Статті від Академії харчування та дієтології США > Малята-вегетаріанці


Малята-вегетаріанці

При ретельно спланованому вегетаріанському раціоні, ріст і розвиток немовлят відбувається відповідно до їх вікових норм. 

Грудне молоко – найкраще харчування для немовлят та єдине джерело поживних речовин, необхідних їм до досягнення шестимісячного віку. У випадках, коли грудне вигодовування неможливе, можна скористатися готовими молочними сумішами або ж соєвими сумішами, штучно збагаченими залізом.

У віці 6 місяців рекомендується почати введення твердої їжі. Штучне ж, а за можливості – грудне, вигодовування може продовжуватися протягом двох або більше років, згідно потребам дитини і бажання матері. Вегетаріанський раціон, включно з його лакто-ово і лакто формами та веганством, цілковито задовольняють потреби старших малюків. У той же час, фрукторіанство або сироїдська дієта не рекомендовані малюкам будь-якого віку. Ці харчові раціони занадто низькокалорійні та не містять необхідної кількості поживних речовин.

Грудне вигодовування

Жінки-вегетаріанки та веганки, які годують грудьми, мають отримувати вітамін В12 зі штучно-збагаченої їжі або вживати харчові добавки, які його містять, на щоденній основі. Зокрема продукти, які можуть бути збагачені вітаміном B12, включають харчові дріжджі, соєве або інше рослинне молоко, зернові та рослинні аналоги м’яса. Дитячу добавку вітаміну В12 необхідно додавати у раціон малят на грудному вигодовуванні, якщо щоденний раціон матері не містить продукти, збагачені вітаміном В12, і/або ж мати не приймає добавки з вмістом вітаміну В12 на регулярній основі.

У грудному молоці міститься незначна кількість вітаміну D. Американська академія педіатрії (ААП) рекомендує давати всім немовлятам, які перебувають на грудному вигодовуванні, краплі вітаміну D у кількості 400 МО (IU) на добу, невдовзі після народження.

Залізо необхідне для здорового росту і розвитку малюків. Якщо запаси заліза у дитячому організмі низькі, можуть знадобитися додаткові добавки заліза. Крім того, якщо вода, яку споживає мама та дитина на грудному вигодовуванні, не містить достатньо фтору – рекомендується включити добавки фтору, починаючи з 6 місяців. Використання добавок, особливо заліза та фтору, слід починати тільки за умови схвалення вашим педіатром.

Молочна/соєва суміш для немовлят

За відсутності можливості грудного вигодовування, малюків слід годувати готовими дитячими сумішами, збагаченими залізом. Ці ж суміші також використовуються для немовлят, яких відлучають від грудей протягом першого року життя.  Лакто-ово та лакто-вегетаріанство зазвичай передбачає використання сумішей для немовлят на основі коров’ячого молока. А для дітей-веганів на штучному вигодовуванні рекомендується використовувати лише суміші на основі сої. 

Тверда їжа

У віці приблизно 6 місяців діти починають виявляти свою готовність до твердої їжі. Вони вже розуміють як їсти з ложки, вміють тримати голівку та сидіти майже самостійно з незначною підтримкою. І хоча в більшості випадків не має значення, яку саме їжу вводять першою, дитячі злакові каші, збагачені залізом, досить поширені в якості першого прикорму. 

Деякі дитячі каші збагачені не тільки залізом, а і цинком, що є гарною новиною, оскільки у вегетаріанських дієтах ці поживні речовини містяться у досить невеликій кількості. Каші можна змішувати з грудним молоком або сумішшю для досягнення кращої консистенції. Використання дитячих каш або сумішей для немовлят, які збагачені залізом, рекомендується протягом першого року життя малюка.

Після того, як перший прикорм почне гарно засвоюватися, можна продовжувати вводити нові продукти кожні 2-3 дні. Таким чином ви зможете відстежити реакцію малюка на незнайому їжу. Починати варто з фруктів та овочів – розчавлених або у вигляді пюре, а згодом у дитяче меню можна буде додати їх у м'якому та відвареному вигляді. Коли жувальні навички малюка покращаться, варто вводити м’які, добре проварені макаронні вироби або рис, м’який хліб, пластівці у сухому вигляді та крекери. Коли малюку виповниться 7—8 місяців, додайте в його раціон добре розварені та розім’яті бобові та пюре з них, подрібнений тофу, соєві або молочні йогурти, варені яйця та сир.

Якщо ви надаєте перевагу готуванню їжі малюку власноруч, переконайтеся, що ви дотримуєтеся наступних рекомендацій:

  • ретельно мийте овочі та фрукти,

  • переконайтеся, що продукти якісно приготовлені, 

  • подрібнюйте продукти та робіть з них пюре,

  • готуйте їжу без додавання солі та приправ.

Малюки потребують достатньо калорій та жирів задля того, щоб нормально зростати. У період переходу з рідкого меню на тверді страви, задовольнити потреби малюка можна підвищенням загальної калорійності їжі. Дорослішим малюкам раціон збагатять давлений тофу, бобові пасти, авокадо та варені сухофрукти. Не можна обмежувати споживання жирів, джерелом яких для більш дорослих малюків є авокадо, рослинні олії, вершкове масло та м’який якісний маргарин.

Грудне молоко та готові суміші для годування забезпечують дитині споживання кальцію. Старші малюки отримують кальцій із тофу, виготовленого з застосуванням сульфату чи хлориду кальцію, з коров’ячого сиру та молочного йогурту, збагаченого кальцієм соєвого йогурту, темно-зелених листових овочів та броколі.

Годування грудним молоком або дитячою сумішшю слід продовжувати протягом усього першого року життя малюка, навіть після введення твердої їжі.

Їжа, яку слід уникати

Замінники молока на рослинній основі (такі як соєве, рисове або мигдальне молоко), суміші приготовлені власноруч, коров’яче молоко (за виключенням того, що міститься в суміші) і козяче молоко не слід використовувати замість грудного молока або спеціальних дитячих сумішей протягом першого року життя дитини. Ці продукти не містять достатньої кількості білків, жирів і вуглеводів, необхідних для забезпечення добової калорійності раціону, та у них відсутні усі ті вітаміни і мінерали, які необхідні для здоров'я малюка.

Горіхи, горіхове масло, веганські хот-доги, шматочки твердих свіжих фруктів і овочів, виноград, тверді цукерки та попкорн загрожують удушенням, тому їх не можна давати малятам. Також у раціоні малюка віком до одного року не має бути меду та кукурудзяного сиропу. 

Приклад меню 9-місячного малюка-вегана

Сніданок: 28 грамів [сухої] каші для немовлят, збагаченої залізом і цинком, 148 мл грудного молока

Перекус: Чверть скибочки цільнозернового хліба

Обід: 55 грамів тофу нарізаного кубиками, 1 столова ложка подрібненої капусти приготовленої на пару, 2 столові ложки яблучного пюре, 2 столові ложки звареного коричневого рису, 148 мл грудного молока

Вечеря: 28 грамів [сухої] каші для немовлят, збагаченої залізом і цинком, 148 мл грудного молока, 2 столові ложки пюре з сочевиці, 2 столові ложки пюре з моркви, 1 столова ложка пюре з банана

Перед сном: 148 мл грудного молока

Дієтичні норми споживання (ДНС) ключових поживних речовин для немовлят

Поживна речовина

ДНС для 0-6 міс.

ДНС для 7-12 міс.

Білки

1,52 г/кг/день*

1,2 г/кг/день

Вітамін С

40 мг/день*

50 мг/день*

Вітамін D

10 мкг/день

10 мкг/день

Вітамін B12

0,4 мкг/день*

0,5 мкг/день*

Кальцій

200 мг/день*

260 мг/день*

Залізо

0,27 мг/день*

11 мг/день

Цинк

2 мг/день*

3 мг/день

* Адекватне споживання (АС, AI); Значення без зірочки — рекомендоване денне споживання (РДС, RDA).

Ресурси

1. Годування дітей-веганів Рід Мангелс, PhD, RD. (оновлено у 2019).

2. Nourish. The Definitive Plant-based Nutrition Guide for Families, by Reshma Shah, MD, MPH and Brenda Davis, RD. Health Communications, Inc, 2020.

3. Vegan for Life, 2nd edition, by Jack Norris, RD and Virginia Messina, MPH, RD. Hachette Books, 2020.

—-

Вміст даного матеріалу призначений лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію, діагностику та/або медичне лікування кваліфікованого лікаря або постачальника медичних послуг. Будь ласка, використовуйте цей матеріал разом зі своїм сімейним лікарем та/або сертифікованим дієтологом.

© 2023 VN DPG. 

RD Resources – це проект групи дієтологічної практики вегетаріанського харчування.Професійні ресурси також доступні для учасників за адресою www.VNDPG.org 

Авторка: Рід Мангельс – PhD, сертифікована дієтологиня 

Термін актуальності статті закінчується в червні 2028 року.

---

Vegetarian Infants

[source]

Babies can grow and develop normally if they are given a well-planned vegetarian diet.

Breast milk is the best food for a baby. Breast milk is the only food infants need until they are 6 months old. If breastfeeding is not possible, use a commercial cow’s milk or soy-based iron-fortified formula.

At 6 months, solid foods should be introduced. Breastfeeding, ideally, or formula feeding should continue as long as mutually desired by mother and child for 2 or more years. Vegetarian diets, including lacto-ovo, lacto, or vegan, can meet the needs of older infants. Fruitarian and raw food diets are not recommended for babies. These diets may be too low in calories and nutrients.

Breastfeeding

Vegetarian women who are breastfeeding need to use fortified foods and/or supplements that contain vitamin B12 every day. Foods that may be fortified with vitamin B12 include nutritional yeast, soymilk or other plant milks, cereal, and meat analogs. Breastfed babies need to be given an infant vitamin B12 supplement if the mother is not eating foods fortified with vitamin B12 and/or using a supplement providing vitamin B12 every day.

Breast milk is low in vitamin D. The American Academy of Pediatrics (AAP) recommends that all breastfed infants be given vitamin D drops providing 400 IU of vitamin D per day starting soon after birth.

Iron is needed for growth and development. If the baby’s stores of iron are low, iron supplements may be needed. If the local water source is not fluoridated, breastfed infants should be given fluoride supplements after age 6 months. Use of supplements, particularly iron and fluoride, should be discussed with your baby’s doctor.

Infant Formula

Commercial iron-fortified infant formulas should be used for infants who are not breastfed. These formulas are also used for infants who are weaned before they are 1 year old. Lacto-ovo and lacto-vegetarian infants who are formula-fed usually use a formula based on cow’s milk. Soy formula is the only option for vegan infants who are not breastfed.

Solid Foods

Around age 6 months, babies begin to show that they are ready for solid foods. They can move food from a spoon into their throat. They can keep their head upright and sit with little support. Although in most cases it does not matter which food is introduced first, the first solid food for infants is often iron-fortified infant cereal. 

Some baby cereals are fortified with both zinc and iron; it is a good idea to choose these foods, as these nutrients can be low in vegetarian diets. Cereal can be mixed with breast milk or formula to make a good consistency. Use of iron-fortified foods such as infant cereal or formula should continue throughout the first year.

When first foods are well accepted, new foods can be introduced with one new food every 2-3 days. This way you can see if your baby has any unpleasant reaction to a new food. Mash or puree fruits and vegetables at first. Later, your baby can have soft or well-cooked fruits and vegetables. As your baby gets better at chewing, serve soft, cooked pasta or rice, soft breads, dry cereals, and crackers. When your baby is 7-8 months old, add foods like well-cooked and mashed or pureed dried beans, mashed tofu, soy or dairy yogurt, cooked eggs, and cottage cheese.

If you choose to make your own baby foods, be sure to:

  • wash fruits or vegetables,

  • cook foods thoroughly,

  • blend or mash foods, and

  • prepare foods without adding salt or seasoning.

Babies need to have enough calories and fat in order to grow properly. As babies move from a liquid diet to a more solid diet, using some higher calorie foods can help to meet their needs. Nutritious foods for older vegetarian babies include mashed tofu, bean spreads, avocado, and cooked dried fruits. Fat intake should not be limited. Fat sources for older infants include avocado, vegetable oils, butter and soft margarine.

Breast milk and infant formula both provide calcium. Older babies also get calcium from calcium-set tofu, cheese and dairy yogurt, calcium-fortified plant yogurt, dark green leafy vegetables, and broccoli.

Breast milk or infant formula should continue throughout the first year, even after solid foods have been introduced.

Foods to Avoid

Plant-based milk substitutes (such as soy, rice, or almond milk), homemade formulas, cow’s milk (other than in formula), and goat’s milk should not be used to replace breast milk or commercial infant formula during the first year. These foods do not have the right amounts of protein, fat, and carbohydrate. They do not have enough of many vitamins and minerals that a baby needs.

Nuts, nut butters, vegetarian hot dogs, chunks of hard raw fruits and vegetables, grapes, hard candies, and popcorn are choking risks. They should not be given to babies. Honey and corn syrup should not be given to infants under 1 year.

Sample Menu for a 9-month old Vegan Infant

Breakfast: 1/4 cup [dry] iron- and zinc-fortified infant cereal, 5 oz breast milk

Snack: 1/4 slice whole wheat bread

Lunch: 1/4 cup tofu cubes, 1 tbsp steamed chopped kale, 2 tbsp applesauce, 2 tbsp brown rice, 5 oz breast milk

Dinner: 1/4 cup [dry] iron- and zinc-fortified infant cereal, 5 oz breast milk, 2 tbsp mashed lentils, 2 tbsp mashed carrots, 1 tbsp mashed banana

Snack: 5 oz breast milk

Dietary Reference Intakes (DRIs) for Key Nutrients for Infants

Nutrient

DRI for 0-6 mo.

DRI for 7-12 mo.

Protein

1.52 g/kg/d*

1.2 g/kg/d

Vitamin C

40 mg/d*

50 mg/d*

Vitamin D

10 mcg/d

10 mcg/d

Vitamin B12

0.4 mcg/d*

0.5 mcg/d*

Calcium

200 mg/d*

260 mg/d*

Iron

0.27 mg/d*

11 mg/d

Zinc

2 mg/d*

3 mg/d

*Adequate Intake (AI); values without an asterisk are Recommended Dietary Allowances (RDA)

Resources

1. Feeding Vegan Kids by Reed Mangels, PhD, RD. (updated 2019).

2. Nourish. The Definitive Plant-based Nutrition Guide for Families, by Reshma Shah, MD, MPH and Brenda Davis, RD. Health Communications, Inc, 2020.

3. Vegan for Life, 2nd edition, by Jack Norris, RD and Virginia Messina, MPH, RD. Hachette Books, 2020.

—-

The content found in this handout is intended for informational purposes only and is not intended to serve as a substitute for the consultation, diagnosis, and/or medical treatment of a qualified physician or healthcare provider. Please use this handout in conjunction with your dietitian.

© 2023 by VN DPG. 

RD Resources are a project of the Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group. More topics available at www.VNDPG.org 

Written by: Reed Mangels, PhD, RD

Expires May 31, 2028.

---

***