore women. The researchers also looked at different types of vegetarian diets and found that risk for diabetes was lowest among vegans and lacto-vegetarians. Pesco-vegetarians did not have a lower risk for diabetes compared to omnivores, although semi-vegetarians did.
The main limitation of this meta-analysis is that most of the studies were cross-sectional. In addition, the studies were from diverse populations throughout the world where definitions and composition of vegetarian diets may differ. This might explain why among these studies, the findings were stronger in studies from North America, Europe, and the Western Pacific than in those in Southeast Asia.
Prospective Analysis from Adventist Health Study-2 (2011)
Participants of Adventist Health Study-2 were followed for two years. Vegans had a 60% lower risk of developing diabetes than regular meat eaters. [14].
A separate analysis was done for black participants only and black vegans had a relative risk of .43 (CI .25-.74) compared to meat eaters.
Black ethnicity was associated with an increased incidence of diabetes, as was age, male gender, and BMI. A higher income and more sleep were associated with a lower incidence of diabetes.
The authors cautioned that because rates were determined by participants reporting a diagnosis of high blood sugar or diabetes, as distinct from measuring each participant’s blood sugar, cases of diabetes might not have been detected.
The authors surmised as to why vegetarians have lower rates of diabetes:
“Fruits and vegetables may contribute to a decreased incidence of type 2 diabetes through their low energy density, low glycemic load, and high fiber and macronutrient content. Other features of the vegetarian diet are whole grains and legumes. These foods have been shown to improve glycemic control, slow the rate of carbohydrate absorption and the risk of diabetes.”
Messina suggests that the high intake of soy among Seventh-day Adventist vegetarians could play a preventative role by way of its linoleic acid, protein, and isoflavone content [20].
Cross-Sectional Analysis from Adventist Health Study-2 (2009)
In 2009, the first study measuring the type 2 diabetes rates of vegans was released. It was a cross-sectional study and found vegans to have the lowest rates of type 2 diabetes of any diet group [12]. Results are in Table 5.
Vegans had a 68% lower risk of type 2 diabetes than did non-vegetarians.
Since this study was cross-sectional, the results could mean that a vegan diet prevents diabetes, or it could mean that people with type 2 diabetes are less likely to adopt a vegan diet – or some combination of both.
Adjusting for BMI diminished the difference between vegans and non-vegetarians to some extent. This should be expected as a high BMI is a risk for type 2 diabetes. However, a lower BMI is possibly caused by a vegan diet, so this should not take anything away from the idea that the diet caused the difference.
Even after adjusting for BMI, the vegans had an advantage. The authors speculated on what else could be beneficial about a vegan diet:
“The vegan group consumed about 650 grams/day of fruits and vegetables, about one-third more than the amount consumed by non-vegetarians (data not shown).
Observational evidence has shown that these dietary constituents are associated with a reduction in type 2 diabetes of about 40%. Vegetarian diets contain substantially less saturated fat than nonvegetarian diets and saturated fatty acids have been shown to reduce insulin sensitivity, though a recent review concluded that some of the data supporting this idea was flawed.
The vegetarian diet typically includes foods that have a low glycemic index such as beans, legumes and nuts. We did not calculate the glycemic load of the diets.
Though low glycemic response diets are associated with less type 2 diabetes, cohort studies have not consistently found a relation between dietary glycemic index or load and risk of diabetes; furthermore, whether the glycemic response causes diabetes is not established.”
Adventist Health Study (1999)
A 1999 report of the results of the original Adventist Health Study showed vegetarians to have about half the risk of diabetes as non-vegetarians [11]. This was a 6-year prospective study and vegans were not separated from the lacto-ovo vegetarians.
Clinical Trials
There have been a number of clinical trials using a vegan or near vegan diet to treat type 2 diabetes. They have been successful in reducing diabetes medication and blood sugar levels.
PCRM Insulin (2018)
The Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) funded a 16-week, randomized, controlled study to determine the effects of a low-fat, vegan diet on insulin resistance and the function of beta-cells [18].
Adults who were classified as overweight or obese without histories of diabetes were randomly assigned to follow either a low-fat vegan diet (38 participants) or continue their current diets with no changes (37 participants). The vegan diet group was instructed to eat vegetables, grains, legumes, and fruits. Calories comprised of 75% carbohydrate, 15% protein, and 10% fat.
Compared with the control group, the vegan diet group experienced an improvement in beta-cell function and a decrease in fasting insulin resistance, body mass index, body fat, and fat around internal organs (visceral fat).
The loss of visceral fat, in particular, may partially explain the decrease in insulin resistance, as this type of fat releases hormones that affect metabolism. The improvement in beta cell function, represented by meal-induced insulin secretion, was associated with the reduction in body mass index.
Although neither group was told to limit their food intake, both groups reduced their caloric intake during the study. Those in the vegan diet group did not reduce their mean calorie intake beyond that of their counterparts, but their fiber and carbohydrate intake increased while their protein, cholesterol, and fat decreased.
These results demonstrate that altering macronutrient composition through a vegan diet, without restricting calories, can improve beta-cell function and fasting insulin resistance in adults who are overweight or obese but with no history of diabetes.
Korea (2016)
The focus of this clinical trial was to compare the effect of a vegan diet to a conventional diabetic diet, as prescribed by the Korean Diabetes Association (KDA), on glycemic control among Koreans [16].
The trial lasted three months. The vegan diet group had 46 people while the KDA diet group had 47. After three months, there was a statistically significant, greater reduction in HbA1c in the vegan group compared to the KDA group (0.5% vs. 0.2%, p = 0.017). When including only participants with high diet compliance, the vegan diet fared even better (0.9% vs. 0.3%, p = .01).
The vegan group ate less calories and saturated fat than the KDA group. Fiber intake for the vegan group and KDA group was 33.7 g and 24.9 g.
The vegan group lost weight while the KDA group didn’t. However, neither group’s blood pressure or LDL-cholesterol went down. The vegan group’s triglycerides went up while the KDA group’s went down; this might indicate the vegan group was eating more simple sugars.
Czech Republic (2011)
In 2011, researchers from the Czech Republic studied a vegetarian (near-vegan) diet compared to a conventional (control) diet for type 2 diabetes [15]. The study tested only diet for 12 weeks and then combined diet and exercise for another 12 weeks.
Animal products were limited to maximum of one portion of low-fat yogurt a day. The calories in both diets were limited (as distinct from the PCRM studies below in which the vegan diet was unlimited in calories). The vegetarian diet was about 38% fat.
The vegetarian diet group had a greater reduction in diabetes medication (43% vs. 5%), HbA1c, waist circumference, and body fat. LDL cholesterol went down 8% in the vegetarian group only, but HDL cholesterol went up in the control group. Exercise caused the positive differences for the vegetarian diet to be even greater and also raised the HDL in the vegetarian group.
The authors stated:
“Several possible mechanisms may explain the beneficial effects of a vegetarian diet: higher intake of fibre, lower intake of saturated fat [and a higher polyunsaturated and saturated fatty acid (P⁄S) ratio], higher intake of non-heme iron and reduction in iron stores, higher intake of vegetable protein in place of animal protein, higher intake of antioxidants and plant sterols.
A vegetarian diet was reported to reduce intramyocellular lipid concentrations and this, together with the effect on visceral fat which we observed, might be responsible for a substantial portion of the effect of a vegetarian diet on insulin sensitivity and enzymatic oxidative stress markers.”
And:
“Especially during exercise, it became evident in our trial that it was easier for subjects to follow a vegetarian diet than a conventional diabetic diet.”
PCRM Study (2004-05)
In 2004, researchers affiliated with the Physician’s Committee for Responsible Medicine (PCRM) started a 74-week study with 99 participants, comparing a vegan diet to an American Diabetes Association recommended diet for people with type 2 diabetes.
In this study, the vegan diet was once again a very low-fat diet; less than 10% of calories. Vegan dieters were asked to avoid fatty foods, added oils, fried products, avocados, nuts, and seeds. This time, instead of avoiding all refined grains, they were merely asked to favor low glycemic index foods (see Table 4 for an explanation of the glycemic index).
The control group was put on an American Diabetes Diet (ADA) of 15 – 20% protein, < 7% saturated fat, 60 – 70% carbohydrate and monounsaturated fats, and < 200 mg/day of cholesterol. The diets were individualized, based on body weight and plasma lipids. Those with a BMI > 25 kg/m [2] (all but three) were prescribed energy deficits of 500 – 1,000 kcal.
For this article, I’ve reviewed four papers on this study:
Medical outcomes at 22 weeks [2]
Nutrient intakes at 22 weeks [3]
Medical outcomes and nutrient intakes at 74 weeks [4]
Acceptability of, and adherence to, the diets at 74 weeks [5]
Once again, the vegan group ate less calories and had significant weight loss. Intake of fiber and carbohydrate went up, while fasting blood sugar and HbA1c went down (only statistically significant for the first 22 weeks). Cholesterol and triglyceride levels also decreased, and many participants were able to reduce their diabetes medications.
The ADA diet group also made improvements in weight loss, HbA1c, total cholesterol, and medications.
Among participants in the vegan group with no changes to diabetes medications, HbA1c had fallen 1.2% points at 22 wk and 0.8% points by 74 wk. Among medication-stable participants in the conventional diet group, the HbA1c reduction was 0.3% points at 22 wk, and 0.2% points at 74 wk.
The only statistically significant differences between diet groups for medical outcomes was that vegan dieters lost more weight than did the ADA diet group. See Table 2 for more details.
The acceptability of the vegan diet was rated about the same as the acceptability of the ADA diet. Although the participants in the vegan group rated the difficulty of preparing the foods as higher, they reported less dietary restraint, probably due not to having to limit calories or count carbohydrates. Vegan dieters’ cravings for sweets and fats also decreased.
At week 22, 67% of the vegans were adhering to the diet. By week 74, it was down to 51%. This drop in adherence was probably influenced by the change in the program from weekly meetings for diet and cooking instruction, to bi-weekly optional meetings for weeks 23 to 74.
PCRM Glucose and Insulin (2005)
In 2005, PCRM researchers published results from a study performed on postmenopausal women who were overweight or obese, but did not have type 2 diabetes [6]. This study put half the women on a very low-fat vegan diet of less than 10% calories as fat and no oils, avocados, olives, nuts, nut butter, or seeds.
No mention was made of refined carbohydrates or high glycemic foods. This diet was compared to a National Cholesterol Education Program (NCEP) Step II Guidelines diet, which was less than 30% fat, less than 7% saturated fat, protein about 15% of calories, and less than 200 mg/day of cholesterol.
After 14 weeks on the vegan diet, fasting glucose decreased and insulin sensitivity increased. The NCEP Step II diet did not result in such changes. Table 3 includes more results from this study.
In total, these studies suggest that a very low-fat, primarily whole foods vegan diet is an appropriate diet for people with type 2 diabetes, and as effective as an American Diabetes Association diet. I want to emphasize the primarily whole foods aspect of this diet. If someone is eating a vegan diet with a lot of refined grains and sugars (including breads, white rice, and juices) they might not realize many of these benefits.
White potatoes are the one whole, plant food that might be harmful for people with type 2 diabetes if eaten in more than small amounts. White potato starch has a chemical structure that makes the sugar quickly digested and absorbed, and white potatoes produce a large glycemic load and insulin response (see Table 4) [7].
PCRM Pilot Study (1999)
The first was a pilot study of only 12 weeks and 11 participants, published in 1999 [1]. The study participants all had type 2 diabetes.
The study put some of them on a (very) low-fat vegan diet. They could not eat added oils, sugars, or refined carbohydrates such as white bread or pasta. The diet was designed to have less than 10% of calories as fat. The control diet was designed to be less than 30% of calories as fat, and prohibited red meat but substituted fish and poultry. There was no limit on calories or portion sizes on either diet.
Despite not being required to limit calories, the vegan diet participants did reduce calories and lost weight. They also reduced fat and saturated fat, and their cholesterol and triglyceride levels went down.
The vegan dieters increased carbohydrates and fiber. Despite increasing carbohydrates, their fasting blood sugar levels went down, and their HbA1c (a measure of how much sugar has been in your blood over the previous three to four months) also went down.
The differences in medical outcomes between groups were that vegan dieters lost more weight and reduced blood sugar levels further. Many of the vegan dieters reduced or eliminated medications, while only one of the control dieters was able to. See Table 1 for more details.
White pastas, on the other hand, have a low glycemic load and insulin response [7] and although they are processed they might be about the same as many whole plant foods in terms of their affects on blood sugar. Spaghetti, especially if it hasn’t been overcooked, has a low glycemic and insulin load [8].
Presumably, the researchers from the PCRM studies picked such a low fat vegan diet, without nuts or avocados, because they wanted to guarantee weight loss and cholesterol improvements.
However, most of the research on nuts has suggested at least moderate amounts are beneficial to heart disease and weight loss [9]. It seems safe to eat moderate amounts of nuts if you have type 2 diabetes, such as 1–2 oz per day. A 2009 study of people with type 2 diabetes showed that 30 g of walnuts per day resulted in a greater reduction in insulin levels [13].
There has not been much research on avocados and their effects on diabetes or weight loss. It is reasonable to project that small amounts, about 1/4 an avocado per day, would be beneficial both for heart disease and weight loss. A half a cup of cubed avocados has 120 calories and 5 grams of fiber which is a reasonable amount.
There are concerns about the long-term effects of a diet with less than 10% of calories from fat. Fat is important for cell membranes, nerve tissue, and aids in the digestion of fat-soluble vitamins. Unsaturated fats keep HDL (good cholesterol) at healthy levels.
Omega-3 fats are also important for reducing heart disease and nerve tissue. The average vegan eats about 27-29% [10] of their calories from fat. That much may not be necessary, but a diet of less than 20% fat might not be best over the long term. That doesn’t mean you have to get your fat from French fries, but nuts, avocados, and small amounts of olive and canola oil can be a healthy addition to the diet.
Conclusion
In conclusion, it appears safe to say that:
A whole foods vegan diet is safe for people who have type 2 diabetes and is as beneficial, if not moreso, than a typical ADA diet.
Vegans have a lower risk of type 2 diabetes than non-vegetarians.
In their 2017 Standards of Medical Care, the American Diabetes Association says, “A variety of eating patterns are acceptable for the management of type 2 diabetes and prediabetes including Mediterranean, DASH, and plant-based diets.”
More Information
References
Last updated March 2018
_____________
1. Toward improved management of NIDDM: A randomized, controlled, pilot intervention using a lowfat, vegetarian diet. Nicholson AS, Sklar M, Barnard ND, Gore S, Sullivan R, Browning S. Prev Med. 1999 Aug;29(2):87-91.
2. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Jaster B, Seidl K, Green AA, Talpers S. Diabetes Care. 2006 Aug;29(8):1777-83. PubMed PMID: 16873779. (Medical outcomes at 22 weeks.)
3. Changes in nutrient intake and dietary quality among participants with type 2 diabetes following a low-fat vegan diet or a conventional diabetes diet for 22 weeks. Turner-McGrievy GM, Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Gloede L, Green AA. J Am Diet Assoc. 2008 Oct;108(10):1636-45. (Nutrient intakes at 22 weeks.)
4. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJA, Turner-McGrievy G, Gloede L, Green A, and Ferdowsian H. Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-9S. (Medical outcomes and nutrient intakes at 74 weeks.)
5. A low-fat vegan diet elicits greater macronutrient changes, but is comparable in adherence and acceptability, compared with a more conventional diabetes diet among individuals with type 2 diabetes. Barnard ND, Gloede L, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Green AA, Ferdowsian H. J Am Diet Assoc. 2009 Feb;109(2):263-72. (Acceptability and adherence at 74 weeks.)
6. The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity. Barnard ND, Scialli AR, Turner-McGrievy G, Lanou AJ, Glass J. Am J Med. 2005 Sep;118(9):991-7.
7. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr. Holt SH, Miller JC, Petocz P. 1997 Nov;66(5):1264-76. PubMed PMID: 9356547.
8. International tables of glycemic index. Am J Clin Nutr. 1995 Oct;62(4):871S-890S. Review. Foster-Powell K, Miller JB.
9. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1741S-1745S. (Asbstract)
10. EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ. Public Health Nutr. 2003 May;6(3):259-69.
11. Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):532S-538S.
12. Type of Vegetarian Diet, Body Weight and Prevalence of Type 2 Diabetes. Tonstad S, Butler T, Yan R, Fraser GE. Diabetes Care. 2009 Apr 7. [Epub ahead of print]
13. Long-term effects of increased dietary polyunsaturated fat from walnuts on metabolic parameters in type II diabetes. Tapsell LC, Batterham MJ, Teuss G, Tan SY, Dalton S, Quick CJ, Gillen LJ, Charlton KE. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):1008-15. Epub 2009 Apr 8. PubMed PMID: 19352378.
14. Tonstad S, Stewart K, Oda K, Batech M, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Apr;23(4):292-9.
15. Kahleova H, Matoulek M, Malinska H, Oliyarnik O, Kazdova L, Neskudla T, Skoch A, Hajek M, Hill M, Kahle M, Pelikanova T. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet Med. 2011 May;28(5):549-59.
16. Lee YM, Kim SA, Lee IK, Kim JG, Park KG, Jeong JY, Jeon JH, Shin JY, Lee DH. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2016 Jun 2;11(6):e0155918.
17. Lee Y, Park K. Adherence to a Vegetarian Diet and Diabetes Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6).
18. Kahleova H, Tura A, Hill M, Holubkov R, Barnard N. A plant-based dietary intervention improves beta-cell function and insulin resistance in overweight adults: a 16-week randomized clinical trial. Nutrients. 2018 February;10(2).
19. Papier K, Appleby PN, Fensom GK, et al. Vegetarian diets and risk of hospitalisation or death with diabetes in British adults: results from the EPIC-Oxford study. Nutr Diabetes. 2019 Feb 25;9(1):7.
20. Messina M. Soy and the prevention and management of diabetes. The Soy Connection. Vol 29, No 2, Spring 2021.