[оновлення] Рослинні аналоги м’яса та погані наслідки для здоров’я

Критика дослідження щодо рослинних аналогів м’яса та поганих наслідків для здоров’я

Рослинні аналоги м’яса та погані наслідки для здоров’я

Опубліковано 20 червня 2024 р


Джек Норріс, сертифікований дієтолог


У статті від 10 червня 2024 року, опублікованій у Washington Post, “Коли рослинна їжа проходить дуже сильну обробку, користь для здоров’я зникає”, повідомляється про дослідження у Великій Британії, яке вивчає дієти та результати серцево-судинних захворювань (Rauber, 2024).


Дослідження мало спостережну проспективну побудову, і в ньому в середньому протягом 9 років вимірювались раціони учасників і відстежуватися результати їхнього здоров’я. Було виявлено, що дієта з високим вмістом рослинної їжі була пов’язана з меншим рівнем серцево-судинних захворювань, якщо ця рослинна їжа не була дуже сильно оброблена. Ця закономірність постійно зустрічається в науковій літературі щодо серцево-судинних захворювань та інших негативних наслідків для здоров’я (Lane, 2024).


У статті Washington Post наголошувалося, що «замінники м’яса, фруктові соки та випічка» є прикладами дуже сильної обробки харчових продуктів.


Але чи рослинні аналоги м’яса заслуговують на те, щоб їх включали в цей перелік?


У середньому обсяг дуже сильно обробленої рослинної їжі становив 39% від всього споживання калорій учасників дослідження. Випічка, булочки та тістечка давали 6,9% калорій. Безалкогольні напої, фруктові напої та фруктові соки в сумі давали лише 2,0% калорій, що свідчить про те, що фруктові соки не мали дуже сильну репрезентативно значущу частину в загальній калорійності.


Але рослинні м'ясні альтернативи складали лише 0,2% калорій! Така невелика кількість замінників м’яса не може забезпечити жодної статистичної значущості щодо їхнього впливу на результати здоров’я. Раубер та ін. не розглядав роль замінників м'яса більш детально.


Раубер та ін. цитує американське дослідження Adventist Health Study-2, яке вивчало роль дуже сильно обробленої рослинної їжі (Orlich, 2022). Хоча Adventist Health Study-2 включає населення, яке схильне їсти замінники м’яса, Orlich et al. не досліджували рослинні замінники м’яса достатньо детально, щоб пролити світло на їхній зв’язок із наслідками для здоров’я.


Рослинні замінники м’яса можуть бути чудовим джерелом білка для веганів, тому я не хочу, щоб їх невиправдано вважали причетними до погіршення здоров’я.


Хоча рослинні аналоги м’яса можуть мати великий вміст натрію (тобто солі), якщо ви обмежите інші продукти з високим вмістом натрію, ви можете їсти їх, зберігаючи споживання натрію в межах здорового діапазону.

Список літератури

___

Vegan Meats and Poor Health Outcomes

Published June 20, 2024


by Jack Norris, RD


A June 10, 2024 article published in the Washington Post, When plant foods are ultra-processed, the health benefits disappear, reported on a U.K. study examining diet and cardiovascular disease outcomes (Rauber, 2024).


The study had an observational prospective design that measured the participants’ diets and followed their health outcomes for an average of 9 years. It found that eating a diet higher in plant foods was associated with lower rates of cardiovascular disease unless those plant foods were ultra-processed. This pattern is consistently found in the scientific literature for cardiovascular disease and other poor health outcomes (Lane, 2024).


The Washington Post article emphasized that “meat substitutes, fruit juices, and pastries” are ultra-processed foods.


But do meat substitutes deserve to be called out?


On average, ultra-processed plant foods were 39% of the caloric intake of the study participants. ​​Pastries, buns, and cakes were 6.9% of calories. Soft drinks, fruit drinks, and fruit juices comprised only 2.0% of calories, suggesting that fruit juice wasn’t highly represented.


But meat alternatives comprised only 0.2% of calories! Such a small amount of meat substitutes cannot provide any statistical meaningfulness regarding their impact on health outcomes. Rauber et al. didn’t examine the role of meat substitutes in any finer detail.


Rauber et al. cite a paper from the United States-based Adventist Health Study-2 that examined the role of ultra-processed plant foods (Orlich, 2022). Although the Adventist Health Study-2 includes a population that tends to eat meat substitutes, Orlich et al. didn’t examine meat substitutes in enough detail to shed light on their relationship with health outcomes.


Meat substitutes can be an excellent source of protein for vegans, so I don’t like to see them unjustifiably implicated in causing poor health outcomes.


While vegan meats can be high in sodium, if you limit other high-sodium foods, you can eat them while keeping your sodium intake within a healthy range.

References

___

__________

Lane MM, Gamage E, Du S, Ashtree DN, McGuinness AJ, Gauci S, Baker P, Lawrence M, Rebholz CM, Srour B, Touvier M, Jacka FN, O’Neil A, Segasby T, Marx W. Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses. BMJ. 2024 Feb 28;384:e077310.


Orlich MJ, Sabaté J, Mashchak A, Fresán U, Jaceldo-Siegl K, Miles F, Fraser GE. Ultra-processed food intake and animal-based food intake and mortality in the Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2022 Jun 7;115(6):1589-1601.


Rauber F, da Costa Louzada, ML, Chang K, Huybrechts I, Gunter MJ, Monteiro CA, Vamos EP, Levy RB. Implications of food ultra-processing on cardiovascular risk considering plant origin foods: an analysis of the UK Biobank cohort. The Lancet Regional Health – Europe. Published online: June 10, 2024.