Гаряча лінія з питань харчування: синдром подразненого кишечника


Гаряча лінія з питань харчування: синдром подразненого кишечника

Vegetarian Journal > 2020, випуск 1


Кейсі Браун, сертифікована дієтологиня


ПИТАННЯ: Я хочу стати веганом, але я маю синдром подразненого кишечника. Я не знаю, що б я зміг їсти, якби став веганом.


– A.R., електронною поштою


ВІДПОВІДЬ: Синдром подразненого кишечника (СПК) є хронічним захворюванням, яке вражає до 15% населення.1 У тих, хто страждає на СПК, спостерігаються симптоми болю в животі та зміни в роботі кишечника, включаючи діарею та/або запор. СПК не має чіткої причини та існує єдиного тесту для його діагностики.1


Лікування включає в себе поєднання способу життя, дієти та фармацевтичних підходів. Основний дієтичний підхід до лікування СПК включає дієту з низьким вмістом FODMAP. Дієта з низьким вмістом FODMAP обмежує кількість продуктів, які містять зброджувані цукри і цукрові спирти. Продукти, які обмежуються або виключаються: пшеничні продукти, боби\квасоля, сочевиця, молочні продукти та деякі фрукти та овочі.


Деякі дослідження показують, що ця дієта може зменшити симптоми у 50-80% пацієнтів.2 Однак нещодавній мета-аналіз (дослідження, у якому об’єднуються результати ряду досліджень) виявив обмежені докази на підтримку дієти з низьким вмістом FODMAP.3


Пшениця, овочі та квасоля є основними продуктами веганського харчування, тому спробувати перейти на веганство, якщо у вас СПК, може здатися складним.


СПК є індивідуальним станом. Продукти, що не викликають симптомів, не потребують обмеження, і що це за продукти, залежить від людини. Як правило, продукти з високим вмістом FODMAP виключаються протягом 2-6 тижнів. Потім люди знову вводять продукти по черзі, ведучи харчовий журнал, щоб записувати споживання їжі/напоїв, а також тип, час і тяжкість симптомів, які вони відчувають, якщо такі є. Продукти, які переносяться без симптомів, можна знову додати до раціону. Продукти, що викликають симптоми СПК, виключаються.


Оскільки квасоля\боби, пшениця та сочевиця є джерелами білка, споживання білка може бути проблемою для веганського харчування з низьким вмістом FODMAP. Дозволені веганські джерела білка включають темпе, тофу, кіноа, вівсяні пластівці, певні горіхи, соєве молоко, виготовлене з соєвого білка (не цільних соєвих бобів), і обмежену кількість сочевиці або нуту. Інші продукти з низьким вмістом FODMAP включають безглютеновий хліб, макаронні вироби та пластівці; томати; шпинат; картопля; ягоди; і диня канталуп.


Повний список-таблицю див. тут.


Дієта з низьким вмістом FODMAP може бути ефективною для зменшення симптомів, хоча необхідні додаткові дослідження. Консультуючись з сертифікованим дієтологом (в умовах України для такого стану скоріше потрібен гастроентеролог, а не health коуч чи нутріціолог - прим. ред.), ви може переконатися, що з вашим раціоном ви задовольняєте свої потреби в поживних речовинах.

Список літератури

___

Nutrition Hotline: Irritable bowel syndrome

Vegetarian Journal > 2020 Issue 1 


[source]


By Casey Brown, RD


QUESTION: I am interested in going vegan, but I have IBS. I?m not sure what I would be able to eat if I went vegan?


– A.R., via email


ANSWER: Irritable bowel syndrome (IBS) is a chronic condition affecting up to 15% of the population.1 Those with IBS have symptoms of abdominal pain and changes in bowel habits, including diarrhea and/or constipation. IBS has no clear cause nor is there any single test to diagnose it.1


Treatment includes a combination of lifestyle, dietary, and pharmaceutical approaches. The primary dietary approach to treating IBS includes a low FODMAP diet. A low FODMAP diet limits the amount of foods that contain fermentable sugars and sugar alcohols. Foods limited or omitted include wheat products, beans, lentils, dairy products, and certain fruits and vegetables.


Some studies show that this diet can reduce symptoms in 50-80% of patients.2 However, a recent meta-analysis (a technique in which results from a number of studies are combined) found limited evidence to support use of a low FODMAP diet.3


Wheat, vegetables, and beans are common staples for a vegan diet, so it might seem daunting to try a vegan diet if you have IBS.


IBS is an individualized condition. Items that are tolerated do not need to be restricted and will vary from person to person. Typically, high-FODMAP foods are eliminated for 2-6 weeks. Individuals then reintroduce foods one at a time while keeping a food journal to record food/beverage intake and the type, timing, and severity of the symptom(s) they experience, if any. Foods that are tolerated without symptoms can be added back into the diet. Foods that trigger IBS symptoms are excluded.


Since beans, wheat, and lentils are protein sources, protein intake may be a concern on a low FODMAP vegan diet. Allowed vegan sources of protein include tempeh, tofu, quinoa, oatmeal, certain nuts, soymilk made from soy protein (not whole soybeans), and limited amounts of lentils or chickpeas. Other low FODMAP foods include gluten-free breads, pastas, and cereals; tomatoes; spinach; potatoes; berries; and cantaloupe.


A low FODMAP diet can be effective in reducing symptoms, although more research is needed. Consulting with a registered dietitian can ensure that you meet your nutrient needs.

References

___

__________

1 Wald, A. Treatment of irritable bowel syndrome in adults. UpToDate. May 23, 2019. 


2 Phillips W, Walker J. When a registered dietitian becomes the patient: translating the science of the low FODMAP diet to daily living. Practical Gastroenterology. 2018;175:20-37.


3 Dionne J, Ford AC, Yuan Y, et al. A systematic review and meta-analysis evaluating the efficacy of a gluten-free diet and a low FODMAP diet in treating symptoms of irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2018;113:1290-1300.

Дописати коментар

0 Коментарі