- UA
- EN
Вегетаріанське харчування для малюків і дошкільнят
Добре збалансована вегетаріанська дієта сприяє здоровому росту і розвитку малюків і дошкільнят.
Перші роки у житті дітей є ключовими для формування здорових харчових звичок, які залишаються з ними на все життя. Вегетаріанська та веганська дієти можуть забезпечити всі поживні речовини, необхідні дітям на кожному етапі розвитку. Сертифікований дієтолог може допомогти батькам розробити здорове меню дитячого харчування та навчити, як належним чином впроваджувати здорові харчові звички для всієї родини.
Потреба у калоріях у періоди зростання
У віці одного року, процес набору ваги дитиною сповільнюється, і діти часто починають менше їсти. Збалансований рослинний раціон багатий на клітковину, що міститься у фруктах, овочах і цільнозернових продуктах й містить меншу кількість жирів. Це може призвести до того, що діти відчуватимуть ситість ще до того, як отримають достатню кількість калорій. Якщо є потреба знизити рівень клітковини та збільшити калорійність – додайте у раціон дитини очищені зернові продукти (білий рис, макарони, лаваш, крекери і т.д. – прим.ред), фруктові соки, очищені фрукти та овочі.
Щоб підвищити калорійність, додайте висококалорійні продукти з високим вмістом поживних речовин, такі як:
Авокадо
Насіння та олії з них
Сухофрукти
Рослинні олії
Cоєві та молочні продукти з високим вмістом жирів
Пасти з бобових
Основні джерела ключових поживних речовин
Білок
Бобові (наприклад, квасоля, сочевиця, нут)
Тофу, темпе, боби едамаме
Рослинні аналоги м'яса
Горіхи та горіхове масло
Насіння та пасти з насіння
Зернові
Молочні продукти
Соєве молоко
Яйця
Кальцій
Коров'яче молоко, йогурт і сир
Штучно-збагачене кальцієм несолодке соєве або рисове молоко і йогурти
Листові зелені овочі (броколі, капуста кале та пекінська капуста)
Квасоля
Тофу і темпе з вмістом кальцію
Мигдаль і мигдалева паста
Кунжутна паста (наприклад, тахіні)
Насіння кунжуту та кунжутна паста (наприклад, тахіні)
Сушений інжир та родзинки
Порада: Харчові добавки кальцію можуть використовуватися для компенсації нестачі цієї речовини в раціоні.
Залізо
* Залізодефіцитна анемія є найпоширенішою проблемою дитячого харчування.
Квасоля, сочевиця, тофу
Зелені листові овочі (наприклад, листова капуста, мікси зелені)
Вівсянка швидкого приготування, вівсяна каша
Горіхи та горіхові пасти
Сухофрукти
Меляса (бурякова патока, яка може використовуватися у приготуванні соусів та як підсолоджувач до солодких страв - прим.ред.)
Порада: Додайте в залізовмісні прийоми їжі джерело вітаміну С (болгарський перець, помідори, ківі, цитрусові), щоб підвищити засвоєння заліза.
Вітамін B12
Продукти, штучно-збагачені вітаміном B12 (наприклад, харчові дріжджі, рослинні аналоги м’яса, соєве молоко та йогурти. Обов’язково перевірте інформацію на етикетці).
Молочні продукти
Яйця
Порада: Для запобігання дефіциту вітаміну B12 у малюків і дошкільнят, які дотримуються вегетаріанської чи веганської дієти, важливо включати у їх раціон продукти, штучно збагачені цим вітаміном, або приймати щоденну добавку B12.
Джерела нутрієнтів для малюків і дошкільнят вегетаріанців/веганів
Цинк
Цільнозернові продукти
Бобові
Зародки пшениці
Тофу і темпе
Зародки пшениці
Горіхи та насіння
Твердий сир
Дріжджовий хліб
Вітамін D
Яйця
Продукти, штучно-збагачені вітаміном D, такі як харчові дріжджі, коров’яче молоко, рослинне молоко і йогурти (перелічені продукти є в продажу в Україні, з західних країнах вибір збагачених продуктів ще більший – прим.ред.).
Вітамін D також синтезується в шкірі під дією сонячного світла
Омега-3 жирні кислоти
Мелене насіння льону
Насіння чіа та коноплі
Волоські горіхи
Рапсова, конопляна, лляна олії та олія з волоського горіху
Порада: Для забезпечення щоденної норми омега-3 можна вживати добавку, отриману з водоростей (у онлайн-магазинах подібні добавки маркуються як "algae omega-3" – прим.ред.)
Йод
* Сіль, яку додають до оброблених харчових продуктів, та морська сіль рідко містять достатню кількість йоду і не є надійними джерелами цього мінералу.
Йодована сіль
Водорості (наприклад, норі та ламінарія)
Ризики виникнення задухи у дітей молодшого віку
Малюки та діти дошкільного віку знаходяться в зоні підвищеного ризику задухи через свої не до кінця сформовані навички жування та ковтання. Серед причин виділяють і те, що в них менше зубів і відсутнє бажання витрачати час на ретельне пережовування їжі.
Щоб мінімізувати ризик задухи, продукти, перераховані нижче, повинні бути виключені з раціону малюків, а дошкільнятам слід вживати їх виключно під наглядом дорослих:
Горіхи (крім дрібно подрібнених)
В’язкі горіхові пасти
Вегетаріанські хот-доги (крім випадків коли сосиски нарізані кубиками)
Помідори чері (якщо вони не розрізані на чотири частинки)
Виноград, який не розрізаний навпіл. Для малюків може знадобитися додаткове очищення від шкірки
Цілі свіжі вишні\черешні та ягоди з кісточками
Сира селера та ціла сира морква
Попкорн, чіпси, дрібне печиво
Поради щодо формування здорових харчових звичок у дітей
Постійно пропонуйте різноманітні продукти харчування. Дитячі вподобання часто змінюються. Інколи варто запропонувати дитині один і той самий продукт декілька разів, аби він почав їй смакувати.
Додайте креативу до подачі страв – наріжте їжу у формі різних фігурок, додайте яскравих кольорів у звичні страви за допомогою фруктів та овочів, або запропонуйте страви, які легко їсти руками. Ваші діти це оцінять!
Будьте прикладом. Нехай діти бачать, що ви з задоволенням їсте здорову їжу. Утримайтеся від негативних коментарів про здорову їжу, яка вам може не подобатися.
Включіть овочі, тофу, боби або фрукти до улюблених сімейних рецептів.
Додайте фрукти, овочі та горіхи в смузі та випічку, як-от кекси, хліб або млинці.
Залучайте дітей до планування меню, покупки продуктів, приготування страв та інших кулінарних активностей відповідно до їхнього віку
Дозвольте дошкільнятам вибрати ту кількість їжі, яку вони хочуть з’їсти, розмістивши компоненти страв у окремі тарілки при їх подачі
Не змушуйте дитину доїдати всю їжу на тарілці і не використовуйте їжу як нагороду.
Обмежте кількість фруктового соку до 120-180 мл на день і вибирайте натуральні соки без доданого цукру.
Ресурси
[1] Харчування для дітей-веганів. Рід Мангелс, PhD, RD.(оновлено у 2019).
[3] Vegan for Life, 2nd edition, by Jack Norris, RD and Virginia Messina, MPH, RD. Hachette Books, 2020.
—-
Вміст даного матеріалу призначений лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію, діагностику та/або медичне лікування лікарем або постачальником медичних послуг. Будь ласка, використовуйте цей роздатковий матеріал разом зі своїм сімейним лікарем.
Зверніться за консультацією до сертифікованого дієтолога, аби розробити здоровий вегетаріанський або веганський план харчування, який відповідає вашим потребам.
© 2023 VN DPG.
RD Resources – це проект групи дієтологічної практики вегетаріанського харчування.Професійні ресурси також доступні для учасників за адресою www.VNDPG.org
Авторка: Крістін Крейтон – сертифікована дієтологиня
Оновлено: Рід Мангелс – PhD, сертифікована дієтологиня
Термін актуальності статті закінчується в червні 2028 року.
---Vegetarian Nutrition for Toddlers and Preschoolers
A well-balanced vegetarian diet supports healthy growth and development of toddlers and preschoolers.
These early years are key in the establishment of healthy eating habits that will last a lifetime. Vegetarian and vegan diets can provide all the nutrients needed by children at each stage of growth. A registered dietitian can help parents plan healthy meals and create positive eating habits for the whole family.
Energy Needs and Growth
At age one, weight gain slows, and children often begin to eat less. Eating too many high fiber foods may cause children to feel full before they have eaten enough calories. A well-balanced vegetarian diet is often high in fiber, which can be found in fruits, vegetables, and whole-grains. Incorporating some refined grain products, 100% fruit juices, and peeled fruits and vegetables into a child’s diet can help reduce fiber and increase caloric intake if needed.
To increase calories, include high nutrient, high calorie foods such as:
Avocado
Nuts/seeds and nut butters
Dried fruits
Vegetable oils
Full-fat soy and dairy products
Bean spreads (hummus)
Good Sources of Key Nutrients
Protein
Legumes (e.g. beans, lentils)
Tofu, tempeh, edamame
Plant-based meat analogs
Nuts and nut butters
Seeds and seed butters
Grains
Dairy products
Soymilk and pea protein-based milk
Eggs
Calcium
Fortified, unsweetened plant-based milk (e.g. soy, almond, hemp, cashew, pea, oat)
Fortified 100% orange juice
Milk, yogurt, and cheese
Green leafy vegetables (e.g. broccoli, kale, bok choy)
Tempeh, textured vegetable protein, calcium-set tofu
Almonds and almond butter
Tahini
Corn tortillas
Great northern beans, navy beans
Raisins and dried figs
Tip: Calcium supplementation may be used to compensate for inadequate dietary intake.
Iron
* Iron deficiency anemia is the most common childhood nutritional problem.
Whole or enriched grains, bread, and pasta
Dried fruits
Fortified cereals
Beans and legumes
Green leafy vegetables
Blackstrap molasses
Tip: Include a source of vitamin C with meals to increase iron absorption.
Vitamin B12
Fortified plant milk
Fortified meat analogs
Fortified nutritional yeast
Fortified ready-to-eat cereals
Eggs
Dairy products
Tip: Vegetarian toddlers and preschoolers should use foods fortified with vitamin B12 and/or vitamin B12 supplements to meet vitamin B12 recommendations.
Vegetarian Nutrition for Toddlers and Preschoolers
Zinc
Whole-grain products
Wheat germ
Fortified cereals
Tofu
Nuts
Dried beans
Hard cheese
Yeast-leavened bread
Tempeh
Vitamin D
Vitamin D fortified foods (e.g. cow’s milk, plant milks, orange juice, ready-to-eat cereals)
Eggs
Skin exposure to sunlight
Omega-3 Fatty Acids
Ground flaxseeds
Chia and hemp seeds
Walnuts
Canola, hemp, walnut, and flax oil
Tip: An algae-derived omega-3 supplement may be used.
Iodine
* Processed foods and sea salt are not generally good sources of iodine.
Iodized salt
Sea vegetables (e.g. dulse, kelp)
Choking Risks
Toddlers and preschoolers are at an increased risk of choking because of immature chewing and swallowing skills, fewer teeth, and unwillingness to take the time to carefully chew food.
To minimize choking risk, the following foods should be avoided by toddlers or eaten by preschoolers only with supervision:
Nuts, except when finely ground
Nut butters by the spoonful
Vegetarian hot dogs, unless sliced lengthwise and then crosswise
Cherry tomatoes, unless quartered
Grapes, unless cut in half. Peeling may be needed for young toddlers.
Raw cherries, unless pitted and sliced
Chunks of raw carrots and raw celery
Popcorn, pretzel nuggets, corn or tortilla chips, potato chips
Tips for Creating Healthy Eating Habits
Offer a variety of foods, repeatedly. Children’s likes and dislikes often change. It can take several introductions of a new food before kids try it or decide whether they like it.
Make food fun by cutting it into shapes, adding color with fruits and vegetables, or serving finger foods.
Set a good example. Let children see you eating healthy foods. Refrain from making negative comments about healthy foods you may dislike.
Add vegetables, tofu, beans, or fruit to favorite recipes.
Incorporate fruits, vegetables, and nuts into smoothies and baked goods like muffins, breads, or pancakes.
Include children in meal planning, grocery shopping, cooking, and mealtime activities.
Allow preschoolers to choose the portion of food that they want to eat through family-style serving.
Do not force a child to eat or use food as a reward.
Limit fruit juice to 4 ounces/day and choose 100% juices.
Resources
[1] Feeding Vegan Kids by Reed Mangels, PhD, RD. (updated 2019).
[3] Vegan for Life, 2nd edition, by Jack Norris, RD and Virginia Messina, MPH, RD. Hachette Books, 2020.
—-
The content found in this handout is intended for informational purposes only and is not intended to serve as a substitute for the consultation, diagnosis, and/or medical treatment of a qualified physician or healthcare provider. Please use this handout in conjunction with your dietitian.
A registered dietitian nutritionist can help you develop a healthy vegetarian or vegan eating plan that meets your needs.
© 2023 by VN DPG.
RD Resources are a project of the Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group. More topics available at www.VNDPG.org
Written by: Christine Creighton, MS, RD
Updated by: Reed Mangels, PhD, RD
Expires May 31, 2028.
---