- UA
- EN
Вагітність і вегетаріанське харчування
Ретельно спланований вегетаріанський та веганський раціон у період вагітності сприяє оптимальному внутрішньоутробному розвитку немовляти
Правильне харчування надзвичайно важливе для кожної жінки під час вагітності. Формуйте раціон з різноманітних продуктів, які багаті поживними речовинами і калоріями, щоб належним чином задовольнити як свої потреби, так і потреби вашої дитини.
Норми споживання калорій
Потреба в калоріях не збільшується протягом першого триместру. У другому ж триместрі щоденний раціон жінки повинен містити на 430 калорій більше, ніж до вагітності, а протягом третього – на 450 калорій більше.
Жінкам із надмірною вагою може знадобитися менше калорій, тоді як тим, хто має недостатню вагу може знадобитися більше. Темп набору ваги під час вагітності допомагає визначити, яка кількість калорій вам необхідна.
ПОРАДА: Включіть до раціону висококалорійні продукти, багаті поживними речовинами
Здорове збільшення ваги
Оптимальний приріст ваги різний і залежить від ваги жінки до вагітності.
Обов’язково обговоріть питання набору ваги під час вагітності зі своїм лікарем
Більше рухайтеся
Зробіть рух частиною вашого повсякденного життя. Півгодини помірної фізичної активності принаймні п’ять днів на тиждень – це корисна звичка, яка сприятиме гарному самопочуттю і підтриманню вашого здоров’я загалом. Є різні види активності, які підходять вагітним: ходьба, плавання, йога та інші. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо тих видів активності, які підходять саме вам, як на ранніх термінах, так і пізніше.Важливі поживні речовини
Білок
Білок бере участь у появі нових тканин та відновленні клітин. Рекомендована щоденна кількість білка для вагітних – на 25 грамів більше, ніж до вагітності.
Сушені боби
Соєві продукти
Сочевиця
Горіхи та горіхове масло
Яйця
Соєве молоко
Цільні зерна
Молочні продукти
Омега-3 жирні кислоти
Розвивають нервову і зорову функцію
Яйця курей, раціон яких містив велику кількість ДГК (докозагексаєнова кислота – одна з Омега-3 кислот, яка переважно міститься у морепродуктах – прим. ред.)
Продукти, штучно-збагачені ДГК, отриманою з мікроводоростей (продукти, збагачені омега-3 жирними кислотами, є поширеною практикою у західних країнах, в Україні варто розглянути додатковий прийом омега-3 добавок з мікроводоростей у разі потреби у додатковій кількості цих жирів – прим.ред.)
ПОРАДА: Можна використовувати рослинні добавки ДГК, отримані з мікроводоростей (в онлайн-магазинах подібні добавки маркуються як “omega-3 algae oil” – прим. ред.)
Залізо
Залізо сприяє росту тканин і посилює кровопостачання.
Велика кількість жінок потребують додаткового прийому заліза під час вагітності. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж приймати добавки заліза.
Збагачені залізом пластівці та хліб; цільні зерна
Темна листова зелень
Варені бобові і тофу
Сухофрукти
Чорнослив і сік чорносливу
ПОРАДА: Додайте до їжі джерело вітаміну С (наприклад, помідори, цитрусові, болгарський перець), щоб покращити засвоєння заліза. Добавки кальцію, чай і кава містять сполуки, які зменшують всмоктування заліза, тому варто вживати ці напої і добавки між прийомами їжі з вмістом заліза, а не під час них.
Фолати
Містяться у пренатальних добавках у формі фолієвої кислоти.
Темна листова зелень (капуста кейл, листова капуста тощо)
Апельсиновий сік
Зародки пшениці
Цільнозерновий хліб і пластівці, збагачений фолатами
Сушені боби
ПОРАДА: Рекомендується поєднувати щоденне споживання продуктів, багатих на фолієву кислоту, з 400 мкг фолієвої кислоти з добавок або збагачених продуктів.
Цинк
Цинк відповідає за ріст та функціонування тканин
Сушені боби та сочевиця
Горіхи та насіння
Збагачені пластівці
Зародки Пшениці
Коров’яче молоко
Тверді сири (наприклад, пармезан, азіаго)
Йод
Йод міститься у багатьох пренатальних добавках. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж почати прийом будь-яких добавок.
Невелика кількість йодованої солі забезпечує денну норму йоду
Кальцій
Кальцій відповідає за утворення міцних кісток та зубів
Збагачене кальцієм соєве та інше рослинне молоко
Молочні продукти
Деякі темно-зелені листяні овочі (наприклад, броколі, капуста кейл, листова капуста, бок чой, пекінська капуста)
Тофу, який виробляється з застосуванням сульфату чи хлориду кальцію
Інжир
Збагачений кальцієм апельсиновий сік
Вітамін B12
Міститься в пренатальних добавках. Обов’язково щодня отримуйте вітамін B12 із добавок або збагачених продуктів.
Збагачені В12 зернові пластівці
Збагачене В12 соєве та інше рослинне молоко
Харчові дріжджі, збагачені вітаміном В12
Молоко і йогурт
Яйця
Вітамін D
Переконайтеся у достатньому споживанні кальцію, аби організм міг використовувати його для формування кісток плоду
Збагачене вітаміном D коров’яче молоко або збагачене соєве чи інше рослинне молоко
Вплив на шкіру сонячних променів
Потреба у рідині
Під час вагітності дещо збільшується потреба організму у рідині, тому важливо підтримувати водний баланс. Рекомендується випивати близько 10 чашок напоїв на день, включно з питною водою.
Посібник з планування раціону для вегетаріанок під час вагітності
Ці рекомендації орієнтовані на мінімальну кількість порцій для вагітних жінок. Жінкам, які не задовольняють потребу в калоріях для належного набору ваги, можуть знадобитися додаткові порції їжі, щоб збільшити споживання калорій.
—
Вміст даного матеріалу призначений лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію, діагностику та/або медичне лікування кваліфікованого лікаря або постачальника медичних послуг. Будь ласка, використовуйте цей матеріал разом зі своїм сімейним лікарем та/або сертифікованим дієтологом.
Сертифікований дієтолог може допомогти вам розробити здоровий вегетаріанський або веганський план харчування, який відповідає вашим потребам.
© 2023 VN DPG.
RD Resources – це проект групи дієтологічної практики вегетаріанського харчування.Професійні ресурси також доступні для учасників за адресою www.VNDPG.org
Авторка: Рід Мангельс – PhD, сертифікована дієтологиня
Термін актуальності статті закінчується в червні 2028 року.
---Vegetarian Diets in Pregnancy
A well-balanced vegetarian diet during pregnancy can give your baby the best possible start.
Good nutrition is vital for all people during pregnancy. Eat a variety of foods, rich in nutrients and calories, to meet your needs and those of your baby.
Calorie Needs
Calorie need does not increase during the first trimester. In the second trimester, an extra 340 calories a day are needed. In the third trimester, an extra 450 calories a day are needed.
Those who are overweight may need fewer calories, while those who are underweight may need more. Your weight gain during pregnancy helps to determine if you need more or fewer calories.
TIP: Add calories from nutrient rich foods.
Healthy Weight Gain
Ideal weight gain varies. This depends on weight before becoming pregnant.
Be sure to discuss your weight gain goals during pregnancy with your health care professional.
Stay Active
Be active every day; try for 30 minutes of moderately intense activity at least five days a week. Walking, swimming and yoga are great forms of physical activity during pregnancy. Be sure to discuss exercise with your health care professional during your early prenatal visits.
Important Nutrients
Protein
Builds new tissue and repairs cells. Protein recommendations are 25 grams per day higher than prior to pregnancy.
Dried beans
Soy products
Lentils
Nuts & nut butters
Eggs
Soymilk
Whole-grains
Dairy products
Omega-3 Fatty Acid-DHA
Develops nerve and visual function
Eggs from chickens fed a DHA-rich diet
Foods fortified with microalgae-derived DHA
TIP: Vegetarian & vegan-friendly DHA supplements may be used.
Iron
Promotes tissue growth and increases blood supply. Ask your healthcare provider if you need an iron supplement. Many require supplemental iron in pregnancy.
Fortified cereals and breads; whole-grains
Dark leafy greens
Cooked dried beans and tofu
Dried fruit
Prunes and prune juice
TIP: Include a source of vitamin C (e.g. tomatoes, citrus fruits, bell peppers) with meals to increase iron absorption. Calcium supplements, tea, and coffee may decrease iron absorption. Try to avoid using these products at the same time that you are eating an iron-rich meal.
Folate
Found in prenatal supplements in the form of folic acid.
Dark leafy greens
Orange juice
Wheat germ
Whole-grain and fortified breads and cereals
Dried beans
TIP: A daily intake of folate rich foods should be combined with 400 μg of folic acid from supplements or fortified foods.
Zinc
Tissue growth and function
Dried beans and lentils
Nuts and seeds
Fortified cereals
Wheat germ
Milk
Hard cheeses (e.g. parmesan, asiago)
Iodine
Found in many prenatal supplements. Discuss supplement use with your healthcare provider.
Iodized salt provides iodine
Calcium
Build strong bones and teeth
Fortified soymilk and other plant milks
Dairy products
Some dark green leafy vegetables (e.g. broccoli, kale, collard greens, bok choy)
Calcium-set tofu
Figs
Fortified orange juice
Vitamin B12
Found in prenatal supplements. Be sure to get vitamin B12 from supplements or fortified foods every day.
Fortified cereals
Fortified soymilk and other plant milks
Vitamin B12-fortified nutritional yeast
Milk and yogurt
Eggs
Vitamin D
Help body use calcium to form fetal bones
Vitamin D-fortified cow’s milk or fortified soymilk or other plant milks
Skin exposure to sunlight
Fluid
Fluid needs increase somewhat in pregnancy. Try to drink about 10 cups of beverages per day, including drinking water.
Meal Planning Guide for Pregnant Vegetarians
These guidelines are the suggested minimum number of servings for pregnant women. Women who do not meet calorie needs to support adequate weight gain should choose more servings of foods to increase calorie intake.
—
The content found in this handout is intended for informational purposes only and is not intended to serve as a substitute for the consultation, diagnosis, and/or medical treatment of a qualified physician or healthcare provider. Please use this handout in conjunction with your dietitian.
A registered dietitian nutritionist can help you develop a healthy vegetarian or vegan eating plan that meets your needs.
© 2023 by VN DPG.
RD Resources are a project of the Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group. More topics available at www.VNDPG.org
Written by: Reed Mangels, PhD, RD
Expires May 31, 2028.